Šta je novo?

CET, CPU, VINCA ili nesto drugo

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
595
Pre jedno 6 meseci htedoh da naucim neso vise o kompu.
Koga god da sam pitao svi su mi preporucivali gore navedene skole. Ok, obisao sam doticne skole, uzeo njihove cenovnike. Postoji razlika u ceni ali i u predavanjima (fondu casova).
Zanima me da li vredi upisivati neki od Microsoft kurseva MCSA, MCSE ili se cak opredeliti za Linux (nisam koristio) :type:
Da napomenem da moje predznanje je osnovno! :D :D :D :D
Mada moj drugar je skorije upisao CET - MCSE (ja mu pre mesec dana instalirao win jer on nezna) i oni mu rekli da nije frka sto nema predzanje! :smash:
Zanimaju kursevi tipa MCSA, CISCO ali ja sam daleko od toga pa ako moze neka pomoc oko toga kako nabaciti neko predzanje (*** nemam server i 30 rcunara kod kuce!!! :) ) Da li postoje neki programi koji simuliraju mrezu.

Ako misliš da se profesionalno baviš računarima (ili ako ne znaš šta ćeš sa parama) upiši kurs. Diploma koju dobiješ će ti značiti kod zaposlenja. Ako misliš da se obrazuješ radi "opšte kulture" ima i jeftinijih načina - jedan je i ovaj forum.
Postoje programi koji simuliraju računare, pa i samu mrežu (Virtual PC, VMWare). Jedini problem je velika hardverska zahtevnost. Za takve sportove treba ti CPU>2GHz i što više (1GB) RAMa.

Ako bi upisivao neki od pomenutih kurseva, koju skolu upisati? Cuo sam da CET nije bas najbolje resenje ali oni imaju najveci fond casova + GOLD PARTNER!
Vinca dodje nekako najskuplje ali spisak nasih firmi koje usu slale ljude tamo je OGROMAN! CPU je naj jeftiniji, ljudi ga hvale ali ima manji fond casova.

Koliko je meni poznato, cena kursa je direktno srazmerna fondu časova. Jedan moj drug je upravo odslušao kurs za MSCE u CET-u i kaže da je tempo predavanja vrlo brz. U svakom slučaju moraš računati na to da ćeš morati veći deo učenja da obaviš kod kuće. Po pitanju preporuke za neku određenu školu ne mogu ništa da ti kažem.
Ono što mogu da ti preporučim je da nađeš na netu literaturu za kurseve koji te zanimaju i odgovarajuće testove (Testking) i vidiš da li je to ono što ti hoćeš.

Mnoogo jeftiniji način ti je da nabaviš dobru literaturu i da arbajtuješ kući. Niko ti ne garantuje posao kad završiš tako nešto naročito bez iskustva(mislim na radno iskustvo). S druge strane ako negde konkurišeš takve diplome i sertifikati su ti plus na konkursima pa ti odluči sam

Zanima me jos nesto :) ! Znam dosadan sam! :(
Po vasem misljenju da li je bolje ici na MCSA->MCSE.
Ili uciti linux i administraciju mreza pomocu njega.
Sta je vise cenjeno u IT industriji.
U poziciji sam da biram jer krecem sa nule u svakom slucaju (dobro u slucaju win 0.5)

Svi mi kazu da nije to to bez radnog iskustva. OK.
Ali kako da nabavim to radno iskustvo. Nemogu da udjem u neku firmu i da im kazem:
"Znate ja bih zeleo da malo smaram vaseg administratora jer mi treba iskustvo"
Radio sam u jednoj firmi za servis racunara i stampaca, kad pitam "servisera" kako je sredio neki problem na kompu. Odgovorio bi u stilu "Ko zna zna.." Kao da se rodjen naucio! Nerviraji me ti ljudi! :cuss: :smack:
Razmisljao sam da uzmem knjigu Osnove umrezavanja (850 din) i malo cackam po Virtual PC i VMWare, pa posle skoknem do neke IT firme da radim kao segrt za dz pa mozda nesto pokupim usput.
Da li znate neku firmu koje traza nekoga ko nema pojma o mrezama, ali zato kuva dobru kafu, i voljni su da mu nesto i pokazu. :p :p :p :p

Pa nađi nekog sa jaaakim leđima da te ufura u neku firmu pa kreni da gradiš karijeru

Imam komsiju, redovno ide u teretanu, pa kada ga budu videli ima da mi jos i placaju za to blejanje u njihovij firmi! :)

Od firmi kako sam ja pratio u Beogradu je najjeftinji Guidance, oni se nalaze u Karadjordjevoj kod Brankovog mosta.
Inace ako hoces da se obrazujes upisi kurs, ako imas pola godine na raspolaganju i para idi na MSCE koji ima 7 ispita nesto oko 300 casova nastave, nije do diplome vec ces nauciti da administriras Windowsovu mrezu u server okruzenju, jos ce ti trebati vremena da polozis ispite, ali mislim da ce ici.Ne traze ti oni neko predznanje jer hoce da uzmu pare.
Posle toga mozes i na neki kratak kurs za servisere PC-ja ako neznas o tome.
Ako hoces placen posao Windows je bolja solucija jer ko ga koristi u firmi znaci da je izdvojio za licencu, zna sta koliko kosta pa ce i tebe da plati adekvatno, Linux je teze nauciti, a ko ga trazi racuna da mu bude dzabe pa i tebe nece adekvatno da plati.
Inace za poslovnu primenu Win je zakon, sem u posebnim slucajevima gde radi Linux, a tu onda win ne moze da prismrdi, ali je to redje.

Kluzo lupio si za tovar medalja.

Inace za poslovnu primenu Win je zakon, sem u posebnim slucajevima gde radi Linux, a tu onda win ne moze da prismrdi, ali je to redje.
lol

Poslednja izmena:
Kluzo je napisao(la):
Linux je teze nauciti, a ko ga trazi racuna da mu bude dzabe pa i tebe nece adekvatno da plati.

Netacno. Ako zna Linux administraciju, dobice posao, pa makar i nemao radnog iskustva. I to do jaja placen. Onaj ko koristi Linux, uglavnom koristi isti jer je mnogo sigurniji od Win-a, a ne zato sto je besplatan. I suvo zlato mu je onaj ko zna da resi problem na Linux-u.

Kluzo je napisao(la):

A koje su to poslovne primene, gde je Win zakon? Ja ga ni na fiskalnu kasu ne bih stavio...

Znaci, braco pingvini dolazim!
Da li znate neku ok skolu za linux osim ETF-a (mislim da oni imaju bas dosta za linux).
Mislim na kurs!

Vecinu stvari iz osnovnog i srednjeg linux kursa sa ETF-a mozes i sam da naucis kroz svakodnevno koriscenje linuxa.

Da li je neko spremao i polagao neke ispite iz mcsa-mcse 2003 serije ?
Sta je koristio od literature, knjige, testking, braindubms, simulacije (transcenders) ?
Ja sam nabavio vecinu materijala, ali simulacije nikako...

Ja sam koristim CETovu literaturu i mogu da kazem da dobro napredujem i ako tek radim samo mesec dana i to dnevno oko 3h, jer nemam vremena. Moja ti je preporika CET literatura, a za kurs kod njih neznam, jer zelim da se malo sam obrazujem

Ja sam zavsio MCSA on Windows 2003 Server, tj. sertifikat se sastoji iz 4 ispita. U CET-u dobijas MOC-ove koji su ti jedno 20-30% ispita, drugim recima nema sanse da prodjes samo sa MOC-ovima.
Nabavi Sybex ili Syngress - evo za 70-291(koji je i realno najtezi) preporucujem Syngress 70-291 Windows Server 2003 Network Infrastructure.
Sada radim na 70-299- Implementing And Administering Security In A Microsoft Windows 2003 Network kao neka specijalizacija za Security,posto gore(inostransvo) je polaganje ispita mnogo skuplje a i kurs je ~10K evra. Pozz

Nazad
Vrh Dno