Šta je novo?

chaintech aja2 problem sa zvukom

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Naime, drugar je prikljucio 5.1 zvucnike (mislio sam da je zvucna 4.1 ali kaze da postoji neki dodatak) na doticnu plocu (integrisana zvucna). Kad pusta mp3 sve radi ok ali vecini igrica nema zvuka. Aliens vs Predators 2, Max payne, dok ima u commandosu 2 (verovatno ta igra nema surround). Instalirani via4in1 a sistem je win98. Imate li ideja?

A kako li je taj tvoj friend uspeo da prikljuci 5.1 zvucnike na 7aja2? Na njoj postoji samo klasican, stereo izlaz (za dva zvucnika). Da bi koristio 5.1 zvuk potreban ti je dodatak (koji, bar kod nas, ne ide u kompletu sa MB), na kome su ostala dva izlaza za jos 4 zvucnika. Mozda je tu problem.
Takodje, u svim igrama sa "surround-om" postoji mogucnost da se on i iskljuci. Da li ste to probali?

pa rekao sam da ima dodatak
a u tim igricama sta god da podesi nema zvuka

Zorro je napisao(la):
A kako li je taj tvoj friend uspeo da prikljuci 5.1 zvucnike na 7aja2? Na njoj postoji samo klasican, stereo izlaz (za dva zvucnika). Da bi koristio 5.1 zvuk potreban ti je dodatak (koji, bar kod nas, ne ide u kompletu sa MB), na kome su ostala dva izlaza za jos 4 zvucnika. Mozda je tu problem.
Ja sam taj dodatak dobio ali ne i zvucnike 5.1 :D

Znaci, ja ispade siroce? Srecom, imam Live!, pa mi ni ne treba...
Tako ti je to kad ti drugar daje plocu po nabavnoj ceni, i bez placanja poreza:(
BTW, raspitao sam se malo, taj dodatak je bio u kompletu prvih nekoliko meseci prodaje, a sada je vec pitanje... Kao sto i Gainward sada ugradjuje sporiju memoriju u MX kartice.

Lazo, ne rece koje zvucnike covek ima? Ako je u pitanju onaj najjeftiniji Jazz komplet, cuo sam da on ume da zeza ako nije prikljuce na njegovu "originalnu" Jazz karticu.

izgleda stvarno ima jazz zvucnike!!

A da li je instalirao drajvere za 5.1?
Mozda glupo pitanje, ali obicno idu klasicni drajveri(2-kanalni).

Ajde da i ja napisem nesto cisto da Laza ne igra gluvih telefona.

Dakle ploca je 7AJA2 a zvucnici su Jazzovi J-9906 5.1 Instalirani su najnoviji drajveri i podrska za 5.1 ali u igricama jednostavno nemam nikakvog zvuka. Kod A vs P 2 na samom pocetku inicijalizuje zvuk u suraundu ali odmah potom nestane.

To je to. Nije valjda da moram da kupujem tu Jazzovu zvucnu da bi stvar radila?

Ej, nemoj da ulazis u trosak na moju preporuku... Ja sam samo rekao ono sto sam pre nekog vremena cuo. A zvao sam danas i jednog poznanika koji ima identican model zvucnika i 7aja2, ali koristi Live! 5.1. I sve mu radi savrseno.
Mozda bi trebao da pitas u NT soft-u, oni su (valjda) uvoznici.

Imam istu plocu sa dodatkom...

Pretpostavljam da je problem u tome sto int. SB CMI 8738 podrzava 5.1, ali ne podrzava EAX ili A3D, pa zato ne radi u igrama. Doduse nisam skidao najnovije drajvere ali tako je sa fabrickim.

Re: Imam istu plocu sa dodatkom...

Misa? je napisao(la):
Pretpostavljam da je problem u tome sto int. SB CMI 8738 podrzava 5.1, ali ne podrzava EAX ili A3D, pa zato ne radi u igrama. Doduse nisam skidao najnovije drajvere ali tako je sa fabrickim.

Ja sam imao istu stvar na cel 466 savage4
i najobicnijim zvucnicima.

Uzmi jaci procesor ili graficku ili
promeni zvucnu sto je najjeftinije.

Ja ,chim sam ubo tnt2 zvuk je radio ok.

Zasto se to desava ??
Recimo da ta softverska zvucna (to ni nije zvucna to je samo jedan chip ...) se bas ne snalazi pri velikim opterecenjima procesora i sistema generalno.

p.s.
Kad imate neki problem napisite koja je konfiguracija( bar ono najbitnije).
Ne mozemo mi ovde da "bajamo" sta neko ima u masini ...

Evo konfiguracije:
TB na 900
G2 MX400 sa 64 RAMa
256 RAM
Plocu vec znate 7AJA2
tu je jos Rezac Teac
i 20GB Quantum AS

Danas sam se opet zezao sa ovim i problem je koliko sam sad primetio u najnovijim drajverima jer sa njima ne moze da se inicijalizuje DirectSound. Cak sam instalirao i DX8.1 ali opet ista stvar jednostavno nema zvuka u svemu sto korisit DS. Sa fabrickim drajverima sve "radi" ali sa samo dva audio izlaza.

Jos nesto, sada, prilikom instalacije novih drajvera sistem je plavio. Uspeo sam da ih instaliram tek posle 5-6og puta. To mi se nije desavalo prethodni put.

Zoro ja imam 7aja2 i Live! 5.1 i to radi ali zvuk secka i krci u cemu je problem.

Kao navodno to je neki standardni konflikt Live sa AMDovim procesorima, ali nikako da nadjem updejt drajvera za AJU koji to resava. Ajde pitaj tog prijatelja kako je on to resio. Pa postiraj ovde

PacMan, dobro si cuo, s tim sto nije problem bukvalno sa AMD procesorima, vec SAMO sa kt133A maticnim plocama.

Problem je veoma cudljiv, nekima se odmah manifestuje,nekima kasnije, a nekima nikada. I samo resenje nije jednoznacno. Prvo, uz novije verzije VIA 4in1 drajvera se isporucuje i patch za taj problem. Takodje, postoji i jedno programce koje moze (ali ne mora) da resi problem. Mozes ga skinuti i sa Benchmarka
http://www.benchmark.co.yu/drivers/vlatency_v019.zip

Objasnjenje cele problematike mozes naci na www.viaarena.com

E sad, meni ni jedno od ova dva resenja nije pomoglo, vec instalacija "unofficial" LIVE! drajvera, sa ovog URL-a:
http://shs-sound.paraknowya.com/

Probaj...

p.s. Kao prilog cudljivosti ovog problema: ja imam na masini dual-boot, Windows Me i 2000. U ME je ubijalo od krckanja i pucketanja (dok nisam instalirao pomenute drajvere). U 2000 nemam nikakvih problema...

Zorro kupih i ja Livea! 5.1 ali pre nego sto sam video ovaj Pacmanov post :( Oduzeo mi je dobra 2 dana dok ga nisam podesio da radi kako treba. Za sve si ti kriv i taj tvoj drug :)) Nemas pojma kako sam vas psovao :)

U svakom slucaju to sad radi i zvuci super tako da povlacim sve psovke.

Meni je uspelo da proradi tek posle cackanja po biosu sa podesavanjima PCIa (latency, .. sve sto mi je doslo pod ruku). Cak mislim da radi i bez najnovijeg 4in1 patcha u svakom slucaju instalirao sam ga samo ne znam da li pre nego sto je kartica proradila ili posle.

A zato ja stucam ceo vikend...

Cool je sto si sve sredio. Nemoj da zalis pare, LIVE! je zakon.

Vrh Dno