Šta je novo?

Cemu sluze Hiberfil.sys i Pagefile.sys...

Jet Set Willy

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
645
Instalirao sam XP na drugu particiju na kompu, paralelno sa 98-micom. Kada iz 98-mice pogledam D disk (particiju) vidim da pored Windows direktorijuma XP napravi dva hidden file-a i u root-u, a i jedan folder (SysVolumeInf.) Velicina ovih fajlova je prilicno velika (261 i 393MB), dok se velicina ovog foldera stalno povecava. Cemu ovi fajlovi uopste sluze...toliko me nerviraju (zbog velicine) da sam ih i obrisao (iz 98-mice), ali XP ih ponovo napravi cim podignem sistem sa njim. Takodje ovi fajlovi se ne vide iz XP-a cak i kada ukljucim "show all files". "System Volume Information" postoji i na drugim particijama ali je mnogo manji (oko par MB naspram vise stotina MB na XP-u):confused:

Hiberfil.sys je fajl koji belezi sadrzaj memorije pri odlasku u hibernaciju kompjutera (slicno kao stand by mode, samo sto se ovde i sadrzaj memorije prebacuje na disk tako da se vise komponenti gase). Hibernaciju mozes da iskljucis (mislim da je u power managment u control panelu)

Sa pagefile.sys nemoj da se zezas. To ti je page file. Uf, al' sam ti objasnio. Tu windows xp smesta virtualnu memoriju kad nema dovoljno mesta u ramu (windowsu xp nikad dosta), on prebacuje neke stvari na hard disk. Dakle to mora da bude osim ako nemas preko 512 Mb rama pa onda mozes da iskljucis (negde u control panel, pa system).

Page file je zapravo SWP fajl ili obrnuto:) Kod W98 SWP fajl se nalazi u Windows direktorijumu i obicno nije preterano velik (zavisi sta radis) ukoliko je setovan na auto.
PageFile prvo backupuje ceo ram i onda jos uzima koliko mu treba za vrtuelnu memoriju tako da ja na masini sa 512MB rama retko imam page ispod 800MB....

Hybernate fajl, kao sto Laza rece, backup sistemske memorije i memorije graficke karte (ako se ne varam) i na desktop masinama nije pretrano koristan dok je za notebooke odlicno!
Hybirnate fajl se koristi kada kod gasenja izaberes STAND BY. Isprobaj. Ponovo ga palis kada "lupis" po tastaturi (ili mrdnes misonju?)

PJ je napisao(la):
...Hybirnate fajl se koristi kada kod gasenja izaberes STAND BY...

Hibernate fajl se koristi kada u shut down izaberes hibernate. Sa default podesavanjima u XP-u moras da drzis shift da bi se pojavila hibernate opcija.

I stvarno za shta pametno moze da posluzi "Hibernation" (osim za laptop) ???hrkk

Voleo bih da si video koliko traje podizanje WinXP na Raid0 diskovima iz hibernacije...

Sentenced je napisao(la):
I stvarno za shta pametno moze da posluzi "Hibernation" (osim za laptop) ???hrkk

Pa sluzi,par puta sam morao da snimim bukvalno stanje stvari na kompu jer sam morao da idem negde,a nisam mogao da uradim SAVE jer nisam bio siguran da to radi(recimo Delphi).Znajuci nas EDB,bolje da ga stavim u hibernate i da ne razmisljam,nego da ostavim komp da radi(pa da padne neki nezeljeni restart). Drugo,kad pakujem neki Divx,pa flask radi po 6-7 sati,lepo stavim pauzu uvece,pa hibernate i sutra samo nastavim pakovanje filma(spavaj ti pored Volcano 6Cu+ :)).

Puno vam 'fala na objasnjenju. Zanimljiv je taj hibernate...ali bio bi jos bolji kada bi radio i bez struje;)

E drugar mi je danas predlozio da kada igram Diablo II fino uradim hybernate a ne onaj idiotski save and exit.
Nece nas neki blizzard da lishava poshtenog save-a:D

Nazad
Vrh Dno