Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.10 :) - Izasao!

Kakva su vam iskustva sa 64-bit ubuntu-om? Jel koristite (koristili ste)? Da li je bilo nekih problema? Iskustva?

Kakva su vam iskustva sa 64-bit ubuntu-om? Jel koristite (koristili ste)? Da li je bilo nekih problema? Iskustva?

Koristim 64-bitni Ubuntu 8.10 već skoro godinu dana, odlično radi. Nije više 64-bitni Linux toliki bauk, praktično sve je prepakovano i za njega. Ima i izuzetaka, recimo pSX32, odličan PlayStation emulator koji je prestao da se razvija, nikad nije dobio 64-bitnu verziju i morao sam nekako da budžim 32-bitnu. Flash player plugin koji se koristi u 64-bitnom Linux-u je i dalje 32-bitni, mada možeš i da staviš native 64-bitni koji je doduše još u alfa verziji. Sve u svemu, uglavnom nema razloga za izbegavanje 64-bitnog OS-a.

Pretpostavio sam da je tako. Mada, ja isto koristim 64-bit ubuntu vise od godinu dana ali ne aktivno, jos uvek mi je primarni OS Win (isto 64-bit) a posto vise ne igram igre planiram po izlasku 9.10 verzije potpuni prelazak na linux a win ide u vecna lovista gde mu je i mesto. :D
Pitam se samo ima li nekih prepreka u smislu da kao sto si pomenuo za ovaj emulator da isto mora nesto da se budzi? Ili da preformulisem pitanje, ukoliko ne postoji 64-bit aplikacija da li ce 32-bitna verzija raditi bez ikakvih problema?

Pretpostavio sam da je tako. Mada, ja isto koristim 64-bit ubuntu vise od godinu dana ali ne aktivno, jos uvek mi je primarni OS Win (isto 64-bit) a posto vise ne igram igre planiram po izlasku 9.10 verzije potpuni prelazak na linux a win ide u vecna lovista gde mu je i mesto. :D
Pitam se samo ima li nekih prepreka u smislu da kao sto si pomenuo za ovaj emulator da isto mora nesto da se budzi? Ili da preformulisem pitanje, ukoliko ne postoji 64-bit aplikacija da li ce 32-bitna verzija raditi bez ikakvih problema?

32-bitni deb paket ne možeš da instaliraš na 64-bitni Linux, niti možeš da kompajliraš 32-bitni program kada na sistemu nema 32-bitnih biblioteka na koje se on poziva. Svi "živi" projekti koje diveloperi još uvek razvijaju imaju 64-bitne verzije, problem je u nekim starim aplikacijama koje nikad nisu rekompajlirane za 64-bitne procesore. Međutim, ukoliko je aplikacija popularna, neko je uglavnom već napisao neku skriptu koja omugućava njenu instalaciju na 64-bitni OS.

Inače, ima i veoma dobrih igara za Linux.

Poslednja izmena:
Mozda ce zvucati jako glupo ali da li postoji mogucnost da se naknadno ubace 32-bit lib-ovi na 64-bit sistem da bi se omogucio nesmetan rad 32-bit aplikacija?

Neznam, pa moram da pitam.

Prvo to sto si rekao je totalna glupost. Naravno da je moguce instalirati 32bit deb na 64bit sistem.
Evo ti i how-to.

Postoji i skripta koja se zove getlibs. Za to guglaj mrzelo me je.

@Dark_AveNGER
Mislim da nemas potrebe za instalacijom 32bit aplikacija uopste. Sve sto postoji kao 32bit paket postoji i kao 64bit paket. Naravno uvek postoji opcija sa source-om.
Uspesno koristim 64bit sistem godinama i nikad do sada nisam naisao na nesto za sta ne postoji 64bit deb. Ako sam proizvodjac software-a ne daje pakete za Ubuntu (sto je retkost) uvek postoji launchpad.

Usput, za sve sto ti treba od informacija i pomoci mozes uvek ovde pitati, a imas i ubuntuforums koji je verovatno najveci forum posvecen linux OS-u.

Pozdrav

EDIT: A moze i ukratko kao sto kaze Stator :D

Poslednja izmena:
Cela poenta moderne Linux distribucije kakav je Ubuntu da ti nemas potrebe da se brines za takve stvari. Nego odes u "Software Center" kliknes sta hoces i to dobijes.

Odlicno. Jos 19 dana i zasvirace 64-bit ubuntu na mojim diskovima.

Jedva cekam!

ja instalirao danas betu...2.6.31 dolazi uz nju i sta znam...glavno sto sam primetio jeste da su izbacili pidgin i zamenili ga sa nekim epy..epyhany...epithany....bem li ga :D

Empathy :d
Po meni bolji je od Pidgina. Manje brljavi.
Meni se cesto deshava da racunar ne gasim ... nikada :D
Posle 20-ak sati pidgin dobije napad i koristi oko 30% CPU time minimiziran u tray-u.
Kad mi neko shalje one *****ske skakutave smajlije tad tek pobenavi, pa moram da ga restartujem.
Empathy, za sada, ne pravi probleme.

Evo da ne otvaram novu temu, jel zna neko kako da se menja timeout za download paketa. Posto pokrecem ubuntu preko vmware-a, onda prilikom downloada paketa sa neta paketi se prvo skinu u potpunosti pa se proslede ubuntu-u, tj nije realtime download. E sad prilikom nekih vecih paketa meni istekne vreme za skidanje posto ubuntu jelte ne konta da se paket zaista skida. Kako da promenim download tiemout ili kako se vec zove?

Poslednja izmena:
Evo da ne otvaram novu temu, jel zna neko kako da se menja timeout za download paketa. Posto pokrecem ubuntu preko vmware-a, onda prilikom downloada paketa sa neta paketi se prvo skinu u potpunosti pa se proslede ubuntu-u, tj nije realtime download. E sad prilikom nekih vecih paketa meni istekne vreme za skidanje posto ubuntu jelte ne konta da se paket zaista skida. Kako da promenim download tiemout ili kako se vec zove?

Bah, resio problem. Bilo je potrebno da pustim da se ubuntu prilikom instalacije sam updateuje prvi put. Kasnije sve radi normalno.

Prvo to sto si rekao je totalna glupost. Naravno da je moguce instalirati 32bit deb na 64bit sistem.
Evo ti i how-to.

Možda se nisam dobro izrazio. 32-bitni paket uglavnom ne može da se instalira na 64-bitni sistem pošto na njemu nema biblioteka koje on koristi. Potrebno je ili ručno ubacivati biblioteke, ili koristiti neku skriptu koja to odradi. Apt ne može da sam sredi zavisnosti pošto nema 32-bitne pakete u svom index-u.

Pokusao sam u XP VMware da instaliram Ubuntu 9.10 desktop verzija. VMware podigne live Ubuntu 9.10 i javi da nema dovoljno virtuelnog prostora, zauzeto je 1.7GB ali ne znam ko to odredjuje da bude 1.7GB. Preko live verzije trebalo bi da se instalira Ubuntu 9.10 kao virtuelna masina ali to ne radi, ustavri nista ne radi jer nema prostora.
Probao sam alternate CD, instalacija leti, dobije Ubuntu ali bez GUI. Kad kucam startx dobije odgovor da fali graficki deo i predlozenu komandu. Odradim instalaciju grafickog dela ali nikako ne dobijam GUI.

Skini sa Ubuntu sajta Ubuntu 9.10 Beta koji dolazi sa Wubi instalerom. U Windowsu napravi NTFS particiju i pokreni iz Daemon-a Wubi.exe kroz koji ces odabrati tu napravljenu particiju i pokrenuti instalaciju kroz Win...
Jako prosto i ne vidim razlog da koristis VMWare...

Pokusao sam u XP VMware da instaliram Ubuntu 9.10 desktop verzija. VMware podigne live Ubuntu 9.10 i javi da nema dovoljno virtuelnog prostora, zauzeto je 1.7GB ali ne znam ko to odredjuje da bude 1.7GB. Preko live verzije trebalo bi da se instalira Ubuntu 9.10 kao virtuelna masina ali to ne radi, ustavri nista ne radi jer nema prostora.
Probao sam alternate CD, instalacija leti, dobije Ubuntu ali bez GUI. Kad kucam startx dobije odgovor da fali graficki deo i predlozenu komandu. Odradim instalaciju grafickog dela ali nikako ne dobijam GUI.

sudo apt-get ubuntu-desktop
To bi trebalo da bude komanda kojom se instalira Gnome u Ubuntuu, ne mogu sad da proverim na svom kompu, na poslu sam. Nakon toga kucaš
etc/init.d/gdm service start
da pokoreneš grafičko okruženje.

U setovanjima za virtuelnu mašinu imaš koliko ćeš mesta na hard disku da joj dodeliš i hoćeš li da on bude alociran odmah ili po potrebi. Ubuntu ne zauzima puno prostora (naravno, zavisi koliko stvari ćeš da instaliraš) za razliku od puste Viste kojoj sam sa teškom mukom uspeo da smanjim Windows folder na 15 GB. :bottle: Slatko bih je kompletno nogirao sa kompa, ali sam joj umesto toga samo jako smanjio particiju pošto ne znam hoće li SW:ToR stvarno biti toliko dobar koliko se nadam i hoće li moći da se potera u Wine-u.

Bolje ti uradi kao i ja i napravi dual boot. Ako ništa drugo, tako bar imaš dva operativna sistema na računaru ako ti jedan pukne.

... i tako ... jos 10 dana :) ... pocinjem da gubim vise strpljenje :)

suvise sam lenj da reinstaliram vec uveliko smoreni office kompjuter ... poslednja 4-5 releasea su radjeni dist upgrade :D .... sad sam resio da ga spucam od nule :) zato sam nestripljiv :D

@Morbius,

Snasao sam se na prostacku foru, uradio sam instalaciju 9.04 i onda upgrade na 9.10 beta. Znam to oko prostora u VMware zato se i pitam sta je tih 1.7GB prostora koji Desktop instalacija zauzme, ja sam u startu u setovanju stavio 20GB i to u komadu. Alternate instalacija radi ludackom brzinom, samo sam tada instalisao ono sto mi je sistem predlozio, znaci treba i ovo ostalo sto si napisao. Ok, Hvala :)

@Morbius,

Snasao sam se na prostacku foru, uradio sam instalaciju 9.04 i onda upgrade na 9.10 beta. Znam to oko prostora u VMware zato se i pitam sta je tih 1.7GB prostora koji Desktop instalacija zauzme, ja sam u startu u setovanju stavio 20GB i to u komadu. Alternate instalacija radi ludackom brzinom, samo sam tada instalisao ono sto mi je sistem predlozio, znaci treba i ovo ostalo sto si napisao. Ok, Hvala :)

Alternate disk takođe dolazi sa grafičkim okuženjem, nema potrebe instalirati ga ponovo ako je već instalirano. Moguće je da VMWare nešto tripuje ili da Ubuntu svoj virtuelni fajl sistem mountuje u read-only modu, pa prijavljuje da nema mesta na disku, video sam tako nešto jednom.

Lično ne bih instalirao Ubuntu bete, često su bagovite do bola. Ubuntu je poznat po ranim bagovima koji budu ispravljeni kroz apdejte tek par nedelja nakon što finalna verzija izađe.

jesi siguran da je final ?!? ... ipak 1 day left je :)

Images are distributed here so that mirrors can pick them up in time before release. Images here may not be final even if they look as if they are; by distributing pre-release images here we can make final mirroring faster.

Please do not attempt to download images directly from this directory; by doing so, you are likely to contribute to delaying the release for everyone else, since we will have to wait longer for worldwide mirroring to complete.

-- Ubuntu Release Team

Poslednja izmena:
ETF mirror je vec sync-ovan tako da slobodno mozete da krenete da bashujete po njemu.
I da sigurno je final.

A u to si siguran, kako? :D

Nece vise da mi shipuju cd-ove... kao mnogo sam dobio... smrc |(

Jel ima negde lista torrenata?

Vrh Dno