Šta je novo?

CDRW i DVDR problem

Milos_SD

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9 10900K & Fractal Design AIO Celsius+ S36 Prisma
Matična ploča
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z490 AORUS MASTER
RAM
KINGSTON DDR4 64GB (2x32GB kit) 3600MHz HyperX Predator
GPU
Gigabyte GeForce RTX™ 3080 GAMING OC 10G
Storage
Samsung 1TB 970 Pro M2 / WDC 4TB Red Pro / WDC 4TB Blue / WDC Elements External 14TB
Zvuk
Yamaha R-N303D stereo receiver / 2 x Yamaha NS-F51
PSU
Fractal Design Ion Gold 850W
Kućište
Fractal Design Define 7 XL
Monitor
DELL U2719D UltraSharp IPS
Miš & tastatura
Old Apple Wired Keyboard / Razer DeathAdder V2
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam jedan problem... Pre jedno 10 minuta sam ubacio jedan CD u CDRW, ali kada sam otisao u My Computer - CDRW-a i DVDR-a nije bilo...

Restartovao sam komp... BIOS ih je prepoznao, ali windows nije hteo da se podigne - non stop je cackao nesto dvd (nema diska u njemu), i lampica za hard je non stop bila ukljucena(probao sam i safe mode i last known configuration, ali nije htelo). Tu sam ga restartovao na dugme i posle iskljucio. Izvadio sve kablove iz CD-a i DVD-a i ponovo vratio, misleci da se nisu izvikli neki kablovi. Nakon toga se Windows podigao, ali opet nije bilo CD-a i DVD-a ni u my computeru, a ni u Device Menager-u (BIOS ih je prepoznao).

Isao sam na shut down... povadio sve kablove, ukljucio komp, startovao windows, i ponovo isao na shut down. Onda sam vratio kablove, ali sada ih cak ni bios ne prepoznaje. Da li neko mozda moze nekako da mi pomogne.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Ja sam par puta imao takva zaglupljivanja sa nekim CD-om da Win posle više ne vidi drajv... Obično sam rešavao brisanjem IDE drajvera i restartovanjem Windows-a. Zabrinjavajuće je to što više ni BIOS ne vidi. Proveri da li si dobro stavio kablove (ako su krti mogu oni i da puknu prilikom vađenja) pa gledaj da nekako dođeš u situaciju da ih BIOS opet vidi.

Iskljucio sam komp, i ostavio tako jedno sat vremena. Posle sam opet malo pricvrstio kablove i u CD-u i na ploci, i sad radi... Nemam pojma u cemu je fora. Kablovi sigurno nisu bili izvadjeni.

Opet se desavalo isto... ali samo posle restarta. Kada idem na shut down - ok je.

Imam neki osecaj da je do Deamon tools-a 3.41, posto sam cuo dosta prica da zbog njega hoce da zeza.

Meni daemon tools nikad nije pravio takve probleme. Jedino mozda ako jos neko koristi kompjuter pa da je koristio Starforce nightmare i disejblovao drajvove, a da ih nije vratio. Znam da su meni drajvovi nestajali kada sam bio amater pa instalirao drajvere za maticnu za skroz drugi chipset.

Imao sam jednom isti problem sa jednim DVD-jem i LG Combo. Medjutim, kada taj DVD stavim u NEC-a, problema nije bilo.
Trazio sam razlog za to i nasao na nekom nasem sajtu jedno misljenje da kao razlog za to moze biti lose uradjen Autorun. Ne znam koliko je to tacno ali cini mi se da bi moglo biti neke logike...

Meni je Autorun iskljucen zbog VMWare workstation-a (pri instalaciji kaze da mora da se iskljuci, da ne bi doslo do nekod konflikta - stavio sam mu da ga on iskljuci)... A CD je PCPress koji ima autorun :) ... Ali mislim da nije zbog toga... Izbirsao sam deamon tools i lepo radi... Nije me zezalo vec skoro 12 sati...

A da... zaboravio sam da se zahvalim svima na kakvoj-takvoj pomoci...

Hvala svima... :)

Vrh Dno