Šta je novo?

Celeron D 336 - 2,8GHz

anon

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2005
Poena
301
Kupio sam Celeron D 336 u BOX pakovanju ali mislim da imam problem sa prevelikom temperaturom. Ona se krece izmedju 45 i 75C pri spoljasnjoj temperaturi od oko 15C. Ventilator se vrti 1600 - 1800 o/min . Da li je ovo normalno?

Jesi li stavio pastu ? Proveri da li je kuler dobro nalegao na CPU ( kada skines kuler vidi da li je na njemu ostao pravilan otisak CPU-a ).

Ako pretpostavimo da je dobro montoran kuler i stavljeno malo bilo koje pristojne paste onda je to za ocekivati jer ti se kuler vrti extremno sporo. Zasto se vrti na samo 1600-1800? Ja na mom P4 630 (3GHz) nisam video preko 56 stepeni a pogledaj na kojoj lokaciji on radi:) Doduse ja imam vrhunsko vazdusno hladjenje...

Neke ploče daju pogrešnu informaciju dok se ne osveži BIOS. Koja ploča je u pitanju i čime očitavaš temperaturu?

Poslednja izmena:
stavio sam kuler bez paster jer pri njemu dodje ono sto neki zovu zvaka... pa sam mislio da je to dovoljno? trebalo bi da je sve dobro naleglo... pri nekom normalnom radu temp je oko 45C ali cim je neka intenzivna instalacija ili bilo sto slicno poraste trenutno na preko 55C ... Ima li neko isti taj procesor, cisto radi poredjenja me interesuju srednja i maximalna temp...

Sto se ploce tice u pitanju je asus p5nd2-sli .. kupljena nedavno pa jos ne stigoh da vidim ima li noviji bios, temp ocitavam iz biosa i iz programa u windows sto sam uz plocu dobio Ai Booster.

Zvaka ti je nesto najgore sto moze postojati na kuleru!!! Obavezno je skini i namazi neku drugu pastu (recimo AS-5), a sto se ventilatora tice on bi morao da radi na vecem broju obrtaja da bi ohladio taj procesor kako treba kada je u load rezimu. Po meni je sve preko 65 stepeni ukoliko ga nisi overklokovao previse!!!

Kako ti radi bre na 15 stepeni; pazi da se neprehladis na toj temperaturi dok provodis vreme pored njega ;o)

Eto pre par meseci kada sam kupio novi cpu, skinuo sam zvaku i posto nisam imao pastu, drug mi je doneo neku njegovu koju je hvalio do zla boga, i posto je bilo leto nije me zabrinjavala nesto veca T u idle-u od oko 50c, a oko 55-60 kada se optereti.
I pre neki dan ja instaliram mandrivu i vidim da stalno iskace prozor kako je temperature cpu-a velika, i ja iskljucim servis za poruke misleci da lupeta mandriva i slucajno posle toga odem u bios a kada ono 85c!
Kada se nisam slogirao, nikad necu.Udjem u win pokrenem onaj pc alert i systool(znaci nisu mi rezidentalni pa nisam mogao ni da primetim da je T veca od normalne) i imam sta da vidim u idle-u oko 60 a kada ga opteretim preko 75c, i kada pipnem sam hladnjak on je bio bas vreo sto je dokazivalo da senzori nisu poludeli.

Onda sam pozvao drugog druga i on je doneo neku providnu pastu i kada sam staru skinuo tj. nisam bas ni imao sta da skidam, jer je pasta bukvalno nestala(centalni deo je bio bez paste dok je pasta dobila cvrst oblik na ivicama procesora) T mi se vratila na normalu tj. sa ovom pastom prvi put sam video T manju od 40c.Sada retko prelazi 45 cak i kada ga opteretim...

Naravoucenije: Pastu obavezno stavi, ali neku kvalitetniju, a ne neku koja ce kroz par meseci da "nestane".

Ispravite me ako gresim ali ja mislim da svaka pre ili kasnije nestane! Bes me interesuje kakva je AS-5 po tom pitanju?

@THe_pocetnik: Nikad nisam video da je pasta nesta, cak i na vrlo starim konfiguracijama, tipa preneki dan sam na sestrinom, pre toga drugovom proc, cel na 733 menjao cooler, iz zezanja, i video da je pasta, na svom mestu, i to obicna bela...
To je moglo da se desi ne znam ni ja kako, ali mozda ako je tvoj drug stekao, pa nije bogato namazao...

topic: meni se kuler, box na cel d 2,66 na 3.2, vrti na 2800 dok pisem ovaj post... temperatura mu je 49C, meni je samo nenormalno sto se tako sporo vrti...

Posto ni ja nisam lepo namontirao prvi put, meni nije htela ploca da se ukljuci...
Tek kad sam sve lepo namestio on se bootno...

CamBieL je napisao(la):
To je moglo da se desi ne znam ni ja kako, ali mozda ako je tvoj drug stekao, pa nije bogato namazao...

Mazao je tanko, jer ne treba staviti previse, jer je to kontraproduktivno.Ali sto je najzanimljivije pasta je bila na svim ivicama(i onim gornjim)->nije nekim cudom iscurila isl.Pomislio sam da sama povrsina hladnjaka nije neravna pa da sabija pastu na stranu, ali povrsina meni deluje ok.

A video sam i paste koje su se prosto promenile stanje iz tecnog u cvrsto i samim tim provodnost toplote je bila smanjena.

Poslednja izmena:
Ma ne znam, ja sam imao razna iskustva, ali nikad nisam uspeo da preteram sa pastom :)
Inace, meni je CM bela pasta bila dobra za sve, i za graficke i za procesore...
Po meni tu nema potrebe ni za cim fancy, osim ako nisi neki extreme...

Proday je napisao(la):
Ispravite me ako gresim ali ja mislim da svaka pre ili kasnije nestane! Bes me interesuje kakva je AS-5 po tom pitanju?

Moguce, ali ne verujem da ce nestati posle samo par meseci.Dok sam imao celerona1 i celerona2 nisam ih menjao dugo i posle skidanja pasta je uvek bila tu.Mozda je prevelika T uradila nesto sa pastom.

@CamBieL: Ma masinu sada ni ne klokujem, pa ne koristim fancy paste, vec su ovo obicne koje dodju uz kulere isl.Mislim da je ova sto je nestala stigla uz titan kuler.

@The_Pocetnik: Moja devojka je uz Titan dobila silver pastu :)
I to kad je kupila neki 1.7 :)

Poslednja izmena:
Da to je najverovatnije ta, jer je i ova bila siva.

E ovako, vidim da se trudite d ami pomognete, ali mene bas interesuje ta brzina ventilatora, evo vidim danas ide i do 2100 o/min ali mi se i to cini presporo.. doduse ne vidim da temperatura raste preko 65C... ali sam u medjuvremenu dodao jos jedan ventilator u kuciste... a temp prostorije povecao na 20C :)
A sto se ploce tice stavio sam joj novi bios pa mozda i to bude uticalo na posredno preko napona na procesoru koji kako vidim dinamicki mijenja

Poslednja izmena:
Evo najnovije info: jedno 10-tak min sam ga stavio da radi pod full opterecenjem cpu load = 100% ... max temp je bila 75C, ventilator max = 2350o/min ... temp na maticnoj ploci 42C ...
Tada sam otvorio kuciste kako bih dodirujuci cooler ustanovio je li vruc, i meni nije izgledalo to nesto mnogo toplo... mada sigurno je da je procesor znatno topliji...

Kod mene se box kuler okrece na oko 2600obr/min, i ne znam zasto se tebi okrece na manjem broju obrtaja.Jedino ako je intel menjao box kuler.

Nego dodavanjem dodatnih ventilatora u kucistu mozes smanjiti temepraturu procesora, ali ih moras dobro rasporediti.Ako si vec citao threadove na forumu, stavis jedan da uvlaci vazduh napred i jedan pozadi da izbacuje vazduh i time poboljsavas cirkulaciju vazduha u kucistu.Naravno da neces sa tim drasticno smanjiti temperaturu, ali je za pocetak dovoljno.Mada pobrini se da stavis pastu sto pre, jer ce ti temperatura sigurno pasti.A i ovo nisu toliko lose temperature, tj. sa ovim dodacima(pasta nek ti bude prioritet) ces postici da ti ne ide preko 60-65c kada se masina optereti.

mozda je sonda zeznuta...
uzmi drugi kuler pa probaj...
ps. ja ne bih stavljao na full load sa 2.600 rpm

pa ocigledno da je pasta jedino rjesenje, eventualno neki bolji cooler... A sto se tice ocitavanja temperature ona se kako sam vidio na intelovom sajtu ocitava direktno sa procesora tako da jedino maticna ploca moze da pravi probleme u pravilnom predstavljanju tih vrijednosti ...

Pazi presscot jezgro se poprilicno greje ( ne zovu ga dzabe presshot ).Ja imam p4 3.0 Ghz sa istim jezgrom i moram ti reci da se sa starim kucistem grejao poprilicno (44-46 stepeni na idle ).Kada sam zamenio kuciste tj. uzeo CM sa dva ventilatora temp je pala na 40 stepeni.Sada je doduse malo veca posto mi je u stanu oko 25 .Mene jedino brine brzina tvog ventilatora na cpu.Moj se ranije vrteo i na 4800 obrtaja kada se zagreje,dok sada ne ide brze od 2800, a temperatura pri full opterecenju ide do 62 stepena max.Napominjem da je na mom cooler-u ostala fabricka zvaka.Da sam stavio pastu mozda bi temp bila i manja.Najbolja varijanta je da probas sa nekim drugim coolerom pa uporedi temperaturu.

Dok sam imao celerona sa prescott jezgrom desavalo mi se da se temperatura u punom opterecenju (kompresija video fajlova) popne do 80 stepeni i pri toj temperaturi kuler radi na bednih 2300 obrtaja. Problem sam resio tako sto sam BOX kuler ocistio od prasine koja se nahvatala izmedju hladnjaka i ventilatora (0.5cm debljina minimum). Posle toga kuler je radio konstantno na 2700 obrtaja stim sto temperatura procesora nije prelazila 40 stepeni dok u punom opterecenju nije prelazila 55 (3500 obrtaja). Taj box kuler treba na svakih mesec dana detaljno cistiti.

Nazad
Vrh Dno