Šta je novo?

cdrw nece napolje...

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
desava mi se evo vec drugi put za dva dana da rezach, lg 16/10/40, nece da izbaci disk ... juche pri sasvim obichnom citanu diska a malopre pri rezanju, zakucao ja na 2 % i ne mrda... i posle restarta ostaje zakochen... morao sam da otvaram rezach i da ruchno izvadim disk i posle sve lepo radi normalno ... sto je najcudnije drugi put kada mi se dogodilo desilo se to na 2 % rezanju diska i taj disk je neoshtecen za divno chudoo..... :?: :!:
jel zna neko u chemu je problem ??

Pa što si otvarao CD kad si mogao da gurneš iglu u onu rupicu sa prednje strane i otvoriš manualno vratanca.

MaxXx je napisao(la):
Pa što si otvarao CD kad si mogao da gurneš iglu u onu rupicu sa prednje strane i otvoriš manualno vratanca.

E voleo bih da znam u kolikom procentu slucajeva ovo pomaze. Ja sam jedno 50 puta gurao igle u razne cd romove i ili je nikad nisam nabio do kraja (a ulazio sam debelo u nesto) ili to ne radi. :p

ma kakva igla to uopste ne pomaze .... gurao sam al nece ...

Igle provereno rade na Plextor, LG, Teac uredjaima. Na AOpen mi nije htelo da radi.

Kada si otvorio disk sta je bio problem. Da li se nesto zaglavilo ??

Inace kada se CD raze pa se prekine ili se zakuca u odredjenom broju slucajeva CD nece napolje dok se masina ne restartuje.

Da li su ti se vratanca bak malo pocela otvarati ili ni makac.

Opisi sta ti se desilo kada si otvorio uredjaj. Da li si pre toga ikada otvarao taj uredjaj. Da li si mi ikada cistio motor.

Na mom Teac matorim je zaribao motor. kada sam ga otvorio unutra nije bilo segera vec neka nabijena metalna podloska koja kada se skine ne moze vise da se vrati nazad. Tada sam morao da napravim zareze na osovini i ubacim pravi mali seger. Sada citac Teac radi ko blesav. Ocistio sam mu okce lasera sa Prontom antistatic i 4 meseca mi cita ko lud i to samo malo sporije nego nov.

Moguce da je i tebi od rada otislo nesto na motoru pa se magnet motora podigne a posto nema sta da mu ogranicava hod kada se mehanizam spusti on ostane gore i nece da se otvori. Ovo mislim da nije slucaj kod tebe, ali se i to moze desiti.

Napisi tacno sta si video i uradio kada si otvorio uredjaj. Ja imam LG, imao sam LG i imacu LG i ni jedan put mi se nije nista slicno dogodilo.

Update-juj mu firmware, pa neces imati vise problema sa glavljenjem.
A inace, "normalno" je da se tako zakuca i zaglavi, pa dok ne ugasis masinu i ponovo je upalis nece da funkcionishe.

update-ovao sam firmware tako da iskljucujem tu mogucnost....
nego, kada sam otvorio uredjaj sa donje strane nisam mogao da pogidnem gornju stranu jer su vratanca bila atvorena i nije mogao da se podigne gornji deo dok se ne otvore vratanca.... cistio sam par puta laser, nije mi prvi put da otvaram cdrom... dalje, gornji deo nisam mogao da skroz podignem ali dovoljno jesam da bi "ispao" cd kada sam ga okrenuo naopako i izvukao sam... nisam mogao da vidim sta se desilo....
Inace, cd rom nije hteo da se otvori i posle restarta kao i posle gashenja racunara i paljenja sutradan sve dok ga nisam otvorio na opisani nachin i izvadio cd... tada je normalno radio.... evo sada lepo radi vise se en glavi ali ne znam zasto se ovo desilo dva puta dva dana zaredom.... Jos da napomenem da se jednom zaglavio pri rezanju a jednom pri sasvim normalno citanja podataka sa cd-a ...

Swiper je napisao(la):
.... evo sada lepo radi vise se en glavi ali ne znam zasto se ovo desilo dva puta dva dana zaredom.... Jos da napomenem da se jednom zaglavio pri rezanju a jednom pri sasvim normalno citanja podataka sa cd-a ...

Onda je moguce da ti je pala neka mala prljavstina na laser ili se zaglavila trakica.
Ili su gremlini :p

da bi disk otvorio normalno maoras da mu skines i vratanca a i masku sa prednje strane. onda gornji lim silazi vise manje lako. Kada kazes gornji i gonji deo pretpostavljam da pricas o gornjem limu i donjem limu.

Kada ti se ponovo nesto slicno desi, nedaj boze ali alo se desi, otvori CD skroz i gornji i donji lim. tada vidi sta se zaglavilo i sta ne valja. nemoj se zadovoljavati samo da ti CD ispadne napolje. on ce ispasti ali ce problem ostati unutra. Da nisi prilikom nekih od ciscenja nesto polomio ili da ti nije unutra ostalo nesto, sraf, parce krpice, cackalica za usi kojom si cistio oko ili nesto slicno.

Inace neko je pominjao na nekom posru da mu je puko zupcanik na CD uredjau. Da nije i tebi. Ukoliko je ovo slucaj probaj da taj puknuti zupcanih izravnas. Tada ces imati malo vecu rupu ali se nece vise zaglavljivati na polomljenom zupcaniku.

Proveri kako si vratio sve kavlove i stampane folije mozda si negde nesto pogresio pa se zaglavi zbog toga. Ako si ga ti malo protresao pa je CD ispao onda mi se cni da ti je nesto unutra ostalo i da smeta pri otvaranju. Otvori ceo, ali ceo uredjaj i detaljno ga pregledaj.

Kako se skidaju vratanca? Ja sam polomio jedan pokvareni dvd uredjaj jer nisam znao kako da skinem vratanca :zid:

ma ja sam danas pokvario izgleda cd rom... otvorio sam ga ali malo na silu se ispostavilo.... problem je sto prednja maska ne moze da se izvadi a samim tim ne moze da se izvadi ni gornji pleh ....

vratanca imaju lezaje sa obe strane. Potrebno je uraditi sledece. (bilo bi super da snimim video pa da ga postujem)

U pravcu u kojem izlaze vratanca tj. cela fioka potrebno je gurnuti granicnik ladlice i u istom momentu ga podizati u smeru gornjeg pleha tj pleha gde su nalepnice. Ovo je stvarno vrlo lako i nije potrebna neka veca sila da se to uradi. Nemojte cupati ko blesavi jer ce da se polomi.

Da bi se skinula prednja maska potrebno je kod nekih uredjaja ugurati dva granicnika sa obe bocne strane uredjaja a kod nekih je ovo obrnuto pa je prakticno potrebno malo saviti lim na unutra po ce osloboditi masku.

Da bi se skinuo gornji pleh kod nekih uredjaja nije potrebno nista raditi, ves camo ili okrenuti uredjaj naopacke pa ce ostatak ispasti ili ga izvaditi rukom kada je polozen tako da su mu nalepnice dole, ili ga postaviti na donji lim i podici gornji pleh. S druge strane na nekim uredjajima postoji dodatni sraf sa gornje strane i potrebno je napipati ga rukom. Jedini naci je prelaziti noktom, malo grublje, preko nalepnica i videti da li se neki deo udubljuje, ako se udubljuje tu je ili sraf ili neki drugi vid zakacaljke koja se mora odvrnuti tj ukloniti. Tada gornji pleh obicno silazi lako kao i u prvom slucaju. Ovo sam video kod AOpen-a moje devojke kojoj je motor zaribao posle 8 meseci i 30-tak narezanih diskova. Koji SHIT od rezaca. Takodje na njemu nije moguce otvoriti motor kao sto je to slucaj kod TEAC uredjaja.

Inace predja maska i vratanca nisu nesto previse standardni i u nekom slucajevima se moze zameniti sa nekim drugim i sa drugog uredjaja. Inace ni jedno, maska i predja strana fioke, ni drugo nije potrebno za rad uredjaja i ukoliko su se polomili mozete da ih kako tako vratite i nabudzite.

Ukoliko si nesto i polomio mozda nije nesto veliko. nabudzi ga i vidi da li radi. Najvaznije je da ne polomis nesto na samom uredjaju. Maska, granicnik vratanca ili nesto slicno nisu bitni za rad.

ma ja nisam polosta sto se plastike tiche vec je nesto puklo drugo a ne nam sta... inache, ovako... predja maska ima sa 4 strana neke kao zubce koji se drze za pleh zar ne ?? epa ti zupci sa strane ne daju gornjem limu da se skine .. e sad to mozes da uradis jednino ak su vratanca otvorena a posto masku ne mozes da skines dok su vratanca zatvorena [niti ih je moguce otvoriti u mom sluchaju] ne mozes ni da skines gornji lim... pogledaj kod nekog lg-a 16x pa ces da vidis ...

Swiper je napisao(la):
.. e sad to mozes da uradis jednino ak su vratanca otvorena a posto masku ne mozes da skines dok su vratanca zatvorena [niti ih je moguce otvoriti u mom sluchaju] ne mozes ni da skines gornji lim... pogledaj kod nekog lg-a 16x pa ces da vidis ...
Ne znam kako stoje stvari kod tog tvog LG-a, ali vratanca mozes da otvoris:
1. guranjem na primer spajalice kroz onu rupicu da se otkljuca mehanizam, pa rukom izvuces tray
2. posto su se neki zalili da kroz rupicu ne mogu da otkljucaju tray, onda seljacka varijanta: upalis masinu, stisnes "Eject" dugmence i kad izbaci tray iscupas kabl iz struje tako da on ostane otvoren

Ne vidim sta je tu problem ;)

ma mogu da se tako vratanca otvore ali problem je bio sto se onaj mehanizam unutra podigo sto drzi cd i nije hteo da se spusti ... nesto se bilo zaglavilo sta ja znam... nisam mogo da otvorim vratanca nikako, samo sam mogao da ih izlomim ... ne znam kako ali evo danas je proradio ... otvarao sam ga daans i nista nisam uradio ali proradio je ...

Pa ako radi onda je OK, jel ;)

A mozes li sada da skines masku i granicnik vratanca ???

Vrh Dno