Šta je novo?

Celeron ili Sempron?

cunga_lunga

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2002
Poena
619
People pitao me je drug da mu sklopim neku konfiguraciju za 300e. Posle malo proracuna morace da uzme Celerona ili Semprona, da bi se uklopio u cenu. Sada, ja sam totalni protivnik AMD-a, pa me zanima vase misljenje koji procesor da uzme?

Da je u pitanju neki bolji AMD-ov procesor, a ne Sempron, totalno bi ga podrzao, jer znam da su bolji od Intela, a ovaj mi se nikako ne svidja!!!

>> Ima li neki thread ili sajt gde mogu da procitam razlike izmedju Intela i AMD ili nesto slicno?

Jos jedno pitanje, koju plocu da uzme? Znaci, nikakva posebna, neki standard, samo da ima 5.1 zvuk?

thanks people

ma nek uzme semprona i Abit nf7. u svakom slucaju bolje od celerona.

Po meni kombinacija gigabyte 8ipe1000g ploce i celeronD 2,4GHz (pa cak i obicnog) se super pokazala (stabilno, dosta brzo i pouzdano).

Obzirom da sam ljubitelj AMD-a onda Sempron. Mislim da je sav taj animozitet prema Sempronu naduvan. A ploca sa VIA-inim cipom bi bila sasvim lijep izbor.
166 MHz-a FSB-a je bolje od 133MHz sto je slucaj kod Celeron D procesora.

Da, Via je pravi izbor. :S:
Poslušaj Proday-a. :)

Ako ikako moze da sakupi nesto vise para, te pazari Sempron 2600+ S754, nForce4 plocu i PCIE tubo cache ili hyper memory karticu. To bi trebalo da je trenutni best buy u low end-u.

Poslednja izmena:
mcekovic je napisao(la):
Ako ikako moze da sakupi nesto vise para, te pazari Sempron 2600+ S754, nForce4 plocu i PCIE tubo cache ili hyper memory karticu. To bi trebalo da je trenutni best buy u low end-u.
Da, S754 Sempron 2600+MSI nF4-4X Neo3+Gainward 6200TC jeste definitivno best buy, ali je problem sto u citavoj prici nedostaje procesor!

Jos jedan glas bas za 8ipe1000g i celeronD 2,4GHz. Stavljao sam u nekoliko masina... perfektno stabilno i pouzdano. O O/C da ne govorim :smoke: .

da, ne reče koji Celeron, pretpostavljam sa Prescott jezgrom, ovih N'wood-a verovatno i nema više... uglavnom, kao što reče Gox.
Možda neka MSI 848P-V ploča, kao što si naveo ništa posebno, može da se uštedi za jaču grafičku ili memoriju, monitor...

Ja imam ovu msi 848p neo-v i nije losa ploca....
Racunica jedan:celeronD 2.4D(~70e)+msi(~53e)=123e
Racunica dva: sempron 2400+(~60e)+abit nfs7(~55e)=115e

Znaci tu su negde cenovno...

Kada su oba cpu na defaultu onda je druga varijanta brza,ali zato kada se o/c mislim da vec tu prva varijanta izadje malo brza od druge, pa ti vidi.

Ma obe varijante lepo rade... Meni se čini da Celeron čak radi nešto "glatkije" pod Windowsom. Sve su to razlike koje se vide na testovima, u praksi niko živi ne može da vidi neku bogzna kako veliku razliku, ako uopšte.

Svakako josh jedan klas za Gigabyte 8ipe1000g plocu i Celeron D 2,4GHz..Moze i varijanta sa Ovom MSI 848 Neo-V..mada mislim da je ovaj Gigabyte dvokanalni. Shto znachi 2x256MB na tom GA-u ima da razbiju bilo kog Semprona 2x00+. Josh overklok.

Shto se tiche AMD-a. Samo neki Barton 2500+ ako ima da se nadje je ok reshenje. Sempron nikako. Ljudi pa to je bre remarkirani Athlon Xp i nishta vishe. Sabo se to i oc jer je vec AMD to oc..na FSB333 i dusha mu je vec u nosu.

Mada meni se jednom desilo da Sempron 2400+ upalim na 3200+ sa nekom MSI KT400-V plochom(na Veliki petak bash..beshe to) ni sam ne znam kako. Sad kako se to upalilo ja ne znam. Mozda se desi da je dotichni primerak imao otkljuchan mnozilac i da se upalio sa "neshto" x 100Mhz(za interni bus umesto 166Mhz..secam se da je bus ostao na 100Mhz) pa je zato i radio.

Ali dotichna mashina je imala sje*banu 9200SE pa je stalno izbacivao VPU rekover a mozda se desi i da ram nije valjao jer se stalno sama od sebe resetovala. Ma neka prevara na jugu Srbije,410€ za mashinu. Izvarali mi sestrichinu od tetke, majku im nji'ovu. Josh im ljudi nosili na reklamaciju i opet..radi par dana i sje*be se opet. Sve bi' gi ja pobio..:D

Sempron moze da prodje ali ovaj Celeron D je meni ipak bolji CPU. Josh ovi nizi po oznaci, Semproni mozda se desi da imaju samo 128k L2 a Celeron D ima sigurno 256k L2 svaki.

Celeron D na 2,4GHz ako se ubode primerak radi na FSB200 i to je onda 3,6GHz samo tako. A da ne kazem shta bi maleni Celeron D 315 aka 2,26GHz uradio na FSB200 kojim sluchajem a to je 3,4GHz..a taj CPU je josh jeftini od 2,4Ghz celyD-a.

Pa dobro, ovde su odgovori ocekivani, oni koji imaju AMD su preporucili Semprone a oni koji imaju Intel su preporucili Celerone. Mislim da neces pogresiti ni sa jednom kombinacijom, ali bih u ovom slucaju ipak ja licno isao na Semprona, ako nista, barem zbog te NF7 nForce2 ploce, koja za svojih ~55 eura koliko kosta, pruza jako mnogo!

Snejk je napisao(la):

Pa kako sam ja video..u Celeron D 320 je bolji u kljuchnim stvarima od Semprona 2400+. Jednostavo ako uzima Semprona samo neki 754 i to onaj 3100+(ali onda bi mogao za malu doplatu i a64 2800+). Ako ne taj onda neki 2600+ do 2800+(s754) ili sl. koje su vec oznake.

Inache ovu da ne kazem Socket A 2x00+ "buraniju" nikako.
Mislim remarkirani T-bread. Jednostavno nema performanse za te pare.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/sempron_10.html

Lepo se vidi na grafikonu...Sve sem 3100+ je loshije od bilo kod s478 Cely D-a
Chak su i 2500+ pa na gore i skuplji od Celerona 320 pa na vishe.

ivica je napisao(la):
Lepo se vidi na grafikonu...Sve sem 3100+ je loshije od bilo kod s478 Cely D-a Chak su i 2500+ pa na gore i skuplji od Celerona 320 pa na vishe.
Jeste, ali to su sve, kao što sam rekao, tako male razlike da niko živi ne može da vidi razlike u realnom radu, sem možda u nekim baš retkim situacijama. Treba kupiti ono što je finansijski povoljnije, odnosno ono što daje bolji odnos kvalitet : cena.

Ova rasprava, dakako, ima smisla, jer smo već dugo navikli da za iste pare AMD daje više. E pa vidimo da često više nije tako. Nema nikakvog razloga da se beži od Celerona.

Indikativan je grafikon price:performance ratio na ovoj strani:

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/sempron_10.html#

Poslednja izmena:
Prijatelju, celeron ti je osiromasena verzija intelovih procesora, a seleron je planiran kao osiromasena verzija AMD-ovih, ali 64-bitnih procesora. Kako to nije zazivelo, ostao je 32-bitni, a jedino osiromasenje mu je kolicina kes memorije (koju ni na celeronu nemas previse). U principu, i nema neke razlike, sem sto je iluzorno uzimati skupe intelove ploce, da bi se postavila na nju ova osiromasena verzija celerona. Ja zato iskreno preporucujem, u toj kombinaciji AMD. Inace, imam i AMD i intel procesor u svojim racunarima, i veruj mi, nema velike razlike. Reci cu ti samo to da radim pripremu za stampu, sto podrazumeva dosta rada i grafike, pa proceni sam.

ivica je napisao(la):
Shto se tiche AMD-a. Samo neki Barton 2500+ ako ima da se nadje je ok reshenje. Sempron nikako. Ljudi pa to je bre remarkirani Athlon Xp i nishta vishe. Sabo se to i oc jer je vec AMD to oc..na FSB333 i dusha mu je vec u nosu.
Fabricki OC-ovani ili ne, svi rade na 200 (400MHz) @ default Vcore, tako da tvoj argument nije validan. Ono sto im zameram je nesto slabasniji BOX kuler.
Takodje, ovim podatkom ne stavljam AMD ispred Intel varijante, niti obrnuto. Mislim da je sasvim sve jedno sta ce uzeti u ovoj klasi, ali akcenat je na boljoj ploci.

mihailo je napisao(la):
Fabricki OC-ovani ili ne, svi rade na 200 (400MHz) @ default Vcore, tako da tvoj argument nije validan. Ono sto im zameram je nesto slabasniji BOX kuler.
Takodje, ovim podatkom ne stavljam AMD ispred Intel varijante, niti obrnuto. Mislim da je sasvim sve jedno sta ce uzeti u ovoj klasi, ali akcenat je na boljoj ploci.

Ok je uverio sam se da idu na 200MHz...jedan 2400+ mi se upalio kao 3200+ ali ne znam sa kakvim setovanjima. Mozda se desi da je imao otkljuchan mnozioc..pa je proradio kao 100Xneshto veliko.

mihailo je napisao(la):
...Mislim da je sasvim sve jedno sta ce uzeti u ovoj klasi, ali akcenat je na boljoj ploci.

Bravo, izvukao si suštinu, delim tvoje mišljenje. ;)

Mislim da je ovde Gigabyte GA-8IPE1000-G u prednosti ako izuzmemo cenu pošto je ne znam!

procesori

ivica je napisao(la):
Ok je uverio sam se da idu na 200MHz...jedan 2400+ mi se upalio kao 3200+ ali ne znam sa kakvim setovanjima. Mozda se desi da je imao otkljuchan mnozioc..pa je proradio kao 100Xneshto veliko.
Northwood celeron radi stabilno i hladno, na pristojnoj ploci trpi i oc, ali je magistrala samo 400MHz.
Prescott celeron D radi brzo, puno kesa i 533MHz, ali se bolesno greje.
100 % ispravnog Bartona odavno nisam video. a da je kralj procesora-jeste.
Semproni su dobar izbor, odnos cena/kvalitet je odlican, i rizik da je fabricki neispravan je minimalan, narocito u BOX varijanti.
Uz semprone 2400 i jace dobija se vrlo pristojan kuler. Dzabe kuler kad se slabo overklokuju.
Uz semprona 2200 (znam da ga je sve teze naci) ide bedan kulercic, ali svaki 2200 koji mi je prosao kroz ruke radi stabilno na fsb200! a ubrzanje magistrale je znacajna stvar.
A64 je jos uvek skup za kucnu masinu.
Znaci moras da pravis kompromise.
Sto se ploca tice, glasam za gigabajta u bilo kojoj varijanti.
poz.

Matori slusaj ovako, radim u racunarskom servisu 1 god i 11meseci, kroz moje ruke je proslo sve i svasta. Prvo, sto se tice stabilnost OS-a, imali smo manje masina s intelovim CPU na servisu,mada su njihovi kvarovi bili ozbiljniji i teze smo ih otkrili nego kod AMD-a.
U sustini pri radu s grafikom, svakako AMD. U 3D marku daje otprilike od 5-10% bolji rezultat, ali pri radu s memorijom je bolji intel, ima veci protok u nekim slucajevima cak i 100%, mada mu to ne pomaze u igricama, bar ne puno.
Kad bi ja birao, uzeo bi za pocetak sempron 2600+ s754 i neku dobru plocu, napr ABIT NF8 sa, za pocetak 512Ram memorije Corsair ili Geil, izbegavaj Kingston. Kasnije ce moci da nabudzi neki Athlon 64 bez po muke, a s ovom plocom dobijas FireWire, GigabitLAN, Nvidin Firewall.... dosta toga, a za grafiku bih za pocetak nesto jeftino, a posle skupis kesa, za neku pristojnu VGA, napr. X700 Agp.
Intel varjiantu nebi ni uzimao u obzir, jer je AMD Best Buy po meni. Gari koji radi rendering, ozeo je AMD 64 3200+ i Intel 3.0EE, znaci posle nedelju dana je dosao da li mozemo da mu zamenimo intel-a za AMD, jer mu AMD zvace ko lud, kaze da je brzi od intela za 50 %, nisam se uveravao u to, ali kad je on zamenio masinu koju je platio, nemam komentara.
Dobro razmisli sta ti vise znaci, komfornije igranje ili znak Celeron inside...
Toliko od mene...

amd_mad je napisao(la):
Matori slusaj ovako...

Što nisi ostavio i neke cene, ono "okvirno" makar, baš bih uporedio sa sledećim:

The pocetnik je napisao(la):
Racunica jedan:celeronD 2.4D(~70e)+msi(~53e)=123e
Racunica dva: sempron 2400+(~60e)+abit nfs7(~55e)=115e

Evo ovako, ako ti je budzet bas ogranicen nemoj uopste da razmisljas nego uzmi AMD, i kao sto Mihailo rece, sve se svodi na plocu tako da uzmi taj NF7s i pevaj :) Nemas bolje kombinacije od te (ponavljam, ako je ogranicen budzet).....poz

bilo koju i865 i cel 2.4 su idealan izbor. lao ke clockuje na 3.2 bez pregrevanja, a ako moze da dodje u obzir 2 x 256 od toga ti ne treba bolje nista

mcekovic je napisao(la):

Ti si to sve probao pa znas kako radi, posebno ove sakate graficke sto pozajmljuju memoriju ?

Na kome bolje rade igrice?
Na Celeronu ili Sempronu?

Jest da je malo laicko pitanje, al interesuje me, a nisam igrac

Vrh Dno