Šta je novo?

CD ROM resetuje racunar???

RasetaM

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2001
Poena
619
Nisam siguran da li ovo treba da bude ovde ali...
Na jednom racunaru Win98SE, WinAMP 2.xx, CD ROM 52X Samsung na posebnoj grani, ploca Shutle, chipset VIA, CPU Duron 950...

Kad pustim neki audio disk iz WinAMP-a desi se da mi posle odredjenog vremena resetuje racunar... Slicno je i sa MP3 muzikom i sa igricama za koje je potreban CD...

Sta tu moze da bude?

Za pocetak prebaci muziku na hdd i probaj sa njega da slusas muziku a cd rom fizicki iskljuci dakle napajanje i ata kabl pa vidi sta se desava...

Broz je napisao(la):
Za pocetak prebaci muziku na hdd i probaj sa njega da slusas muziku a cd rom fizicki iskljuci dakle napajanje i ata kabl pa vidi sta se desava...

Tako radi!!!
I taj CD ROM radi na drugom racunaru bez problema...

A vidi da`l problem resava iskljuc/ukljuc DMA na sekundarnoj grani IDE kontrolera u device manager-u. Eventualno noviji 4in1 via drajveri, pogledaj stavke pod PCI u device manageru (pa eventualno da probas da iskljucis PCI steering), bios? sistem (i video) bios shadow-ing? Od bizarnijih stvari, da mozda iskljucis screen saver, power managment...

Pogledaj i napajanje, ako mozes zameni samo njega testa radi, sta se desava sa istom konfiguraciom a drugim cd rom-om, ili da li si na napajanje probao da prikljucis jos nekog potrosaca ...

RasetaM je napisao(la):
Nisam siguran da li ovo treba da bude ovde ali...
Na jednom racunaru Win98SE, WinAMP 2.xx, CD ROM 52X Samsung na posebnoj grani, ploca Shutle, chipset VIA, CPU Duron 950...

Kad pustim neki audio disk iz WinAMP-a desi se da mi posle odredjenog vremena resetuje racunar... Slicno je i sa MP3 muzikom i sa igricama za koje je potreban CD...

Sta tu moze da bude?

Da nisi spajao SPDIF kablic sa CD-a na zvucnu?? Ako jesi postoji mogucnost da si obrnuo konektor i na taj nacin sprzio dig.izlaz na cd-u a
usput i stvorio problem pri radu samog cd-a. Elem, u svakom slucaju probaj otkaciti sve audio-kablice iz CD-a pa vidi da li se nesto promijenilo.

pozdrav!

ukljuc/iskljuc DMA nije pomoglo
noviji drajveri nisu pomogli
igranja po BIOS-u ne
iskljucivanje screensavera ne pomaze

napajanje nisam probao da promenim, CD ROM sam koristio na mom racunaru i radio je bez problema

i nisam nista sprzio :)

I izgleda da u WINXP sve lepo radi, ali to ce vreme pokazati...

Vrh Dno