Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.10 :) - Izasao!

Ovo je default na Fedori 11.

PS: sada u novom ubuntu treba da promene temu. Pa cemo da vidimo na sta ce to liciti.

Jel ima neko neki preview GNOME 3 verzije?

KDE 4.3 izgleda fe-no-me-nal-no!

Poslednja izmena:
Niko ne koristi Fedoru osim vas korporativnih dronova :d

Da postoji citat meseca na Bench-u ovo bi definitivno bio pobednik :D

@morbius: Ima ali nista od toga nije zvanicno gomila njih je samo gnome 2.x sa sminkama i razno razni mockup-i. U svakom slucaju ni blizu onoga kako ce izgledati finalna verzija.

Phew ovo izgleda ocajno...

***, kakvi ste vi bre likovi.
Raspravljate se oko toga da li je lepsi Gnome ili KDE...
Niko ne pominje pitanje brzine samog OSa pod odredjenim GUIem kao i njegovu kompletnu operativnost pod gore pomenutim okruzenjima.
Lepota je subjektivna stvar i nije za raspravu...

Nije stvar lepote vec funkcionalnosti. A GNOME kakav je sav razbacan k'o Svarceneger nikako nije funkcionalan, pogotovo ne na ekranima manje dijagonale.

Gnome 3 je bljak. Ocekivao sam unapredjenje gnome 2, a dobili smo W7 wannabe...
KDE 3 obecava vishe, ali mi se ne svidja cela prica sa widgetima.
XFCE i dalje ostaje najbolja varijanta, samo da srede customizaciju menija u 4.7
i eto meni savrsenog GUI-a.

Gnome 3 je ok. Ubacili su neke stvari na drugaciji nacin i to je to.
KDE4 sam koristio neko krace vreme i nimalo mi se ne svidja.
Totalno mac ripoff. Ja ne volim takve desktope. To je stvar ukusa.
Neko voli da mu je desktop pretrpan glupostima, da se ovo i ono
preliva tamo i ovamo i tako te neke efekte. Meni je najbolji desktop
sto minimalniji sa sto vecom radnom povrsinom. Mozda neki conky
sa strane za resurse, mrezu i hdd info.
Koji god da je window manager, stvar je ukusa i navike.

@taraba KDE3 uvek obecava jer se koristi godinama, a i sam
Linus ga propagira.

Gnome 3 je ok. Ubacili su neke stvari na drugaciji nacin i to je to.
KDE4 sam koristio neko krace vreme i nimalo mi se ne svidja.
Totalno mac ripoff. Ja ne volim takve desktope. To je stvar ukusa.
Neko voli da mu je desktop pretrpan glupostima, da se ovo i ono
preliva tamo i ovamo i tako te neke efekte. Meni je najbolji desktop
sto minimalniji sa sto vecom radnom povrsinom. Mozda neki conky
sa strane za resurse, mrezu i hdd info.
Koji god da je window manager, stvar je ukusa i navike.

@taraba KDE3 uvek obecava jer se koristi godinama, a i sam
Linus ga propagira.

Linus je promenio pesmu kada je video koliko je KDE 4.0 izašao bagovit i prešao na Gnome. Ali šta nas briga šta koristi Linus, on neka radi svoje.

Po meni, ono što obavezno treba da se promeni u Gnome su barovi koji očajno izgledaju i jedino im se može promeniti boja, raspon i transparentnost. Barove treba napraviti da imaju lepe 3D prelaze, uostalom zašto bar i mora biti pravougaonog oblika, može se napraviti lep blago izvijeni bar, mogu se racimo dodati i neki efekti tipa presijavanja, itd.

Drugo, razuđenost u dijalozima je velika, sve to treba sabiti malo da ne jede prostor bespotrebno. Ne bi škodilo ni neka tekstura da se doda dijalog prozorima, izgledaju prilično primitivno.

Treće, neke stvari su hard-kodovane u osnovu Gnoma i treba da se oslobode za prilagođavanje korisniku, recimo brzina skrola pri pokretanju točkića na mišu. Još jedan dobar primer su i meniji čiji izgled trenutno uopšte nije moguće custom-izovati, izuzev promenom teme. Čak i izmena teme ne donosi bog zna šta novo menijima, samo je drugačija boja i prelaz u pitanju. Meniji treba da se oslobode da bi programeri mogli da rade šta hoće sa njima, kao što recimo viđamo najneobičnije menije na web sajtovima u Flash-u. Jednom sam video temu za Gnome sa zaobljenim ivicama menija, stvarno je svemirski izgledala, ali nikad nije dovršena.

To je otprilike to što Gnome po meni treba da dobije, nema potrebe menjati ono što radi dobro. Sami prozori se mogu izvrsno srediti dekorterima kao što je Emerald, Compiz je tu za efekte, Screenlets za widgete po desktopu, a AVN i Cairo za dokove, to je sve u redu i ne treba izmišljati toplu vodu.

Ja licno koristim GNOME okruzenje jer mi je je "mirnije", brze, jednostavinje, nije utrpano...
Inace Linux koristim kao odskocnu platformu za C jezik i za rad sa mrezama. To mi treba i taj deo posla Linux odradjuje .ebacki (za mene) sto windows verovatno nikada nece.
Sadasnji Linux distroi su odradjeni fenomenalno i nema muke kao sto je bilo ranije. Instaliras ga, pustis Auto apdejt i napravis BabaRogu bre...

Za sada moj glas ide k' GNOME okruzenju!

(proradila mi notifikacija, konacno)!!! :laugh:

Da li koristiti KDE ili Gnome je pre svega stvar licnog afiniteta :)
Ono sto mene licno odbija od Gnome-a je glupavi Metacity-*** 2009 godina a on jos uvek ne pamti pozicije svih prozora kako bi trebalo-kwin je dosta bolji po tom pitanju jer je moguce podesiti izgled i poziciju svakog prozora ponasob shodno ukusu ;)
Bilo je neke price da valjda compiz-fusion treba da postane default wm za Gnome,e sada koliko je to tacno i da li ce biti nesto od toga,ne znam :d
Drugo,po meni ne postoji bolji fajl menadzer za linux od Krusadera-istina Gnome Commander je lep projekat,ali ipak je Krusader u globalu kvalitetniji i generalno oseca se u Gnome neki nedostatak native gtk pandana qt aplikacijama-recimo uz KDE dolazi vise nego odlicni krdc,a Gnome tek odskora ima vinagre koji je po mom misljenju za klasu ispod,zatim alacarte je tek od relativno skora menu editor,dok je kod KDE-a prisutan kde menu edit vec godinama itd itd
A onda dolazimo i do toga da qt aplikacije nekako ruznjikavo deluju u Gnome okruzenju-za KDE opet postoje gnome-themas i gtk-qt-engine koji se staraju da se qt aplikacije prikladno utope u KDE okruzenje ;)
Trece Dolphin je daleko bolji nego Nautilus sa svojim odlicnim drag and drop pristupom i kontekstnim menijima sto je kod Nautilusa pomalo sturo odradjeno
I za kraj glavna uzdanica KDE-a je odlicna integracija svih aplikacija gde Gnome jos uvek kaska pomalo

ja samo da se pohvalim da je ubuntu super
i ja glasam sam gnome xD

TREBA MI POOOMOOOC !!!

Pod Ubuntu 9.04 mi DualCore CPU radi maltene kao single core. U system monitory sam proveravao i sistem prakticno koristi samo 1no jezgro imenovano kao Processor 2 (jer su jezgra oznacena kao Processor 1 i Processor 2).
Moze li mi neko pomoci da resim ovak problem (jer mi makina prakticno radi kao Single Core CPU)???

Thx!

Jel koristiš SMP kernel?

Kod:
uname -a

će ti to reći

Jel koristiš SMP kernel?

Kod:
uname -a

će ti to reći

Provericu kada dodjem kuci...
Sta je SMP Kernel i kako da resim ovo (u stvari Processor 1 nekada dodje cak i do 1% Usage :d:d:d dok se Processor @ koristi normalno...)?

u, wiki kaže da je to "symmetric multiprocessing" - u suštini multi-core podrška

Evo par korisnih linkova:

http://tldp.org/HOWTO/SMP-HOWTO-3.html
http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/727016.html

U suštini Ubuntu bi trebalo da po difoltu isporučuje kernel optimizovana za multi-core procesore, osim ako mu to ne kažeš drugačije.

OK, provericu pa javljam i ako se ne budem snasao ocekujem pomoc... :(

Inace Ubuntu x64 je instaliran iz Windowsa i sve po difoltu...

E i probaj da ga opteretiš malo, šta jedan posto dva posto :)

Ma to 1-2% je Processor 1 a ovaj drugi varira od 0-35% kako kada...
Da nije po srtedi neki problem sa Kernelom jer sam ga pustio da apdejtuje sve sto nadje (nakon instalacije) i tek kasnije sam video da je u GRUB nabio dve verzije sa 2 razlicita kernela s' tim sto sam ja izbrisao opciju sa starim kernelom i ostavio samo novu verziju koju je on inace stavio za default...?

Poslednja izmena:
Da ne brljavim iz glave, probaću kod mene kad dođem kući. Obojica smo na poslu pa se igramo gluvih telefona ;) bez mašine da probamo.

Probaću, rekoh, kod mene sa SMP kernelom i nekim malo većim opterećenjem, pa javim kako je prošlo.

Tebe u stvari buni to što jedno jezgro radi više od drugog?

Da ne brljavim iz glave, probaću kod mene kad dođem kući. Obojica smo na poslu pa se igramo gluvih telefona ;) bez mašine da probamo.

Probaću, rekoh, kod mene sa SMP kernelom i nekim malo većim opterećenjem, pa javim kako je prošlo.

Tebe u stvari buni to što jedno jezgro radi više od drugog?

Upravo to me buni...

Kod:
Linux monstarr 2.6.30-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Aug 17 18:04:53 CEST 2009 i686 Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz GenuineIntel GNU/Linux

moj uname -a izlaz.

Pokrenem Amarok 2, pored Firefoxa gde je otvoren Bench. Prvo jezgro ode na 52% zauzeća na trenutak, pa se vrati na trenutnih 20%.

Drugo jezgro je u trenutku pokretanja Amaroka imalo 11% zauzeća, sad je na 2% dok ovo pišem.

Archlinux, 32bit, mašina iz profila, KDE 4.3(najnoviji)

--------------------------

Verujem da nemaš razloga za brigu, mada to neka prosudi neko iskusniji. Kod mene je uvek takva situacija bila, uvek tako radi. Dobra stvar je to što "menja jezgra" tokom rada, odnosno, prebaci opterećenje na ono drugo posle nekog vremena, šeta procese/threadove.

Poslednja izmena:
Kod:
Linux ubuntu 2.6.28-15-generic #49-Ubuntu SMP Tue Aug 18 19:25:34 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
To pise kod mene na sistemu!

Odradio sam jos i ovo:
Kod:
grep processor /proc/cpuinfo
processor	: 0
processor	: 1
i izgleda da je sve u reduili se zavaravam!!!

Hmh?!?!?

Poslednja izmena:
Sve je ok:

Kod:
box@kerber:~$ grep processor /proc/cpuinfo
processor	: 0
processor	: 1
box@kerber:~$ uname -a
Linux kerber 2.6.28-14-generic #47-Ubuntu SMP Sat Jul 25 00:28:35 UTC 2009 i686 GNU/Linux
box@kerber:~$

Poslednja izmena:
Evo, pokrenuh: glxgears u fullu pa pogledajte sliku: Screenshot.png

Dok sam ucio programske jezike citao sam da su Linux Kerneli sa neparnim brojem na kraju nestabilni ili Beta verzije...???

Kako da vratim prethodni koji se nalazio u GRUBu a koji sam brze bolje uklonio odatle???

:wall:

Sacekaj da izadje sledeca verzija, brzo ce.

Vrh Dno