Šta je novo?

Cene računara i drugih uređaja podiže Ekološka taksa!!!

Ljudi cak i za ceo racunar to je nije neka cifra ako je po kg. Ceo racunar nema 10kg obicno (a kuciste ne bi "trebalo" da se racuna za eko taxu), znaci <400din za ceo komp razlike.
Bela tehnika je pogodjena ovim debelo. Pogotovu kineska ;)

@DiSLOcAtEd
I ja mogu da ti potvrdim. Kruzi vic da su se u zgradi opstine srela dva prijatelja, jedan koji radi je zaposlen tamo. I normalno, po starom srpskom obicaju, pitao kako moze da pomogne ovom, da ubrza malo to za sta je dosao da bi mu ovaj rekao:"Ali, ja sam se zaposlio ovde :) ".

@Lollypop
Slozio bih se, ali i ne bih. Ja ishranu i benzin smatram civilizacijskim stvarima. Tom logikom bi dosli do situacije da ce neko reci:"Vidi kakvi su ovi Srbi, hoce svaki dan da jedu". Imas ljude koji su u IT-u, recimo i to malo sto zaradjuju zaradjuju jer imaju internet, znaci bez njega ne moze. Nekima treba benzin, ako ne bi uzimali benzin ne bi zaradili ni tu crkavicu. Stavio sam sebe u situaciju da recimo bojkotujem poskupljenje struje tako sto ne bih upalio ni sijalicu tri dana, u inat njima. Mislim, nema problema, masovni pokret za bojkot i ja se pridruzio. Izdrzao bih, ali bih se osecao ipak na kraju malo ponizeno da zivim tri dana u mraku da bih nekome nesto dokazao.

Pa tri dana da ne koristis struju je jedno - mozes da odes negde ako odlucis tako.
Ali internet ne mozes vishe da ne koristis 3 dana, opet moras da ga platis :D

Meni ako uvedu porez na vazduh, ima da idem i koljem, posto mi je vazduh pun hranljivih aditiva (sumpora, benzena i ostalih gamadi). Ljudi kako bi bilo da Bench postane strajkacki odbor :D?

@Lollypop
Slozio bih se, ali i ne bih. Ja ishranu i benzin smatram civilizacijskim stvarima. Tom logikom bi dosli do situacije da ce neko reci:"Vidi kakvi su ovi Srbi, hoce svaki dan da jedu". Imas ljude koji su u IT-u, recimo i to malo sto zaradjuju zaradjuju jer imaju internet, znaci bez njega ne moze. Nekima treba benzin, ako ne bi uzimali benzin ne bi zaradili ni tu crkavicu. Stavio sam sebe u situaciju da recimo bojkotujem poskupljenje struje tako sto ne bih upalio ni sijalicu tri dana, u inat njima. Mislim, nema problema, masovni pokret za bojkot i ja se pridruzio. Izdrzao bih, ali bih se osecao ipak na kraju malo ponizeno da zivim tri dana u mraku da bih nekome nesto dokazao.

Eh ja kad sam rekla 'leba, mislila sam upravo na to. Samo hleb, a na uštrb drugih stvari će se voziti kolima, pa makar ni taj 'leb nemali da jedu. E, sad su ovi naši konačno skapirali da je Srbija zemlja koja koristi računare, i upravo to što si rekao, ljudi zarađuju uz pomoć njih, a svako ko zarađuje, ima da da državi njen deo i tako izmišljaju raznorazne ekološke, biološke i psihološke takse. Samo čekam dan kada će uvesti taksu na broj šrafova koji se nalaze u računaru i odoh na Jamajku.
A kad toliko prate Evropu i njene standarde, što se onda ne povedu i zakonom koji je EU donela od ove godine, a to je da se ne obračunava PDV za na primer usluge servisiranja uređaja. Primer, ja sam servis za taj i taj brend, onom tamo preko grane ispostavim fakturu bez PDV-a, oni srećni, mi srećni. Jok, ovi naši 'oće svoj deo, tako da taj zakon nije prošao kod nas. Objašnjenje: mi nismo u EU.

Ma nema nista od takvih skidanja PDV-a. Seti se samo onih fazona za baby opremu, trebala je situacija da dodje do usijanja da bi ukinuli, ili bese samo smanjili porez, a drzava nam na sva usta prica o povecanju nataliteta i kako brinu o tome. Ja ne znam sta bi uradili sa tim porezom da se uopste ne brinu...

Sta onda ocekivati za racunare i drugu tehnicku opremu, gde ne samo da ne brinu nego im zapuca za to. A i regulativa nam je "evropska". Bas je danas bilo na nekoj televiziji kako nam se prodaje oprema bez istaknute specifikacije. "Profesionalcima" nista ne znaci, snasli bi se, u toku su sa tim stvarima (tu je i Benchmark :D ), ali obicnom kupcu bi mozda i znacilo. Okolne zemlje imaju regulative za takve stvari. Recimo, skoro sam trazio nov firizider, morao sam da zalezem na pod u sred radnje kako bih zavirio u motor. Jedino tu i tamo u vecim prodavnicama stoji nalepnica o energy ratingu.

Poslednja izmena:
Ljudi cak i za ceo racunar to je nije neka cifra ako je po kg. Ceo racunar nema 10kg obicno (a kuciste ne bi "trebalo" da se racuna za eko taxu), znaci <400din za ceo komp razlike.
Bela tehnika je pogodjena ovim debelo. Pogotovu kineska ;)

Za kompove ajd i nekako,ali koliko ce da oderu ako kupis npr TA pec od 6kW koja tezi preko 100kg?
Ili ves masinu?

U sklopu nase firme imamo i veliku prodavnicu bele tehnike.Naravno narucili smo gomilu robe da nas taksa "ne uhvati".Od slepera narucene robe stigao nam kamioncic.Pitam vozaca gde je ostalo.Kaze covek totalno ludilo,svi sve rastrgose za par dana,nema robe.Pre najave takse su imali u glavnom magacinu oko 2000 ves masina,sad ni jednu.

Znaju nasi kako da "pokrenu" trgovinu u Srbiji...

I odigrava se klasika u Srbiji...svi vataju sta mogu da sto bolje prodju,ko uvati srecan je,ko ne uvati nikom nista i svi lepo cutimo i cekamo novu taksu/porez/harach.... itd....

Poslednja izmena:
***... zato dosta traljanja, nego ajde svi na ulice!

Hladno je :(

Ajd onda na leto ako bude neka nova taxa da protestujemo. Al' samo ako ne bude jako vrucina:d

Šta još pored ekološke takse opterećuje cenu IT opreme?

MINISTARSTVO ŽIVOTNE SREDINE I prostornog planiranja Vlade Republike Srbije uputilo je apel proizvođačima i trgovcima elektronskih i električnih uređaja da na pravilan način obaveštavaju javnost o poskupljenju tih artikala posle uvođenja ekološke takse i da to ne koriste za povećanje marži za svoje proizvode.

Zbog mnogih informacija da će uvođenje ekološke takse na električne i elektronske uređaje prouzrokovati poskupljenja veća i od 20%, ministarstvo je objavilo saopštenje u kome obaveštava javnost da prosečna visina takse ne prelazi 5% cene proizvoda, što je najniža taksa u Evropskoj uniji i regionu.

Međutim, Udruženje informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije smatra da je ovo još jedna od taksi koje opterećuju cene računara i računarske opreme i podseća da u osnovnu cenu IT opreme već ulaze:
  • carinska stopa od 1% za računar, 18% za serverske komponente, 18% na opremu za čuvanje podataka,
  • carinska stopa za monitore od 15% (skoro svi monitori imaju DVI priključak, što ih svrstava u video a ne u računarsku opremu),
  • troškovi neophodni za atest i sertifikat kvaliteta (RSO od 8.000 do 25.000 dinara, plus tzv. safety report od 70.000 dinara po seriji),
  • naknada za autorska i srodna prava, a pošto ima pet takvih organizacija, svakoj se uplaćuje po 100 dinara,
  • ekološka taksa od 1,2% do 21%, u zavisnosti od uređaja,
  • trgovačka marža od 3% do 7%,
  • PDV od 8% za računare i 18% za servere.

Uvođenjem još jedne obavezne naknade za računare i računarsku opremu sigurno će se dodatno smanjiti kupovina IT opreme u Srbiji, koja je i do sada bila među najnižim u regionu.

http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=12962

Juče je bila tribina u Privrednoj komori na kojoj su smorili za medalju, ali je kao postignut dogovor da se odloži primena do 01.04. i da izmene način obračuna tako da carina to sve obračuna, a uvoznici samo uplate iznos koji im se dostavi. Naravno, time će se malo drugačije opterećivati nabavna cena (ostaje još uvek da se vidi kako i koliko tačno), a ovo što ministarstvo tupi na temu povećanja marži je budalaština.

Primer (recimo da je 7% marže i u VP i u MP, naravno da to varira): imate monitor koji je težak 5kg, po dosadašnjim pravilima (pošto ne znam kako će računati od 01.04.) na njega je taksa 450 din (5 x 90 din/kg). Ako je to lowend monitor koji u nabavci košta npr. 100e to je povećanje nabavne cene sa 10.000 din na 10.450, tj veleprodajne (prodajete ga sa maržom od 7%) sa 10.700 na 11.181,50 din. Ako MP koji kupi od vas za 11.181,50 din ima još 7% svoje marže, to je povećanje njegove prodajne cene sa 11.449 din (10.700 + 7%) na 11.964,50. Dodajmo na to i 8% PDVa, pa je cena sa prvobitnih 12.076 din otišla na 12.921,66 din tj. porasla je za 845 din ili 7% a da NIKO nije povećao svoju maržu, jednostavno je porasla cena u nabavci.

Verovatno bi svi trgovci trebalo da SMANJE svoje marže zato što je država rešila da ćapi još malo para, ali joj se ne sviđa efekat toga pa ajde malo da vičemo drš'te lopova.... a kad budu objavili kako će to tačno da izgleda od 01.04, napisaću ovde da vidite čisto i kakve 'izmene' su napravili pa da uporedimo. :D

EDIT. Zeznuo sam nešto u računici, MP cena je skočila sa 12365 na 12921, tj. 556 din ili 4,4%. Ali poenta je ista - nema zašto država da se žali na povećanje marži kada povećava cenu u nabavci, ako žele priliv u budžet koji se plaća po uvezenom ili proizvedenom komadu nečega, to neminovno povećava cenu.

Poslednja izmena:
Na monitore je PDV 15% koliko vidim gore.
Inace na sve ovo treba dodati 20% za obezbedenje kursnih rizika ;)

Da li bi bilo bolje da se taksa naplacuje krajnjem kupcu prilikom izdavanja fiskalnog racuna?

struktura prodajne cene ostaje kakva je bila+pdv+taksa na kraju pri prodaji krajnjem kupcu (posle pdv) i da drzava za placenu taksu da kupcu kupon sa kojim ce moci da xx godina da ga odnese na ekoloski otpad i baci za dz.

U donjem primeru to bi bilo: 10000+7%=10700+7%=11449+8%pdv=12365+450 din taxa=12815 tj poskupljenje bi u navedenom primeru bilo oko 3,6%
...pod uslovom da ne promene nacin merenja tezine.

ps: xaxa...

I kad odeš u neki IT šop da kupiš monitor i kupovina teče otprilike ovako:
pordavac - Dobar dan šta vas interesuje.
kupac - Koliko je 1kg monitora?
prodavac - 8000 dinara.
Kupac - dajte mi 750 grama monitora, i skinite taj pak papir sa vage hoćete da mi zakinete čitavih 10 grama!

Da nije žalosno bilo bi smešno.

Ima tu i dobra strana od sad će se u srbiju uvoziti proizvodi pravljeni isključivo od kompozitnih materijala kako bi uštedeli na težini.

Došlo je kranje vreme da se okupimo na ulici i da popričamo sa ovima iz Vlade.

Kada su se pre par godinama uvozili polovni racunari koji su davno odsluzili svoje onda su mislili o ekologiji takodje...

Ono sto mene zanima da li to znaci da ce recimo uz fiskalni racun koji je izdat posle pocetka vazenja ove takse moci da se odnese racunar u neki centar za reciklazu bez ikakvih dodatnih troskova? Jedino tako bi ovo moglo donekle da ima smisla. Mada opet placanje takse unapred je malo diskutablino.

Au, mnogo si mi ti nesto naivan ako to ocekujes :D
To je isto kao da ocekujes da dobijes nesto od sadasnjeg penzionog - mozda i dobijes ali nece vredi ;)

Ne znam sta je tu naivno ako nesto platis jos unapred, zar nije logicno da nesto i ocekujes za to? Da ne sirimo temu na penzije... Ono sto mene zanima da li postoji bilo kakvo zvanicno saopstenje za sta ce se konkretno koristiti ta sredstva? Mislim da vec sada iz firme ne mogu da se otpisu racunari bez nekih taksi i potvrda?

pa da se popuni budzet, za sta drugo?

Bash tako. Ozbiljno ne ocekuj bukvalno nista da ces dobiti od ovih taxi - barem ne nesto sa ekoloske strane. Jedno manje tezine u novcaniku, manje cifara na racunu i malo nemira u glavi ;)

Ne znam to za racunare.

Kad tad je ova taksa morala biti uvedena.
Mada mogli su za mesec dana :(, dok ne skupim za LCD televizor...
LH2000 weight 11.8kg x 90din = 10e, dobro prezivecu :).

Poslednja izmena od urednika:
sad bas slusam na vestima b92 spominju

za lcdtv taksa oko 1000din
za pec na drva taksa 0din

A za LCD na drva?

brko ne zezaj :p

sad bas slusam na vestima b92 spominju

za lcdtv taksa oko 1000din
za pec na drva taksa 0din

Kad tad je ova taksa morala biti uvedena.
Mada mogli su za mesec dana :(, dok ne skupim za LCD televizor...
LH2000 weight 11.8kg x 90din = 10e, dobro prezivecu :).

Dobra mi racunica :).
LCD-ovi imaju 10-12kg uglavnom... barem ovi do 42".

A znaci ti si cuo da je taksa fiksna, na sve LCD TV je 1000din ?

ne, rekla je zena oko 1000din

Ako je rekla zena :d :p.
Zene ne lazu ,).

Nazad
Vrh Dno