Šta je novo?

Celeron 400

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Pošto vidim nema upustva općeg za overklokiranje skrenuo sam ovdje da mi objasnite.
Šta se to pomjera i gdje se to pomjera?
Znam da zvući glupo i početnički, što i jest.😀
Molim za objašnjanje.
Matična je SOYO. (ako treba više info nije problem)

Napucas napon procesora na 2.2V, namestis 6x100Mhz magistralu, tri puta se prekrstis i pomolis bogu da proradi. Ako radi dobro je. 😀

||NeX|| je napisao(la):
Veoma smješno, ali meni nešto niej do smeha. Nego da znanja. Pa...

Nemoj se srditi. Ovo je hardware-ski sajt, pa vecina chlanova smatra da svi, ali bas svi znaju sta je to bios, i kako se ulazi u bios kod startovanja kompjutera.
Vidis, kada ukljucis kompjuter, moras stalno da udaras u tipku del, da bi usao u bios. Tamo ima meni u kome pronadjes podesavanja za procesor i magistrale, tu podignes napon sa 2 V na 2.2 ili 2.3 V, ako je to moguce na tom modelu ploce koji imas, magistralu (FSB) podignes sa 66 na 100 Mhz, zatim ides u meni na save/exit i kada se mashina restartuje, pomolis se... Upppss! ..
...nadas se da ce to sve proraditi na 600 Mhz.

notax je napisao(la):
Vidis, kada ukljucis kompjuter, moras stalno da udaras u tipku del, da bi usao u bios. Tamo ima meni u kome pronadjes podesavanja za procesor i magistrale, tu podignes napon sa 2 V na 2.2 ili 2.3 V, ako je to moguce na tom modelu ploce koji imas, magistralu (FSB) podignes sa 66 na 100 Mhz, zatim ides u meni na save/exit i kada se mashina restartuje, pomolis se... Upppss! ..

Soyo je imala i FSB od 103, mozda proradi i na toliko.. 😉 Salu na stranu, nek stavi covek prvo na 83, kako da ga naucimo da resetuje CMOS ako ne moze na internet 🙂

notax je napisao(la):
Vidis, kada ukljucis kompjuter, moras stalno da udaras u tipku del, da bi usao u bios

Ne moras stalno, dovoljno je jednom, ali u pravom trenutku 😛

notax je napisao(la):
Nemoj se srditi. Ovo je hardware-ski sajt, pa vecina chlanova smatra da svi, ali bas svi znaju sta je to bios, i kako se ulazi u bios kod startovanja kompjutera.

Ma znam ja šta je BIOS i kako uću u njega. Samo nisam znao šta se mjenja.

Znaći napon i FSB magistralu u BIOSu.

Vidim li kad rebootujem koliko sam dobio?

||NeX|| je napisao(la):
Koliko ste ga vi max. gurali bez nekog dodatnog hlađenja??

Svaki 400 bi trebao da radi na 83 Mhz FSB, znaci na 500 Mhz, a od primerka do primerka zavisi koliki je max. Recimo da oko 50% radi do 570-600, 40% na 600 sa manjim ili vecim dizanjem voltaze, a jako malo njih je radilo na 630 Mhz.

||NeX|| je napisao(la):
A šta ako pretjeram sa fsb-om?

Nista. Samo nece raditi na tom taktu. Comp ce da pisti, onda ga restartujes i drzis ins taster da se vrati na default i udjes u bios ponovo, pa malo spustis FSB. Procesor ne moze da rikne kod takvih akcija.

gozilla je napisao(la):
Ne moras stalno, dovoljno je jednom, ali u pravom trenutku 😛
Treba treba... i to barem 15x!!! Kod ABIT BX 133 RAID... nikad gori krs od ploce.. jednostavno u pocetku radi normalno, a posle nece ni u BIOS da udje. Moja dva ortaka imaju ovu plocu i kad ulaze u BIOS kao da ulaze u NBJ... 😀
Dok ja na Abit BE6 II samo jednom lagano pipnem DEL.. i to je to. Eto dokaza kako i jedan perfektni proizvodjac moze da se pokvari u roku od 10 meseci.. 🙁

Hopefully, sada je opet favorit!

:wave;

Evo ja sam stavio na 83 FSB i pomnožio sa 6, znaći dobio 500.
Ali može piše da se množi sa 8, što bi bilo 666.
Smijem li ti pokušati ili će se to previše grijati?

Zaboravi na mnozenje, tebi je mnozilac zakljucan na 6, mozes samo magistralu da menjas, default je 66, imas onda 75, 83, 100 itd
Znaci 6xfsb iliti magistrala=freq na kojoj procesor radi
Prava stvar je 100MHz, kao sto Aca rece

Pomoglo bi i bolje hladjenje procesora, moje iskustvo sa 300A Celeronom: Jezgor i kuler su bili konkavni tako da su se dodirivali samo po ivicama, posle malo smirglanja i jezgra i kulera procesor je hteo i na 504Mhz na defaultu, nisam dizao napon jer me mrzilo da prelepljujem pinove na procesoru jer Chaintech 6BTM nije podrzavao promenu napona

jaksa je napisao(la):
Zaboravi na mnozenje, tebi je mnozilac zakljucan na 6, mozes samo magistralu da menjas, default je 66, imas onda 75, 83, 100 itd
Znaci 6xfsb iliti magistrala=freq na kojoj procesor radi
Prava stvar je 100MHz, kao sto Aca rece

Znaći iako množioc mogu pomjerati on ostaje na 6x?
U mene je max. 83, ako sam dobro zapamtio.
I dalje radi na 500Mhz bez ikakvih problema!

||NeX|| je napisao(la):
Znaći iako množioc mogu pomjerati on ostaje na 6x?
U mene je max. 83, ako sam dobro zapamtio.
I dalje radi na 500Mhz bez ikakvih problema!

Ma teraj ga na 500 i uzivaj 🙂

BTW, Celeron 500A (Mendocino core), dakle Celly 1 isto kao i ovaj 400 on Nex-a, koliko ste ga terali (ako ste ga uopste terali) jer je to granica izmedju Celeron 1 i 2 tehnologije...

Sta je najbolje dizati? Malo napon i magistralu? Isto kao i u ovom thread-u?
type;

Evo i rezultata:
FSB: 75 Mhz (66 default)
Multiplier factor: 7.5 (ujedno to je default jer je mnozilac zakljucan 🙁 )
Napon: 2.20V (default 2.00)

I nije lose s obzirom na zadnji primerak Celeron 1 tehnologije.. 😉

Radi OK, mada sam ja navikao na izuzetnu stabilnost.. ipak probacu da nabacim neki jaci Qler (ovaj standardni je 5000rpm)

P.S. Zasto nece da radi sa naponom manjim od 2.20 V (nece ni 2.10)?

][V][ATRIX™ je napisao(la):
P.S. Zasto nece da radi sa naponom manjim od 2.20 V (nece ni 2.10)?

Zato sto su to krajnji dometi 0.25 mikronske tehnologije...

Pretpostavio sam.....
Sta ako se podigne napon na 2.30 V? Ja mislim da bi se samo vise grejao a nista ne bi bilo postignuto zar ne...

Ne znam što Vam se grije toliko.

U mene 400 Cely:

FSB: 83 Mhz (66 default)
Multiplier factor: 6
Napon: 2.00V ( i ne može se mjenjati koliko ja znam)
Konačni rezultat: ~500 MHz (default 400)
Temp: 28 C

A zašto moraju ti multiplie factori biti uvijek zaključani?

||NeX|| je napisao(la):

Pa, Intel je progutao kljuchic. 😀

||NeX|| je napisao(la):
Ne znam što Vam se grije toliko.

U mene 400 Cely:

FSB: 83 Mhz (66 default)
Multiplier factor: 6
Napon: 2.00V ( i ne može se mjenjati koliko ja znam)
Konačni rezultat: ~500 MHz (default 400)
Temp: 28 C

28 C ti je temperatura overklokovanom?????? boom
Pa kako to postizes??? Koji qler? Mani je standardno 41-45C bez o/c!

A mnozilac je zakljucan jer je Intel p***a FX

Potpuno tachan opis, plasticno objashnjeno, rekao bih chak svemirski. (sa gomilom zvezdica) 😀

cheers

Salu na stranu, vratio sam originalni takt. Do jaja je nestabilan OS onako... a brzina koja se dobija je nikakva! 🙁

Gde da nadjem neko cedo u klasi cel 2 600+ na kome moze da se malo vezba... (exxtreme izivljavanje, npr.) ? boom
😛

BTW, Celeron 500A (Mendocino core), dakle Celly 1 isto kao i ovaj 400 on Nex-a, koliko ste ga terali (ako ste ga uopste terali) jer je to granica izmedju Celeron 1 i 2 tehnologije...

Sta je najbolje dizati? Malo napon i magistralu? Isto kao i u ovom thread-u?
type;

Jel citas ti ovaj thread od pocetka ili od kraja ili ne citas uopste? 🙁 A sta bi drugo dizao nego napon i magistralu. Te 500-tke su bile najgore za overklokovanje, od mase njih samo jedan sam uspeo da poteram na 83MHz-a magistrali i sam, sam se zacudio tom sampionskom primerku.

28 C ti je temperatura overklokovanom?????? boom
Pa kako to postizes??? Koji qler? Mani je standardno 41-45C bez o/c!

Da 28C mi je na overclockovanom.
Kako postižem? Nikako, ništa nisam dirao. Ostalo sve na starom.
Stari cooler, neki no name, ne znam ni koliko rpm.

A sad ozbiljno to tom množiocu. Jel' ovisi to od ploće ili šta?

Nazad
Vrh Dno