Šta je novo?

celeron 850 ili duron 600

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Dobio sam ova dva procesora i odlucio da napravim jednu jako tihu konfiguraciju koja bi mi sluzila za skidanje sa neta i slicno.

Pretpostavljam da se Celeron 850 manje greje pa bih pre njega izabrao.

Instalirao bih XP na tu konfiguraciju.
Koju plocu (mozda integrisanu) bih trebao da nabavim za ovaj celeron, i koliki su najveci hardovi koji mogu na tu plocu da se nakace?
Procesor sam dobio bez kulera, pa me zanima da li neki noviji kuler moze da se nakaci na tog celerona.

Ako mislite da treba jos na neku sitnicu da mi skrenete paznju, molim vas, skrenite je. :)

Da ponovim, vazno mi je da konfiguracija bude sto tisa.

Pozdrav svima!

Celeron je definitivno bolji izbor,a ploca - uzmi koju nadjes.Kuler moze da se "nabudzi".
HDD veceg kapaciteta za vecinu ploca nije problem - jedan od 80GB bi bio taman.
Zbog lakseg hladjena uzmi neko prostrano kuciste sa horizono postavljenim napajanjem.

Ako trenutno imas samo procesore,onda je mozda najbolje resenje da ih prodas i uzmes neku brend "masinicu" - P3 na 500-600 MHz.

Na poslu kucam na P3 - 933. Chain OJA3-T ploca. Radi perfeto parcipan vec 6-a godina :D 512MB rama je maximalno i vise nego dovoljno. XP radi super.
Buke nema, jer:
mali kuler za CPU (ne mozes da strpas neki drugi, samo za s370 ili za socketA (bili su isti)
graficka sa pasivnim hladjenjem
napajanje sa tihim fanovima

Hard...na njemu 80-ca. Znam da nema problema ni sa 120-cama. Za vece diskove...teba majmunacije sa BIOS-om.

Kuci sam imao Durona 600@900. ALI! Fan koji se dere, dosta grejanja ...
Ploce za AMD su bile dosta losije, jaki fanovi neophodni...
Prema tome: samo Intel. Gledaj plocu sa i815/EP ili i815EPT chipsetom.

Poslednja izmena:
koju bih integrisanu plocu mogao da uzmem?

Na poslu kucam na P3 - 933. Chain OJA3-T ploca. Radi perfeto parcipan vec 6-a godina :D 512MB rama je maximalno i vise nego dovoljno. XP radi super.
Buke nema, jer:
mali kuler za CPU (ne mozes da strpas neki drugi, samo za s370 ili za socketA (bili su isti)
graficka sa pasivnim hladjenjem
napajanje sa tihim fanovima

Hard...na njemu 80-ca. Znam da nema problema ni sa 120-cama. Za vece diskove...teba majmunacije sa BIOS-om.

Kuci sam imao Durona 600@900. ALI! Fan koji se dere, dosta grejanja ...
Ploce za AMD su bile dosta losije, jaki fanovi neophodni...
Prema tome: samo Intel. Gledaj plocu sa i815/EP ili i815EPT chipsetom.

E jesi VIP member ali lupetaš kao Maksim po diviziji:-devil-:
Ja sam imao Durona na 600MHz i Abit KT7E http://www.3dnews.ru/motherboard/abit_kt7e/ pa znam kako to radi, ne moraš da mi pričaš, a komšija (štekara, rodom iz Niš :p ) 2 sprata ispod mene još uvek ima bogalja (celerona) na 850MHz.
Prvo, imao sam 768Mb ram (1.5Mb max).
Drugo, taj Duron nije nikada spuštan ispod 900MHz, a posle sam ga nabo u EPOX RDA3+ i digao na 1150MHz, ima lepo thread na forumu, e vidiš, u toj kombinaciji kida bogalja nortvuda na 2400MHz. Elem, kako god bilo, klot duron 600 spitfire je kudi kamo brži od bogalja na 850MHz:D
Što se tiče kulera, opet lupetaš. Na soket A idu raznorazni kuleri, kako se zvaše, a da, Speeze Raptor, jeftin, tih i efikasan kuler, ladi bartona 2500+ bez problema, a neće durona na 600! Ja sam imao i TT12 Extreme voolcano, taj na primer ladi bez problema Bartona 2500+@2300MHz na 2000 o/min kada ga ne čuješ. Ti si se naravno uhvatio nesrećnog TT 6Cu+ koji se stvarno drao kao lood. I još nešto što svi zaboravljaju: ipak je ovo Srbija, pa su svi u to vreme kada je Duron 600 bio aktuelan imali kućšta sa vertikalnim napajanjima, što je katastrofa, em nema protoka vazduha, em nemože da se stavi normalan kuler. Naravno, bogalj 850 se mnooogo manje greje, ali je zato i sporiji :p
Kako si samo zaključio da su ploče za AMD bile dosta lošije, leba ti? Ajde objasni. Imaš ABIT KT7A/E koje i dan danas šljakaju super. Naravno, u tu ploču ide Athlon XP sa FSB133, pa čak i Barton, a u koju intel 815 ploču si mogao da nabodeš neki P4? Ja sam u Abit KT7E vozio neko vreme AthlonXP 1700+@1700MHz:)
PS
A što se tiče dileme Rale45, sa današnje tačke gledišta je sve jedno šta izabere, i Duron i bogalj će mu završavati posao.

Citiram: ..."tiha konfiguracija za skidanje sa neta i slicno"...
Ajde lepo ponovo procitaj ceo covekov post, njegove potrebe pa idemo dalje.
Bogalj celeron...njemu to naravno nije potrebno za igre...tako da i takav bogalj moze savrseno da posluzi.
Jeste, ploce za AMD su bile losije i tacka. Imao sam KT7A-RAID, ta ploca i dalje radi. Tako da odlicno znam o cemu pricam sa obe tacke gledista. Necu da se hvalim koliko sam ploca imao/promenio i koliko procesora...sa koliko rama, grafikama i u kojim kucistima.
Ajmo opet: izmeri nivo buke kulera za AMD i box kulera intela...nigde nisam pomenuo TTC...idi kod ocnog lekara...a moze i kod kardiologa.
Ako jos zelis da se raspravljas, mozemo na PM. Ovaj thread nije za to.

Poslednja izmena:
Mislim da i sa duronom moze da sklopi jednako tihu konfiguraciju bez problema. Kao sto rece R_U_S, Raptor (ili recimo neki Titan ttcd5tb) ce ohladiti tog durona bez problema i na smanjenom broju obrtaja, a prakticno se ne cuje. Takodje i plocu za tog durona ce naci verovatno jevtinije, posto se socketA ploce valjaju dosta cesce od i815 ploca. Mislim da bi neka nfoce2 IGP ploca sa integrisanom grafikom i pasivnim hladjenjem NB-a odlicno odradila posao, mada u principu moze da prodje i VIA KT 133/266 kombinacija + pasivna graficka...

Zanimljivo - celeron 800 vec dugo radi samo sa pasivnim hladjenjem kod ortaka (crko mu vent a njega mrzi da ga zameni). Tako da moze s tim procesorom da se napravi zaista nečujna mašina.

Ja sam ipak za duron - jer je socket A i mogu se naci relativno nove i dobre ploce za njega (nforce2...), podrska za DDR i velike HDD-ove i USB 2.0.

Poslednja izmena:
Ja bih uzeo i815E sa integrisanom grafikom, ako je ikako moguće veliki pasivac za CPU i jedan PCI SATA kontroler uz sve to. Performanse, connectivity i sve ostale feature liste su sasvim sekundarne stvari za jednu dl mašinu. Ukoliko bih zbog pasivnog kulera morao, bez problema bih se odlučio i na underclock.

Zar se isplati traziti i skupljati delove i zezati se sa sastavljanjem kad za 30€ moze da se kupi komplet konfiguracija P2 350-400MHz ( int. VGA,SB,LAN,USB .... )
Od izmena tu je samo stavljanje HDD veceg kapaciteta i eventualno 128MB RAM-a.

Razmisljao sam ranije da kupim kompletnu masinu, ali mi se ne isplati jer vec imam kuciste i napajanje, tastaturu, misa, procesor i dvd citac.

A u tim masinama sto se prodaju ima i fdd, CD, modem, a oni mi ne trebaju.

I lepsi mi je osecaj da sam sklopim tu masinu :)

Video sam ovaj oglas ovde na Benchu na kom je sledeca lista ploca

EAGLE i815 (AGP, VGAint, 5PCI, zvuk)___24e
SOYO SY-7VBA133 (AGP, 5PCI, 2ISA, 3SDR, zvuk)__22e
DTK PRM-27IV EO (AGP, 5PCI, ISA, 3SDR)__22e
ACORP 6A815EP ver.1.0 (AGP, 5PCI, CNR, 3SDR, zvuk)__22e
ABIT SA6 (AGP, 6PCI, CNR, 4SDR, zvuk, RAID)__24e
EPOX EP-3S2A (i815,AGP,6PCI,CNR,3SDR,zvuk,VGA)___24e
EPOX EP-3S2A5L (i815,AGP,5PCI,CNR,3SDR,zvuk,VGA)___24e
CHAINTECH 6VIA6 (AGP,3PCI,2SDR,5.1)__22e
ACORP 6VIA89 (AGP,2PCI,AMR,ISA,3SDR,zvuk)___22e
Matsonic MS 7308ET (AMR, 3PCI, 2SDR, zvuk, VGA, LAN)__24e

Koju bi ste vi izabrali kao najpouzdaniju (prednost integrisanim plocama) ?

P.S. nisam siguran da li ovo prenosenje liste iz oglasa krsi neka pravila. :)

Poslednja izmena:
@Rale45,dozvoli jedan savet - kada vidiš da se ploče prodaju tako na gomili,beži od toga jer su došle iz servisa...

Ja bih izabrao neku od Epox-ovih. Vidim, full ATX formata su, a imaju i VGA. Osim toga, i815 su ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ja bih uzeo i815E sa integrisanom grafikom, ako je ikako moguće veliki pasivac za CPU i jedan PCI SATA kontroler uz sve to. Performanse, connectivity i sve ostale feature liste su sasvim sekundarne stvari za jednu dl mašinu. Ukoliko bih zbog pasivnog kulera morao, bez problema bih se odlučio i na underclock.

Moja masina koju koristim za DL i (ponekad) surf je upravo kombinacija Asus i815 ploce i PIII/866...
Problem je sto samo ja znam koliko me je muke "kostalo" da nadjem ovakvu plocu, a da je ne platim neko sulude "novce".
Da sam imao kombinaciju AMD CPU i ploca takodje bih napravio vrlo tihu masinu, jer mi ni u jednoj kombinaciji ne pada na pamet da koristim cooler-e od pre 5-6 godina - ipak su se proizvodjaci u medjuvremenu mnogo "popravili" i u svakoj kombinaciji neki fini Cooler Master od 3-4€ sa undervoltom radi savrseno...

Dakle, u svakoj kombinaciji moze da se napravi tiha masina, samo treba videti sta jeftinije izlazi...

Moja masina koju koristim za DL i (ponekad) surf je upravo kombinacija Asus i815 ploce i PIII/866...
Problem je sto samo ja znam koliko me je muke "kostalo" da nadjem ovakvu plocu, a da je ne platim neko sulude "novce".
Da sam imao kombinaciju AMD CPU i ploca takodje bih napravio vrlo tihu masinu, jer mi ni u jednoj kombinaciji ne pada na pamet da koristim cooler-e od pre 5-6 godina - ipak su se proizvodjaci u medjuvremenu mnogo "popravili" i u svakoj kombinaciji neki fini Cooler Master od 3-4€ sa undervoltom radi savrseno...

Dakle, u svakoj kombinaciji moze da se napravi tiha masina, samo treba videti sta jeftinije izlazi...

Naravno, s tim da sam ja ciljao na i815, jer bih ubadao PCI SATA radije u ich2, nego u neku viu (nf2 pretpostavljam da nije toliko jeftin).

Koliko su i815xx ploce dole i koliko ih je tesko/lako naci, stvarno ne bih znao. Znam da bi ovde kod mene bio problem naci dobar, tih i jeftin kuler sa soA.

Dobio sam ova dva procesora i odlucio da napravim jednu jako tihu konfiguraciju koja bi mi sluzila za skidanje sa neta i slicno.

Pretpostavljam da se Celeron 850 manje greje pa bih pre njega izabrao.

Instalirao bih XP na tu konfiguraciju.
Koju plocu (mozda integrisanu) bih trebao da nabavim za ovaj celeron, i koliki su najveci hardovi koji mogu na tu plocu da se nakace?
Procesor sam dobio bez kulera, pa me zanima da li neki noviji kuler moze da se nakaci na tog celerona.

Ako mislite da treba jos na neku sitnicu da mi skrenete paznju, molim vas, skrenite je. :)

Da ponovim, vazno mi je da konfiguracija bude sto tisa.

Pozdrav svima!

Prvo, Duron 600 je kudikamo bolji CPU od Celerona na 850, ali se vise greje, mada sa bilo kojim novim kulerom koji ide na primer Cooler Master DP5-6I31D-A1, cena mu je oko 5 €, mozes da ga ohladis bez problema. Isti taj S462, npr. CM koji imas nov da kupis, mozes da hladis i "bogalja". Inace, do sada sam najvise video crknutih "bogalja" S370, od tih starijih iako se Duron vise grejao! :)

Inace, RUS-ov Duron je bio nekada moj Duron i zaista je sljakao fenomenalno, a temperature su mu bile oko 45 c @1 Ghz. Proc. je inace bio sav iskrzan po kristalu, ali i takav je radio i radi i dalje u nekoj kancelarijskoj masini. Kupljen je u Januaru 2001. godine. :)

Sto se ploca tice, radice ti lepo i buggy old VIA KT-133A, kao i i815. U prvom slucaju radi odlicno, samo bez SB Live! :)
Svakako, bolje VIA KT-133A nego integrusha za intela. HDD-ovi mogu da se nakace u zavisnosti od BIOS-a i ploce, bez problema do 120GB.

Inace, ti procesori vrede jedva 10 €, a za 100% ispravnu plocu ne bi trebalo da placas vise od 15-tak evra.

Sve preko toga tesko da se isplati. U tom slucaju bolje sklopi novu masinu sa Sempronchicem 2800+ ili 3000+ AM2 koji kosta jedva 30 € 512MB DDR2 667 koja kosta jedva 35 € i nekom integrushom koja kosta oko 45 €.
Polovan SDRAM ako ga nemas vec, ce te kostati vise nego nov DDR2 667, a da ne pricamo o pouzdanosti stare kante i nove. :)

Poslednja izmena:
Toliko je nebitno koju ces plocu uzeti...Bolje da plocu platis manje i uzmes neko NOVO kvalitetnije i besumnije napajanje

Kad se vec spominju kuleri za ove stare platforme, da li neko zna gde ima da se nabavi kuler za neku takvu masinu. ALI, ne Speeze i Spire varijante "kojima cu da spustam napon zarad tisine", jer takvi kuleri ne mogu da stanu (vec sam probao) na SLOT 1. Za So370 i SoA odgovaraju, ali za PGA/FCPGA adapter ne odgovaraju. Najbolje bi bila neka ovakva varijanta:

Visina moze da bude najvise 50% veca, a baza mora da bude takva kakva je, ne veca od velicine socket-a (mozda po 5mm max sa strana, ali nikako vise). Imam vec par komada takvih kulera, ali su im svima ventilatori i zaribali (podmazivao sam ih n puta do sada) i razdrndani (vratila se izjela, nikakvo podmazivanje ne vredi... morao bi da ih nosim na "obradu" a vratila bi morala na "prvu specijalu" :D) jer su "mnogo prevalili". Znaci, neki NOV kuler kao ovaj sa slike. Ima li gde?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@KizaTheDeath:
koliko se sećam u prodavnici računara u Cvijićevoj (zaboravih kako se zovu), znači kada ideš prema 29-om su sa desne strane, posle raskrsnice sa Starine Novaka nekih 150m. Imali su baš takve praistorijske kulere za So370 i SLOT 1, čak i nove adaptere! Doduše bio sam tamo poslednji put pre više od godinu dana.
Pozzz

Nazad
Vrh Dno