Šta je novo?

Catalyst 9.4

Hm... Mislim da OpenGL ne ulazi u WHQL licencu, samo Direct3D.

e jedno pitanje za strucnije
sad sam negde procitao da je zbog igrica bolje u catalystu iskljuciti VPU recover
pa da li je bolje ili ne

Zeza i te kako, pogotovu u CF modu, pod Vistom64. Malo malo pa pukne, zabode igru, ali je i nastavi normalno. Čak i zadrži OC vrednosti obe karte. Smara ali je podnošljivo.

Lepo kažem ako ćeš da teraš CF vozi samo XP, zaboravi na Vistu.

Poslednja izmena:
Uh, steta je to zaista, kad si je vec sklopio. Ja se dvoumim da li da pravim CF varijantu, ali ne toliko zbog drajvera, vec zbog lose ponude igara. Za sad i jedna 4830 radi posao vise nego korektno, pa mi je tesko da odvojim jos 90e za jos jednu :p

Pa ja sam drugu kartu prodao baš iz tih razloga. Jedna 4830 OC završava posao za svaku igru koju igram pod XP-om. U Visti64 je druga priča. Iskreno planiram da za par meseci kupim nazad još jednu XFX 4830 kada joj cena padne na oko 60e.

Moje iskustvo od decembra je drugacije. Nisam imao ni jedan jedini problem sa CF ,a promenio sam bar 10 drajvera radi eksperimentisanja.Vista 32 je u pitanju SP1.Jedini problem koji sam imao je taj sto je MSI napravio OC kartu koju mozes da klokujes samo sa drajverima sa diska koji dolaze sa njom,i po nekim posle istih.(mada OC u CF i nije potreban)Jedna stvar je jako bitna.CF je pravljen za racunar na kojem se igra,a operativni sistem od 64 bita, juce,danas i za skorije sutra to nije.Cemu to sluzi u kucnoj varijanti danas?

Moje iskustvo od decembra je drugacije. Nisam imao ni jedan jedini problem sa CF ,a promenio sam bar 10 drajvera radi eksperimentisanja.Vista 32 je u pitanju SP1.Jedini problem koji sam imao je taj sto je MSI napravio OC kartu koju mozes da klokujes samo sa drajverima sa diska koji dolaze sa njom,i po nekim posle istih.(mada OC u CF i nije potreban)Jedna stvar je jako bitna.CF je pravljen za racunar na kojem se igra,a operativni sistem od 64 bita, juce,danas i za skorije sutra to nije.Cemu to sluzi u kucnoj varijanti danas?

Ja koristim Win 7 beta, i jednostavno i za igranje ima velikog napretka u odnosu na XP 32 bita, i pomaka u odnosu na Vistu 64, i zato jednostavno se ne vracam na starije OS-ove, zato su mi bitni drajveri, elem, ipak sam ubacio provereni 9.1 display driver i sada sve fercera, i overklok i ostalo, zadovoljan sam, a valjda ce konacna verzija 9.5 drajvera biti ok i za overklok ovog MSI-a, Spaade sledeci put idemo na Sapphire, nekako njih najvise volim, sta kazes?

Ja sve nekako zivim u nadi da ce se HIS vratiti i kod nas,a sto se Sapphire tice to je drugi brend na mojoj listi ATI karti.Mada sada sa XFX-om u ponudi, bice vrlo interesantno.

Prakticno, jedini pravi izbor je XFX ili Sapphire za 4830.
@sharp: Tako razmisljam i ja trenutno. Guram na single card dok ne postane tesno, a onda za 60-70e dopunim sa jos jednim Sapphire-om i sing-a-long!

Da li neko ima iskustva u uparivanju dve kartice razlicitih proizvodjaca?

Ni sam ATi ne zna da resi code43 error ... meni su jedino cat 8.11 i neki stariji radili
na Visti x64 ... prvo HD4830 @ CrossFire a posle i HD4850 @ CrossFire

Prste i nokte sam pojeo pokusavajuci da "genijalcima" iz support-a objasnim
da moja ploca podrzava crossfire posto su rekli da je uzrok problema moja ploca
koja "ne podrzava crossfire"

Nesto je ATi u saradnji sa Microsoft-om zabrljao dual gpu support za x64 Vistu posto
sam citao i da se u SLI varijantama javljala ova greska ...
Naravno nekima sve normalno radi dok su se ostali zalili kao ja ...
Na kraju sam odustao ...

Nekako sam se uvek tripovao zbog CCC-a od ranije :), ipak sam instalirao ceo paket, plus HDMI Audio drajver, sljaka ok, ova moja 4870.
Mada iskreno, skoro sam je kupio, pa ne mogu reci koliko je ubrzanje, ako ga uopste ima, u odredjenim igrama, u odnosu na prethodnu 9.3 verziju.

Odgovorio sam ti u onoj temi, instaliraj 8.12 drajvere da vidis da li ce sa njima sve ok da ti shljaka, jesu stari, ali jedino oni rade kako treba sa CF-om u 64 bita OS-ovima.

Svi problemi su reseni nakon 12h ispitiavanja svih mogucih opcija u pokusaja da se iz CF izvuce nesto vise od pocetnog razocarenja:S: ali cinjenica je da nije ni trebalo da bude problema. Ati drajveri, veciti problem, ne mogu da verujem da umeju da naprave tehnicki jaku kartu i najgore moguce drajvere. Kritike se odnose na CF konfigurisanje i probleme koji ga prate zakljucno sa losim performansama u odnosu na SLI. Jedna karta radi savrseno i nemam ni jedne zamerke, dosta tisa i dosta hladnija od 4870, draiveri u slucaju jedne karte rade savrseno, sada rade savrseno i kada je podesen CF ali je trebalo doci do toga:p nadam se da ce tako i ostati posto je ovo relativno malo vremena da bi bio siguran 100% da ce tako raditi i nadalje:p

Pokusaj instalacije starijih drajvera nije uspeo, ne prepoznaju kartu i samim tim u samoj instalaciji ne nude drajvere vec sve sto ide kao prateci softver.

Imas i ovo,pa probaj.

Prilozi

• ATI_CF_Xtension.rar
    84.7 KB · Pregleda: 23
А да ли је неко са фамозним "Error Code 43 " и проблемом са CF пробао Hotfix 9.4 driver :type: ЛИНК

Evo dva n00b pitanja:

- Uz pomoc cega sad da overclockujem kartu, kad Riva Tuner 2.24 ne radi sa Catom 9.4, odnosno dozvoljava mi iskljucivo podesavanja za controlu fana, ne i za GPU parametre. Onaj OC sto nudi CCC mi je nedovoljan...

- Kako da izbegnem onaj ******izam gde mi se GPU clock, kad je karta u idle-u, automatski spusta na 500 mhz, zbog "ustede energije"? Stock GPU setting od 750 mhz mi se pali samo kad udje u load. Voleo bih to da izbegnem i da mi karta konstantno radi na (za Gainward) standardnih 750/950 mhz. Pokusao sam sa nekom starijom verzijom Riva Tunera, medjutim, mrka kapa...

- Kako da izbegnem onaj ******izam gde mi se GPU clock, kad je karta u idle-u, automatski spusta na 500 mhz, zbog "ustede energije"? Stock GPU setting od 750 mhz mi se pali samo kad udje u load. Voleo bih to da izbegnem i da mi karta konstantno radi na (za Gainward) standardnih 750/950 mhz. Pokusao sam sa nekom starijom verzijom Riva Tunera, medjutim, mrka kapa...

Ovo je do samog bios-a kartice, postoje pre-definisani profili za 2D i 3D clock.
Ne znam da li postoji neki softver ali modovanje bios-a bi resilo problem

Ovo je do samog bios-a kartice, postoje pre-definisani profili za 2D i 3D clock.
Ne znam da li postoji neki softver ali modovanje bios-a bi resilo problem

Da li ovo pravi probleme pri OC-u? Na primer, ako dignem GPU vrednost uz pomoc nekog OC software-a, da li ona ostaje konstantna u 3D modu, ili se po povratku i 2D mode OC ponistava i pri sledecem ulasku u neku 3D aplikaciju, vraca vrednosti na 750mhz? Upravo ovo mi je pravilo problem kad sam pokusavao da overclockujem grafu na nekoj starijoj verziji riva tunera. Svaki put, po izlasku iz igre, Riva bi se zaglupela i vracala GPU vrednosti na 500 mhz...

Instalirao sam 9.5 beta catalyste, i za sada rade besprekorno, kartica se ocuje bez problema, a kazu da takodje ispravlja i neke zezancije oko CF-a, isprobajte pa vidite da li ce vam proraditi kako treba?

Da li ovo pravi probleme pri OC-u? Na primer, ako dignem GPU vrednost uz pomoc nekog OC software-a, da li ona ostaje konstantna u 3D modu, ili se po povratku i 2D mode OC ponistava i pri sledecem ulasku u neku 3D aplikaciju, vraca vrednosti na 750mhz? Upravo ovo mi je pravilo problem kad sam pokusavao da overclockujem grafu na nekoj starijoj verziji riva tunera. Svaki put, po izlasku iz igre, Riva bi se zaglupela i vracala GPU vrednosti na 500 mhz...

Kakva je situacija sa Catalyst Control Centrom, tj. da li moze da se oc-uje kartica
pomocu njega ? Dokle moze slider za clockove da ide ?

Ne znam zasto ti smeta da se kartica "underclock-uje" kad surfujes ili radis nesto za sta nije realno ni potrebno da radi na 750+mhz... Tako je tisa, hladnija. Ja ne vidim ama bas ni jedan primer gde je to nepozeljno!? Mozda sam nesto propustio?

Poslednja izmena:
Ja sam zadovoljan sa 9.4, temperature su mi iste, OC radi (nisam još naleteo na drajvere sa kojima ne bi radio sa ovom karticom), dobio sam još par frejmova u GTA4...

Ja sam zadovoljan sa 9.4, temperature su mi iste, OC radi (nisam još naleteo na drajvere sa kojima ne bi radio sa ovom karticom), dobio sam još par frejmova u GTA4...
Kako si uspeo da dobijes par frejmova? Meni 9.2, 9.3 i 9.4 smanjuju sa 35 fps na 10ak fps. A sve je namesteno normalno.

Kako si uspeo da dobijes par frejmova? Meni 9.2, 9.3 i 9.4 smanjuju sa 35 fps na 10ak fps. A sve je namesteno normalno.

Ne znam šta da ti kažem. FPS mi je od ~20 (minimum) do 60 (unutra ili na vodi). Teksture na medium, ostalo high, ona dva distance bara 35 i 45, gustina saobraćaja 100. Mada mi je trebalo dosta vremena da mu nađem sweet spot ;)

meni su na 4830 ovi drajveri spustili max clock, a da nemam pojma zasto... sutra cu da vratim 9.3 na kojima je sve radilo bez problema... mozda je problem i u ati tray tools ali nesto ne verujem...

Jedino sto sam primetio u 9.4 naspram 9.1 u win 7 rating za graficku mi se popeo sa 6.0 na 6.8, ostalo sve lose tj gta -

meni su na 4830 ovi drajveri spustili max clock, a da nemam pojma zasto... sutra cu da vratim 9.3 na kojima je sve radilo bez problema... mozda je problem i u ati tray tools ali nesto ne verujem...

9.4 Catalyst ima i neki OenGL bug, skroz su ******i, kazem opet probajte 9.5 beta rade bez greske.

@Prostreet: Hvala!!!

dakle, preko catalyst 9.4 sam stavio novi driver (verzija beta drivera je 8.61, samo pretrazite 9.5 beta kroz google) koji ce ici uz catalyst 9.5 i sve radi odlicno :)

Vrh Dno