Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.10 :) - Izasao!

Kad smo vec kod KDE4.3, koliko ljudi ovde koristi Kubuntu? Ja sam nekada koristio iskljucivo KDE ali kako je dosla ova 4.x verzija nikako ne mogu da se naviknem na nju. Koristim Ubuntu ali Gnome mi nikako ne odgovara. Probao sam i Kubuntu 9.10 ali pre nego sto se bacim na to hteo bih da cujem kako sve to funkcionise u stvarnom radu.

Poslednja izmena:
Nasao sam u cemu je greska. Driver koji postoji za Atheros LAN u samom Kernelu je los i svako ko ima taj adapter ima i stih problema.
Posto sam laik u vezi toga mozes li mi pomoci kako da resim to?

thx
kod jaunty kolko se secam atheros je mogao da se resi sa linux-backports-modules-jaunty, mozda i kod karmica (linux-backports-modules-karmic), a mozda i ne? :)

Poslednja izmena:
Evo, da javim da sa backportovima nisam nista uradio jer nema jos uvek nikakvih dodataka...

Stavio sam dodatnu LAN karticu sa Realtek chipom i mreza je fizicki proradila jer mogu da pristupim svom APu i komsijinom Ruteru (objasnio sam vec kako se kacim na Net) ali nikakao nemam izlaz na internet. U setovanjima sam stavio Auto DHCP (kao u win-u) i pokrene se Auto konekcija ali posle par minuta mi izbaci da nije konektovan i . Probao sam vecinu kombinacija ali interneta nema pa nema.

UPOMOOOOC, GUBIM KOSU!!!

Hmmm, ja imam polovican problem, ne radi mi pola sajtova... Ne mogu da vidim adobe.com, imdb.com, neke ubuntu i linux forume itd... Koristim Ubuntu 9.10 64-bit.

Ima li neko neku ideju sta da probam?

Btw. u windows-u sve radi (dual boot).

Hmmm, ja imam polovican problem, ne radi mi pola sajtova... Ne mogu da vidim adobe.com, imdb.com, neke ubuntu i linux forume itd... Koristim Ubuntu 9.10 64-bit.

:wall:, a mislio sam da sam jedini!:wall:

to lici na problem sa MTU, kako se kacis na net, direktno ostvarujes konekciju na kompu tipa pci wifi, ili preko rutera?

Ako pravis konekciju direktno na kompu, poigraj se sa MTU, npr. ifconfig wlan0 mtu 1400

Jel koristi neko Operu 10 u 64bit karmic-u i da mu radi Flash kako treba?
instalirao sam flash iz repo-a
Kod:
sudo apt-get install flashplugin-installer flashplugin-nonfree
U Firefox-u radi normalno u Operi moram da refreshujem stranice po tri-cetiri puta da bi mi prikazao bilo shta osim header-a, ako na strani ima neki flash banner ili sl.
Youtube video ne mogu da vidim, samo cuci belo umesto video prozora.

Kad otvorim opera:plugins postoje dva Shockwave Flash-a. Prvi na putanji /usr/lib/mozilla/plugins/flashplugin-alternative.so a drugi /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so

Predpostavljam da se ova dva kolju ali pojma nemam kako da disable-ujem jedan od njih. Brisanje jednog od fajlova ne pomaze, samo zezne flash player totalno.

Nashao sam gde se konfigurishu pluginovi za operu /home/User/.opera/pluginpath.ini
Kod mene je izlgedao ovako
Kod:
Opera Preferences version 2.1
; Do not edit this file while Opera is running
; This file is stored in UTF-8 encoding

[Paths]
/usr/lib/opera/plugins=1
/usr/lib/mozilla/plugins=1
/usr/lib/adobe-flashplugin=1
/usr/lib/flashplugin-installer=1
/usr/lib/mozilla/plugins=1

/usr/lib/mozilla/plugins=1 se pojavljuje dva puta pa sam samo dodao # ispred jednog reda i sad radi.
Verovatno sam mogao i reinstall Opere da odradim sa istim efektom.
Ovo mi je napravio Upgrade sa 9.04 > 9.10

Poslednja izmena:

Ili tripuje browser, ili je problem sa DNS-om, nema šta drugo.

Jel uspe neko da sa iz novog 9.10 Ubuntua nakaci na Cisco VPN. Ne uspevam ni sa Cisco VPN klijentom ni sa vpnc.

Cisco VPN klijent 4.8.02 nece da se kompajlira sa novim kernelom, a vpnc ne radi uopste.

Podešen MTU na 1400, kad probam da otvorim adobe.com zaglavi na by.optimost.com, tako bar piše u firefox-u a imdb.com zaglavi na i.media-imdb.com.
Btw. jel se dešava nekome da se zakuca evolution mail kada stoji minimiziran 10-ak minuta?

Poslednja izmena:
Jel uspe neko da sa iz novog 9.10 Ubuntua nakaci na Cisco VPN. Ne uspevam ni sa Cisco VPN klijentom ni sa vpnc.

Cisco VPN klijent 4.8.02 nece da se kompajlira sa novim kernelom, a vpnc ne radi uopste.
ako se nista ne desi kad kliknes na vpn konekciju, mene je to zezalo sa vpnc i pptp, proradi jedino kad stavis dhcp na network interfejs, sa manuelnim podesavanjima ne radi.

EDIT: izgleda da je kod 9.10 nesto drugo problem, pptp ne radi nikako, malopre probao.
EDIT2: pptp proradio posle restarta, vpnc i dalje jok.

Poslednja izmena:

+1 :wall:
Jel' uspeo neko ovo da reši?

Kada pokušaš iz terminala ping ili tracert imdb.com šta ti kaže?

Kad otkucam, ništa se ne dešava?

Rešio sam problem, prešao sam na adsl. :eyebrows:
Inače da dodam samo, ping za imdb.com ne radi ni na adsl-u ali otvara sajt, bolje rečeno sada mi sve radi što se tiče sajtova. Pređašnja konekcija je bila na "čuvenom" kXXnet provajderu.

Dobijemo sluzbene lap topove sa tim zadnjim UBUNTU.Uradim update software-a i on kaze da mogu atijevu grafiku da pokrenem driverom jer ovako inace nije uradjeno jer nije sigurno,bla,bla,source code itd.Uradim update ali nije hteo da ozivi.Prikazuje da jeste ali sipak.Ponovno pokretanje sistema dovodi do brljavljenja ekrana tj.zamrznute slike linux logoa.OS radi ali grafika fijuknula.Odem u restart,escape i pokrenem recovery konzolu.Ma jok.POkrenem graficki recovery iz te iste konzole.On pise da je nesto odradio ali i dalje isto.Ima li neko ideju kako da ovaj shit vratim kakao je bilo pre update-ovanja grafickog drivera? Ne smem da diram taj sistem i ubacim Win jer je sluzbeni pa bih ministarstvu pisao izjave cele godine zasto sam to uradio.Jer odatle nam(inspektorima) ocitavaju predmete itd.

9.10 verija se ispostavilo da je jako bagovito izdanje i znam da se ljudi masovno vracaju na 9.04

Pokusaj da dodjes do tekstualne konzole. Loguj se i uradi sledece:
Kod:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf

Nadji i zameni:
Kod:
Section "Device"
    Identifier    "Default Device"
    Driver    "ime_drivera"   <<< umesto [B]ime_drivera[/B] stavi [B]vesa[/B]
    ....
EndSection
Na ovaj nacin si stavio VESA driver.
Snimi sve i restartuj masinu. Ako imas srece podicice se X. Posle toga malo guglaj o tvom problemu.

Ima više open source ATI-jevih drivera: "ati", "radeon", "r500", "radeonhd" ... pa treba vidjeti šta je koliko aktualno za pojedinu ditribuciju i koliko stabilno.
"ati" i "radeon" zajedno podržavaju najveći dio toga, ovisi koliko je distribucija svježa.
Meni "r500" na zadnjem CentOs-u uredno pokriva HD3200.
"radeonhd" je za novije R6xx i R7xx generacije.
"vesa" je fallback, ako ništa drugo ne proradi.

Dodane informacije se mogu dobiti na samom sistemu sa:
man ati
man radeon
man radeonhd
man xorg.conf
....

Svakako, prvo treba napraviti backup /etc/X11/xorg.conf pa se onda igrati.
X sam kaže di je log kada pukne.

Poslednja izmena:
9.10 verija se ispostavilo da je jako bagovito izdanje i znam da se ljudi masovno vracaju na 9.04

Neka fala, meni ni 9.04 nije hteo da proradi bez prchkanja i podesavanja, tako da "eto nama jos jednom nekompletnog i bagovitog operativnog sistema".

Ja nikad nisam probao ni jedan desktop Linux distro, a da nisam morao da "prčkam i podešavam", uvek ima na startu nešto da se podešava dok ne proradi.

Ovaj mi je bio možda i najproblematičniji do sada, imalo je prilično cimanja oko njega, ali to je verovatno stoga što sam prešao na KDE i ne snalazim se baš najbolje u njemu.

Poslednja izmena:
Ima više open source ATI-jevih drivera: "ati", "radeon", "r500", "radeonhd" ... pa treba vidjeti šta je koliko aktualno za pojedinu ditribuciju i koliko stabilno.
"ati" i "radeon" zajedno podržavaju najveći dio toga, ovisi koliko je distribucija svježa.
Meni "r500" na zadnjem CentOs-u uredno pokriva HD3200.
"radeonhd" je za novije R6xx i R7xx generacije.
"vesa" je fallback, ako ništa drugo ne proradi.

Dodane informacije se mogu dobiti na samom sistemu sa:
man ati
man radeon
man radeonhd
man xorg.conf
....

Svakako, prvo treba napraviti backup /etc/X11/xorg.conf pa se onda igrati.
X sam kaže di je log kada pukne.

Hvala ti puno.Ali ja sam vec igubio zivce i uradio format.Napravicu 2 particije na HD-u,instaliracu XP i Ubuntu.Ovaj Ubuntu moram da imam jer sve u njemu moramo da kucamo.A xp- za svaki dan.Jer imao sam samo 1 particiju a sada cu to lepo podeliti.Ako me budu zezali u sluzbi sto sam to uradio Jebuntovacu im sve po spisku.:mad:
Tebi u svakom slucaju puno hvala na odgovoru i svakako cu zapamtiti ovo sto si napisao.Svaka ti dala ...................vode iz bokala;)

Jel neko ima problem sa zakucavanjem "Evolution" mail klijenta posle 10-ak minuta rada tj. bolje rečeno kada je program startovan a ne koristi se i minimizovan je?

U ovakvim slucajevima uvek je dobro startovati problematicni program tako sto se u grafickom okruzenju otvori konzola pa se odatle digne aplikacija.
Sasvim sigurno letece rafali poruka medju kojima i obavestenja o greskama.

To mi nije palo na pamet, probaću. Hvala za info.

ATI drajveri za mobility 1350

Evo jedno pitanjce u vezi ubuntua 9.10

Imam laptop HP 6820s i u njemu ATI mobility 1350. Koliko sam ja uspeo da skontam, 3D akceleracija nije uključena. Prilažem vam slike da vidite šta je sve instalirano. Pokušavaću i dalje da nađem odgovor na moj problem, ali poučen prethodnim iskustvima neću puno čačkati da ne bih nešto pokvario :)

Unapred hvala :wave:

Prilozi

• Screenshot1.jpg
    Screenshot1.jpg
    261.1 KB · Pregleda: 50
  • Screenshot2.jpg
    Screenshot2.jpg
    108.7 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot3.jpg
    Screenshot3.jpg
    21.5 KB · Pregleda: 52
  • Screenshot4.jpg
    Screenshot4.jpg
    140.6 KB · Pregleda: 67
Nisam do sada koristio Linux pa sam resio da probam... Pri startovanju Wubi-a daje opciju "Install inside Windows". Ako sam dobro shvatio moguce je instalirati Linux na istu particiju gde se nalazi Win?

Neka fala, meni ni 9.04 nije hteo da proradi bez prchkanja i podesavanja, tako da "eto nama jos jednom nekompletnog i bagovitog operativnog sistema".
Jedino prckanje i podesavanje koje sam ja na laptopu i konfiguraciji izveo za 9.04 su driveri za graficku....nikakvih drugih problema nije bilo.

Nazad
Vrh Dno