Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Josh detalja od momka koji testira kartu i krshi NDA i svashta neshto

2yycf4i.jpg

Yep. To je to. Još samo da dobijemo 10.12 drajvere (VLIW4) i možemo da podvučemo crtu.

Mislim da je to i za ocekivanje ono sto me nervira je to sto ce karte biti sa 2G iz samo jednog prosto razloga da bi u rezoluciji 2500 bila bolja od 580 sto je nonsens jer ko od naroda ima takve monitore i cemu samo ce kroz tu opciju da nabiju cenu i za tesalaciju sto se vidi iz Okijeve informacije. I prosto dok ne sidju na nizi proizvodni proces nema nista od nekih drasticnih performansi a i postavlja se pitanje za kakvu igricu

Poslednja izmena:
Compute power HD5870 vs HD6970:

attachment.php
attachment.php

EDIT: Postoji razlika u procesorima... :( Ne znam koliko to utiče na konačan skor. Nikada nisam koristio ComputeMark.

Prilozi

• CM_HD5870.jpg
    CM_HD5870.jpg
    43.9 KB · Pregleda: 181
  • CM_HD6970.jpg
    CM_HD6970.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 185
Poslednja izmena:
Compute power HD5870 vs HD6970:

attachment.php
attachment.php

EDIT: Postoji razlika u procesorima... :(

Lepo lepo, a da li utice na ovaj benchmark i procesor jer vidim da je na prom testu i7 n a 3,2GHz a na drugom 1055t na 4,2?

edit- da i ja sam to odmah primetio mislim razliku u procesorima. Ali posto je procesor "samo" na 25% vecem taktu a razlika je skoro dupla 6970 je bar 50% brzi u ovom cudu od benha od 5870 :D

Poslednja izmena:
Evo najsvezije tabele:trust:
:zgran::zgran::zgran:
6gza0x.jpg

Drajveri zezaju stvari, Nije moguće da ima min25 frejmova. Pa na toliko ne pada ni na 6850 :)

Pustaju da se masa lozi na fus rezultate :D

http://translate.google.com/transla..._en&prmd=ivfd&rurl=translate.google.com&twu=1

Summing up, first results indicate AMD Radeon HD 6970 performance level being close to the one of GeForce GTX 480 / GeForce GTX 570.

A na benchmarkreviews su izbacili sledeci tekst:

http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13177&Itemid=8

Based on Catalyst driver 8.790.6.2000 (8.79.6.2 RC2) given to press, the Radeon HD 6970 delivers approximately the same performance as NVIDIA's GeForce GTX 570. Recently launched at the $350 price point, the GeForce GTX 570 and Radeon HD 6970 go back and forth between tests but at no point does the Radeon HD 6970 ever approach GeForce GTX 580 performance levels.

Although AMD's Cayman GPU isn't going to beat the Fermi GF110 in terms of frame rate performance, there's plenty of opportunity for them to compete with NVIDIA in terms of product price and value.

Imam osecaj da je klok od 880MHz prilicno nasviran, i da ce situacija sa overclockom biti slicna kao sa 6870. Takodje 2GB GDDR5 memorije koja radi na 5500MHz nije nimalo jeftina pa je pitanje koliko mogu da budu agresivni cenovno.

Onaj AMD slajd ce izgleda poprilicno biti istinit.
A sta moze da se ocekuje od Cayman arhitkture nazire se i sad.
U okviru poznavanja rada grafickih karti imao sam osecaj sta bi Cayman mogao da donese i ako definitivno nemam pojma kako se karta ponasa,to je bila samo slutnja koja ce se izgleda polako razviti u realnost.
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2392089&postcount=321

Dok svi budete kukali od prevelikih ocekivanja kako 6970 nije nesto meni je ovo sasvim dovoljan napredak (ako se situacija razvije u tom smeru) i ako nisam fan ATI-ja ali sam zato fan tehnologije i cenim inovacije i sam tehnoloski napredak.
P.S.Jel neko provalio cemu sluzi onaj mali prekidac?Turbo?:D

Nisam siguran da su u pitanju prevelika ocekivanja. Ocekivalo se da ce AMD biti u mogucnosti da iskoristi svoju navodnu veliku prednost nad nVidiom koja je kaskala u odnosu na 58xx seriju vise od pola godine i da ce sa novomg generacijom kartica da suvereno vlada trzistem. Prema ovim nepotvrdjenim rezultatima sve se cini da ne samo da nisu kapitalizovali svoju veliku prednost nego su sa top karticom u rangu njihove entusiasth kartice (jedva). To je dobro ako ti je cilj da budes kralj low-end segmenta, ali nesto mi se cini da to nije mesto na kom zelis da budes.

Hm..A zar niko nije razmisljao da bi mozda 40nm bio ogranicavajuci faktor i da je to samo korak za 28nm tj dalje u razvitku?Oni definitivno nisu imali drugi izbor nego da idu na noviju arhitekturu.Tweakovanjem Cypress-a bi bili i u losijoj poziciji.
Druga stvar a konacno i presudna u celoj ovoj prici jeste upravo ta sto ste svi (vecina) ocekivali "propast" nVidia-e i niko nije pomislio da ce ovako brzo da se digne i odreaguje kako treba,da sav zaostatak ostavi za sobom (ne mislim na finansijski gubitak ) Secam se jos kada sam se prepirao da Nvidia nece gledati i stajati u mestu dok su vecina ATI fanboy-eva proglasavali propast jer navodno nVidia nije imala izbor,nacin da se izvuce iz situacije.
Sad od prilike dolazimo u situaciju da pored kasnjenja ATI odgovara novom arhitekturom na starog Fermija da bi bili u istoj klasi.
Ne kazem da je to lose ali mi je drago da je nV ipak uspela da napravi korak i ostane u igri.
P.S.Ako je slajd tacan i ako je 6950 klasa za sebe pitanje je sta ce doneti GTX560 posto ce za sigurno biti brzi od 6870/GTX470.
Moze lako da se desi da se tu pozicionira.Strategije su dobre i kod jednih i kod drugih.Dalje se ne moze nista specijalno ocekivati.Jedini logican potez je rat sa cenama a mi to jedva cekamo:happy:
P.S.Opet sam se navukao da komentarisem.A karte se nisu ni pojavile:S:

Poslednja izmena:
I meni je drago da je nVidia napravila odlicne poteze i da nije propala. Stvarno bi bila velika steta. Nego mi glupavo sto Ati nije uspeo da "zaradi" na tom svom uspehu sa 58xx serijom. To im je otprilike prvi i jedini put da su bili u prednosti nad nVidia-om. Ja se isto nadam ratu cena i to je jedina dobra stvar za nas krajnje korisnike.

Ja sam očekivao više, moram da priznam. Po ovome 6950 će biti sporija od 570ice i to dobro :(
Ipak, AMD će verovatno da ima najbržu karticu kad (i ako) izbaci 6990.... PLaši me samo da cene 6800s serije ne odu skyhigh sad sa ovolikom rupom između klasa. Nadam se samo da 560ica kad se pojavi neće da premašuje 260E To bi bila ekstra kupovina :) Još ako bude isala za vratom 6950 nekih 10ak%, možemo da slavimo... :)

Poslednja izmena:
nvidia nas izula iz patika :d ... razocarao sam se jako u ovu seriju 6900 :S::S::S:

Hm..A zar niko nije razmisljao da bi mozda 40nm bio ogranicavajuci faktor i da je to samo korak za 28nm tj dalje u razvitku?Oni definitivno nisu imali drugi izbor nego da idu na noviju arhitekturu.Tweakovanjem Cypress-a bi bili i u losijoj poziciji.
Druga stvar a konacno i presudna u celoj ovoj prici jeste upravo ta sto ste svi (vecina) ocekivali "propast" nVidia-e i niko nije pomislio da ce ovako brzo da se digne i odreaguje kako treba,da sav zaostatak ostavi za sobom (ne mislim na finansijski gubitak ) Secam se jos kada sam se prepirao da Nvidia nece gledati i stajati u mestu dok su vecina ATI fanboy-eva proglasavali propast jer navodno nVidia nije imala izbor,nacin da se izvuce iz situacije.
Sad od prilike dolazimo u situaciju da pored kasnjenja ATI odgovara novom arhitekturom na starog Fermija da bi bili u istoj klasi.
Ne kazem da je to lose ali mi je drago da je nV ipak uspela da napravi korak i ostane u igri.
P.S.Ako je slajd tacan i ako je 6950 klasa za sebe pitanje je sta ce doneti GTX560 posto ce za sigurno biti brzi od 6870/GTX470.
Moze lako da se desi da se tu pozicionira.Strategije su dobre i kod jednih i kod drugih.Dalje se ne moze nista specijalno ocekivati.Jedini logican potez je rat sa cenama a mi to jedva cekamo:happy:
P.S.Opet sam se navukao da komentarisem.A karte se nisu ni pojavile:S:

Sve je to lepo, ali mesecima je ovde (a i drugde) potencirana prica o chipu razbijacu,skidanju gaca, secam se da je Dusan K bio ubedjen da ce u najmanju ruku 6970 i 580 biti "tu negde po performansama", a on je jedan od najopreznijih ovde...
I sta, nakon svega treba da se nonsalantno potvrdi-kako je sve super, sve fino, samo su ocekivanja bila nerealna. Nije nego.
Ja se jos uvek nadam da ovo nisu verodostajne cifre, u suprotnom, tezak ali tezak fail.

Poslednja izmena:
Nemojte leteti pred rudu..Nema novih driver-a.Onaj lik sa nemackog foruma ama bas nista nije specijalno dokazao.Moze se lako desiti da 6970 i GTX580 i jesu jako blizu pa ce Dule svojom odmerenom procenom biti ipak upravu.
Problem je sto ste ocekivali nadmoc nad GTX580 a ne borbu za istu klasu u performansama (upravo zbog tog navijackog stava i tu te podrzavam za to skidanje gaca ) ali opet pominjem niko nije ocekivao uopste tu kartu niti takav boost u odnosu na GTX480.
Samo strpljenje i cekajte testove.Kad se sve smiri onda imate osnovu da polemisete i iskazete zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.
Ipak morate priznati da niko i dalje ne zna kako se karte ponasaju.
Jedino sto pandan za performanse moze da bude onaj AMD-ov slajd.A i ko kaze da je i on tacan?!
Znaci nista nije istina dok se ne dokaze suprotno.Strpljen-spasen.

Poslednja izmena:
Dok svi budete kukali od prevelikih ocekivanja kako 6970 nije nesto meni je ovo sasvim dovoljan napredak (ako se situacija razvije u tom smeru) i ako nisam fan ATI-ja ali sam zato fan tehnologije i cenim inovacije i sam tehnoloski napredak.
P.S.Jel neko provalio cemu sluzi onaj mali prekidac?Turbo?:D

Bogami meni nije :S:, cip ima povrsinu od 400mm, pa da su cypress uvecali za toliko, bio bi brz kao 480 ili brzi od njega:smash:.

Zakljucite iz ovoga- 6970 koji je 25% brzi od 6870 nije isplativo i nema smisla izbacivati(6950 da ali ne i 6970 sa 400mm naspram 250mm od barts-a), mogli su jednostavno da izbace 6990 sa dve 6870 i kraj price, najjeftinije i najisplativije resenje.

Bogami meni nije :S:, cip ima povrsinu od 400mm, pa da su cypress uvecali za toliko, bio bi brz kao 480 ili brzi od njega:smash:.

Ne znam da li si me bas razumeo ali tipovao sam na kartu koja bi trebala da bude brza od GTX580 bas zbog te prednosti kojoj je ATI imao o kojoj se prica.
Pitanje je kako bi ispao takav chip!U tom slucaju morali bi "sve zivo" da tweakuju a sta bi bilo sa potrosnjom tj TDP-om?Nova arhitektura je ipak bolje resenje u smislu kompletnijeg proizvoda.
Prevelika ocekivanja?

Poslednja izmena:
Ma nista nije cudno, menjali su arhitekturu i zeznuli tj. nije ispalo kako su mislili sta da se radi, bice bolje u 28nm :p.

Nadam se da nije ovako :)

Ne znam da li si me bas razumeo ali tipovao sam na kartu koja bi trebala da bude brza od GTX580 bas zbog te prednosti kojoj je ATI imao o kojoj se prica.
Pitanje je kako bi ispao takav chip!U tom slucaju morali bi "sve zivo" da tweakuju a sta bi bilo sa potrosnjom tj TDP-om?Nova arhitektura je ipak bolje resenje u smislu kompletnijeg proizvoda.
Prevelika ocekivanja?

Ok je da bude tu oko 580, ali kao 480 je malo apsurdno u skladu sa dosadasnjim ilustrovanim podacima :p.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno