Šta je novo?

Chassis intruded problem na Asus p5k Deluxe

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Imam plocu Asus p5k deluxe koja je radila prelepo sve dok nisam odlucio da je podesim da radi 'jos bolje'. Prvi put u 4-5 godina koliko je ploca kod mene odlucim da probam chassis intrusion - kontam, kad vec imam kuciste sa case open prekidacem, zasto da ne?

Skinuo sam zastitne jumpere sa ploce i ubo kabl sa kucista. Odmah nakon toga mi se nakon startovanja racunara javila poruka:

"Chassis intruded. Fatal error."

Kontam, j* feature koji ne radi kako treba, ugasim komp, skinem kabl, vratim jumpere, startujem masinu - opet ista greska. Resetujem cmos, izvadim i vratim bateriju, startujem opet, udjem u BIOS, podesim datum/vreme/OC itd, save, exit, restart -> bam. Opet ista poruka.

Nakon googlanja sam iskopao desetine raznoraznih kvazi resenja, od clear cmosova, vadjenja baterija i downgradovanja biosa pa sve do odstranjivanja chipa koji je zaduzen za komunikaciju Chassis jumpera sa sistemom, ali nista nije pomoglo.

Moje trenutno resenje je bezvezno ali koliko toliko upotrebljivo: izvadio sam ispravnu bateriju i stavio praznu, neispravnu, tako da kad god resetujem racunar (uz vadjenje kabla) ne moram da radim rucno CCMOS. Racunar se dize i radi normalno uz default bios vrednosti (prilikom prvog starta nakon CCMOSa chassis intrusion se ne detektuje vec racunar nudi dve opcije, F1 - go to bios and set time/date, F2 load setup defaults and continue).

Da li je iko od vas imao slican problem i kako ga je resio (ako izuzmemo RMA ili bacanje ploce u kantu za smece)? :wall:

Pretpostavljam da si gledao na zvaničnom Asusovom sajtu?

Ovo je bilo na prvi gugl:

Well, The problem is very easy to fix.
Turn on the motherboard, take a jumper and lets take a view where the power and reset panel pins are..
To the left of them you see 3 rows of pins
One of the rows has a pin off (no pin) in this mode
x
-
x
x
Where x is a pin and - is a no pin space.
Take a pin and put it jumping 3 and 4 pin.

The motheboard is on as told before. Do not reset the bios and no update. Just press the reset button and stay alert pressing DEL key.
Now.. you will find that you can enter bios using F1..
Enter the bios and change all the things that can HALT on any error and SAVE.
Thats all.

Evo i velike slike ploče pa probaj da namestiš džampere kako stoje ovde.

http://www.tech-hounds.com/review35/fullASUSP5K1.JPG

Znači sve to isto, samo bez ccmosa, prost reset kad okačiš džamper, bios, pogasiš sve na šta može da haltuje i to bi bilo to.
Ajd pa javi šta si uradio.

Vrh Dno