- Učlanjen(a)
- 27.12.2006
- Poena
- 595
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5 5600
- Matična ploča
- MS B350M Mortar Arctic
- RAM
- 16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
- GPU
- XFX Qick RX 6700XT
- Storage
- 1 TB SSDa + 3TB HDDa
- PSU
- Seasonic MII EVO 520W
- Monitor
- DELL G2724D
- Laptop
- HP Pavilion Aero 13
- Steam
- jovyland
- Pristup internetu
- Optički internet
- Mobilni internet

Nakon 30 meseci staza, doslo je vreme da se penzionise Codegen Briza 6099. Za naslednika sam se troumio izmedju NZXT Beta EVO, Thermaltake Element S i LanCool DragonLord PC-K62 kucista. Nazalost (ili na srecu
Sadrzaj kutije
Kuciste dolazi u interesantnoj kutiji na kojoj se definitivno nije stedelo, a samo kuciste je umotano u plavi dzak, sa Thermaltake natpisom i logoom. Pored uputstva, u kucistu, u maloj kutiji se nalaze sve sitnce koje potrebne da ga "napunite" komponentama - od raznih srafova, do kaisica za vezivanje kablova, sto se moze videti i na prvim prilozenim slikama.

Spoljasnost i hladjenje
Kadasam izvadio kuciste, prvi utisak je bio WOW! a tu pre svega mislim na dizajn i velicinu. Kuciste je Midi Tower, ali je definitivno na pola puta izmedju Midi u Full Tower klase. Visoko je 51, siroko 23 i dugacko 54cm, a tesko je 8.83kg. Kvalitet izrade je odlican - lim je dovoljno debeo i jako cvrst, dok su front panel i "krov" izradjeni od zaista kvalitetne plastike. Da budem iskren, ovo me je najvise plasilo, jer sam kuciste narucio "na slepo", imajuci u vidu da drugi proizvodjaci cesto koriste losu plastiku za kucista ovog cenovnog ranga. Kuciste je u potpunosti crno (osim tankog crvenog okvira na prednjim vratima), a crna boja mu stoji odlicno, narocito mat crna unutrasnjost. Jednostavno, stvara se utisak da je sama legura celika crne boje. Na gornjoj prednjoj strani smestena su dva USB 2.0 porta, E-SATA, mic i headphone ulazi, kao i power i reset dugmici (izradjeni od malo losije plastike) i jedino mozda nedostaje Firewire. Bocne strane, blizu zadnjeg dela, duz gotovo cele visine umaju otvore prekrivene sitnom metalnom mrezom i namenjeni su boljem protoku vazduha. Takodje, bocne strane su po unutrasnjem obodu prekrivene mekom gumom, koja zasigurno smanjuje vibracije, a time i buku - mali, ali zaista funkcionalan dodatak. Na zadnjoj strani, pri dnu pored napajanja nalaze se i dva otvora za vodeno hladjenje iznad koji ih su smestena i dva mesta (jedan iznad drugog) za dodatne 60mm ventilatore. Element S dolazi sa 3 ventilatora. Dno prednje strane je rezervisano za dva kaveza za ventilatore velicine 120mm, koji se vrlo lako skidaju i vracaju i potpuno su tool-less, dok samo onaj najnizi dolazi sa preinstaliranim fanom, a na vama je da po zelji popunite i drugi. Kompletna prednja strana je prekrivena "drive poklopcima" koji na sebi imaju filtere za prasinu i moguce im je malo i promeniti polozaj (vidi slike). Vrata se pomocu magneta hvataju za kuciste, a u donjem delu imaju dva otvora za efikasnije snabdevanje intake fanova hladnim vazduhom. Na samom vrhu zadnje strane, u untutrasnjosti kucista, nalazi se jos jedan 120mm fan, a odmah iznad njega i jedan veliki 200mm LED na 800rpm, a naravno, oba sluze za izbacivanje toplog vazduha. Stock hladjenje je i vise nego dovoljno za odlicno provetravanje kucista, a temperature su pale mnogo vise nego sto sam ocekivao u odnosu na staru Brizu. Na primer, sada je graficka potpuno stabilna na klokovima na kojima je ranije zakucavala i prikazivala anomalije i temperatura GPU-a na tim klokovima ne prelazi 68C nakon petominutnog Xtreme Burning testa u poslednjem FurMark-u na max podesavanjima. U starom kucistu sam primecivao artifakte vec na 73-74C, dok je na 78-79 karta na ovim klokovima zakucavala.

Unutrasnjost
Skidanjem bocne strane iznenadila me je prelepa mat crna unutrasnjost. Jednostavno, sve je pedantno i precizno uradjeno. Svi kablovi u kucistu su unapred organizovani i presvuceni crnom gumom a neki i pravom sleeve tkaninom i dovoljno su dugacki. Jedna od stvari koja me je definitivno kupila je pregrada za napajanje sa delom rezervisanim za SSD, koji ce se zasigurno popuniti tokom sledece godine. Ovo je svakako sitnica vredna paznje i veliki plus po meni, a verujem da ce i ostali proizvodjaci krenuti ovim stopama, jer su ovi uredjaji buducnost i sve su pristupacniji i popularniji. Ogroman kavez za cak 7 hard diskova je moguce postaviti na dva nacina - kroz bocnu ili prednju stranu kucista. Veliki kavez za hardove je smanjio broj dokova za 5.25"" uredjaje, kojih ima samo 3. U mom slucaju ovo je sasvim dovoljno, jer koristim samo jedan DVD/RW. Nazalost, za fiksiranje ovih uredjaja moracete da koristite srafciger. Kao jos jednu manu naveo bih i plocice na otvorima za PCI/PCI-E komponente, koje kada se jednom skinu - nema vracanja. Nedostaci navedeni u ovom pasusu su i jedini vredni pomena.

Instalacija
Selidba komponenti je protekla like a breeze. Mogucnosti za cable managment su odlicne kada shvatite u kom telu treba nagurati kablove, a to je prostor izmedju kaveza za hardove i zadnje bocne strane, jer izmedju tray-a i bocne strane jednostavno nema dovoljno maste za bilo sta deblje od malog prsta. Velika "rupa" u donjem desnom uglu je pravi spas kada je organizacija kablova u pitanju, a pored nje, tu su jos tri otvora odlicna za sprovodjenje SATA ili kablova za napajanje graficke karte. Jedini problem mi je pravio 24-pinski "molex" za plocu, koji nisam uspeo da proturim kroz ove otvore. Tool-less sistem za fiksiranje hardova nije najprakticniji koji sam video. Na hard disk prstima srafite velike srafove - 3 sa leve i 2 sa desne strane hard diska, a zatim ubacujete disk u jedan od slotova. Kada se jednom fiksira, disk je savrseno stabilan i nema ni najmanjeg "praznog hoda". Kavez nazalost nema bilo kakv anti-vibration sistem, ali s obzirom da je u njemu samo F3 1TB, skoro da ne primecujem da imam hard u kucistu. Na mestu za napajanje nalazi se otvor za uvlacenje hladnog vazduha i prekriven je filterom za prasinu koji se lago skida i namesta. Posto mi kuciste stoji blizu poda, napajanje sam zbog prasine montirao suprotno od predvidjenog tako da uvalci vazduh iz unutrasnjosti kucista. Znam da ce mnogima ovo biti nelogicno, ali kuciste je ladno ko spricer,

Poslednja izmena: