Šta je novo?

Cesto menjanje dinamicke IP adrese

astan

Slavan
Učlanjen(a)
04.04.2006
Poena
349
Imam wireless internet 256Kbs koji se deli na cetiri racunara preko rutera i jednog switch-a. E sada u cemu je problem, sve to radi lepo ponekad, dok u ostalim slucajevima ima problema. Unutar kucne mreze nema nikakvih problema ali izlaz prema spolja (internet) cesto radi ocajno i tada dolazi do pojave cestog menjanja IP adrese. Pre neki dan u toku noci za sedam sati IP adresa je promenjena 14 puta, dok recimo nocas nije promenjena nijednom. Ono sto mene zanima jeste od cega to zavisi, da li mozda nesto nije u redu sa mojom opremom ili menjanje IP adrese zavisi iskljucivo od provajdera. Hvala unapred na odgovorima.

Tvoja spoljna adresa nema nikakve veze sa tvojom opremom vec je dinamicki dodeljuje provajder. Svaki put nakon prekida veze dodeljuje ti se druga Ip adresa (14 puta je bas mnogo :)).

koji provajder, da li vam je radio p2p kad je pucala veza, odnosno menjale se adrese?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Tvoja spoljna adresa nema nikakve veze sa tvojom opremom vec je dinamicki dodeljuje provajder. Svaki put nakon prekida veze dodeljuje ti se druga Ip adresa (14 puta je bas mnogo :)).
Hvala na odgovoru, upravo to me je zanimalo. Svaki put nakon prekida veze dodeljuje se nova IP adresa, da li se veza prekida zbog nekog nedostatka kod mene moram jos da ispitam. Inace u pitanju je provajder KBCNet i tu noc kada se veza prekidala 14 puta bio je ukljucen samo lokalni hub preko Strong DC++. Sve ovo pitam zato sto se desava da kod mene veza non stop puca (menja se IP svaki put) dok recimo kod drugara koji se kaci na istu pristupnu tacku sve radi regularno, a desavalo se i obrnuto da kod mene sve radi u najboljem redu a kod njega ne radi. Prvo polazim od sebe u ispitivanju sta se zapravo desava, prvo hocu da proverim svoju opremu pa ako ustanovim da je sve u redu onda znaci da provajder nesto muti (tada cemo da preduzmemo neke drasticnije korake).

Ne, najverovantije je da je problem do provajdera (sem ako tvoj ruter nije pokvaren, u sta sumnjam jer si rekao da je sve ok).

Treba pogledati i na googlu kako izgleda podesavanje MTU vrednosti kod rutera. Vrlo je jednostavno, a mozda resi problem.

Koristio sam SG TCP Optimizer za odredjivanje MTU vrednosti i prema njemu je vrednost koja je bila nastelovana OK. Promenio sam pristupnu tacku i sada mi je signal slabiji nego sto je bio ali cu ostaviti par dana da vidim kako ce se ponasati, evo vec sat vremena kako sam promenio i zasad sve radi lepo. Hvala svima na korisnim odgovorima :)

Evo u poslednjih nedelju dana sve radi mnogo korektnije, ponekad se IP menja na svakih sat-dva a vrlo cesto i na mnogo duze. Ovaj trenutni IP traje preko deset sati a posto ja sa mojom opremom apsolutno nista nisam radio predpostavljam da je sve bilo do provajdera :) Iritiralo me je to sto kad god krene da se desava ta cesta promena IP i kada veza lose radi korisnici pocnu da dobijaju objasnjenja tipa proverite svoju opremu, usmerenest antene i sl.

Nazad
Vrh Dno