Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.10 :) - Izasao!

Nisam do sada koristio Linux pa sam resio da probam... Pri startovanju Wubi-a daje opciju "Install inside Windows". Ako sam dobro shvatio moguce je instalirati Linux na istu particiju gde se nalazi Win?

Instalaciju na istu particiju gde je i windows nisam probao. Inace, ekstra radi posao taj mali programcic. Mozes da deinstaliras Ubuntu u add/remove programs u control panelu. Ceo Ubuntu ce ti staviti u jedan folder. Ne instalira nikakav specijalan bootloader, vec koristi windowsow.

Poslednja izmena:
Nisam stigao da probam kuci. Videcu sutra na poslu sta ce se desiti. Bice "deda spalio Djenku" :):).
Probacu bas tu verziju na istu particiju kao Win. Deluje mi kao dobra varijanta za isprobavanje (a i kasnije brisanje ako treba) da ne moram da pravim novu particiju.

Nije dobra varijanta, postoji usporenje zbog NTFS particije.

Instalirao danas, ocekivao sam da ce usporenje biti vece ali je sasvim OK. Nisam imao mnogo vremena da isprobavam razne stvari ali nece biti tesko navici se obzirom da 10 godina koristim Win.

Kad jednom predjes na Linux,posle se tesko vracas na Windows :)))))

Pa dobro, ne mora da znaci, ja recimo koristim vistu i ubuntu kuci, cisto iz dosade, a na poslu sam na gentoo.

Elem, ubuntu 10 mi izbacuje crash report za nvidia grafiku, u pitanju je 260gtx i kad hocu da odradim crash report kaze da nemam genuine distribution of ubuntu, a skino sam je sa ubuntu sajta :)

Samo da OBJAVIM, ukoliko neko ne zna, da pod Ubuntu 9.10 radi Leadtek TV kartica sasvim normalno odnosno ima i slika i zvuk!!!

Kako da namestim da mi tockic na mishu reaguje na pritisak i da mi omoguci scrool_

Samo da OBJAVIM, ukoliko neko ne zna, da pod Ubuntu 9.10 radi Leadtek TV kartica sasvim normalno odnosno ima i slika i zvuk!!!

Nije to ništa, ja sam se zabezeknuo kada mi je ponudio da instalira drajvere za ugrađeni softverski modem u mom laptopu. Nisam ih instalirao, ne trebaju mi.

Kako da namestim da mi tockic na mishu reaguje na pritisak i da mi omoguci scrool_

Prvo pogledaj da li skrol ne radi uopšte ili samo u jednoj aplikaciji, kao što je recimo Firefox. Zaista je redak slučaj da danas skrol točkić ne radi, to se nekad rešavalo editovanjem Xorg.conf, ali ti možda i nemaš taj fajl više, sve je sad modulisano. Umesto toga možeš upotrebiti alatkicu imwheel, instaliraj i pokreni. To bi iz komandne linije išlo ovako:

sudo apt-get install imwheel
imwheel -c

Dalje ćeš se verujem snaći.

Nije to ništa, ja sam se zabezeknuo kada mi je ponudio da instalira drajvere za ugrađeni softverski modem u mom laptopu. Nisam ih instalirao, ne trebaju mi.

Prvo pogledaj da li skrol ne radi uopšte ili samo u jednoj aplikaciji, kao što je recimo Firefox. Zaista je redak slučaj da danas skrol točkić ne radi, to se nekad rešavalo editovanjem Xorg.conf, ali ti možda i nemaš taj fajl više, sve je sad modulisano. Umesto toga možeš upotrebiti alatkicu imwheel, instaliraj i pokreni. To bi iz komandne linije išlo ovako:

sudo apt-get install imwheel
imwheel -c

Dalje ćeš se verujem snaći.

THX :)

probaću pa javljam...

Jel imate problem da vam Evolution mail zakucava? Meni se dešava da posle 30-ak minuta nekorišćenja programa zabode i onda mora da se gasi na silu.

Posle ponovnog pokretanja sve radi bez problema do sledećeg zabadanja posle određenog vremena nekorišćenja.

Nisi naveo koja, Global mora i dalje da se karabudji, Expert je bila podrzana. Global je navodno podrzana ali to ne radi, mora da se ubacuje dodatni drajver, uputsvo videti na Ubuntu forumu Srbija
Sto se tice modema nisam video da mi je ponudio bilo sta za Intel 536 a i da je ponudio sve je to dzaba jer ne moze da se izbori sa modemom i ADSL ruterom, to je za njega spansko selo

Poslednja izmena od urednika:
Nisi naveo koja, Global mora i dalje da se karabudji, Expert je bila podrzana. Global je navodno podrzana ali to ne radi, mora da se ubacuje dodatni drajver, uputsvo videti na Ubuntu forumu Srbija
Sto se tice modema nisam video da mi je ponudio bilo sta za Intel 536 a i da je ponudio sve je to dzaba jer ne moze da se izbori sa modemom i ADSL ruterom, to je za njega spansko selo

Expert je u pitanju.
Pod FC12 mi je radila samo slika ali bez zvuka a na 9.10 sve iz prve ;).

Poslednja izmena:
Grr, mis mi je polufunkcionalan... i malo sam kopao, nasao nekih resenja sa editom xorg.conf sto sam rekao da necem... na kraju nadjem ovo: http://www.hidpoint.com/ i smrc ne podrzava 9.10, ali podrzava 9.04... kad pokrenem instalaciju samo me izbaci i napise unsupported OS ili tako nesto...
Da li neko ima slicna iskustva? Mis je logitech mx600 + comfort tastatura

e instalirao sam ubuntu 9.04, i on mi je odmah apgrejdovao na 9.10
ovo sam uradio iz ciste dosade, inace imam paralelno w7 koji je sasvim kul, al ovo pocinje sve vise da mi se svidja... citao sam po forumu, i instalirao sam na razlicitu particiju od one gde mi je w7, tj na particiju na kojoj su mi inace filmovi slike, muzika... e sad problem se javlja sto mi ubuntu ne vidi tu particiju, nego vidi samo ovu na kojoj je w7 instaliran... jel zna neko sta mi je ciniti?

e instalirao sam ubuntu 9.04, i on mi je odmah apgrejdovao na 9.10
ovo sam uradio iz ciste dosade, inace imam paralelno w7 koji je sasvim kul, al ovo pocinje sve vise da mi se svidja... citao sam po forumu, i instalirao sam na razlicitu particiju od one gde mi je w7, tj na particiju na kojoj su mi inace filmovi slike, muzika... e sad problem se javlja sto mi ubuntu ne vidi tu particiju, nego vidi samo ovu na kojoj je w7 instaliran... jel zna neko sta mi je ciniti?

ajde otvori terminal i odkucaj cat /etc/fstab > ~/Desktop/fs.txt
i postuj sadrzaj fajla fs.txt koji se pojavio na desktopu.

Koje diskove imash i koje su particije na njima.
recimo - 160GB - 3 particije, 500gb - 1 particija itd.
i da li su diskovi sata ili pata. :D

taraba, šta je terminal? gde da nađem to... inače ubuntu mi je na srpskom, pa me malo zbunjuju ovi termini, gde da promenim na engleski?
250 gb, 2 particije
na jednoj od 35 gb je windows, a na drugoj ubuntu i sve ostalo

Kuku meni OS na srpskom ><
Ajde ovako, stisnesh Ctrl+Alt+T i otvorice ti se terminal.
Terminal ti je Command prompt iz windowsa (ne bash ali shvatash shta hocu da ti kazem)
Jel taj disk od 250Gb SATA ili IDE?

Ili tako nece CTRL+ALT+T (koji kod mene nikad nije ni radio) idi u Applications > Accessories > Terminal
google prevod na srpski: Апликације> Додаци> терминал :)

našao sam terminal, i otkucao sam, tj prekopirao ovo što si rekao, i ne dešava se ništa, ovo mi izbacuje

mile@ubuntu:~$ cat /etc/fstab > ~/Desktop/fs.txt
bash: /home/mile/Desktop/fs.txt: No such file or directory
mile@ubuntu:~$

probao sam na početku da promenim na neki drugi jezik, al ne može, izglda da imam samo srpski... kako to da rešim? i kako da instaliram neki drugi browser, ova mozila je ušasna, jel mogu da instaliram chrome?
***, ja sam laik, pa pomozite ako možete...
jel zna neko, šta se dešava sa softverom za ove operativne sisteme koji nisu windows, kako mogu da instaliram nešto što mi treba za faks, npr autoCAD na ovaj ubuntu? jel može to uopšte?
taraba, on vidi moj hard, i vidi da ima 250 gb, al ne mogu opšte da uđem na tu particiju gde, od 200 gb gde sam instalirao ubuntu, on samo vidi onaj svoj "sistemski folder" što je napravio kad sam instalirao ubuntu na tu particju!
jel na ovom ubuntu uopšte postoji onaj toolbar ili kako se već zove kao kod mac-a, pošto mi je neko rekao da jako liče, al očigledno me je slagao... znate na šta mislim, na one ikonice, što sto je dole pri dnu ekrana, i onako se okreću u krug, jbmliga kako se to zove...

Poslednja izmena:
Ova komanda shto sam ti dao ocigledno jebava kod tebe jer ti je ubuntu na srpskom, pa se folder Desktop verovatno ne zove Desktop nego ko zna kako :D
ajd otkucaj samo ovo u terminal cat /etc/fstab pa uradi copy/paste ovde da vidimo.
Posle otkucaj df i isto copy/paste ovde da vidimo.

Izjebao si se kad si izabrao srpski prilikom instalacije. Iskreno ne znam kako da to promenish sad.

Programi se u Ubuntu-u najlakse instaliraju preko Synaptic-a ili preko Ubuntu Software Center-a. Za ostale programe postoje .deb paketi ili kompajliranje source-a programa.

AutoCAD ne postoji za Linux, ali postoji QCad koji bi terbalo da radi isto shto i Autodesk-ov program.

Ako sam te dobro razumeo, imash jednu particiju od 35gb na kojoj je Windows, a drugu od 200gb si celu iskoristio za instalaciju Ubuntu-a? Ako je tako, ta particija od 200gb je bila formatirana prilikom instalacije.

Ako si izabrao celu particiju za instalaciju, ubuntu je napravio root i home particije na njoj i obe bi trebalo da su mountovane po defaultu i da imash pristup njima.
Koju particiju ti ne vidi ubuntu?

Ako hocesh Dock kao na MacOS-u moras da instalirash poseban software za njega.
Recimo avant-window-navigator koji se nalazi u synaptic-u.

čekaj idem polako...
uspeo sam da promenim na engleski jezik sve, nije bilo teško...
ni sad se sa onom prvom komandom ne dešava ništa... tj sad ne izbacuje da ima geška, ali ne napravi taj fajl na desktopu
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/host/ubuntu/disks/root.disk / ext3 loop,errors=remount-ro 0 1
/host/ubuntu/disks/boot /boot none bind 0 0
/host/ubuntu/disks/swap.disk none swap loop,sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
mile@ubuntu:~$

a ovo posle df:
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/loop0 9821012 3273144 6048976 36% /
udev 513112 296 512816 1% /dev
none 513112 1248 511864 1% /dev/shm
none 513112 88 513024 1% /var/run
none 513112 0 513112 0% /var/lock
none 513112 0 513112 0% /lib/init/rw
/dev/sda5 209274112 132613844 76660268 64% /host

Šta je synaptic? gde to da nađem?
ja sam na tu particiju od 200 gb instalirao ubuntu, ali koliko sam ja razumeo, on koristi samo 10 gb od te particije, i nije je formatiorao pošto iz windowsa i dalje na njoj imam sve isto što sam imao i ranije, a u windowsu na toj particiji vidim ubuntu folder! opet ti kažem, ubuntu ne vidi particiju na kojoj je on istaliran, tj ne vidi podatke... on vidi da ceo hard ima 250 gb, i vidi c particiju na kojoj je windows, čak vidi i onu malu windowsovu sistemsku particju.... on je napravio neke svoje foldere, ali ja ne vidim gde mogu da nađem filmove muziku i ostalo što imam na toj particiji na kojoj je ubuntu!

aha! pa sto ne kazes da nisi instalirao stvarno ubuntu nego si pokrenuo wubi ;)
Nisam nikad koristio tako ali u dokumentaciji kaze da particiju na kojoj si instalirao wubi mozes da vidis na /host

Synaptic: System > Administration > Synaptic Package Manager

Poslednja izmena:
uspeo sam da nađem, al čekaj, jel tu particiju mogu da nađem samo kucanjem "host" il može i na neki drugi način? i instalirao sam dock, izgelda do jaja... ovo je jednostavnije nego što izgleda u početku!
e sad, nisam razumeo kako se instaliraju programi npr. chrome, ako oću da instaliram, il nešto što može da radi kao zamena za mesenger, kako onda?
a i iz ovog synaptic manager, nije mi jasno kako ja mogu da znam šta sve postoji od aplikacija, jer samo kliktanjem jedne po jedne ja u opisu mogu da pogledam čemu ona služi!

uspeo sam da nađem, al čekaj, jel tu particiju mogu da nađem samo kucanjem "host" il može i na neki drugi način? i instalirao sam dock, izgelda do jaja... ovo je jednostavnije nego što izgleda u početku!
e sad, nisam razumeo kako se instaliraju programi npr. chrome, ako oću da instaliram, il nešto što može da radi kao zamena za mesenger, kako onda?
a i iz ovog synaptic manager, nije mi jasno kako ja mogu da znam šta sve postoji od aplikacija, jer samo kliktanjem jedne po jedne ja u opisu mogu da pogledam čemu ona služi!

Ako se dobro secam imas jos jedan program sem synaptica koji je pregledniji i gde su programi koje mozes da instaliras razvrstani po kategorijama. Cini mi se da se nalazi u Application-> Add/Remove. Kako je to prevedeno na srpski nemam pojma :)

Applications > Ubuntu Software Center (synaptic sa slicicama :D)
Da bi instalirao Chrome prvo morash dodati google repository, a zatim iz synaptic-a radish install.
Kako da dodash Google repo mozesh videti ovde
Ova zavrzlama sa mountovanjem particija u toj Wubi instalaciji mi je totalno nejasna. Ja se jedva snalazim i sa "normalnim" linuxom. :d

nije mi ubuntu na srpskom, napisao sam da sam promeni na engleski!
u ovom Ubuntu Software Center mi ne vidi ni jednu aplikaciju, ne znam do čega je, sve sam probao, za ostalo sam sve snašao
instalirao sam i tema milion, i za dock sam se snašao za teme, i chrome sam ubacio... uf da mi rade svi programi koji mi trebaju, ne bih windows upalio...

Kako ti Ubuntu Software Center ne sadrzi ni jednu aplikaciju? Da li si bio zakacen na net kada si ga pokrenuo?
Shta ti josh od software-a fali, mozda mozemo da ti preporucimo alternative.

Kako ti Ubuntu Software Center ne sadrzi ni jednu aplikaciju? Da li si bio zakacen na net kada si ga pokrenuo?
Shta ti josh od software-a fali, mozda mozemo da ti preporucimo alternative.

:) pa na netu sam sve vreme... nisam baš toliki laik... možda sam *****ao nešto kad sam dodavao ovaj chrome, ne znam, mada čitao sam help, nisam mogao toliko da za****m... a pokazuje mi sve vreme 0 items availible, pa sam mislio da je do onoga što sam stavio da sam iz srbije, pa sam išao tamo na podešavanja, i namestio sam da sve skida sa main servera!
e da, nešto mi sa zvukom nije u redu, neće da mi pušta na 5.1, pušta samo na 5.0 vufer ne konstatuje... namestio sam i u sound settings od kompa i od playera da je 5.1 ali ništa... i pritom kad na glavnom podešavanju kad stoji na 5.1 tako je užasan zvuk, ima neku mikrofoniju tešku, neko pištanje ****m li ga... a nije mi upaljen nikakav mikrofon ništa, jel može da bude do drajvera za zvučnu, jel treba ja to da skidam peške, il je on sam našao najnovije, ko w7 što je našao?

Poslednja izmena:
i da... maltretiram se sa instaliranjem tema i ikonica... neke koje skinem, instaliram bez problema, i rade savršeno, a neke ne mogu da instaliram uopšte... neam pojma ove linuxove ekstenzije... jel ima neki univerzalni način za instaliranje tema, pošto gde god da pročitam uputstvo oni kažu nešto drugo! negde preko terminala, negde preko appirience settings...

Nazad
Vrh Dno