Šta je novo?

cena retro racunara !

'88 je c64 koštao oko 500dem u nemačkoj. disketna jedinica vc1541 je bila oko 400 :bottle:
amiga je bila 1050dem (pogodi odakle znam cifru;) )
Ako nisi uspeo prošvercovati, plaćao bi još 50% carinu na katalošku vrednost kompjutera :wall: (znam neke koji su se tako proveli)

Ja sam '87 uzeo onaj slim za 375 sa kasetofonom u Nemačkoj. '89. sam ga prodao za iste pare..
Prošvercovan u koferu - ah, to su bili dani :). Dok sam bio u Nemačkoj igrao sam par igara, bile su onda valjda oko 20dm po komadu, što i nije bilo toliko džaba. Dobio sam neku gratis igru koju nešto i nisam sreo unaokolo. Lik se vozi skejtbordom 300 na sat po autoputu i kupi flaše sa automobila koje su neki dodatni poeni, dža bu.. Sigurno je neko igrao?

Evo sad sam pronašao - Street Surfer is the name :)

Poslednja izmena:
Prvi MODEM koji sam kupio 1988. bio je ono sto se zove acoustic coupler i brzina je trebala da bude 300 bauda.

To je ono sto se prikljuci na racunar (Commodore, u to vreme), pa se onda sa telefona podigne slusalica i udene se u odgovarajuca lezista. To je u Nemackoj tada kostalo oko 600 DM, a ja sam kupio domaci handmade sa elektronikom smestenom u plasticnu kutiju za skolske vodene boje.

Zver od masine! Tada se sa tim moglo prikaciti samo na Sezam BBS. Naravno, veze su bile uzasne, a korekcije gresaka nije bilo. Morala je da bude i tisina u sobi ...

Posle je dosao aparat sa 2400 bauda i korekcijom gresaka.To je vec bila svemirska tehnologija.

decembar 1990, ,
ATARI ST 1040FM
+ SM124 mono monitor
+ miš
+ 2 džojstika QuickJoy
nešto oko 1400 DM ako se dobro sećam (kupljeni u Berlinu)

Atari 1040 STfm kupljen u München-u za 1000DM
+ SM124 mono monitor takodje kupljen u München-u za 500DM
+ Color Atari monitor (ne secam se oznake) nabavljen polovan
+ Hard Disk - nabavljen polovan
+ gomila programa i igara na disketama

Prodao, nesecam se tacno godine, mislim da je bilo 1997 +/- 1-2 god. jednom tipu sve zajedno za 300 DM. Ni dan danas ne mogu to sebi da oprostim...

Sada sam u Nemackoj na odmoru, i jurim po eBay-u nesto slicno da kupim i, po obicaju, zaboravio na vreme da ponudim cenu i propade:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=190143840780&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=009
zamislite... niko nije hteo da kupi!!!

Dobio bi ga ispod 20 eura sa postarinom!!!!

Jedan ZX Spectrum 48K je otisao za 23.5 eura, a ni ova Amiga nije losa:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=230163934975&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=013

... samo da je malo jeftinije.......

Ako neko ima Atarija slicnog gore pomenutom neka mi se javi na PM.

vidi ti sta je AtariSTa ovde... :D Imam ja 2 Atarija ST, 1 Atari STe, 1 Falcona030, 2 SM124, 1 MegaFile 30MB.... mozda bih mogao da udomim jednog ST-a... :) javi se na PM

vidi ti sta je AtariSTa ovde... :D Imam ja 2 Atarija ST, 1 Atari STe, 1 Falcona030, 2 SM124, 1 MegaFile 30MB.... mozda bih mogao da udomim jednog ST-a... :) javi se na PM

Imaš u halo oglasima... neko tamo već mesecima (bezuspešno) prodaje mega st 4

:p jedan ST mi je najverovatnije visak. ali vec STe ... :) nije bas vredan koliko i bubreg ali tu je negde ;)

:p jedan ST mi je najverovatnije visak. ali vec STe ... :) nije bas vredan koliko i bubreg ali tu je negde ;)
Sveto grdje sta je jedan bubreg imas ih dva a STE samo jedan.BTW mislim da je tema cena retro racunara tj za koliko se sada mogu nabaviti a ne koliko su nekada kao novi kostali.

eto, danas ST kosta ko bubreg :) a Amiga 500? :p

O pa za nju bi morao da das oba :eyebrows:

a da napravimo split u novu temu: razmena starih racunara? :D

Moji prvi racunar ZX Spectum sam prodao za 10 DM i kada se setim u momentu bih se :wall::wall:. A najbolji biznis sam napravio kada sam u Italiji 1992 pazario Amigu 500+ (skracenu) valjda
je bila ta oznaka i prodao je u bg ,zaradivsi 200 dm

Moji prvi racunar ZX Spectum sam prodao za 10 DM i kada se setim u momentu bih se :wall::wall:. A najbolji biznis sam napravio kada sam u Italiji 1992 pazario Amigu 500+ (skracenu) valjda

E ja sam malo bolje prosao od tebe, prodao sam svog prvog ZX Spectruma (kojeg sam inace nasledio od brata) za 300DM, imao je cak i profesionalnu tastaturu i Kempston Joystik interface + jos je tip dobio na stotine igrica na trakama.... Umalo me jedan Beogradjan nije zeznuo da mu prodam sve to za 150DM, ali su moji reagovali na vreme.. bilo je to davne 1988. a ja, klinac, imao svega 13 godina... :)

E ja sam malo bolje prosao od tebe, prodao sam svog prvog ZX Spectruma (kojeg sam inace nasledio od brata) za 300DM, imao je cak i profesionalnu tastaturu i Kempston Joystik interface + jos je tip dobio na stotine igrica na trakama.... Umalo me jedan Beogradjan nije zeznuo da mu prodam sve to za 150DM, ali su moji reagovali na vreme.. bilo je to davne 1988. a ja, klinac, imao svega 13 godina... :)

Izdajnice i prodana duso. "Taj koji spekija proda , zgazice ga 10 C5-a odjednom..."

Nego , jel zna neko kako se krecu cene retkih periferija na e-Bay?
Voleo bih da mogu sebi priustiti onaj termalni stampac za gumicara.

Izdajnice i prodana duso. "Taj koji spekija proda , zgazice ga 10 C5-a odjednom..."

Nego , jel zna neko kako se krecu cene retkih periferija na e-Bay?
Voleo bih da mogu sebi priustiti onaj termalni stampac za gumicara.

Pogledaj na www.eBay.de, nema sta ko da zna, zavisi od slucaja do slucaja :) Ja poslednjih dana odmora s vremena na vreme pogledam i jedim se kako mi promicu dobre stvari jer nemam kako da ih donesem...

Evo par zanimljivih stvari, ne znam tacno sta te najvise zanima:

Sinclair ZX 81:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=150155954511&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=005
(ovo cekam, ako ostane povoljna cena)

Sinclair ZX Spectrum 48K (ovo je proslo):
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=170141590193&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=007

Desavalo se da naprimer Atari 1040ST + Monitor SM124 ostane cena za 1 euro, a nekada isti komplet drzi cenu kao ovo sada na primer:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=220142790669&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=012

Uglavnom se zadnji minut-dva sve odluci i cena moze skociti visestruko tako da ti je najbolje ako hoces da vidis koliko je na kraju bilo da kada pratis neku prodaju kliknes desno na
Diesen Artikel in Mein eBay beobachten, a posle kliknes na Mein eBay i dobices listu svega sto pratis pa na Beendet vidis zavrsene aukcije sa pravim cenama.

Juce se jedan Sinclair QL u originalnom pakovanju prodao za 121 euro - ljudi cene ovde ta originalna pakovanja i retke dodatke! :)
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=200145677603&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=010

To ti je najmerodavnije sto se tice vrednosti ovakvih rariteta u Nemackoj.

Poslednja izmena:

Dobijes na mostu, izgubis na cupriji:smash: Kad se setim Amige 500.....koje je to bilo ludilo!:banana:

Pogledaj na www.eBay.de, nema sta ko da zna, zavisi od slucaja do slucaja :) Ja poslednjih dana odmora s vremena na vreme pogledam i jedim se kako mi promicu dobre stvari jer nemam kako da ih donesem...

Ima svašta na ebay-u ali nikako da skontam kako se plaća na taj način i može li recimo to da se učini VISA Virtuon karticom, koju imam.
Ako imaš neka iskustva kako to funkcioniše, jer vidim da mnogi i ne šalju van matičnih država, a kada šalju onda ide i poštarina koja sigurno nije mala i tako to...

Poslednja izmena:
Ima svašta na ebay-u ali nikako da skontam kako se plaća na taj način i može li recimo to da se učini VISA Virtuon karticom, koju imam.
Ako imaš neka iskustva kako to funkcioniše, jer vidim da mnogi i ne šalju van matičnih država, a kada šalju onda ide i poštarina koja sigurno nije mala i tako to...

Prvo zavisi od coveka da li hoce uopste da salje van Nemacke. Ovde u Nemackoj uglavnom svi placaju tako sto preko interneta prebace novac sa svog racuna u banci na racun prodavca. Ja nikada nisam porucivao za Srbiju, dodjem jednom godisnje u Nemacku na odmor i pokupujem sta mi treba, uglavnom sitnarije koje mogu nositi avionom nazad... Desavalo se i da platim pa da mi ne stigne nista... ima i prevara, zato treba pogledati pre svega sa kim imas posla - to je onaj broj pored svacijeg imena koji pokazuje koliko je ta osoba puta nesto kupila/prodala preko eBaya, a ispod je procenat koliko su ljudi bili zadovoljni saradnjom... Konkretno u tom slucaju gde su me zeznuli, ja budala, nisam gledao da je prodavac iz KINE :wall:, platio mu prosle godine oko 35 eura za Sony Memorystick 2GB i naravno nisam nista dobio niti se tip javljao na mail..... Sada sam opet porucio isto (od Nemca naravno), cekam vec nedelju dana i jos nista ne stize....

Ima i slucajeva da prijatelj tog sto prodaje namerno podize cenu... nije sve bas tako sjajno!

ovi na e bayu imaju i kutiju od spekruma (sa sve stiroporom)a ja neznam gde sam ga ostavio,Disciple sam nashao a od spectruma ni traga ni glasa:wall::wall:

ovi na e bayu imaju i kutiju od spekruma (sa sve stiroporom)a ja neznam gde sam ga ostavio,Disciple sam nashao a od spectruma ni traga ni glasa:wall::wall:

Disciple! Jeli to interface preko kojeg kacis izmedju ostalog i floppy na Spectrum-a? Secam se da sam kao klinac stedeo novac za to, ali je naisao Atari ST :) ... e, to je prava retkost!

da da to je to milina za cele 3 sekunde se uchita program.mocna stvarchica.ali nemam na chega da prokopcham:mad:

Procitao sam ovde u Novom Sadu u gradjanskom oglasu da tip poklanja commodore 64. To me je onako nasmejalo. Ja i kada bi pozeleo da ga ponovo kupim pitanje je dali bi dao vise od 10-tak evra. Amiga je mene odusevila kada sam je kupio nakon C64. A posle svega toga je krenuo prvi pezejac na 133Mhz

a jel moze da se nabavi a 500+ po"povoljnoj" ceni.I da se na nju nakachi neki hdd?
A jel amiga teshka za korishcenje(nikada joj nisam prilazio,koristio),a bash bih zeleo da je probam.:eyebrows:

A500 jos i moze, ali HDD ce te kosta ruku i nogu, ja znam jednog sto ima originalni Commodore-ov i ne smem da pitam da li bi prodao :D

a590_1_sm.jpg

Pa ispalo bi za dlaku skuplje zbog dodataka, nego da se odmah uzme recimo A600-tka sa svojim integrisanim IDE kontrolerom. Osim ako taj "hdd dodatak" za A500(+) nije recimo GVP-jev A530 - onda se prećuti malo razlika u ceni :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno