blueskynis
Slavan
- Učlanjen(a)
- 29.03.2009
- Poena
- 304
Dobro ide preko torrenta, šibaju.
Nisam odavno koristio linux pa imam par pitanja posto planiram da instaliram ovaj novi ubuntu:
1. Cujem da je default FS na njemu ext4 ali da zna da pravi probleme sa velikim fajlovima. Da li da njega stavim ili da se drzim proverenog ext3?
2. Za C2D procesore da li je pametno ici na amd64 verziju ili se drzati i dalje i386 verzije? Ranije znam da je bilo dosta problema sa 64-bitnim linuxima a i dan danas neke popularne alplikacije valjda jos uvek nisu portovane.
3. Da li je FAT32 i dalje jedini pouzdan FS za razmenu fajlova na istom racunaru izmedju WinXP i Linuxa?
hvala
Jel imao neko problema sa upgrade-om 9.04 na 9.10 preko Update Managera?
Moj samo stane u random intervalima prilikom preuzimanja paketa (1660 komada) ili prilikom instalacije.
Imao sam ja i zato sam odustao do finalne verzije!!!
Kod mene lepo sve apdejtuje medjutim, nakon restarta i ponovnog butovanja se nacisto pogubi!!!
Zato danas cica skida finalku i pici bajo. Kakav bre Mac Hack i ostala cudesa...
3. Da li je FAT32 i dalje jedini pouzdan FS za razmenu fajlova na istom racunaru izmedju WinXP i Linuxa?
od kad je ntfs-3g driver postao stabilan, nema više potrebe za FAT32 u tu svrhu
Sve više me kopka zamisao da work laptop prebacim na Tutuntu, svi funkcijski dugmići su radili još sa 9.04. Jedino bi za stari Lotus klijent trebao emulaciju (wine/CrossOver) što je ipak problem s obzirom da se to IBMovo čudo baguje i u Windowsima, a kud neće u emulaciji.
Evo ja sam uradio dist-upgrade na nekim ubuntu masinama (2 laptopa, 1 desktop i 1 server), sve je proslo ok osim sto je na jednom laptopu grub2 malo brljao (pogubio je entry-je za dual-boot, sredjeno za minut). Ne vidim cemu strah od ove manje-vise regularne procedure i potreba za totalnom reinstalacijom sistema? Ljudi, nije to windows![]()
Meni cista instalacija x64 nije htela ati drajvere da aktivira... posle sam iz sinaptica skontao da pokusava da nadje neke 32bitne libove kojih nema... grr...
skidam 32bit, pa cu probati ponovo, ali me jako nervira kad ne radi out of the box.
Meni cista instalacija x64 nije htela ati drajvere da aktivira... posle sam iz sinaptica skontao da pokusava da nadje neke 32bitne libove kojih nema... grr...
skidam 32bit, pa cu probati ponovo, ali me jako nervira kad ne radi out of the box.
3. nije i zasto bi bio, i kada je bio najpouzdaniji?
jel moze kratko uputstfvo kako da dignem wine i poteram moj utorrent, tako da mi isti exe sljaka i u linuxu i u windowsu? Utorrent koristim iz jednog foldera, gde mu stoji i ini... da li ima nacina da ga nateram da shvati da ta particija pod wine ima oznaku d: da mi ne pogubi fajlove?
probao sam transmission, ali su brzine bile ocajne... video sam da mi se svidja kako rtorrent izgleda, ali me nesto mrzi da se igram, ako bi ovo sa wine lepo radilo... dodatno, kad startujem transmission, a zaboravim da rucno mountujem tu ntfs particiju, naravno ne radi grr, znaci nije mi bas upotrebljiv kao autostart resenje...
jel moze kratko uputstfvo kako da dignem wine i poteram moj utorrent, tako da mi isti exe sljaka i u linuxu i u windowsu? Utorrent koristim iz jednog foldera, gde mu stoji i ini... da li ima nacina da ga nateram da shvati da ta particija pod wine ima oznaku d: da mi ne pogubi fajlove?
probao sam transmission, ali su brzine bile ocajne... video sam da mi se svidja kako rtorrent izgleda, ali me nesto mrzi da se igram, ako bi ovo sa wine lepo radilo... dodatno, kad startujem transmission, a zaboravim da rucno mountujem tu ntfs particiju, naravno ne radi grr, znaci nije mi bas upotrebljiv kao autostart resenje...
sta kaze:
1. dmesg
2. ifconfig
3. lspci
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari