Šta je novo?

CF kartice, adapteri za a60/70 - pomoc? saveti?

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
hm hm

koliko su u BG najpovoljnije, mogu ljudi koji to i prodaju, sto ovde sto na pm, da mi kazu cene, za CF kartice od 256mb i 512mb (512mb me posebno zanima koliko je)

2.pitanje , ima li mp3 uredjaja po srbiji da se kupe koji primaju CF kartice kao nosac informacija. recimo za mp3??

3.pitanje. da li nekoga zanima varijanta zamene uz doplatu, posto imam jednu CF od 16mb i jos jednu NCP CF od 64mb, hteo bih ako moze i neko hoce, da dam obe i doplatim za 256/512 varijantu, pozeljnija 512mb varijanta

4.pitanje, zna li neko gde ima u BG da se kupe canon adapter za a60/70 koji omogucava kacenje 52mm filtera i konvertera na aparat, kao i cenu originalnog canon 52mm telekonvertera sa faktorom 2,4x, i gde ima SIGURNO sve to u Beogradu? Sto se tice telekonvertora za 52mm, moze i neka druga marka, samo da faktor uvecanja ne bude manji od 2,4x

AJDE LJUDI, pisite... veoma sam zainteresovan za adapter i telekonverter... bio sam pre par dana do Zooloskog vrta, stvarno je bedno kad mi se potrosila kartica od 64mb a nisam stigao da slikam ni pola od onoga sto sam hteo..., a i mnoge stvari bi ispale jos bolje da sam imao bolji teleobjektiv/konverter.. (blizi, veci kadrovi)

dajte ljudi, zar niko ne zna BAS NISTA o ovome..
30 vas je samo procitalo....
a niko nije imao nista da napise...
c c c c c

al' ste lenji
:)

pa za CF karice moram priznati da nisam video da ima u prodaji 512MB da li je nestasica ili nesto drugo ne znam :p

pogledaj na za 256 i 1Gb

http://www.pcoprema.com/Hardware/Componen.htm#RANGE!A393

a ima i na yu.oglasi

TRANSCEND Compact Flash Card 064 MB 29.5
TRANSCEND Compact Flash Card 128 MB, ULTRA PERFORMACE 30X 44
TRANSCEND Compact Flash Card 1GB, ULTRA PERFORMACE 30X 396

za MP3 ja znam samo za samsung ali on ima samo interni CF memoriju :(
za ovo ostalo kad saznas obavesti i ostale posto i mene to interesuje posebno dodaci za A60 :mrgreen:

xWoLf je napisao(la):
hm hm

koliko su u BG najpovoljnije, mogu ljudi koji to i prodaju, sto ovde sto na pm, da mi kazu cene, za CF kartice od 256mb i 512mb (512mb me posebno zanima koliko je)

2.pitanje , ima li mp3 uredjaja po srbiji da se kupe koji primaju CF kartice kao nosac informacija. recimo za mp3??

3.pitanje. da li nekoga zanima varijanta zamene uz doplatu, posto imam jednu CF od 16mb i jos jednu NCP CF od 64mb, hteo bih ako moze i neko hoce, da dam obe i doplatim za 256/512 varijantu, pozeljnija 512mb varijanta

4.pitanje, zna li neko gde ima u BG da se kupe canon adapter za a60/70 koji omogucava kacenje 52mm filtera i konvertera na aparat, kao i cenu originalnog canon 52mm telekonvertera sa faktorom 2,4x, i gde ima SIGURNO sve to u Beogradu? Sto se tice telekonvertora za 52mm, moze i neka druga marka, samo da faktor uvecanja ne bude manji od 2,4x

AJDE LJUDI, pisite... veoma sam zainteresovan za adapter i telekonverter... bio sam pre par dana do Zooloskog vrta, stvarno je bedno kad mi se potrosila kartica od 64mb a nisam stigao da slikam ni pola od onoga sto sam hteo..., a i mnoge stvari bi ispale jos bolje da sam imao bolji teleobjektiv/konverter.. (blizi, veci kadrovi)

Kartice preko 256 MB nisu bas najbolje resenje jel ako crknu, a to se desava, mozes da izgubis masu slika.

2 x 256 je najbolje resenje.

Imas u NT Softu kod doma omladine recimo Transcend 256 MB za 69 E krajnja cena.

Sto se telekonvertora tice za takav aparat kao sto je A60/70 zaboravi.

Samo bacas pare. Bolje skupi za G2/3 ili 5 kada izadje,pa ulozi u nesto sto kasnije mozes i da prodas.

Od tih stvari za A 60/70, slaba vajda, a posebno je sumorno kupiti CF od 512 mb za A60/70...

Pozdrav.

heh

izvini

ja te nisam pitao da li treba da kupim drugi aparat, vec za adaptere za ca60 i ca70

niko nije lud pa da ne zna da su modeli iz G serije bolji... a opet nije sve ni u megapixelima. ja ti GARANTUJEM, da slika u 3MP , kada se uradi u dobrom fotostudiju (svetogorska 3, npr.) u slici formata 18x13-mat, ima da izgleda apsolutno isto kao i slika u 4 ili 5MP sa tog tvog iz G serije u istom formatu...
E sad, ko hoce da stampa i radi postere i slike 30x20cm to je vec druga prica...

a ca60/a70 nemoj da pljujes ako nisi probao, nego malo pogedaj sve opcije koje imaju, a posebnu stavku o "digic" DSP cipu, koji postoji u istom obliku i u tim modelima iz S i G serije

tema je jos uvek otvorena.. stvarno bi bio red da stavimo tacku na "i"
ovi nasi dileri svi donose fotoaparate i to uglavnom planski onako kakva je potraznja, a o dodatnoj opremi mrka kapa... REcimo jeste da ne vidim jos uvek razlog, ali sta ako je neko dobar gnjurac, planira na more... i hoce da kupi dodatak za podvodno snimanje do 30m???

ajde sto je to tesko naci, nego sto je tesko naci i pisljivi adapter za 52mm i dodatke za njega... a to je standardna oprema na zapadu uz svaki aparat, ako kupac zeli da je doplati...

O zemljo Srbijo....

ja sam kupio cf 128mb za 32€ kod calibre :D

Pa da si pogledao ponudjen link video bi da su tamo jeftinije :mrgreen:

"xWoLf", lepo sam ti odgovorio i mislim da je malo bez veze da mi garantujes bilo sta, pogotov ako nemas ili nisi imao G2/3 i slicne aparte da ne govorim o DSLR.

Pogledaj cene dodatne opreme na nekom od sajtova koji prodaju canonovu opremu, zatim te cene pomnozi sa dva i dobices cene kod nas.

Tako retku stvar, jer jos jednom ponavljam, niko pametan ovde ne kupuje dodatnu opremu za takav krs od aparata, ces jako retko naci, a mozes je poruciti kod zastupnika, pa da vidis kada ti za wide + tele da cenu od jedno 250 Eura + porez, ima sve da pevas...

I ne pocinje se mail sa AJDE LJUDI, pisite... " vec sa da li neko zna, ili zamolio bih za pomoc i sl...

Pozdrav, i lepo ze provedi u zooloskom :)

ZAP je napisao(la):
Pa da si pogledao ponudjen link video bi da su tamo jeftinije :mrgreen:
Memorijska CompactFlash kartica Transcend 64MB, 25x Speed, za mobilne uredjaje...29€

a covek (sa cudnim nickom LUC1FER) je kupio duplo vecu za 3€ vise!
Sta je tu jeftinije?

Mica je napisao(la):
Tako retku stvar, jer jos jednom ponavljam, niko pametan ovde ne kupuje dodatnu opremu za takav krs od aparata, ces jako retko naci, a mozes je poruciti kod zastupnika, pa da vidis kada ti za wide + tele da cenu od jedno 250 Eura + porez, ima sve da pevas...

I ne pocinje se mail sa AJDE LJUDI, pisite... " vec sa da li neko zna, ili zamolio bih za pomoc i sl...
Sto se tice cene dodatne opreme, kome treba - morace da plati (masno).

Znam da si se salio za ono "krs od aparata" (iz kontexta) Za onakvu dodatnu opremu bi bolje isao aparat iz vise klase, ali sta ces kada je kod nas sve preskupo i tesko se nalazi.

Post je zavrsio sa "AJDE LJUDI, pisite", ali bi bilo lepo da svako pocne onako kao si naveo. Trebao bi da se napise bonton za forum...

xWoLf je napisao(la):
hm hm

Ako budes bio zainteresovan da prodas navedene kartice, javi se.

CF 128 je 32€
CF 256 je 60€
(samo sam se raspitivao za cene, ne prodajem kartice!)

Izvini a koja 256MB kartica kosta 60E i jel to bez ili sa porezom? (jel ako je Transcend slucajno, a nju si nesto spominjao) to je neverovatno dobra cena.

Najprijateljskija cena koju sam ja nasao je bila 69E...

Pozdrav.

za panosa:

pa ok, moze.. samo kazi koliko mislis da das(tj. koliko po tebi vrede CF16mb + CF64mb u paketu? pa cu ti posle reci DA ili NE :)

za ostale:
Nisam mislio nikog da uvredim sa "ajde pisite"... Bonton mi nije stran, ali me nervira lazna ljubaznost, kad nekome nesto treba pa se ulizuje drugima da bi to dobio, a inace ga bas briga.. Ja i nisam za neki poslovican hladni odnos sa ljudima sa foruma, u stilu "Vi, IZvinite, Dozvolite, Gospodine..." ok, ako se neko postavi tako, ali ja sam vise za opusteniju varijantu, zato tako i pisem

za Micu: Mico, Mico - lako je tebi da pricas o aparatima kad si ocigledno pun ko brod, pa kupujes uvek po inerciji najskuplju stvar iz oblasti koja te zanima (nema veze kako radi, sigurno je najbolje-kad je vec najskuplje).. Imaj u vidu da nemaju svi ovde 700-800 i vise Evra za fotoaparat, a i oni koji imaju - ne zele jednostavno toliko da potrose, pogotovo sto je upotrebna vrednost koja se nudi vec za 400E prilicno velika i upotrebljiva...
Za tvoju informaciju, znam ja vrlo dobro da u EU i USA adapter za a60/a70 kosta 20E a 52mm telekonvertor sa faktorom 2,4x je oko 100-110E, to sto to niko ili retko ko donosi u YU, to je problem naseg trzista i mentaliteta nasih ljudi.... ja bih recimo dao 120E iz momenta za kombinaciju ca70 adapter+telekonvertor 2,4. Dobicu oko 7.5-8X opticki zoom, pluz dodatne mogucnost sa podesavanje dubinske ostrine kod slikanja, ako uopste znas o cemu pricam...

Jako je po meni bitno, za sta covek koristi aparat. Ako si ga kuupio da slikas cure po gradu, ili za zurke, rodjendane i slicne hepeninge, onda dzabe imas taj tvoj g2/g3 sta vec. To se covece kupuje ako zivis od fotografije, zaradjujes pare od toga... Za hobiste i ljude koji fotoaparat koriste za poneti, dati 800E za aparat je bacanje para, u smislu upotrebne vrednosti.
Ja sebe smatram naprednim korisnikom koji gleda da sa sto manje ulaganja dobije sto vise... Pre neki dan sam kupio stativ za nocno slikanje i zbog slikanja u losim svetlosnim uslovima... Kad bi video kako izgledaju moje slike uradjene sa a70... ostao bi bez reci.
E sad, ako neko kupuje fotoaparat zato sto ima pare i moze mu se, pa bira najskuplji, kao sto neki biraju mobilni, da bi se pokazao u drustvu (statusni simbol) i "da bi imao vecu kucu od komsije".. - e to je vec druga stvar

:)))

malo sam oduzio, ali eto - bio sam u elementu

Ha, ha, ha..

Pa zar zaista mislis da ces takvim telekonvertorom (2,4x) dobiti neki kvalitet. Da li si probao neki konvertor uopste, zivota ti.

Drugo, ti bi dao za to 120E. Ali niko ti to nece doneti za 120, vec ce to da bude pre jedno 180E.

Ali neka bude i 120 + cifra koju si platio za taj A60 i to sve izadje oko 500 E, a za te pare si mogao da kupis i neki malo bolji aparat. Da ne govorim preko oglasa sta si mogao da kupi za te pare.

Ali posto od te cifre nema nista, izlazi ~ 400 + 200 je oko 550 - 600E za kojih mozes vec da nadjes super aparat.

Ako te bas zanima od (digitalnih) aparata imam Ixux 400, S50, G2 i Canon Eos 10D za koji samo jedan L objektiv kosta oko 1000 Eura.

Nego ovo mi je najbolji deo:

"pluz dodatne mogucnost sa podesavanje dubinske ostrine kod slikanja, ako uopste znas o cemu pricam... "

Ovde ti mogu reci samo da ces dobiti zescu dubinsku ostrinu sa cipom precnika par milimetara, pa ne znam kakav objektiv stavio, a pogotovo sa otvorom blende koji ces imati sa tim konvertorom. Ko zna da li ce i autofokus da radi kako treba.

A sto se moje kompetencije tice, "i slikanja riba po gradu", ja sam prijatelju napolju slikao za nemacki casopis ribu koju si ti mogao da gledas samo na TV i u par filmova.... Ribe po ulici, krisom, ne slikam.

Pozdrav i bas me interesuje, koji si stativ kupio :)

G3

Ajd bas posalji neke reprezentativne slike kao sto kazes da si napravio sa a 70 a nemoj da pljujes po mici jer mislim da covek dosta zna o tekucoj problematici a svaka cast na tvome a70.
G3 je ipak bolji ctp;

Mica je napisao(la):
Ha, ha, ha..

Pa zar zaista mislis da ces takvim telekonvertorom (2,4x) dobiti neki kvalitet. Da li si probao neki konvertor uopste, zivota ti.

Drugo, ti bi dao za to 120E. Ali niko ti to nece doneti za 120, vec ce to da bude pre jedno 180E.

Ali neka bude i 120 + cifra koju si platio za taj A60 i to sve izadje oko 500 E, a za te pare si mogao da kupis i neki malo bolji aparat. Da ne govorim preko oglasa sta si mogao da kupi za te pare.

Ali posto od te cifre nema nista, izlazi ~ 400 + 200 je oko 550 - 600E za kojih mozes vec da nadjes super aparat.

Ako te bas zanima od (digitalnih) aparata imam Ixux 400, S50, G2 i Canon Eos 10D za koji samo jedan L objektiv kosta oko 1000 Eura.

Nego ovo mi je najbolji deo:

"pluz dodatne mogucnost sa podesavanje dubinske ostrine kod slikanja, ako uopste znas o cemu pricam... "

Ovde ti mogu reci samo da ces dobiti zescu dubinsku ostrinu sa cipom precnika par milimetara, pa ne znam kakav objektiv stavio, a pogotovo sa otvorom blende koji ces imati sa tim konvertorom. Ko zna da li ce i autofokus da radi kako treba.

A sto se moje kompetencije tice, "i slikanja riba po gradu", ja sam prijatelju napolju slikao za nemacki casopis ribu koju si ti mogao da gledas samo na TV i u par filmova.... Ribe po ulici, krisom, ne slikam.

Pozdrav i bas me interesuje, koji si stativ kupio :)
Poshto smo saznali shta imash od osnovne opreme red bi bio da saznamo shta profesionalac koristi josh od objektiva, mislim na 10d.

nisam ni mislio da je Mica naivac tj. amater, samo kazem. tj. rekao sam to sto sam rekao da ga malo animiram, jer na prvi pogled je zvucao kao neko ko se razmece cenama, a ne koristi ozbiljno sve to sto i kupi...

Izgleda da sam ga progresno procenio, ali neka to u biti ne menja stvar...
Zaboga.. pa necu ja da budem paparaco pa da slikam komsije kako se karaju preko puta zgrade kroz prozor njihove spavace sobe, pa da mi treba 20-30x zoom kod teleobjektiva...
Osnovni od 3x uz taj od 2,4 su negde oko 7.4 - 8x sasvim dovoljno za krupno kadriranje bez priblizavanja predmetu slikanja do nekih 10-15 metara... Ja vise nisam ni hteo...

Za tvoju informaciu, ima u americi 36mm telekonvertor da se kupi, zove se SharShooter, a firma koja ga pravi nudi i Canon A30/40 i Canon A60/70 adaptere za 36mm filtere... telekonvertor uvecava 8x, sto uz 3x iz aparata daje 24x, To kosta oko $150... ali ko ce to nabavljati iz Amerike, mozda ti.. ako mozes odmah cemo sklopiti posao! :)))
Kvaka je sto ta firma nema distributivnu mrezu u Evropi, a ne rizikuje mi se placanje preko VisA kartice, pa jos i da mi i ne stigne na kraju!

I nemoj mi pricati da za 500E ima mnogo dobar aparat, svi ti od 500E, pa i mnogi od 600E I DALJE IMAJU 3X OPTICKI ZOOM, a mnogi cak i NEMAJU OPCIJU DA SE NA NJIH DODAJU FILTERI, OBJEKTIVI I OSTALO.. Jedino sto za te pare dobijas je robusnija izrada i vise megapixela u 99% slucajeva!!!

Ajde ti nama posalji ovde nekoliko (prethodno ih malo resize-uj) slika iz prirode, par makro kadrova, a moze i tu ribu iz Nemacke, da vidimo kako to majstor slika sa opremom koja vredi preko 3000E sve skupa!!!

Imas li ti pojma koliko ljudi u srbiji moze da priusti sebi Canon EOS 10D???? razmisli malo, pa se onda razbacuj sa cenama... nismo mi sisali vesla, ali nismo svi ni burzuji!
Taj aparat i nije da se poredi sa ekonomskom i visom-ekonomskom klasom, to je bre cudoviste za profesionalce i ljude koji zive od toga... Uporedjuj to sa profi modelima drugih firmi...

a sto se tice teleobjektiva i zooma... ajde me ubedi da oko 8x nije dovoljno za normalnu upotrebu??? Necu ja da slikam fudbalske utakmice za "Vecernje novosti" pa da mi treba krupan kadar golmana sa daljine od 50m!!??

Malo sam se pogresno izrazio... slike udaljenih, jako dalekih predmeta (recimo pejsazi) pri dnevnoj svetlosti ispadaju savrseno ostri pri najmanjem otvoru blende od F8... a u sumrak i nocu sa stativa isto tako... nisam ja mislio da dubinsku ostrinu do 100% vidnog polja, nego na "dubinsku neostrinu", da se tako izrazim
To je ono, kad je predmet slikanja savrseno ostar, a sve iza njega je blago mutno i mutnoca se povecava do u beskonacnost iza....
Kako faktor uvecanja teleobjkiva raste, tako je moguce na sto vecoj daljini izdvojiti predmet u savrsen fokus, dok pozadina se gubi... Sa 99% klasicni aparata... taj efekat se moze dobiti samo u makro modu pri maksimalnom zoomu na predmet slikanja... eventualno ako se slikaju predmeti iza kojih jedno 10-15 m nema nista, pa se onda nesto pojavljuje..... i to pod uslovom da predmet bude na najvise 5m od fotografa... Za bravure tipa... drvo na 30m ostro a iza njega sve mutno, ZNAM I JA DA NE MOZE SA OVAKVIM OBJEKTIVOM.... ali ****** :)))))

a sto se tice reprezentativnih slika.. bas cu ih staviti veceras na moj sajt, i dacu vam link. pa mozete pogledati...

Evo sta moze g3 bez ikakvih objektiva imam jos gomilu reprezentativnih slika.....
I ja planiram da pazarim neki tele 2x pa da cujemo komentare od iskusnih.

za "xWoLf"-a

Na primer:

Olympus
C-740 Ultra Zoom 10x
C-750 Ultra Zoom 10x

Resolution
3.2 effective
4.0 effective Megapixel

Body All-Metal
Blenda F2.8 - F3.7
Est. Street Price $499 $599
Oba aparat izadju jevtinije nego taj Canoon A70 + convertor, a imaju za klasu bolju sliku od Canona A70 (i za klasu losiju od S40/50, G2/3....)

Canon A70 Blenda F2.8 - F4.8 --> 4.8x2.4 = f11.5 :)

Sta ces majke ti da slikas za blendom 11.5 Sunce, mesec ? Avione...

A da ne govorim kako ce ruka da ti se trese ili sam objekat snimanja pri tom povecanju.

Ja covece imam opticku stabilizaciju u objektivu 70-200 f2.8 koji povecava oko 4.5 puta, da bih mogao da pri tom povecanju slikam sa 1/60 blendom. A ti bi da snimas sa f11. Imao bi shutter od 1/15 ili 1/30 u vecini svetlosnih uslova osim na plazi recimo. I to opet nije dovoljno.
Za tu ziznu daljinu je minimum 1/250 ili 1/125.

A bas me interesuje kakve bi to filtere dodavao... Pa najjevtiniji polarizacioni ti je oko 150 Eura, a da valja nesto. (Naravno cirkularni)

To sto ti hoces, da izolujes objekat slikanja, jako tesko moze da se uradi sa aparatom koji ima cip precnika par milimetara, to sam ti vec objasnio. To nije do objektiva vec do cipa.

Valjda si sada skapirao sta hocu dati kazem.

Inace, poenta svih mojih postova na ovom forumu je da kad vec mogu, pomognem ljudima da ih razni trgovci ne varaju, i da ne poveruju bas svim clancima koje pisu priuceni "novinari" a koji mogu da se procitaju u nasim racunarskim novinama, a ne da se hvalim svojom opremom i sl...

E da

"Ajde ti nama posalji ovde nekoliko (prethodno ih malo resize-uj) slika iz prirode, par makro kadrova, a moze i tu ribu iz Nemacke, da vidimo kako to majstor slika sa opremom koja vredi preko 3000E sve skupa!!! "

Imam gomilu bilboard - a po gradu pa pogledaj....
Zao mi je, ali ne mogu da kacim komercijalne fotke po forumima, niti jedan ozbiljan fotograf to radi. Imam svoj sajt, koji ima password, ali nije namenjen domacem trzistu i ne bih da sebi pumpam protok.

Inace, kamo srece da mi oprema vredi toliko, bio bih vrlo bogat do sada da je fotografija tako jevtin sport. Dodaj ti pozadi prijatelju jos jednu nulu pa mozemo da pricamo.

Pogledaj samo na nekom sajtu koliko kosta Bowens generator, ili Softbox i razmisli koliko ti toga treba da bi radio ozbiljan posao, pa ces videti. A da ne govorim o L objektivima i Canonu 1Ds koji jurim kada se vratim tamo odakle sam silom prilika dosao pre par godina...

Mica je napisao(la):
Izvini a koja 256MB kartica kosta 60E i jel to bez ili sa porezom? (jel ako je Transcend slucajno, a nju si nesto spominjao) to je neverovatno dobra cena.

Najprijateljskija cena koju sam ja nasao je bila 69E...

Pozdrav.
Ako si mislio na moj post:
kartica je NCP (ja nisam pominjao Transcend).
Gde ima? Pogledaj LUC1FER-ov post.

Panos je napisao(la):
...

Memorijska CompactFlash kartica Transcend 64MB, 25x Speed, za mobilne uredjaje...29€

a covek (sa cudnim nickom LUC1FER) je kupio duplo vecu za 3€ vise!
Sta je tu jeftinije?

Pa veoma prosto da si pogledao kad sam i rekao video bi da su kartice bile jeftinije ali ti si gledao cenovnik koji je postavljen kasnije tj 16.07. i ocito su kartice na koje sam ja ukazivao prodate!!!!!!!!

Drugi put pogledaj i datum cenovnika :eek:

ZAP je napisao(la):
...

Pa veoma prosto da si pogledao kad sam i rekao video bi da su kartice bile jeftinije ali ti si gledao cenovnik koji je postavljen kasnije tj 16.07. i ocito su kartice na koje sam ja ukazivao prodate!!!!!!!!

Drugi put pogledaj i datum cenovnika
Pogledao sam cenovnik kada sam i procitao thread. Da sam mogao da danas pogledam jucerasnji cenovnik - mozda bih i video. Video sam danasnji i napisao sam komentar za danasnji cenovnik.
Memorija je jedna od retkih komponenti kompjutera koja je bila juce jeftinija od danas, a sutra ko zna.

Ok, ljudi suvise je offtopica ovde, vratite se na temu ili da zatvaramo. Razjasnili smo da se ne moze od amaterskog aparata napraviti poluprofesionalni ni profesionalni i nadam se da je to zavrseno. Ako niko nema korisne informacije o dodacima za koje se covek interesuje neka vise ne ucestvuje u ovom topicu. Za sve ostale stvari otvorite nove topice...

Nazad
Vrh Dno