Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.04

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Trenutno smo na Alpha 3 verziji. Sledeca verzija (A4) izlazi 5 februara.
Nego da vidimo novine do sada:

- X.Org server 1.6 Koji za sada ne donosi nista specijalno novo sem nekompatibilnost sa grafickim drajverima :p
- Linux kernel 2.6.28 (za sada, ovo ce se menjati vremenom)
- ext4 support (nece biti default)
- Novi sistem obavestavanja korisnika

To je ovako ukratko, ako neko nelati na nesto zamiljivo umedjuvremenu ovo je pravo mesto da to podeli sa nama :)

Evo i mini kalendara

Alpha 4 -- 05.02.2009
Alpha 5 -- 26.02.2009
Alpha 6 -- 12.03.2009
Beta ----- 26.03.2009
RC ------- 16.04.2009
Final ----- 23.04.2009

Poslednja izmena:
Ja se secam da je Shuttleworth spominjao bolju integraciju sa web servisima (tj. sa cloud-om), a evo to vishe niko ni ne spominje...

ext4 i nova notifications metodologija su jedine dve nove stvari, s tim shto ext4 josh uvek nije dovoljno testiran...

meni i dalje live varijanta ok radi, ali kad ga instaliram... |(((

uglavnom imam sad live usb ubuntu sa kojim sam happy...

Najveća novina u 9.04 će biti novi Gnome 2.24 i njegov unapređeni tabbed browsing u Nautilusu. Puno ljudi se takođe nada da će konačno stići i dugo očekivana tema sa zaobljenim ivicama menija koja stvarno svemirski izgleda.

Nema u Ubuntu nikad nekih velikih skokova, sve su inkrementalna poboljšanja koja malo po malo guraju OS napred.

Pa naravno da nema velikih skokova kada se izdaje na 6 meseci :p Doduse ja sam protivnik takvog nacina izdavanja distribucije ali ajde nije mnogo strasno.

Pa naravno da nema velikih skokova kada se izdaje na 6 meseci :p Doduse ja sam protivnik takvog nacina izdavanja distribucije ali ajde nije mnogo strasno.

Ma i ja pričam to isto, ali niko me ne sluša. :d Canonical se vodi starom open source maksimom "release early, release often", ali je po meni to već prevaziđeno shvatanje koje samo vodi do toga da se biblioteke prečesto menjaju i komplikuje život onima koji bi za Linux pisali softver kao što su video igre.

Nema potrebe više juriti features, stigao je Ubuntu po tome druge desktop operativne sisteme, treba ići na fino poliranje i isterivanje bubica.

To ucestalo izdavanje i nije toliko lose ukoliko je skok sa verzije na verziju lagan, a kod ubuntua bi trebalo da je tako obzirom da je baziran na debianu.

Mislim da je cilj ubuntu developera da ljudima koji prvi put instaliraju neki linux distro ta akcija prodje sto bezbolnije - to podrazumeva u prvom redu da distro, ako je to moguce, ima najsveziji moguci kernel (odnosno da podrzava sto je vise moguce hardvera 'iz cuga').

Kako je kernel 2.6.28 doneo velike novine ja licno ocekujem da ce mnoge distribucije izaci u novim verzijama u narednih mesec-dva (vrlo verovatno i pre ocekivanih datuma).

Ajde ako te ne mrzi podeli sa nama te novine. Ne citaju svi change log :p

[EDIT] Evo naso sam nesto:

http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_28

Ukratko

Heise Open Source je obezbedio kratak pregled inovacija koje su prisutne u najnovijem izdanju Linux jezgra, koje je najavio tvorac Linux-a, Linus Torwalds. Ova verzija dodaje prvu verziju Ext4 kao stabilnog fajl sistema, dugo očekivani menadžer memorije grafičkog jezgra koji će biti osnova prerađenog grafičkog paketa, podršku za Ultra Wide Band (bežični USB, UWB-IP), proširivost upravljanja memorijom i unapređenje performansi. Takođe tu su i boot tracer, zaštita od udaraca kada su diskovi u pitanju i phonet mrežni protokol, podrška SSD odbačenih zahteva, transparentna proxy podrška i još mnogo toga.

Poslednja izmena:
Evo sta je po meni najbitnije u novom kernelu a bitno je desktop userima, naravno na linku koji si dao je ofc sve to lepse, detaljnije i tacnije napisano :)

1. ext4 - novi fajl sistem je negde 'na pola puta' do ZFS-a; sa stanovista desktop usera bitno je da je ext4 brzi od ext3 i to se vidi i oseti u svakodnevnom radu (ako je verovati onima koji su probali novi fs). Za one kojima ni to nije dovoljno mogu da se igraju sa BTRFS-om koji je jos uvek u teskoj beta fazi, ali koji bi trebao da na linuxu bude ono sto je ZFS na solarisu (prva asocijacija su svakako snapshotovi i online check FS-a).
2. GEM - novi manager za rad sa grafickim karticama, sto je dugo najavljivano a eto pojavilo se sada; mnogo se pricalo o tome da je potrebno da se modernizuje i preradi graficki stack u kernelu, i eto - dobili smo GEM. To u principu znaci da ce rad sa grafikom biti brzi i da ce novi drajveri da se pisu i lakse i brze.
3. Bolje baratanje memorijom - da sada ne opisujem o cemu se radi (prilicno lepo objasnjeno u linku koji si dao), poenta - pod heavy load-om, sa mnogo ucitanih programa/zauzete memorije, odziv masine bice bolji.
4. Disk shock protection - za one koji imaju laptopove a koji vole da treskaju njima i ispustaju ih sa stolova (gde spadam ja :) ), ovo je dobrodosla novina. Prvenstveno namenjeno vlasnicima laptopova, ali meni bitno :)

Ostale novotarije verovatno nisu toliko interesantne prosecnoim korisnicima, uglavnom novi driveri, bolji debug i sl.

Evo jos malo novosti.

- Brasero ce sada biti default sw za rezanje CD/DVD-a
- Nova kontrola zvuka
sound1.png

sound2.png

Ja mislim da bi i gnome trebao konacno da dobije jedan facelift.

Gnome 2.30 AKA Gnome 3.0 bi trebao da izadje za oko godinu dana. Prema prvobitnom planu, sada nam ostaje da vidimo koliko ce kasniti :)

Nashao sam neki mockup za Gnome 3.0 (attached). Meni licno deluje jako smelo, da se tako izrazim :) Ako zaista naprave ovako nesto, ili ce doziveti neverovatan uspeh, ili neverovatan neuspeh :) Ideja je zaista bez kompromisa...

Prilozi

• gnome-3.0-mockup.jpg
    gnome-3.0-mockup.jpg
    134.4 KB · Pregleda: 348
To su sve uglavnom stvari koje mogu i apdejtom da se reše. Ili u krajnjem slučaju da podignu minor verziju distroa - major bi trebalo da je rezervisan za mnogo veće novotarije ili pretumbacije. Ali dobro, to je njihova politika...

@mucky: ovo mi deluje kao da pokusavaju da ga naprave sto vise i.d.i.o.t-proof, kako bi sto vise ljudi moglo da koristi racunar za osnovne stvari (mail, chat, surf, pregled slika/video, prebacivanje na flash/digitalac, stampanje) bez ikakvog ili jako malog predznanja o koriscenju racunara. Jer kad pogledas, stisnes na ono sto ti treba i on to uradi, nema hiljadu nepotrebnih dugmica i spamova po ekranu.

Poslednja izmena:
@mucky: ovo mi deluje kao da pokusavaju da ga naprave sto vise i.d.i.o.t-proof, kako bi sto vise ljudi moglo da koristi racunar za osnovne stvari (mail, chat, surf, pregled slika/video, prebacivanje na flash/digitalac, stampanje) bez ikakvog ili jako malog predznanja o koriscenju racunara. Jer kad pogledas, stisnes na ono sto ti treba i on to uradi, nema hiljadu nepotrebnih dugmica i spamova po ekranu.

Računar treba da služi mene, a ne ja njega, tako da je ovo što si gore napisao ekšli poželjno. Jako lepo izgleda taj screenshot, sviđa mi se.

U potpunosti se slazem sa tobom. Ovo sto si napisao je rezultat scenarija u kom oni uspesno organizuju sve te informacije tako da zaista ***** moze lako da se snadje i iskoristi sve sto mu sistem pruza. To je zapravo onaj scenario "neverovatnog uspeha" koji sam spomenuo.

Slucaj u kom ne uspeju da organizuju sistem, i ne ispeglaju ga u dovoljnoj meri, je "neverovatni neuspeh" :)

Ja licno bih OBOZAVAO ovako nesto, simpatishem "keep it simple, stupid" pristup korisnickom interfejsu.

Meni se bas i ne svidja.. Ali to je vec stvar ukusa, jednima ce biti vrh - dok ce drugima biti dno.. [ali bitno je da se koristi..]

BTW Koristim linux [ubuntu 8.10] tek nekih mjesec dana [i nesto malo preko] i siguran sam da se necu vracati svojoj ruznoj proslosti po pitanju OS-a. Tako, sto god da naprave tj kako god to da izgleda. naci cu nacin da se prilagodim - ali komp ce mi od sad raditi iskljucivo pod nekim distro-om linux-a..

Upravo ovaj screenshot pokazuje ono sto mi najvise smeta kod GNOMEa.
Sve je previse razvuceno. Od ivice forme do prve linije ima mnogo prostora sa koje god strane uzeo, takodje, izmedju bilo kog buttona u gnome-u do bilo cega drugog, opet razmak veliki... itd itd itd...
npr. ovaj prozor bi glat mogao da bude 30 manje visine.

Jel postoji neka "thema" koja GNOME cini kompaktnijim?

Jel postoji neka "thema" koja GNOME cini kompaktnijim?

Postoji, i zove se KDE 4.2 ;)

Šalim se naravno, svakom svoje.

A sad ozbiljno. Ja sam trenutno na 8.10 CLI installu (sa alternativnog diska), sa 2.6.28-4-generic kernelom, i ovo je poslednji put da moj računar vidi 'buntu za dugo dugo vremena. Razlog - ne radi fakin' intel video driver, i nema načina da se natera da radi kako treba. U 9.04 je situacija još tužnija (ljudi imaju po ~50 FPS u glxgears :().

Info:
http://www.phoronix.com/forums/forumdisplay.php?f=44
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/252094

Znam da Canonical nije kriv, već intel koji je dropovao stabilan drajver u korist novog koji je potpuno nefunkcionalan, ali jedini način da dobijem solidne performanse trenutno nudi Arch (možda još neki distro, ali ne nađoh).

Šteta.

Meni isto 8.10 nije hteo da se instalira na par kompova bas zbog problema sa grafikom (8.04 je radio dosta dobro). Tako da je mozda dobra ideja ignorisati sve sem LTS izdanja. Sadasnje aktualno je 8.04.2

PS: 9.04 ima uzasne performanse jer su presli na novi x.org to se svaki put desi priprelasku, treba im malo da ispeglaju to ali na kraju ispeglaju.

Poslednja izmena:
Meni isto 8.10 nije hteo da se instalira na par kompova bas zbog problema sa grafikom (8.04 je radio dosta dobro). Tako da je mozda dobra ideja ignorisati sve sem LTS izdanja. Sadasnje aktualno je 8.04.2

PS: 9.04 ima uzasne performanse jer su presli na novi x.org to se svaki put desi priprelasku, treba im malo da ispeglaju to ali na kraju ispeglaju.

Sve verzije od 8.04.1 nadalje pate od performance regresiona, pa i TLD.

Ja ovaj problem pratim par meseci (jer sam lično pogođen), i nema naznaka da će se skoro rešiti - čak i sami developeri to priznaju. Ja bih bio zadovoljan kada bi Canonical ponudio način da se korisnici downgradeuju na verzije xorga i intel drivera koji rade kako treba, ali oni njih prosto nema u repoima. Zato sam i pomenuo Arch, gde je to moguće.

Izasla Alpha 4 :)

Nema nesto puno novina (a nije ni ocekivano jer od proslog izdanja proslo jedva 20 dana)

Jedina opipljiva novina je bolja optimizacija fontova. A sobzirom da je ovo po meni bila jedna veoma slaba tacka ubuntu-a mislim da je super novina.

Poslednja izmena:
Jel moze neki screenshot, da vidimo taj novi prikaz fontova (ako sam dobro skapirao)?

jauntyloginscreen-small_002.png

Novi login screen :)
Uskoro dolazi i alpha 5 sa kojom i feature freeze.

Nazad
Vrh Dno