Šta je novo?

[CASE] Thermaltake Element S

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
screenshot008y.jpg

Nakon 30 meseci staza, doslo je vreme da se penzionise Codegen Briza 6099. Za naslednika sam se troumio izmedju NZXT Beta EVO, Thermaltake Element S i LanCool DragonLord PC-K62 kucista. Nazalost (ili na srecu :)) Beta EVO se kod nas jos uvek ne uvozi, a LanCool sam izbacio iz izbora kako zbog cene, tako i zbog loseg kvaliteta nekih delova. Dakle, ostao je samo Elemnt S koji se, gle cuda, pojavio u BH po akcijskoj ceni od 7699 dinara. :)

Sadrzaj kutije

Kuciste dolazi u interesantnoj kutiji na kojoj se definitivno nije stedelo, a samo kuciste je umotano u plavi dzak, sa Thermaltake natpisom i logoom. Pored uputstva, u kucistu, u maloj kutiji se nalaze sve sitnce koje potrebne da ga "napunite" komponentama - od raznih srafova, do kaisica za vezivanje kablova, sto se moze videti i na prvim prilozenim slikama.

Spoljasnost i hladjenje

Kadasam izvadio kuciste, prvi utisak je bio WOW! a tu pre svega mislim na dizajn i velicinu. Kuciste je Midi Tower, ali je definitivno na pola puta izmedju Midi u Full Tower klase. Visoko je 51, siroko 23 i dugacko 54cm, a tesko je 8.83kg. Kvalitet izrade je odlican - lim je dovoljno debeo i jako cvrst, dok su front panel i "krov" izradjeni od zaista kvalitetne plastike. Da budem iskren, ovo me je najvise plasilo, jer sam kuciste narucio "na slepo", imajuci u vidu da drugi proizvodjaci cesto koriste losu plastiku za kucista ovog cenovnog ranga. Kuciste je u potpunosti crno (osim tankog crvenog okvira na prednjim vratima), a crna boja mu stoji odlicno, narocito mat crna unutrasnjost. Jednostavno, stvara se utisak da je sama legura celika crne boje. Na gornjoj prednjoj strani smestena su dva USB 2.0 porta, E-SATA, mic i headphone ulazi, kao i power i reset dugmici (izradjeni od malo losije plastike) i jedino mozda nedostaje Firewire. Bocne strane, blizu zadnjeg dela, duz gotovo cele visine umaju otvore prekrivene sitnom metalnom mrezom i namenjeni su boljem protoku vazduha. Takodje, bocne strane su po unutrasnjem obodu prekrivene mekom gumom, koja zasigurno smanjuje vibracije, a time i buku - mali, ali zaista funkcionalan dodatak. Na zadnjoj strani, pri dnu pored napajanja nalaze se i dva otvora za vodeno hladjenje iznad koji ih su smestena i dva mesta (jedan iznad drugog) za dodatne 60mm ventilatore. Element S dolazi sa 3 ventilatora. Dno prednje strane je rezervisano za dva kaveza za ventilatore velicine 120mm, koji se vrlo lako skidaju i vracaju i potpuno su tool-less, dok samo onaj najnizi dolazi sa preinstaliranim fanom, a na vama je da po zelji popunite i drugi. Kompletna prednja strana je prekrivena "drive poklopcima" koji na sebi imaju filtere za prasinu i moguce im je malo i promeniti polozaj (vidi slike). Vrata se pomocu magneta hvataju za kuciste, a u donjem delu imaju dva otvora za efikasnije snabdevanje intake fanova hladnim vazduhom. Na samom vrhu zadnje strane, u untutrasnjosti kucista, nalazi se jos jedan 120mm fan, a odmah iznad njega i jedan veliki 200mm LED na 800rpm, a naravno, oba sluze za izbacivanje toplog vazduha. Stock hladjenje je i vise nego dovoljno za odlicno provetravanje kucista, a temperature su pale mnogo vise nego sto sam ocekivao u odnosu na staru Brizu. Na primer, sada je graficka potpuno stabilna na klokovima na kojima je ranije zakucavala i prikazivala anomalije i temperatura GPU-a na tim klokovima ne prelazi 68C nakon petominutnog Xtreme Burning testa u poslednjem FurMark-u na max podesavanjima. U starom kucistu sam primecivao artifakte vec na 73-74C, dok je na 78-79 karta na ovim klokovima zakucavala.

Unutrasnjost

Skidanjem bocne strane iznenadila me je prelepa mat crna unutrasnjost. Jednostavno, sve je pedantno i precizno uradjeno. Svi kablovi u kucistu su unapred organizovani i presvuceni crnom gumom a neki i pravom sleeve tkaninom i dovoljno su dugacki. Jedna od stvari koja me je definitivno kupila je pregrada za napajanje sa delom rezervisanim za SSD, koji ce se zasigurno popuniti tokom sledece godine. Ovo je svakako sitnica vredna paznje i veliki plus po meni, a verujem da ce i ostali proizvodjaci krenuti ovim stopama, jer su ovi uredjaji buducnost i sve su pristupacniji i popularniji. Ogroman kavez za cak 7 hard diskova je moguce postaviti na dva nacina - kroz bocnu ili prednju stranu kucista. Veliki kavez za hardove je smanjio broj dokova za 5.25"" uredjaje, kojih ima samo 3. U mom slucaju ovo je sasvim dovoljno, jer koristim samo jedan DVD/RW. Nazalost, za fiksiranje ovih uredjaja moracete da koristite srafciger. Kao jos jednu manu naveo bih i plocice na otvorima za PCI/PCI-E komponente, koje kada se jednom skinu - nema vracanja. Nedostaci navedeni u ovom pasusu su i jedini vredni pomena.

Instalacija

Selidba komponenti je protekla like a breeze. Mogucnosti za cable managment su odlicne kada shvatite u kom telu treba nagurati kablove, a to je prostor izmedju kaveza za hardove i zadnje bocne strane, jer izmedju tray-a i bocne strane jednostavno nema dovoljno maste za bilo sta deblje od malog prsta. Velika "rupa" u donjem desnom uglu je pravi spas kada je organizacija kablova u pitanju, a pored nje, tu su jos tri otvora odlicna za sprovodjenje SATA ili kablova za napajanje graficke karte. Jedini problem mi je pravio 24-pinski "molex" za plocu, koji nisam uspeo da proturim kroz ove otvore. Tool-less sistem za fiksiranje hardova nije najprakticniji koji sam video. Na hard disk prstima srafite velike srafove - 3 sa leve i 2 sa desne strane hard diska, a zatim ubacujete disk u jedan od slotova. Kada se jednom fiksira, disk je savrseno stabilan i nema ni najmanjeg "praznog hoda". Kavez nazalost nema bilo kakv anti-vibration sistem, ali s obzirom da je u njemu samo F3 1TB, skoro da ne primecujem da imam hard u kucistu. Na mestu za napajanje nalazi se otvor za uvlacenje hladnog vazduha i prekriven je filterom za prasinu koji se lago skida i namesta. Posto mi kuciste stoji blizu poda, napajanje sam zbog prasine montirao suprotno od predvidjenog tako da uvalci vazduh iz unutrasnjosti kucista. Znam da ce mnogima ovo biti nelogicno, ali kuciste je ladno ko spricer, :) tako da ima sasvim dovoljno svezeg vazduha i za napajanje, kao i dovoljno veliki otvor na kavezu/poklopcu. Na par fotografija se vidi parce sundjera pored napajanja i parce crne kese na HDD kavezu zbog "elegantnijeg" skrivanja kablova. :D

Poslednja izmena:
Utisci

Sta reci na kraju? Kuciste je opravdalo, a u mnogim segmentima i nadmasilo moja ocekivanja, narocito kada sam sklopio masinu i pogledao kako izgleda otvoreno kuciste.
Sve u svemu - me happy! :D

Pozdrav za Chinaskog koga sam najvise iscimao za ovo kuciste! :wave:

Samo mala ispravka:
Gornji fan je 230mm, a zadnji 140mm.
Drago mi je da ti se dopada kuciste, posto cu se uskoro i ja ponoviti sa istim.
I jos nesto, zasto si napajanje okrenuo naopako kada treba da ubacuje vazduh odozdo?

pozdrav.

Samo mala ispravka:
I jos nesto, zasto si napajanje okrenuo naopako kada treba da ubacuje vazduh odozdo?

pozdrav.

Na papiru jeste 230mm, ali je zapravo 200mm, dok je zadnji 140mm - moja greska. ;)
Za napajanje pise zasto sam ga okrenuo naopacke.

Ok sorry, nisam procitao taj deo za napajanje.
Na mogu da verujem da pise na papiru 230mm a unutra je fan od 200mm, sto se bre brukaju na sitno:trust:

Pozdrav.

Samo mala ispravka:

pozdrav.

kako mislis da ubacuje vazduh odozdo kada je na dnu kucista ?? kroz metal, donju stranu kucista mozda.

kako mislis da ubacuje vazduh odozdo kada je na dnu kucista ?? kroz metal, donju stranu kucista mozda.

Ako nisi znao, sva kucista kod kojih se napajanja stavljaju dole su predvidjena da se napajanje stavi da uvlaci vazduh odozdo kroz otvor koji je na dnu.

Pozdrav.

inace, dodao bih samo da je i moja keva pohvalila kuciste :D

edit:

zato sto kuciste ima rupice na dnu gde stoji napajanje pa posto je malo izdignuto prakticno moze da ubacuje odozdo.

Da znam da imaju rupice ali nisam video na ovome da ima pa sam bio u fazonu WTF ovi pricaju ;)

Svaka čast za lep i slikovit opis kućišta.

Neka te lepo služi!

. . .. .hehhe, p'da.. samo taj vazduh shto je "predvidjeno da uvuche u kucishte", lepo prostruji kroz napajanje i kroz back grill izadje napolje.. kakve li to veze ima sa flow-om u kucishtu, samo da mi je znati... jedino shto napajanje ne unosi dodatan stepen zagrevanja ambijenta u kucishtu.. reshenje sa napajanjem na dnu kucishta izbacuje napajanje i njegov fan iz funkcije provetravanja kucishta.. zato sad imate kante sa po 2-3-4 fana na vrhu, da izvlache toplotu napolje (nekad je to radilo napajanje).. s'druge stane, napajanje se time efikasnije hladi, i pogoduje silent varijantama istih..

. . .. .hehhe, p'da.. samo taj vazduh shto je "predvidjeno da uvuche u kucishte", lepo prostruji kroz napajanje i kroz back grill izadje napolje.. kakve li to veze ima sa flow-om u kucishtu, samo da mi je znati... jedino shto napajanje ne unosi dodatan stepen zagrevanja ambijenta u kucishtu.. reshenje sa napajanjem na dnu kucishta izbacuje napajanje i njegov fan iz funkcije provetravanja kucishta.. zato sad imate kante sa po 2-3-4 fana na vrhu, da izvlache toplotu napolje (nekad je to radilo napajanje).. s'druge stane, napajanje se time efikasnije hladi, i pogoduje silent varijantama istih..
Hoces da kazes da se napajanje efikasnije hladi uvlacenjem toplog vazduha?

. . ...hehe, m'ne.. .. ali, tako je ranije bilo resheno, jer, eto, tada nije bilo toliki problem oko zagrevanja komponenti u desktop mashinama, pa je ventilator napajanja uz to shto je hladio komponente samog napajanja izvlachilo i topao vazduh iz kucishta.. a, poshto se topao vazduh penje na gore, jeli, a ti imash dovoljno ventilatora da ga izvlache napolje, mogao si sebi da dopustish taj komotitet da ga okrenesh da se hladi vazduhom iz kucishta, radije nego da uvlachi spolja vazduh "obogacen prashinom".. uz to se poshtedjujesh muke sa prashinom u napajanju :)
. . .ali, ti si ovo verovatno i znao.. tako da ova, i prethodna pricha, nisu upuceni tebi, zar ne :D

Jovyland - Kakav je taj zadnji 14cm ventilator po pitanju buke? To je onaj TT što se vrti na 1k rpm i deklarisan na 16db? Fino izgleda kućište :), onaj sundjer i kesa dolaze sa kućištem? Jedino oni nisu reprezentativni, to definitivno ne bih stavio da posedujem ovo kućište.

Poslednja izmena:
lepo izgleda all black. samo meni se ne svidja prednja maska, tj vratanca (licno ne volim kucista koja imaju napred vratanca).

uzmi parce plexija, ofarbaj sa jedne strane u crno i stavi umesto te kese (koja izgleda jako ruzno) bice elegantnije, a mogao bi i jedan da pokrisjes tu komoru gde je napajanje (umesto sundjera) i to celom duzinom da sakrijes i napajanje

zanimljivo je ovo Created for Pros :D Tt stvarno misli da su neka jaka firma :)

Kuciste je odlicno, samo se ni meni narocito "ne dojmi" :) taj prednji panel

. . ...hehe, m'ne.. .. ali, tako je ranije bilo resheno, jer, eto, tada nije bilo toliki problem oko zagrevanja komponenti u desktop mashinama, pa je ventilator napajanja uz to shto je hladio komponente samog napajanja izvlachilo i topao vazduh iz kucishta.. a, poshto se topao vazduh penje na gore, jeli, a ti imash dovoljno ventilatora da ga izvlache napolje, mogao si sebi da dopustish taj komotitet da ga okrenesh da se hladi vazduhom iz kucishta, radije nego da uvlachi spolja vazduh "obogacen prashinom".. uz to se poshtedjujesh muke sa prashinom u napajanju :)
. . .ali, ti si ovo verovatno i znao.. tako da ova, i prethodna pricha, nisu upuceni tebi, zar ne :D
;)
Jovyland - Kakav je taj zadnji 14cm ventilator po pitanju buke? To je onaj TT što se vrti na 1k rpm i deklarisan na 16db? Fino izgleda kućište :), onaj sundjer i kesa dolaze sa kućištem? Jedino oni nisu reprezentativni, to definitivno ne bih stavio da posedujem ovo kućište.
Ne znam koliko je bucan, jer svi rade odjednom, ali definitivno je ispod proseka. :) Sto se kese i sundjera tice, oni ne dolaze sa kucistem - sundjer je iz kutije od maticne ploce, a kesa je deo plasticne koverte jedne express sluzbe i skinuo sam ih odmah posle slikanja. :D
lepo izgleda all black. samo meni se ne svidja prednja maska, tj vratanca (licno ne volim kucista koja imaju napred vratanca).

uzmi parce plexija, ofarbaj sa jedne strane u crno i stavi umesto te kese (koja izgleda jako ruzno) bice elegantnije, a mogao bi i jedan da pokrisjes tu komoru gde je napajanje (umesto sundjera) i to celom duzinom da sakrijes i napajanje

zanimljivo je ovo Created for Pros :D Tt stvarno misli da su neka jaka firma :)
To sa plexijem je work in progress. :)
Kuciste je odlicno, samo se ni meni narocito "ne dojmi" :) taj prednji panel
I ja ne volim vratanca, ali lako se skidaju, pa i tako kuciste izgleda ok, ali zato je sve ostalo cool. :)

Hmmm i meni se onaj crveni okvir čini suvišnim. Kvari vizuelni efekat

pa ako moze da se odvoji od vratanaca, onda moze da se skine i prefarba u crno. ne znam da li je to do osvetljenja na slikama ili je plastika na vratancima svetlija od ostatka kucista?

pa ako moze da se odvoji od vratanaca, onda moze da se skine i prefarba u crno. ne znam da li je to do osvetljenja na slikama ili je plastika na vratancima svetlija od ostatka kucista?

Definitivno je do osvetljenja, jer uzivo gotovo da nije moguce napraviti razliku izmedju plastike i metala bez pipanja. :)

Poslednja izmena:
Da je bar neka neutralnija boja (neka tamnija siva)... Ovako ona crvena izbija oči. Sve ostalo je odlično za tu lovu

@Jovyland
Sve pohvale za review! :) Simpatično kućište za te novce uz par sitnijih nedostataka, a meni lično je jedini problem ono što si i sam pomenuo - što kavez za diskove nema neki antivibracioni mehanizam.

Planirao sam da pazarim Lancool koji su pomenuo, ali su mi ovde na Benču rekli da je kvalitet izrade loš. Tako da eto, nikako da nađem neko kućište po mojoj meri i da ga pazarim! :D

Odlican opis. Sve vise i vise mi se svidja ovo kuciste, cak i onaj crveni detalj na vratima. Odlicno ce da se slozi sa ostatkom sobe. :)

Ako bude srece (citaj: para), bice ovo lep novogodisnji poklon koji cu da poklonim sam sebi.

Tek sad sam malo bolje zagledao vratanca na dnevnom svetlu i definitivno su nesto svetlija od ostatka kucista, sto je na fotkama jos izrazenije. Nista, morace to da se prekreci sa sve crvenim ramom. :D

illidan, daj preporuci neki sprej u crnoj boji ili nesto drugo? Plastika na vratancima nije glatka, vec je blago reljefna - kao najfinija smirgla.

@Jovyland
Sve pohvale za review! :) Simpatično kućište za te novce uz par sitnijih nedostataka, a meni lično je jedini problem ono što si i sam pomenuo - što kavez za diskove nema neki antivibracioni mehanizam.

Hvala! :) Imam "listic" neke gume debljine ~1mm (nemam pojma ni odakle mi ni od cega je :)), pa cu da pokusam da njome oblozim dno kaveza i one srafove koji se kace na hardove.

pa imas onaj mat crni bumper spray. ja sam kupio neki hb body, ali jos nisam farbao to sto sam planirao da farbam, tako da ti ne mogu tacno reci kakvog je kvaliteta

pa imas onaj mat crni bumper spray. ja sam kupio neki hb body, ali jos nisam farbao to sto sam planirao da farbam, tako da ti ne mogu tacno reci kakvog je kvaliteta

Ok, hvala.
Verujem da cemo u mod sobi videti rezultate tog paint job-a. :)

Sada tek izvaljujem da su pored slotova stavili i mogucnost instalacije dva (40/60mm ??) fana koja bi odvlacila topao vazduh sa izduva kartice (bar kod vecine kartica..)
Odlicno su se setili, vecina kucista tu ima samo mrezicu a ovako je taj deo jos bolje (opciono) iskoriscen.

Inace i od mene pohvale i cestitke, stvarno super izgleda kuciste a Tt je :D

Samo da se pohvalim da sam i ja uzeo ovo kuciste u BH na akciji i vrlo sam zadovoljan istim, ko god zeli da ga kupi, ima i moje preporuke.:)

Evo par slika i skoknite do sobe Moje skrivanje kablova - iliti unutrasnjost vaseg kucista da vidite kako sam resio cable management.

Hvala Jovyland-u za odlican review!

Prilozi

• 100_6065.jpg
    100_6065.jpg
    487 KB · Pregleda: 149
  • 100_6069.jpg
    100_6069.jpg
    346.9 KB · Pregleda: 118
Koja je najduža grafička karta koja može da se smesti u ovo kućište, tj koliko uopšte ima mesta za gpu??

Mislim da bi moglo da stane sve, sem mozda 5970 ali mozda moze i ona knap nisam siguran...

Nazad
Vrh Dno