Šta je novo?

CDex... noviteti...

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Neki noviteti u vezi sa izvanrednim CDex-om:

CDex a CD-Ripper, thus extracting digital audio data from an Audio CD. The application supports many Audio encoders, like MPEG (MP2,MP3), VQF, AAC encoders. For users waiting: CDex development will start again soon (02/06/2006)

CDex recruits new Project Manager
A new project manager has recently joined the CDex team.
This addition will allow us to commence development on the outstanding items.
The new Project Manager on this tool will make sure some nice and exciting things happen to it in the upcoming future. Please keep monitoring.

Merger with Audacity?
From the New Project Manager:
As you all know, Audacity is a great audio track manipulation tool. It might be time when we look at offering the ripping of CD's via Audacity using CDex as the primary engine.
I will start a forum to get user comments on this issue.
Cheers and lets look forward to some exciting things.

Hm, interesuje me da li ce mu engine biti poboljsan jer jos uvek nije na EAC-ovom nivou.

Zašto li mi se čini da je autor Audacity-ja novi šef CDex projekta? 😉

@ZoNi

Marketing je čudo, kako će nešto što se zove CDex konkurisati nečemu što se zove Exact (Audio) Copy?

Šta misliš, da li bi EAC bio do te mere obožavan (a niko ne ume da kaže baš tačno zašto) da se ne zove Exact Copy nego, recimo, HimpyBlumper? Ja mislim da ne bi.

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
to ne znam, mada ne vidim sta tu ima da se popravlja... mislim da radi izvanredno...

Onda si mnogo propustio. Imao sam slucajeve gde je EAC los CD izgrebovao , uz dosta mucenja, za razliku od CDexa gde je rezultat bio uzasan cak i sa njegovim "najjacim" setovanjima.

@ZoNi
Nemoj da "brukas" tih 7+ hiljada postova... :d

Lukija je napisao(la):
Onda si mnogo propustio. Imao sam slucajeve gde je EAC los CD izgrebovao , uz dosta mucenja, za razliku od CDexa gde je rezultat bio uzasan cak i sa njegovim "najjacim" setovanjima.
EAC, EAC... A još niko ni reč ne reče o tome koji drajv koristi, kako je taj drajv podržan u EAC-u, koji je offset podešen za taj drajv, da li dotični drajv kešira podatke ili ne, da li je keširanje disejblovano ili se koristi...? Overreads? Accurate stream? Kako je uopšte EAC podešen? Koji ASPI drajver koristite i da li uopšte koristite ASPI? Ako da, zašto? Ako ne, opet zašto? Kako ste došli do parametara za podešavanja? Da li ste svesni da nakaradno podešen EAC verovatno lošije grebuje nego Win MediaPlayer ili WinAmp?

Secite me gde sam najtanji ako 2/3 onih koji oduševljeno koriste EAC ne drže takva setovanja da on radi, u stvari, u burst modu i daje lošiji rezultat od CDex-a, a možda čak i od AudioGrabber-a. Već rekoh da je marketing čudo. I autosugestija je čudo. :d

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
EAC, EAC... A još niko ni reč ne reče o tome koji drajv koristi, kako je taj drajv podržan u EAC-u, koji je offset podešen za taj drajv, da li dotični drajv kešira podatke ili ne, da li je keširanje disejblovano ili se koristi...? Overreads? Accurate stream? Kako je uopšte EAC podešen? Koji ASPI drajver koristite i da li uopšte koristite ASPI? Ako da, zašto? Ako ne, opet zašto? Kako ste došli do parametara za podešavanja? Da li ste svesni da nakaradno podešen EAC verovatno lošije grebuje nego Win MediaPlayer ili WinAmp?

Secite me gde sam najtanji ako 2/3 onih koji oduševljeno koriste EAC ne drže takva setovanja da on radi, u stvari, u burst modu i daje lošiji rezultat od CDex-a, a možda čak i od AudioGrabber-a. Već rekoh da je marketing čudo. I autosugestija je čudo. :d
Uf, bas htedoh da kazem da mi je EAC vise puta napravio nekvalitetan mp3 i jos sam ga cekao po sat vremena po CD-u, a da mi je bolji zvuk za manje vremena dao CDex, al dobro je.....ispao bih ***** :smash:

zoni je jako strastven |))
realno sa novim uredjajima koji vec imaju onu ugradjenu korekciju kako se vec zvase c1/c2? mislim da eac ne moze da da bas puno bolji rezultat...
ako se grabuje sa ispravnog diska i eac i cdex ce dati isti rezultat, naravno...

C2 correction izricito MORA da se iskljuci, jer pravi piz***ije...

@wiz011
Dobar alat moze da bude dobro iskoriscen samo od strane dobrog majstora. 😉

wiz011 je napisao(la):

Je l' ovo nesto na moj racun?

Lukija je napisao(la):
Je l' ovo nesto na moj racun?
Ne, ni slučajno! Ali zaista bih voleo da, kao iskusan korisnik, napišeš nešto više vezano za pitanja o EAC-u koje sam postavio. Meni smeta to što se apsolutnim početnicima preporučuje bez ostatka EAC a istovremeno se niko ne trudi da im pomogne oko setovanja, bez čega će rezultat grebovanja pre biti katastrofalan nego savršen.

Nije mi ovde link (u VSu sam), al' cim stignem u NS, postovacu link sa detaljnim optimalnim podesavanjem EAC-a. 😉

wiz011 je napisao(la):
Ne, ni slučajno! Ali zaista bih voleo da, kao iskusan korisnik, napišeš nešto više vezano za pitanja o EAC-u koje sam postavio. Meni smeta to što se apsolutnim početnicima preporučuje bez ostatka EAC a istovremeno se niko ne trudi da im pomogne oko setovanja, bez čega će rezultat grebovanja pre biti katastrofalan nego savršen.

Pa sad, oko setovanja ima dosta toga. Ja sam pratio r3mix sajt gde sam pokupio sve osnovno. Kako sam podesio sve kako mislim, snimio sam preset i tako vucem iako menjam uredjaje, ostaje jos nesto da promeni specificno za uredjaj.

Srecom, neko je vec napisao tutorijal:

http://www.exactaudiocopy.de/eac11.html
http://www.exactaudiocopy.de/eac7.html
http://pages.cthome.net/homepage/eac/setup.htm
http://users.pandora.be/satcp/eachelp01.htm

U svakom slucaju EAC pokazuje svoju pravu snagu u secure modu. Dosto njih ce da digne ruke od visecasovnog cekanja, ali zar nije bolje jednom sacekati da se posao odradi kako valja ili dobiti neupotrebljiv rezultat za 5 minuta?

Lukija je napisao(la):
Dosto njih ce da digne ruke od visecasovnog cekanja, ali zar nije bolje jednom sacekati da se posao odradi kako valja ili dobiti neupotrebljiv rezultat za 5 minuta?
hm... iskreno? meni su apsolutno neprihvatljive obe navedene mogucnosti! Ako moze dobar rezultat brzo - super! Ako ne moze - nikom nista!

mada, kao sto rekoh, jos nisam naisao cd koji nisam uspeo da brzo i dobro izripujem...

JAKO bitna stvar!

Sta ti je "reper" toga koliko si dobro nesto izripovao?

Delija je napisao(la):
JAKO bitna stvar!

Sta ti je "reper" toga koliko si dobro nesto izripovao?
A šta je reper toga da je EAC dobro izripovao? On vrti u secure modu milion puta dok ne dobije identične uzorke određeni broj puta, ali ništa ne garantuje da ti identični uzorci nisu felerični! I ja sam, kao i Daguerre što kaže gore, iskusio da mi EAC posle par sati drndanja u high secure modu izripuje CD sa klikovima, a da i CDex, pa čak i AudioGrabber, isti CD izripuju bez klikova.

Dakle, zaista JAKO bitna stvar. Šta je "reper" toga da je nešto dobro izripovano?

Ako je disk bas ostecen ni bog otac ga ne procita 🙂, posto je to teoretski nemoguce.

Nije poenta u ostecenim diskovima, a to zasto je problem izripovati glupi Audio disk sam vec par puta pisao i mrzi me ponovo da pisem... 🙂

'Ebi ga... :d ...sad ide opet ono pitanje: "a na cemu slusas?" 😛 i tako u krug... :d

...al' ovaj put mogu da preskocim tu pricu, posto je totalno svejedno kojim programom se ripuje ako je konacni rezultat MP3 i ako te isti zadovoljava. Ja potenciram lossless iz razloga sto su bar sad hardovi veliki i jefini. 😉

Delija je napisao(la):
Ja potenciram lossless iz razloga sto su bar sad hardovi veliki i jefini. 😉
Koji je smisao lossless kompresije? Fajl komprimovan u FLAC-u ide i do 80% veličine originalnog fajla, retko manje od 2/3. Šta me onda uopšte krpi onih 20-30 % kad su "toliko veliki hardovi" i zašto bih uopšte kompresovao?

Ovde je bilo puno priče o tome da je egzaktno ripovanje muzičkih diskova čista fikcija. Ako svako ripovanje znači gubitak - a znači! - onda takva operacija ima smisla kad se barata s nečim poput MP3, ali ne vidim smisao da se lossless komprimuje fajl koji je već doživeo izvestan nezanemarljiv "loss" tokom samog ripovanja, pa makar bio ripovan i sa "svemogućim" EAC-om.

Gubitak pri ripovanju je JAKO mali ili mozda i nikakav ako je disk u perfektnom stanju.

Odnos kompresovanog fajla u APE formatu (FLAC je nesto malo losiji) u odnosu na original WAV se krece od 35-40% kod "jednostavne" klasike i instrumentalne muzike, do nekih 65% kod "komplikovane" rock/metal muzike. Prosek kod sarenolike kolekcije se vrti bas negde oko 50%, a posto vec imam nekih 100Gb lossless-a, u odnosu na 200Gb koliko bi zauzimalo u originalu bas i nije mala razlika... 😉 Da ne pricam o tome da mi je sada vec 300Gb lossless-a na listi za skidanje... 😛

Da ne bude zabune 🙂, imam ja i preko 160Gb mp3 muzike, al' se stvarno trudim da sve ono sto vredi zamenim lossless-om...

p.s. Vi "matorci" ste bas tvrdoglavi... :d Mozda vas i sluh polako napusta... 😛

p.p.s. Shala-mala! 😉

Poslednja izmena:
Ko da je bitno ko koji program koristi i kakav mu je GUI, kad nakon podešavanja se koriste samo 2 scenarija sa po 2 opcije:

1. klikneš na get cd database from internet
2. klikneš grab to wav

ili

1. isto
2. klikneš grab to mp3

Al' si ti pao s' Marsa... :d

Ko ovde prica o GUI-u? :trust:

Delija je napisao(la):
p.s. Vi "matorci" ste bas tvrdoglavi... :d Mozda vas i sluh polako napusta... 😛
Da, da... Ja u poslednje vreme kompresujem samo 16 kbps CBR mono MP3, pošto uopšte ne primećujem razliku tako kompresovanih fajlova u odnosu na APE i FLAC. :smoke:

Delija je napisao(la):
1. sad ide opet ono pitanje: "a na cemu slusas?"

2. Ja potenciram lossless iz razloga sto su bar sad hardovi veliki i jefini. 😉
1. pise ti na linku iz mog potpisa 😉
ovako nesto:
x2201ta.jpg

2. hm... da, to zavisi sta ko zeli... meni je sasvim OK mp3 na 128, tako da se toga drzim... jednostavno, nisam "hifi freak" 😛

wiz011 je napisao(la):
Dakle, zaista JAKO bitna stvar. Šta je "reper" toga da je nešto dobro izripovano?

Dobro pitanje, a odgovor je - tvoje uho. I meni se desavalo da EAC u Secure modu napravi los rezulat ali sam probao durgo resenje - burst i zna da upali. U najgorem slucaju ocistim klikove rucno i to je to. Bilo je slucajeva kada je EAC radio i po celu noc, pomislim mozda ce CDex to da uradi brze ali losije. Sve zavisi, ja jednostavno preferiram EAC , mozes da ga podesis kako ti je volja.

EAC naravno samo sto ga ja koristim u Burst modu koji na Plextorima zapravo korekciju prepusta drajvu, rezultati fenomenalni, bolje tesko da moze, gotovo sve greske (cak i ove namerno ubacene) su anulirane...

naravno lossles i to WMA, najbolje radi ubedljivo...

Poslednja izmena:
WMA lossless? :trust:

Mislis WavPack ili ima i nesto drugo?

Nazad
Vrh Dno