Šta je novo?

[CASE] XIGMATEK ASGARD

Villy_Da_Man

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2005
Poena
390
Nakon par dana natezanja sa WinWinom, konačno sam uzeo Xigmatek Asgard kućište. U pitanju je midi tower kućište crne boje. Košta oko 3500 dinara i "kažu" predtstavlja najbolji izbor u toj klasi. Asgard poseduje skroz crnu unutrašnjost, pa je interesantno rešenje entuzijaistima na budžetu.
Tool free držači 3.5" i 5.25" drajvova, tool free card holder i dobar cable managment čine ovo kućište još više interesantim, ali da vidimo kako to stvarno izgleda u praksi ;)

1. Pakovanje

Kućište dolazi u standardnoj kutiji od presovanog kartona, kao i obična kung fu kućišta, tako da tu nema mnogo toga da se kaže...

Poslednja izmena od urednika:
2. Sadržaj paketa

Uz kućište se dobija sve što je potrebno da bi ste odradili dobar cable managment. XIGMATEK je dao i sve poklopce za proreze kartica za proširenje, tako da je malo bzvz što je ostavio limčiće na mestima poklopaca kartica za proširenje.

Isti limčići prave dosta problema prilikom skidanja i ostavljaju hrapave ivice na mestima gde su spojeni sa kućištem. Spojevi se mogu ošmirglati i prefarbati crnim markerom, ali opet, bolje bi bilo da je proizvođač u startu ovde stavio limčiće koje je dao u paketu, no ipak kućište košta samo 3,5k dinara :)

Cela oprema, počevši od mb holdera, preko vezica i držača za kablove je crna, što daje stvarno lep detalj sklopljenom računaru (videćete dalje u tekstu).

Hvataljke za kablove se lepe na lim kućišta, što ne bi bio problem da je lepak dobar. Ovako, hvataljke se stalno odlepljuju ako je kabal koji drže samo malo zategnut. Pored toga, jastučići sa lepkom su bele boje, pa odaju otisak traljavosti i odskaču u kompletnom crnom okruženju kućišta. Naravno, i ovde je rešenje marker ;), odnosno, možete samo prefarbati bele ivice jastučića i rešićete problem belih ivica :)

3. Spoljašnjost

Kućište poseduje gloosy površine koje su prekrivene zaštitnom trakom.

Evo par sličica kućišta.. ;)

Lim sa dna kućišta je vrlo mekan i vitoperi se, to je jedina zamerka što se tiče karoserije, ostali limovi su kvaliteta koji dolikuje ovoj klasi kućišta.

4. Unutrašnjost

Kada otvorite kućište, unutrašnjost zaista deluje skupo. Crna boja lepo "leži" na čvrstoj čeličnoj konstrukciji, a narandžasti tool free holderi daju potreban kontrast i razbijaju monotoniju.

Kućište poseduje dosta rupa i pregrada za skrivanje kablove, tako da dobar cable managment zavisi samo od vaše spretnosti ;)

Sve oštre ivice su zaštićene, tako da ne možete da se posečete prilikom instaliranja komponenti.

Zanimljivo je to što preradni lim između 5.25" i 3.5" mesta poseduje rešetku, tako da je na njega moguće instalirati jedan mali ventilator od 7cm, koji može da duva direktno pod uglom od 90 stepeni na hdd.

Kućište dolazi sa preinstaliran 3-pinskim Xigmatek ventilatorm od 12cm, bez LED-ova, koji duva direktno na mesta za hard diskove. Ventilator nije preterano bučan...

Osim toga, kućište ima u sebi i beeper.

5. "Tool Free" (namerno pod navodnicima)

Ovo kućište se reklamira kao najjeftinije tf kućište na tržištu, koje i povrh svega ima crnu unutrašnjost.
Za unutrašnjost se apsolutno slažem, ali tf zakačke su debelo podbacile.
Pogledajte par slika, pa vidite i zašto...

Držači hard diskova i 5.25" uređaja su postavljenji samo sa jedne strane, tako da ako disk zakačite samo sa jedne strane, isti on će da landara gore-dole. Vibracija je nesnošljiva, čak i na sporim WD green modelima, pa morate ili zašrafiti dodatne šrafofe sa druge strane (kojih hvala Bogu ima i više nego dovoljno) ili skinuti jednu tf hvataljku i staviti je na drugu stranu. Ja sam se opredelio za drugu varijantu, jer već imam jedno Asgard kućište, pa sam skinuo sa njega. Ipak, u slučaju da morate da skinete jednu tf hvataljku, suočićete se sa efektom "babinih zuba" na mestu tf zakački 3.5" slotova, tako da ni to nije najbolje rešenje.

Na slikama ispod možete (jedva :d) videti kako hdd landara gore dole od svog 3.5" mesta, pa čak 7mm više do gorenjeg graničnika drugog 3.5" slota.

Ni sama koncepcija tf hvataljiki nije dobra...

... Napravljeni su od kuvane plastike i rade po principu rotacije "otključano-zaključano". Problem se javlja nakon učestalog skidanja hard diska, kada krhka plastika počinje da se "jede" i sve slabije drži hard disk na mestu. Rešenje predstavlja jedino da stavite tf držač sa drugog 3.5" mesta ili stavite šrafove.

Znači - NEMOJTE ČESTO SKIDATI HDD!!!

Ni držači PCI kartica nisu ništa bolji.

veće grafike poput 5770 ili 4850/70 ili neće moći da se "ukopčaju" tf držačem, ili, nakon mučenja da ih ukopčate, će sami iskočiti u toku rada (prilikom zagrevanja) ili kada kačite monitor.

Predlog, sve kartice učvrstite šrafovima, a ovim tf alatom se samo hvalite ;)

Inače, sve što važi za 3.5" tf držače važi i za 5.25"...

6. Hlađenje i ostalo...

Kako što sam rekao, kućište poseduje 12cm hdd koji se nalazi na donjem delu prednje strane kućišta. Njemu se pristupa lako, jer se prednja maska kućišta lako skida, jednostavnim povlačenjem donje ivice ka napred.

Kao što možete videti, ulazi za 5.25" uređaje imaju metalne zaštitne mrežice, osim četvrtog (najvišeg), koji je bez zaštitne mrežice. I ovde možemo da vidimo Xigmatekovo uzaludno bacanje materijala (kao i kod limčića slotova za proširenje), jer svrha ovih mrežica nije najasnija, barem meni.
Ko zna, možda je Xigmatek hteo da dobije na težini kućišta i time dodatno privuče mušterije :p

Na slici isto možete videti da je CELA prednja strana prekrivena filterima za prašinu! Ovo je veliki, ako one i NAJVEĆI plus ovog kućišta u odnosu na druga kućišta ovog cenovnog ranga.

Filteri se nalaze i ispred preinstaliranog ventilatora na 5.25" mestima, tako da je celo kućište zaštićeno od prašine. Nakon 2 dana korišćenja računara, na prednjoj strani sam primetio dosta naslagane prašine u obliku kruga, na mestu ventilatora koji ubacuje vazduh. Jednim potezom ruke :)P) sam skinuo prašinu sa maske, a kada sam otvorio kućište, zaista, nije bilo ni gram prašine na hdd-ovima, što znači da filteri rade svoj posao.
Filtere možete i lako skinuti i oprati pod vodom, tako da je Xigmatek ovo lepo odradio.

Držači 5.25" maskica imaju "klik-klak" držače, tako da se neće desiti da prilikom pritiska 5.25" poklopaca, isti ubacite u kućište :D (ako se nekom to desilo na nekom kinezu, zna šta pričam ;) )

Inače, u kućište, osim ove preinstalirane 12ice možete dodati još maksimalni 3 ventilatora od 8,9 ili 12 cm. Od toga, jedan ventilator se smešta na poleđinu kućišta, a dva ventilatora bočno. Problem nastaje kada imate veći cpu kuler, kao ja, tada, zbog širine kućišta možete staviti samo jedan ventilator sa strane. Bitno je reći da ako stavljate 12cm ventilator, isti morate pomeriti 2cm dole, niže od predviđenih rupa, jer inače ne može da stane. Ovde je Xigmatek isto mogao da stavi filtere za prašinu, ali opet..kućište košta 3.5k dinara, bilo bi mnogo :D
Inače, svi veći kuleri staju u kućite. Ja imam dva Asgarda i u jednom je Vendetta2, a u ovom Fenrir, i oba su stala bez problema.

7. ZAKLJUČAK

Xigmatek Asgard predstavlja najbolji izbor kućišta u klasi do 40 evra. I pored navedenih nedostataka, Asgard je izvanredno kućište, koje će vašem računaru pružiti dobar dom. Provetrenost kućišta je dobra, tool free je takođe dobar ako ne skidate stalno hard diskove i ako zaboravite na tool free kartica na proširenje. Zamerke koje se odnose na tool free zakačke ne mogu da pokvare krajnji utisak, jer je ipak reč o kućištu od 3,500 dinara.
Filteri za prašinu rade svoj posao i ukoliko pazarite Asgarda, barem ćete biti mirni po ovom pitanju. Ne treba zaboraviti ni crnu unutrašnjost, "dubinu" kućište koja prima i najveće grafičke kartice, dobar kvalitet lima i čvrstu čeličnu osnovnu konstrukciju kućišta.
Asgard je idealno rešenje za korisnike kojima treba atraktivno kućište za male pare.

ZA:

-Dobar kvalitet izrade
-Crna unutrašnjost
-Dimenzije (kućište je kompaktno, ali opet u njega mogu da stanu full ATX ploče i neke od najvbećih grafičkih kartica)
-Mesta za 4 12cm ventilatora (1 uključen)
-Tool Free
-Odlični filteri za prašinu

PROTIV:
-Loš kvalitet Tool Free zakački
-Nepostojanje Tool Free zakački sa druge strane 3.5" i 5.25" mesta
-Kuište poseduje samo Audio i USB ulaze, dok ESATA i FireWire nisu prisutni
-Nadam se da će Xigmatek u nekom narednoj revitiji izbaciti Asgard sa mestom za napajanje postavljenim u donji deo kućišta (ovo se ne može baš uzeti kao nedostatak)

Sasvim pristojno kućište. Ima neki "šmek".
Za te pare definitivno best buy. Ovo će da ide kod klinca u sobu, vidim ja.

Hvala za odličan review Villy!

Nije mi jasno zasto neke firme furaju taj polovican Tool free dizajn. Bolje da to odrade kako treba ili da lepo stave srafove.:)

Ja sam uzeo ovo kuciste sestri, ali sam onaj 12 cm fan odmah iskljucio. Meni je bio previse bucan. U pocetku sam primetio da je racunar mnoogo bucniji nego ranije i nikako da mi padne napamet taj fan. Konacno sam ga iskljucio i stvari su dosle na svoje mesto. Inace kuciste je skroz ok za te pare. Deluje kao neki CM 15-20-tak evra skuplji.

Imacu ovo kuciste, nadam se uskoro.. :)
Can't wait...

Odlican review, pedantno i objektivno! :) Kuciste mi deluje sasvim ok za te pare, a taj tool free mehanizam i nece tako lako da se pohaba kod onih korisnika kojima je kuciste namenjeno (ljudima sa plicim dzepom), jer sumnjam da ce bas oni da cesto menjaju komponente sistema.

Hvala ljudi :)

Videh sad da je skočila cena sa 3600 na 4000 dinara...

pa ti sledeci put pravi ovako lepe testove !!!

btw ... lep lep test .... samo mi mozda fali par slika celog kucista neki pogled sa strane odozgo ... iz vise uglova :) + prednja maska bez folije

Poslednja izmena:
Najveća "mana" mu je prednji ventilator, pod obavezno ga treba spustiti ispod 1000 obrtaja...

- Čisto da se vidi šta se sve može uraditi od ovog kućišta... :D
http://www.hardwareluxx.de/index.ph...-pimp-my-asgard-die-gewinner-stehen-fest.html

- Ni Asgard II ne izgleda loše...
http://www.computerbase.de/news/hardware/gehaeuse_kuehlung/2010/maerz/xigmatek_asgard_ii/

Sinoc sam ugurao svoje komponente u ovo kuciste i odmah sam primetio koliko je bucan prednji ventilator. Kako da spustim obrtaje? Speedfan?

Poslednja izmena:
AMD overdrive, na 50%. Ništa se ne čuje :)

AMD overdrive, na 50%. Ništa se ne čuje :)

To je to, na nekih 800 obrtaja je skoro pa nečujan.

Neki su išli i korak dalje pa su isjecali mrežu na mjestima za ventilator jer su navodno rupice presitne te dolazi do buke pri strujanju vazduha.

- Još jedan tip (ako je dozvoljeno upadati u temu)

Ako koristite samo jedan DVD rom onda u gornjem djelu kućišta možete smjestiti još jedan 120mm ventilator, gornji dio maske takođe ima filtere za prašinu.

Poslednja izmena:
Čime si ga pričvrstio? Ja sam to ranije pravio na starom kućištu pomoću grila i isecanja 3 3.5" slota. Ovo ne bih sekao. Je l' postoje rupe na ovim limovima baš za 12cm vent ili si ti nešto sam improvizovao?

Čime si ga pričvrstio? Ja sam to ranije pravio na starom kućištu pomoću grila i isecanja 3 3.5" slota. Ovo ne bih sekao. Je l' postoje rupe na ovim limovima baš za 12cm vent ili si ti nešto sam improvizovao?

Do sad je ovo najbolje i najlakše rješenje koje sam našao. (farbanje u crno je poželjno)

http://www.alternate.at/html/product/details.html?articleId=184804&

- Nisam probao lično mada sam čitao da su ljudi ubacivali i 140mm ventilator (bez rama), navodno paše uz malo majstorluka...

Poslednja izmena:
Toga nema kod nas... Bilo bi lepo kad bi neko uvezao...:(

Toga nema kod nas... Bilo bi lepo kad bi neko uvezao...:(

Pretpostavio sam da ga nema iz ove teme... :(

- Negdje sam već pisao na forumu da mi je omanji minus i to što se 24pin. kabal ne može provući iza matične jer su otvori za skrivanje kablova preuski (možda je kod mene samo slučaj), ostatak kablova prolazi bez problema i izgleda manje-više ok...

Napravljeni su od kuvane plastike i rade po principu rotacije "otključano-zaključano". Problem se javlja nakon učestalog skidanja hard diska, kada krhka plastika počinje da se "jede" i sve slabije drži hard disk na mestu. Rešenje predstavlja jedino da stavite tf držač sa drugog 3.5" mesta ili stavite šrafove.

Znači - NEMOJTE ČESTO SKIDATI HDD!!!

Kada se stavi držač i sa druge strane diska/roma stanje je mnogo stabilnije, može se proći i bez šarafa... :)

Pa i ja sam, ali je ružno kad moraš skidati sa jedne strane kućišta zakačku.

Heh, to jeste.. Kao da je cosavo kuciste kad fali jedna zakacka...

Mislio sam jos ranije da pazarim ovo kuciste, ali nisam siguran da bi stao cooler od proc. unutra. Ovo je 185mm, a u mom sadasnjem kucistu koje je 200mm imam jedva 5-6 mm lufta do poklopca... :trust: Inace sto se kopcanja grafike tice, po meni je i dalje sraf najbolje resenje tako da ovo moze da prodje. Dalje, vezano za resetku s rupicama ispred ventilatora, mislim da je treba obavezno "odstraniti" jer smanjuje protok vazduha i definitivno pravi buku usled strujanja istog.
Villy, da li bi hteo, ako ti nije problem, da izmeris koliko je rastojanje od maticne do prednjeg poklopca kucista. Ako moze da se spakuje ovaj moj cooler, verovatno bih kupio ovo kuciste jer izgleda super, a nije skupo :).

Dalje, vezano za resetku s rupicama ispred ventilatora, mislim da je treba obavezno "odstraniti" jer smanjuje protok vazduha i definitivno pravi buku usled strujanja istog.

Da me ne mrzi da vadim sve napolje iz kućišta odmah bi dremel radio, zadnja rešetka je posebno problematična, zbog nje je čak i Scythe Slip Stream koji radi na 800 obrtaja "bučan"...

Poslednja izmena:
Villy, da li bi hteo, ako ti nije problem, da izmeris koliko je rastojanje od maticne do prednjeg poklopca kucista. Ako moze da se spakuje ovaj moj cooler, verovatno bih kupio ovo kuciste jer izgleda super, a nije skupo :).

Meni su stali Fenrir i V2 koji su viši od tvog kulera, tako da nemaš brige :)

Izmeriću ti sutra, ako ti znači nešto, mada opet kažem, staju 100%...

:wave:

Nazad
Vrh Dno