Šta je novo?

Celeron 733 vs Celeron 1000 O/C

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Imam jednu ponudu za ova dva CPU-a, pa bih hteo da uzmem jedan da se malo igram sa O/C.

Koji je bolji (izdrzljiviji) za klok? Nije pravilo da uvek brzi bude i bolji u svemu... ,)

Pa ne postoji generalno pravilo. Sve zavisi od primerka koji ti zapadne i mnooogo od ploce u koju hoces da ga ubodes, a podrazumeva se dobro napajanje i hladjenje ako hoces da ga kloknes.
E sad, ako gledamo default takt, 1000-ka je bolje resenje - em sto je na vecem taktu, em sto radi na 100MHz, pa bi trebalo da na boljoj ploci ide do ~133MHz +/- sto ce malo teze da izvuce 733-ka, ali se opet vracamo na ono u zavisnosti od primerka koji ti zapadne.
Ako vec razmisljas o tome sto ne uzmes u obzir recimo Tualatin ?

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Imam jednu ponudu za ova dva CPU-a, pa bih hteo da uzmem jedan da se malo igram sa O/C.

Koji je bolji (izdrzljiviji) za klok? Nije pravilo da uvek brzi bude i bolji u svemu... ,)

Bolji za O/C je Celeron 733.
Ima FSB od 66MHz, i sa FSB-om od 100MHz bi dobio 1100MHz.
Sada, CeleronII od 1000MHz, koji vec ima FSB od 100MHz, je dosta losiji za O/C.
To je bio neki maximum tog dizajna, posle cega je usledio CeleronIII, ili Celeron Tualatin.
Moje iskustvo kaze da se najbolje overklokovao CeleronII-633.
Primerci koje sam imao su isli i do 1127MHz.
CeleronII @ 100FSB je bio los, a posle njega je dosao CeleronIII ili Celeron-T koji je sa 1100Mhz isao do ~1560MHz, naravno uz CPU mod za Vcore (GA 6OXT-A).
Asus TUSL2-C je imao dosta struje za O/C, ali los ClockGen, koji je na ~1540MHz vec davao 41MHz PCI magistrale, sto je ubilo u pojam vecinu PCI komponenti.
Ako ces vec da radis O/C sa Celeronima, onda kupi GA 6OXT-A, ili jos bolje GA 6OXT-E, koju je gotovo nemoguce naci kod nas.

O Tualatinu ne razmljislajm jer bi se neki od ova dva Celly-ja kacio na Abit BE6 II (gde treba i BIOS da se flashuje prvo)

Za sebe uopste ne planiram Intela, vec T'bred B + neka nForce 2 ploca... 😉

Znao sam da je Cel 733 mozda bolje resenje... Tako sam se bio ispalio i sa Cel 500A (drzeci se pravila da sto vecu osnovu imas, i veca nadogradnja {O/C} je moguca). :rocket:

Jos razmilsjam, ali najbolja stvar je sto su oba primerak nova, pa im je zato i cena malo vise nego jaca. Za manje pare moze da se uzme Tualatin 1.2+ ili cak Palomino 1700+ :cuss: Ali dzaba sve kad je ploca BX cipset.

Nego Laxduke, jel sigurno da svaki 733 moze da tera 100 MHz FSB? Zbog PCI kloka mi je to bitno, da bude "ceo" fsb (66/100/133).

Pozdrav i hvala na odgovorima. :wave;

O Tualatinu ne razmljislajm jer bi se neki od ova dva Celly-ja kacio na Abit BE6 II (gde treba i BIOS da se flashuje prvo)

Za sebe uopste ne planiram Intela, vec T'bred B + neka nForce 2 ploca... 😉

Znao sam da je Cel 733 mozda bolje resenje... Tako sam se bio ispalio i sa Cel 500A (drzeci se pravila da sto vecu osnovu imas, i veca nadogradnja {O/C} je moguca). :rocket:

Jos razmilsjam, ali najbolja stvar je sto su oba primerak nova, pa im je zato i cena malo vise nego jaca. Za manje pare moze da se uzme Tualatin 1.2+ ili cak Palomino 1700+ :cuss: Ali dzaba sve kad je ploca BX cipset.

Nego Laxduke, jel sigurno da svaki 733 moze da tera 100 MHz FSB? Zbog PCI kloka mi je to bitno, da bude "ceo" fsb (66/100/133).

Pozdrav i hvala na odgovorima. :wave;

Svaki koji sam ja imao je radio na 100, i svaki koji sam video da ljudi O/C je radio na 100.

Re: Re: Celeron 733 vs Celeron 1000 O/C

laxduke je napisao(la):
Ako ces vec da radis O/C sa Celeronima, onda kupi GA 6OXT-A, ili jos bolje GA 6OXT-E, koju je gotovo nemoguce naci kod nas.

U cemu je razlika izmedju ove dve ploce (II nigde nisam imao prilike da vidim)?

Re: Re: Re: Celeron 733 vs Celeron 1000 O/C

SuperStarr je napisao(la):
U cemu je razlika izmedju ove dve ploce (II nigde nisam imao prilike da vidim)?

OXT-A nema nikakve opcije za o/c tj ima samo menjajne FSB-a i delioc za AGP/PCI magistralu do 200MHz FSB. OXT-E ima menjanje voltaze za agp,memoriju, procesor. Kod nje moze da se menja isto delioc za AGP/PCI magistralu i cini mi se da je bilo jos nesto, ali se ne secam.

Ja sam trazio 6OXT-E, ali je nisam nasao.

Re: Re: Re: Re: Celeron 733 vs Celeron 1000 O/C

Vocko je napisao(la):
OXT-A nema nikakve opcije za o/c tj ima samo menjajne FSB-a i delioc za AGP/PCI magistralu do 200MHz FSB. OXT-E ima menjanje voltaze za agp,memoriju, procesor. Kod nje moze da se menja isto delioc za AGP/PCI magistralu i cini mi se da je bilo jos nesto, ali se ne secam.

Ja sam trazio 6OXT-E, ali je nisam nasao.

A da niste vi malo pogrsili u kuckanju, mozda ste mislili na OXET a ne OXT-E. Inace OXET postoji u 2 revizije (da tako kazem) :
GA-6OXET ima na sebi 5.1 kompatibilca i 4 mem. slota (mozda i jos neku sitnicu, dok
GA-6OXET-C ima AC`97 i 3 mem. slota. Inace OXET-C je svojevremeno bio da se kupi kod nas ali (nazalost) dok sam se ja premisljao oko TUSL-a i nega zamenio ga je OXT-A (koji sada posedujem i premisljam se da mu uradim volt mod🙂)...
:wave;

Re: Re: Re: Re: Re: Celeron 733 vs Celeron 1000 O/C

GA-6OXET[/B] ima na sebi 5.1 kompatibilca i 4 mem. slota (mozda i jos neku sitnicu...

GA-6OXET
Intel® 815EP AGPset

* Another model is also available : GA-6OXET-C
All specification are the same with GA-6OXET, except w/ 3DIMMs, w/ AC97, w/single BIOS, w/o STR,CNR and CT5880.

PROCESSOR

Socket 370 Universal Platform for future Intel® FC-PGA Pentium® III or other compatible processors
Supports hardware Auto/66/100/133 MHz FSB (Front Side Bus) setting by DIP switch
Supports software FSB, Multiplier, V-Core setting by BIOS

CHIPSET
Intel® 815EP AGPset
ITE I8712F Super I/O and health chip
Creative CT5880 H/W sound (with SPDIF/AC-3 5.1-channel support)

MEMORY
Supports up to 512 MB SDRAM memory
4 DIMMs 168-pin sockets
Supports 32/64/128/256/512 MB SDRAM modules
Supports RAM_OV voltage setting

SLOT
1 x AGP slot supports 2X/4X mode & AGP 2.0 compliant
6 x PCI slots support 33MHz & PCI 2.2 compliant
1 x CNR (Communications and Network Riser) slot
Supports AGP_OV voltage setting

I/O
2 x UDMA ATA 66/100 IDE ports on board
1 x FDD, 2 x COM, 1 x LPT, PS/2 Keyboard, PS/2 Mouse on board
1 x Gameport, 1 x Line-in, 1 x Line-out, 1 x MIC on board
2 x USB ports on board, 2 x USB ports by cable (cable optional)
1 x SCR (Smart Card Reader) connector
IrDA TX / RX header

POWER
ATX power connector
Power-on by LAN, RTC, Modem & Switch
Power-off by Windows® 95/98/Me/2000/NT shut down & switch

FORM FACTOR
ATX form factor, 4 layers PCB (30.50 x 21.50 cm)

H/W MONITORING
Auto speed down and alarm when CPU overheat or fan failure (OS independent & driverless)
3 fan power & speed detection connectors
Stop CPU fan in suspend mode
System health status detect & report by BIOS
H/W detect & report Power-in voltage, CPU voltage and CMOS battery status

BIOS
Supports DualBIOS™ technology
FWH(Firm Ware Hub) BIOS, enhanced ACPI feature for PC98/Win98/Win2000 compliance, Green, PnP, DMI, INT13 (>8.4GB) & Anti-Virus functions
IDE#1~#4, SCSI, LS120, ZIP & CD-ROM bootable
Auto-detect & report system health status

OTHER FEATURES
Supports Wake-On-LAN (WOL)
Supports Internal / External Modem Ring On
Includes 3 fan power connectors
Poly fuse for keyboard over-current protection
Supports Gigabte EasyTune III™ and @ BIOS™

DRIVER
Gigabyte Windows Manager utility
Gigabyte EasyTune III™ and @BIOS™ utility
Hardware monitor utility
Creative PCI sound drivers

Au ala odosmo u offtopic... ctp;

Nego, najnoviji info:
Imam pounudu za Celeron 667 🙂confused: )?!

FSB 66 default naravno...... sta mislite o ovoj varijanti? Jel bi mogao da tera 100 FSB?

Ovaj mi se svakako vise isplati, jer je isto nov, a dosta mu je niza cena od ovoga malo brzeg 733 a da ne pricam 1000...

:boom:

Au ala odosmo u offtopic... ctp;

Nego, najnoviji info:
Imam pounudu za Celeron 667 🙂confused: )?!

FSB 66 default naravno...... sta mislite o ovoj varijanti? Jel bi mogao da tera 100 FSB?

Ovaj mi se svakako vise isplati, jer je isto nov, a dosta mu je niza cena od ovoga malo brzeg 733 a da ne pricam 1000...

:boom:

Ja sam ga im`o i na default V nije `teo na 100FSB.😉

Pa retko koji 633 je hteo na default naponu da ide na 100MHz, ali sa podizanjem napona je morao svaki osim ako ploca u koju se zabode nije tesko djubre 🙂
Ili je u pitanju varijanta sa B stepping-om koja je radila na ako me secanje dobro sluzi na 1.65V, dok je OC verzija sa C steppingom radila na 1.7V i mogla je uz podizanje na 1.8V-1.85V (ja ga ne bih dizao iznad 1.9V, mada je bilo ljudi koji su ga budzili i do 2.0V, ali ne znam koliko im je poziveo) da istera 100MHz i vise, a koliko vise zavisi od na prvom mestu od ploce...
Vodi racuna da starija verzija 633-ke nije toliko bila raspolozena za OC kao novija (na 1.7V) ...

OK... samo... ja sam rekao 667 Mhz a ne 633! ctp; Premda ne vidim neku veliku razliku.... FSB je isti, a za napon nemam pojma, jer "pametni i inofrmisani" diler jedva da je znao sta je to napon... :beat:

Sto rece Crni, ploca je dosta bitna.. a ja cu tog Cellyja kaciti na Abit BE6 II (svojevremeno su je zvali "overclocker's dream").,) Podrzava FSB pomeranje po jedan Mhz o 75 do 200. Jedna od prvih ploca sa ovakvom mogucnoscu, kao i 200 Mhz-nim FSB-om.

OK... samo... ja sam rekao 667 Mhz a ne 633! ctp; Premda ne vidim neku veliku razliku.... FSB je isti, a za napon nemam pojma, jer "pametni i inofrmisani" diler jedva da je znao sta je to napon... :beat:
uh, sad sam tek video da sam se gadno istripovao :rocket:
U svakom slucaju, prica stoji, a sto se stepping-a tice nemas da brines, jer je 667MHz na 1.7V...
Mada kad si vec pomenuo "overclocker's dream" to bi se moglo reci i za Cely633/1.7 🙂

Dakle imao bih 1Ghz okruglo za "playing"... nije lose, ali nije ni preko magicne granice... ne znam videcu jos

Hvala svima na odgovorima! :wave;

Sto rece Crni, ploca je dosta bitna...

Ja sam imao tu (ne)srecu da ga probam samo na 2 ploce: PC Chips (ALI Chipset) i GA-6OXT-A a obe nedozvoljavaju promenu napona...🙁
A imao sam utisak da bi `ladno radio na 1000Mhz!!! 😛

Ja sam imao tu (ne)srecu da ga probam samo na 2 ploce: PC Chips (ALI Chipset) i GA-6OXT-A a obe nedozvoljavaju promenu napona...🙁
A imao sam utisak da bi `ladno radio na 1000Mhz!!! 😛
Pa dizali su neki na BX Master-u i na BE6 i preko 1100, ali im je upao lep primerak + dobro hladjenje i napajanje....

Crni je napisao(la):
Pa dizali su neki na BX Master-u i na BE6 i preko 1100, ali im je upao lep primerak + dobro hladjenje i napajanje....

Sta podrazumevas pod dobrim hladjenjem? Odnosno koji je preporuceni QLer za ove cellyje? FOP32 ? A napajanje je DTK (u DTK kucistu naravno), ali od 200w...

Sta podrazumevas pod dobrim hladjenjem? Odnosno koji je preporuceni QLer za ove cellyje? FOP32 ? A napajanje je DTK (u DTK kucistu naravno), ali od 200w...

Dobro hladjenje je Alpha Pep66t(ako je ta oznaka) za slot1, a za socket sam zaboravio koja Alpha. Sa njima su uglavnom pravljeni najveci o/c rezultati. A napajanja su bila 250+W

Vocko je napisao(la):
Dobro hladjenje je Alpha Pep66t(ako je ta oznaka) za slot1, a za socket sam zaboravio koja Alpha. Sa njima su uglavnom pravljeni najveci o/c rezultati. A napajanja su bila 250+W

Ne kapiram zasto je bitno 250+ W napajanje? Sta, O/C procesor vuce 100W struje :beat:

A za te Alpha coolere nikad cuo! Gde ima to da se nadje, ako uopste ima?

Jel bi mogao FOP32 da posluzi ili nesto "manje" egzoticno?

Ne kapiram zasto je bitno 250+ W napajanje? Sta, O/C procesor vuce 100W struje :beat:

Ja ti preporucujem neki bolji CoolerMaster-ov model (nisu skupi / jeftiniji su od konkurencije). Trenutno mi Tualatina 1.2 hladi CM CP5-6J31C a kolika je temp. (posle N4S6 & OC GPU-a) videces u attach.-u 😛

Ja ti preporucujem neki bolji CoolerMaster-ov model (nisu skupi / jeftiniji su od konkurencije). Trenutno mi Tualatina 1.2 hladi CM CP5-6J31C a kolika je temp. (posle N4S6 & OC GPU-a) videces u attach.-u 😛

OPET sam zaboravio attach. (kao pre neki dan)...
P.S. Neko ce pomsliti da ovo radim namerno... 🙁

Pa FOP32 bi trebao da odradi posao, samo sto je mnogo bucan. Imas novijih kulera koji su tisi, a bolje hlade (ako moze da oladi nafriziranog XP-a, ladice i Cely-ja), jedino treba voditi racuna ako ga ubadas u slot plocu na polozaj memorije (zbog visine kulera) kao i na prostor oko socket-a.
Sto se napajanja tice, mislio sam na bolje u smislu da daje stabilan napon, a sto se tice snage to vec zavisi i od ostalih komponenti...

Ma ne vuce cpu 100W struje, makar ne p3 🙂 Poenta je da ti treba stabilan napon, kao sto je neko vec napisao. Jer sta tebi vredi o/c ako ti napon stalno seta ? Em sto ces procesor da ostetis, em sto ce mozda i druge komponente da se ostete.

Kako nisi cuo za Alpha-u ?? Mada nisu oni bas toliko poznati, ali oni su u periodu socket370 i p3 imali najbolje qlere.

Moze fop32 da posluzi, ali nije to to. Ja sam hladio cely-t 1200@1600 sa tt7 + 80mm fan@7v i temp nije prelazila 38 stepeni pod najvecim opetercenjem.

Vocko je napisao(la):
Ma ne vuce cpu 100W struje, makar ne p3 🙂 Poenta je da ti treba stabilan napon, kao sto je neko vec napisao. Jer sta tebi vredi o/c ako ti napon stalno seta ? Em sto ces procesor da ostetis, em sto ce mozda i druge komponente da se ostete.

Kako nisi cuo za Alpha-u ?? Mada nisu oni bas toliko poznati, ali oni su u periodu socket370 i p3 imali najbolje qlere.

Moze fop32 da posluzi, ali nije to to. Ja sam hladio cely-t 1200@1600 sa tt7 + 80mm fan@7v i temp nije prelazila 38 stepeni pod najvecim opetercenjem.
Sad sam skonatao. I naravno da sam se salio za 100W CPU! Stavio sam bio i smajlija :beat:

Ma napon mi je sasvim OK, a imam UPS, tako da ne bi trebalo da bude problema....

Crni je napisao(la):
Imas novijih kulera koji su tisi, a bolje hlade (ako moze da oladi nafriziranog XP-a, ladice i Cely-ja),
Kao npr.....?
To mi i odgovara, ultimativno resenje, da imam i za buduceg Tbred-a i za ovu "igracku" (u odnosu na Tbred zver,) )

Ma napon mi je sasvim OK, a imam UPS, tako da ne bi trebalo da bude problema....

Ma nema to veze sa naponom iz mreze, nego sa naponima koje napajanje daje. Moze napona da ti bude 220V i da ne mrda ni za 0.1%, ali ako ti je napajanje lose, naponi na ploci ce da ti variraju.

Pa, malo znaju da variraju, ali mislim da je ovo u granicama normale..

Nazad
Vrh Dno