Šta je novo?

cesto blokiranje windows-a

LINER

Slavan
Učlanjen(a)
09.05.2006
Poena
304
Pomazite molim vas!!!Desava mi se stalno da windows blokira u neodredjenim vremenskim intervalima na par sekundi, pritom mi se zamrzne zvuk,kursor,a nakon tih par sekundi sve radi normalno.Isprobao sam par verzija windowsa,ali opet isto,pa sam pokusao bez sp2 i opet.To se desava bez obzira da li surfujem,ili je pustena samo muzika,kad radim u maxu (tokom rendera se to nije desavalo),cad-u,gledam film itd...Neznam da li je ovo bitno ali desava se da zakuca prilikom pokretanja aplikacije sa diska na kojem su mi drajveri.Premestao sam memoriju ali opet isto.
konfiguracija
msi 915p neo2 platinum, P4 630 3.0 2 mb,kingston 512 ddr2 533 mhz,msi nx 6200
128 td (pci-e),disk je maxtorov 200 gb sata

probaj ako si u mogucnosti da pozajmis neku memoriju

Meni to mirise na hardverski kvar. Pokusaj da odneses HDD na neki drugi kompjuter i da ga tamo namucis. Ne bi bilo lose da pokusas i sa memorijom, mada sam malo sumnjicav da je ona u pitanju.
Posle tolikog menjanja softvera, ja bih iskljucio mogucnost kvara u njemu.

Hvala, pokusacu i to !Ja od pocetka sumnjam da je neki hardwerski problem.Posto je komp jos pod garancijom nosio sam ga na servis , likovi iz servisa me ubedjuju da je u pitanju softver.

@Liner
Takvih mi je preko glave, jedan me je cak ubedjivao da HDD (Maxtor od 80GB) koji je bio toliko bucan da je nadjacavao muziku u sobi, potpuno ispravan, i da je to normalno, a kuciste odskace od dobrote :d. Stisni ih da provere u cemu je stvar, morace kad-tad. Ako nastave sa filozofijom, tu je Bench-Clubbing :d.

LINER je napisao(la):
Hvala, pokusacu i to !Ja od pocetka sumnjam da je neki hardwerski problem.Posto je komp jos pod garancijom nosio sam ga na servis , likovi iz servisa me ubedjuju da je u pitanju softver.
Pa ako sumljaju na softverski kvar reinstaliraj sistem i odmah ces znati da li ti je kvar hardversi ili softverski.:banana:
Ali i ja smatram kao Wolfman da je u pitanju hardverski kvar probaj sa HDD-om.
Jednom mom drugu su u servisu rekli da je vise puta reinstalirao sistem i pokvario hard.A kvar mu se desio drugi dan posto je kupio PC.Imao je slicne simtome prekida mu pesmu,kursor blokira i slicno.

LINER je napisao(la):

Ma oni uvek imaju odgovor. Pitaj ih šta ti onda trebaš da radiš da bi oni razmišljali o reklamaciji i proveri hardvera?! Samo oštro. Traži gazdu ako se oni prave pametni i reci da sigurno nije do softvera. Što reče Wolfman, takvih mi je preko glave. Mene su u jednom sličnom slučaju ubeđivali da moj stari hardver nije ispravan pa sam im ja odneo ceo komp i rekao da sami utvrde šta ne valja, a ja im plaćam servis. Na kraju je došlo do toga da su proveravali procesor koji je kupljen, i na kraju mi vratili lovu :d

Hvala vam !

Sve sam probao ,ali nista!Da mozda nema veze sa temperaturom ,npr. juce je
u sobi bilo nekih 28 stepena celzijusovih i komp je blokirao otprilike na svakih 5 min, a danas je temp negde oko 18 step. c. i nije ni jednom blokirao.Inace temperatura procesora je 53 c konstantno.

A buni me i izvestaj koji daje Intel ID Processor Utility .

Intel(R) Processor Identification Utility
Version: 2.6.20060206
Time Stamp: 2006/05/17 20:05:21
Number of processors in system: 1
Current processor: #1
Processor Name: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 630 3.00GHz
Type: 0
Family: F
Model: 4
Stepping: 3
Revision: 0
Expected Processor Frequency: 3.0 GHz
Reported Processor Frequency: 3.04 GHz
Expected System Bus Frequency: 800 MHz
Reported System Bus Frequency: 810 MHz

Da li je to normalno?

Normalno

I ja imam slican problem, samo sto kada meni blokira to je to. Mora da ga gasim na dugme. A u event viewer pokaze error acpi bas u to vreme kad se komp blokirao. Skinuo sam novi bios ali se idalje isto desava :wall:
Moguce je da je hard disk u pitanju. Jel ima neki softver koji moze to 100% da utvrdi??
I jos jedno pitanje. Koji su simptomi kada memorija nije uredu?

LINER je napisao(la):
Pomazite molim vas!!!Desava mi se stalno da windows blokira u neodredjenim vremenskim intervalima na par sekundi, pritom mi se zamrzne zvuk,kursor,a nakon tih par sekundi sve radi normalno.Isprobao sam par verzija windowsa,ali opet isto,pa sam pokusao bez sp2 i opet.To se desava bez obzira da li surfujem,ili je pustena samo muzika,kad radim u maxu (tokom rendera se to nije desavalo),cad-u,gledam film itd...Neznam da li je ovo bitno ali desava se da zakuca prilikom pokretanja aplikacije sa diska na kojem su mi drajveri.Premestao sam memoriju ali opet isto.
konfiguracija

Identican problem mucim se vec par sati meni mirise na ACPI posto mi ni shut down ne radi kako treba, znaci format C:/instal winXpsp2 i nista drugo (sam nadje drivere za sve) i pocinju problemi, masina je smesna matsonic 945 (koji moze i sdr i ddr), cely 1.7, Matrox mystique PCI graficka :D. Gold memory prolazi

Instaliraj Dr.Hardware najnoviju verziju i pusti da ti uradi sve benchmark testove pa ces videti sta "skripi".
Mada mozda ne bi bilo lose da instaliras MSI live monitor i da vidis na netu sta ima za tu tvoju konfiguraciju novo od biosa do drajvera pa ako je je nesto mnoogo staro u tvom compu mogao bi to da promenis-update-ujes

Mr. No hvala u svakom slucaju ali ovo je za matsonic plocu bilo, ne MSI...... mada i meni lice :d.

Ako nekoga zanima kako sam resio problem, ACPI ukljucio u BIOS-u i APM u BIOS-u i sad sljaka kao leptir.

Misko je napisao(la):
Mr. No hvala u svakom slucaju ali ovo je za matsonic plocu bilo, ne MSI...... mada i meni lice :d.

Ako nekoga zanima kako sam resio problem, ACPI ukljucio u BIOS-u i APM u BIOS-u i sad sljaka kao leptir.

To su stvari koje uvek uključene po defaultu. Jesi li ti to ugasio ili je tako bilo?

Moj drugar je kupio 7300GS grafičku karticu koja je bila neispravna i dešavalo mu se isto što i tebi. Kartica je zamenjena drugom i sada sve radi.

alex303 je napisao(la):
To su stvari koje uvek uključene po defaultu. Jesi li ti to ugasio ili je tako bilo?

Nekako je bilo iskljuceno.

@ LINER Slicne simptome sam i ja imao, sve je prestalo kada sam zamenio hard disk. probaj da zakacis drugi hard i sve ima da sljaka kao sat.

LINER je napisao(la):
konfiguracija

Da se nadovezem na pocetak teme.. ja sam imao poodavno slican problem.. zvuci glupo ali moze da pomogne... Pogledaj naponske kablove na HDD-u.. kod mene se ispostavilo se da kontakti nisu "nalegali" dobro.. i jedan je bio malo prljav/koroziran...

Hm, interesantna varijanta..kada su memorija ili hard u pitanju obicno se komp ne oporavlja od takvog baga pre nego sto ga restartujes. Predlozicu ti nesto sto je naizgled blesavo, ali probaj da promenis misa. Dakle pogotovo ovi opticki misevi kada im kako se kaze iscuri corba..:d mogu da prave takve gluposti.

Ja sam imao slican problem (NF2 ploca). Reseno tako sto sam izvadio Plextor dvd iz masine. posle toga sve radi normalno.
Da se uverim da nije nesto drugo u pitanju skoro sam ga vratio u masinu i zakucavala je bilo kako da sam ga povezao.
Ovo za Plextora sam cuo od jos par ljudi inace ne bi mi ni palo na pamet da vadim novu stvar iz masine (radio je prvih mesec dana bez problema).

@Liner
Pa sta bi jel do temperature!?
Mada bi bilo cudno da se zablokira na 2sec pa oporavi. A kad jednom pocne da trokira to se desava cesto ili ...
Tebi kao da trokira kad je neopterecen. I ajd iscupaj sve pci kartice, zameni najpre tog misa sto rece covek (najlakse je), pa mem pa HDD. Stavi bilo koji stari, format c: pa install.

@xsi
Isprobao, misa sam menjao desava se i sa optickim ,i sa obicnim,menjao tastaturu opet isto,jos jedino ostaje da probam sa drugim hardom.Nedavno sam fleshovao bios i sad sljaka malo bolje, blokiranje se redje desava ,aali desava se .Da napomenem ,od kada sam fleshovao bios u vecini slucajeva blokira samo zvuk ,radio sam i update zvucne ,ali opet isto.
@Gox
Ma to mi je prvo palo napamet sve je ok ,cak sam i data kablove menjao opet nista
@lakii
Probacu to sa Plekstorom hvala
@churla
fleshovanjem biosa sam resio problem sa temperaturom,ispostavilo se da je predhodna verzija biosa javljala pogresnu temp. procesora pa je zbog toga c ooler radio konstantno na velikim obrtajima.Probacu da povadim sve kartice.Inace kad krene da trokira onda nastavi sve cesce i cesce,ali kao sto gore rekoh posle fleshovanja biosa blokira samo zvuk u najvecem broju slucajeva...
Hvala vam
poz. liner

Poslednja izmena:
to sto blokira moze da znaci da ima probleme sa prekidima ( IRQ -ovima) ....

ukoliko je cpu zatrpan sa prekidima ( najcesce CD/DVD-rom kada ne moze da ga cita ili problem sa citanjem sektora na HD ) onda moze da odluta milslima na par sekundi...( to znaci da ne moze da isprati DMA rutine za zvuk pa ti on secka i sve ostalo )
probaj da pogasis sve opticke uredjaje u sve kartice osim graficke... ako opet javlja isti problem probaj drugi disk...
ne bi bilo lose da probas da radis u nekoj linux-live verziji pa da vidis da li je tamo slican problem...

Digni Event viewer i posmatraj sta se deshava u trenutku blokiranja.Jeste,jako je teshko ali ces sigurno uhvatiti neki put.Ako je cpu100% nekog taska znaci software uglavnom.
Prica:tip je vracao komp u servis 7(sedam) puta...A sve radi kao sat...Zezao se sa driverima za graficku i ubacivao Catalyst skinut sa nekog site-a sa virusima koji su mu random ubijali Xp...

Vrh Dno