Šta je novo?

Cena energenata, poredjenje cena (koliko sta kosta)

Nasoox

Poznat
Učlanjen(a)
20.11.2021
Poena
35
Note: link ka najnovijoj verziji fajla i grafikona je na dnu poruke.

Pozdrav forumasi,
Kada sam odlucivao kako cu da se grejem u toku zime, nigde nisam pronasao uporednu cenu same energije koja se trosi. Vecina prica su tipa "ja potrosio 10 kubika drva, ti 5 tona peleta a onaj tamo 100 evra na struju", sto kad stavite prst na celo, apsolutno vam nista pametno ne govori.
Sad, svaka kuca je razlicita i svaka razlicito "trosi" toplotu, tj. gubi je kroz zidove, plafone, podrume i dr. a na to jedini uticaj ima izolacija koja usporava odlazak toplote u spoljnu sredinu. Ali ono sto je bitno je da u stvari nije bitno na sta se grejes, tvoja kuca ce uvek da trosi istu kolicinu energije dal to bila energija od drveta, peleta ili neceg treceg a ono u cemu i jeste ogromna razlika je da ista kolicina energije ne kosta isto.

Energent je izvor toplote i ima svoju cenu (drvo, ugalj, pelet...), ali ne oslobadja svaki energent istu kolicinu toplote. Neki energenti su skupi a drugi jeftini.
Pa koji su to energenti skupi a koji jeftini? Jednostavno uzmes cenu energenta i podelis je sa energijom koju daje i uporedis, prosto.
Jedninica toplotne energije je Dzul (J), a posto sam ja a verovatno i vi navikli na kilovate imamo srece da se toplota (dzuli) veoma lako mogu pretvoriti u kilovate sto sam u proracunima i uradio (a i imate na internetu konvertore).
Kada sam radio ovaj proracun ispod, morao sam neke stvari da predpostavim tako da nije 100% tacan ali sam uveren da je dovoljno tacan da se moze uraditi neko poredjenje, ta greska od par procenata nece imati velikog uticaja u poredjenju cena, jedino ako sam u pisanju formula negde pogresio. Ako mi verujete na rec, mozete videti sliku ispod, a ako zelite i sami da isprobate, postavio sam exel fajl koji mozete skinuti. Cene struje i uglja bi excel trebao automatski povuci sa zvanicnih sajtova.
Svaki vid grejanja ima svoje prednosti i mane, ovde sam se bavio iskljucivo cenom energije.
Ako imate komentar, forum je naravno otvoren.

Slika dole je primer koji kaze, ako za mesec dana potrosim drva u vrednosti od 10000 dinara, koliko bih platio da sam se grejao na nesto drugo'
Screenshot 2023-11-22 185602.png

Linkovi ka porukama sa novijim verzijama fajla i tabele:
2023-11-23 https://forum.benchmark.rs/threads/...nje-cena-koliko-sta-kosta.497955/post-7032559

Prilozi

• Proracun.zip
    43.9 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena od urednika:
Čini mi se da nisi uračunao nedavno poskupljenje struje, kao ni naknade, akcize i PDV.

Čini mi se da nisi uračunao nedavno poskupljenje struje, kao ni naknade, akcize i PDV.
Cena struje se automatski skida sa sajta servis info (na slici 22.11.2023), u proracunu je uvecana za 20%, naknade i akcize nisam uracunao, komplikuje racun a ako neko zna koliko to tacno uvecava cenu u procentima bilo bi super.

Po nekoj mojoj računici kWh niže tarife u plavoj zoni iznosi oko 5,46 dinara, a više tarife oko 18,68 din. Ovde su uračunate naknade, akciza i PDV.

Obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača i taksa za javni medijski servis plaća se i bez grejanja na struju, tako da ih nisam uračunao u cenu. Nisam uzimao u obzir ni razne popuste.

Ispadne gas OK varijanta pošto je jeftiniji od ovih O-RUK varijanti (drva, ugalj, pelet). Samo mislim da gas nema tu energetsku vrednost koju navodi prdodavac/distriburter nego mnogo manju. I nema toplotne pumpe kao vid grejanja. A to je sve popularnija. Uglavnom, SVAKA ČASˇ na ovome. TA peć i dalje jedan od najispalativijih vidova grejanja ( u jeftinoj tarifi).

Sto se tice ta peci, do sada sam se grejao na njih. Vrlo neisplativa varijnta-skupa. Kod mene Ta peci ne duvaju uopste. Greju samo pasivnom emisijom. Moraju da se pune mininum dva puta dnevno na zadatu temperaturu, recimo 1.5 sad. To povlaci punjenje na skupu i jeftinu struju. Sada na ovim temp. Ta od 3kw trosi dnevno 6.7kwh da odrzava sobu od 18 mkv na 22c sa zatvorenin vratima. Klima trosi dnevno oko 6.5 kwh da odrzava 23c u 36mkv plus stepeniste prema spratu gde je pomenuta Ta. Jedna kuca je u pitanju.
Kada bude kos zahladnelo Ta ce mnogo vise da trosi.
Ideja puniti je samo nocu na max ne drzi vodu zato sto se u sobi tad ne bi sedelo od vrucine.
Eto iskustvo iz prve ruke.
Za autora posta svaka pohvala.

Matematika je nešto složenija, nego što si naveo. Evo ga graph temperature u mojoj dnevnoj sobi za jučerašnji dan. +/-0.3C. Spavaća soba je nameštena na nešto nižu temperaturu, mnogo je manja zapremina i ako zanemarimo luftiranje, ima još manju oscilaciju. Komfor ne može da se plati.
Grejanje na gas.
Screenshot_20231121-235507_Smart Life.jpg

Sto se tice ta peci, do sada sam se grejao na njih. Vrlo neisplativa varijnta-skupa. Kod mene Ta peci ne duvaju uopste. Greju samo pasivnom emisijom. Moraju da se pune mininum dva puta dnevno na zadatu temperaturu, recimo 1.5 sad. To povlaci punjenje na skupu i jeftinu struju. Sada na ovim temp. Ta od 3kw trosi dnevno 6.7kwh da odrzava sobu od 18 mkv na 22c sa zatvorenin vratima. Klima trosi dnevno oko 6.5 kwh da odrzava 23c u 36mkv plus stepeniste prema spratu gde je pomenuta Ta. Jedna kuca je u pitanju.
Ideja puniti je samo nocu na max ne drzi vodu zato sto se u sobi tad ne bi sedelo od vrucine.
Kod mene sasvim suprotna priča. Zadnjih 7 godina se grejem na TA peći (dve "šestice") i nikada se nisam jeftinije grejao. Stan od 60 kvadrata, jedan spoljni zid, izolovan sa 10 cm stiropora i PVC prozori sa troslojnim staklom. Za grejanje mi ode po sezoni oko 170 - 180 evara. 24 časa je toplo, a mi u kratkim rukavima. Peći palimo samo u jeftinoj tarifi i to po 2 do 3 sata. Ni jednom ih nisam pustio da duvaju. Samo zrače. Biće da ti imaš jako velike gubitke toplote. Jeftina struje traje 8 sati. Za to vreme se TA peć napuni skroz. Prosto mi je neverovatno da moraš još jednom da je puniš u toku dana.

Kod mene sasvim suprotna priča. Zadnjih 7 godina se grejem na TA peći (dve "šestice") i nikada se nisam jeftinije grejao. Stan od 60 kvadrata, jedan spoljni zid, izolovan sa 10 cm stiropora i PVC prozori sa troslojnim staklom. Za grejanje mi ode po sezoni oko 170 - 180 evara. 24 časa je toplo, a mi u kratkim rukavima. Peći palimo samo u jeftinoj tarifi i to po 2 do 3 sata. Ni jednom ih nisam pustio da duvaju. Samo zrače. Biće da ti imaš jako velike gubitke toplote. Jeftina struje traje 8 sati. Za to vreme se TA peć napuni skroz. Prosto mi je neverovatno da moraš još jednom da je puniš u toku dana.
Ma da, a uopste ne duvaju, isto kao kod tebe. Spratna kuca je u pitanju ali imam ok izolaciju, stolarija je drvena ali su dupli prozori koii dihtuju. Generalno je solidno izolovan prostor i jos imam ceo jedan vertikalni zid koji delim sa bratom, znaci grejan. Zamenio sam 2 ta u prizemlju 6kw i 3 kw sa jacom 12 ticom klimom i trenutno je razlika u potrosnji i komforu neuporediva. Videcu kada jos zahladni sledwce nedelje.

Matematika je nešto složenija, nego što si naveo...
Naravno da moze biti slozenija, sve zavisi u koliko sitna crevca zelis ici. Iskustveno, slozenija matematika ne daje velike promene, osim ako ides u milionske iznose, ako ti napredna matematika daje rezultate koji se razlikuju za vise od par procenata u odnosu na "grubu" matematiku, onda tu nesto ne valja.

Ako imas neki matematicki predlog/formulu kako da izracunam neku stavku, slobodno je predlozi pa da je unesem u exel kako bi i drugi mogli uzivati u povecanoj preciznosti i tacnosti.
Da podsetim, ovde se samo trazi cena jednog kW od odredjenog energenta.
Komfor je nesto drugo i nije vezan za temu. Gas je svakako jedan od naj komforanijih vidova grejanja, to stoji i to ne moze niko da porekne, ali eto, leti ne moze da te hladi.

Cena struje se automatski skida sa sajta servis info (na slici 22.11.2023), u proracunu je uvecana za 20%, naknade i akcize nisam uracunao, komplikuje racun a ako neko zna koliko to tacno uvecava cenu u procentima bilo bi super.
Ne mogu u procentima da se iskažu fiksni troškovi. Za avgust mesec je bilo oko 860 din. za odobrenu snagu 17,25kW (nisam ulazio u detalje da li je umanjeno za 5% za prethodno plaćen račun na vreme). Nisu očitali brojila pa je stigao račun sa 0 potrošenih kW.
Sto se tice ta peci, do sada sam se grejao na njih. Vrlo neisplativa varijnta-skupa. Kod mene Ta peci ne duvaju uopste. Greju samo pasivnom emisijom. Moraju da se pune mininum dva puta dnevno na zadatu temperaturu, recimo 1.5 sad. To povlaci punjenje na skupu i jeftinu struju.
Postoje TA peći sa keramičkim i sa štapnim grejačima te je ogromna razlika u količini akumulirane energije, imam obe pa kad debelo zagudi ona sa štapnim grejačima teško da izdrži do sledećeg punjenja dok druga ladno vozi, ni mraz joj ne može ništa :D

Ne mogu u procentima da se iskažu fiksni troškovi...
Ako su fiksni troskovi fiksni, onda to ne menja apsolutno nista, placas ih i ovako i onako.

Sto se tice slike sa grafikom, u njoj je uzeta cena drveta sa secenjem i cepanjem od 7051 dinar po metru kubnom. Ako vam se cene razlikuju, najbolje je da skinete exel fajl pa da sami postavite svoje cene, a i ako vam se ne svidjaju formule, mozete da ih izmenite.

Postoje TA peći sa keramičkim i sa štapnim grejačima te je ogromna razlika u količini akumulirane energije, imam obe pa kad debelo zagudi ona sa štapnim grejačima teško da izdrži do sledećeg punjenja dok druga ladno vozi, ni mraz joj ne može ništa :D
Kakve veze ima grejac sa akumulacijom, posao grejaca je da greje, ne da akumulira. Keramicki grejac je samo obican grejac uronjen u keramicku matricu, fensi. Da TA pec nema "ciglu" koja akumulira i cuva toplotu za kasnije, zvala bi se kalorifer. Jedino ako mislis da su napravili i ubacili 'ciglu' sa vecom specificnom toplotom pa da onda moze da akumulira vise termalne energije po jedinici mase 🤷‍♂️

Kakve veze ima grejac sa akumulacijom, posao grejaca je da greje, ne da akumulira. Keramicki grejac je samo obican grejac uronjen u keramicku matricu, fensi. Da TA pec nema "ciglu" koja akumulira i cuva toplotu za kasnije, zvala bi se kalorifer. Jedino ako mislis da su napravili i ubacili 'ciglu' sa vecom specificnom toplotom pa da onda moze da akumulira vise termalne energije po jedinici mase 🤷‍♂️
Više cigli ima, veći akumulator :ROFLMAO:

@Nasoox
Da ne ulazim u off ali sasvim su različite konstrukcije i kod onih sa štapnim grejačima su kanali oko svakog grejača i ogromni su, manje je napunjena ciglom i razlika u težini u odnosu na one sa keramičkim grejačima je ogromna.

Naravno da moze biti slozenija, sve zavisi u koliko sitna crevca zelis ici.

Ne želim :)
Do pre 20 godina sam se grejao na naftu, pre 17 na pelet, svo to vreme sam imao i gas i struju i gradske toplane na različitim lokacijama gde provodim vreme i na određeni način brinem o grejanju, ako ne drugačije, a ono plaćanjem računa.
Na kraju, kada saberem, želim najkomforniji kilovat.

Ti si napravio veoma lep obračun, zapravo, gledajući sa telefona (ne smem da otvorim fajl na računaru), toliko je lepo napravljeno, da ako nastavi da kruži Online, sledeće grejne sezone će ga neki ljudi prihvatati zdravo za gotovo.

Ovakva kalkulacija je zasnovana na tome koliko toplotne energije može da se dobije iz jedne jedinice nekog energenta. Ono što ne uzima u obzir, koliko nam je od te energije u datom trenutku potrebno i koliko naš sistem grejanja tu energiju može da zadrži. Nije isto da li kubik drva sagoriš kroz smederevac ili kroz moderan pirolitički kotao. U prvoj varijanti je sigurno značajno skuplje grejanje, a greješ isti prostor (isti toplotni gubitak) i koristiš isti energent.

Svakako podržavam nadgradnju fajla, pa može da bude nekakva referenca za kretanje cene različitih energenata tokom godina.

Sve pohvale za autora i trud. Vidim da postoje male nedoumice kako da se obracunava struja pa evo da i ja doprinesem raspravi a nebi bilo lose i u exel fajlu da se ispravi pa da racunica bude preciznija 😅 A cini mi se da to sve pise i na racunu...
Dakle racuna se cena kwh + naknada za povlascene proizvodjace el energije (0.801) din + naknada za unapredjenje efikasnosti (0.015 din) + 7.5% akciza pa na sve to 20% PDV. Ove dodatne takse su fiksne i obracunavaju se po jedinici potrosenog KWH i apsolutno nije bitno u kojoj tarifi ili zoni je taj KWH potrosen.
Dakle primer 1kwh vise-dnevne tarife u plavoj zoni je 13.6638 din + 0.801 din + 0.015 din + 7.5% + 20% = 18.678 din. Ovo je krajnja realna cena koju mi potrosaci placamo. U ovoj potrosnji struje sto se grejanja tice na racunu treba ignorisati trosak garantovanog snabdevaca i trosak obracunske snage jer to su taxe koje svakako placate nebitno dal se grejete na struju ili sta god... I naravno ta nesretna taxa za javni medijski servis...

Sto se tice slike sa grafikom, u njoj je uzeta cena drveta sa secenjem i cepanjem od 7051 dinar po metru kubnom. Ako vam se cene razlikuju, najbolje je da skinete exel fajl pa da sami postavite svoje cene, a i ako vam se ne svidjaju formule, mozete da ih izmenite.
Gde je to 7051 din cena ogrevnog drveta? Pa još isečen i iscepan!
Kod mene u Kuli je najjeftiniji kubik bukve(isečen i iscepan) koštao 12000 dinara u septembru kad sam ga kupio.

Pogledao sam na brzinu u mom kraju cer (necepan) 6000 i to ti ga dovezu na adresu. Bukva 6500 koliko vidim. Vidim da i cepana prodaju za te pare sto znaci da im uzasno ide prodaja.

Za 12000 ne znam sta da ti kazem...

Uticaj cene transporta, ali da, čujem od kolege da je sada ogrevno drvo jeftinije, nego što je platio u avgustu.

Sve pohvale za autora i trud. Vidim da postoje male nedoumice kako da se obracunava struja pa evo da i ja doprinesem raspravi a nebi bilo...
Hvala na uvidu, ispravio sam formule i ubacio nove cene, exel vise ne preuzima cene sa Servis infa jer su kako sam video loše.
Cena struje je uzeta sa EPS-ovog sajta ( https://www.eps.rs/lat/snabdevanje/Stranice/cene.aspx ) ,
Cena gasa sa sajta BeoElektrane ( https://beoelektrane.co.rs/saopsten...a-za-javno-snabdevanje-od-1-maja-2023-godine/ )
Cena uglja sa sajta Slava trans ( https://slavatrans.com/cenovnik/ )
Cena peleta sa transportom 300 evra (predpostavio sam cenu)
Cena drveta, Bukva, sa secenjem i cepanjem 60 evra (predpostavio sam cenu)

Na slici ispod je prikazana cena grejanja sa novim formulama i cenama (23.11.2023,) za period od 31 dan i sa potrebnom količinom energije od 56.81kW dnevno. Naravno, u realnim uslovima ce potrebna energija varirati ali je ovde bitan odnos koji se i zadrzava sa takvim varijacijama.
Capture.PNG

Ako neko zna, kako mogu da updejtujem originalni post ili obelezim ovaj kao glavni jer ce se vremenom grafici razlikovati kao sada?

Prilozi

• Proracun 23112023.zip
    43.3 KB · Pregleda: 9
Pogledaj prvi post. Jel ok ovako?

Ta cena gasa nije kod mene takva. Evo ga cenovnik Sombor gasa:

gas.jpg

Em je skuplje po KWh am ima ta neka "naknada" od 2060 kinti. Drva skoro duplo skuplja (po kolegi iz Kule).

Uzeo je cenovnik gasa od maja meseca. Poskupeo je od tada 20%.
Nego, zna li neko koliko je kubik gasa trenutno, u dinarima? Nešto sam izgubljen u m3-kW/h pretvaranje a sat je u m3.

Na žalost, ne razumem se u 'gasni' cenovnik. Ko spada u koju kategoriju i gde i kada 🤔, zato sam i ostavio fajl da onaj koga interesuje može da ga skine i prepravi cene 🤷

Uzeo je cenovnik gasa od maja meseca. Poskupeo je od tada 20%.
Nego, zna li neko koliko je kubik gasa trenutno, u dinarima? Nešto sam izgubljen u m3-kW/h pretvaranje a sat je u m3.
Kod mene na računu lepo piše:
  • izmereno X
  • proteklo Y = X uvećano za, valjda, 2.2%
  • normalna količina Z = Y umanjeno za 5.54% (ovo je navedeno kao koeficijent)

Ovi procenti će valjda da se menjaju sa promenom spoljne temeprature ili sa mesečevim menama.

Onda Z pomnoženo sa 11.517583 (toplotna vrednost kWh/m3)
i na kraju ispručeno kWh se pomnoži sa 4.16 dinara

Ali se i na svaki kubni metar doda još 0,15 za neki UE.

I naravno PDV, od 10%.

Sumirano, normalna količina (koja nam je i ranije naplaćivana) je sada 47,9 bez PDV tj 52,69 dinara/m3 sa PDV.
Ako su cene iz Sombora sa PDV, ispadne malo jeftinije nego kod nas u Zemunu. Ako su bez PDV, onda je tamo dosta skuplje.

100 drama, 7 dana, 4 litre, sve lepo piše i ljudi opet ne razumeju koliko šta košta. Stvarno ne razumem.

A, da, već više od godinu dana imam Honeywell merač, sa daljinskim očitvanjem, ali sistem ne radi, pa se i dalje očitava jednom mesečno. Pošto uvek dođu u moje radno vreme, ja im pošaljem poruku na Viber.

Peć NIKAD ne sme biti vrela. Ako jeste, tu ti onda ne valja izolacija. Ja sam moje peći "predihtovao" i nikad ne duvaju, a i kad je na 3 nije pakao u sobi (kod dece). Doduše ujutru bude toplije nego uveče, ali sasvim dovoljno toplo da se peći oune samo noću. Imaš u Pančevu firmu koja se bavi prodajom vube za peći. Tipski, šablon, dakle samo spakuješ table i to je to. Knauf H700

Nazad
Vrh Dno