Šta je novo?

Case in progres, home made

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Naime posle mog prvog modovanja, odlučio sam da napravim skroz drveno kućište, sa primesama pleksiglasa, vode (eventualno), malo lima. Naime dole u attachu je slika renderovana u AutoCAD-u koji mi je služio da koliko toliko ovo liči na nešto što je moja zamisao. Pošto nisam profesionalac u CAD-u primetićete da je donji deo prednje strane prazan. Tu planiram da stavim 2x8cm ventilatore da usisavaju vazduh i u sredini da stavim za početak 2xHDD Rack-ove a posle CM AeroGate. Ovo N koje vidite planiram da napunim vodom (da stavim plexi sa obe strane i da ispunim plavom technošću). Dimenzije su 50x50x35 (dxšxv). Takodje imam na umu da na donju dasku koja je 50x50 stavim one klizače, koji se koriste za ladle na stolovima i što se koristi za ono izvlačenje tastature, tako da se cela prednja strana sa sve matičnom, svim karticama i napajanjem izvuče. Planiram da ovaj gornji deo koji je zasad predstavlljen kao plexiglas zamenim sa punim drvetom a da ispod toga bude čelična konstrukcija u obliku X tako da može da izdrži monitor od 25Kg. Ako bi to radio onda bi se taj plexi preselio na boćne strane. Takodje na zadnjoj strani bi bilo mesta za 2x12cm ventilatore koji će da izvlače vazduh napolje. Ovi tamno braon delovi napred (ima ih 6) bi služili za CD Drajvove i koješta (od viška glava ne boli) i oni bi bilo od plastike koju bi skinuo sa 2 kućišta. E da i naravno da ce biti dosta neonki (planiram 4, 2 plave i 2 crvene, ili sve 4 plave)

E sad, voleo bi da mi neko od vas kaže dali je ovo sa šinama pametna ideja, i naravno da mi kažete kako vam se sviđa oblik.

P.S. izvinite ako je malo duži post

Prilozi

• case.webp
    case.webp
    31.5 KB · Pregleda: 231
Poslednja izmena:
I ja sam razmisljao da napravim kuciste od drveta (ukrasna daska) u kombinaciji sa pleksigasom.Ne cini mi se da ima puno posla samo shto drvo slabije provodi toplotu mada to nece biti problem jer sam mislio da stavim 4x80cm

Ajde neki komentar, pogledalo 12 ljudi, dajte neki komentar a ne ovo "I ja sam razmisljao da napravim kuciste od drveta" Znaci trazim neki savet, prvenstveno oko ove vode koju planiram da ubacim.

Znas kad ce to da ti ispadne tako kao sto ti zamisljas ?! Nikada. Ma teorije nema da to ispadne kako valja. Uostalom kad vec razmisljas da pravis drveno kuciste i time uzaludno potrosis neku lepu dasku 😀 😀, stto ga ne bi pravio u tower verziji, nego ovako, izgleda mi oskaceno. madaideja da se odozgo gleda u unutrasnjost nije losa. :wave:
I da, treba bre da odustanes od te vode u tom slovu N. Em ce da ti se stvara kamenac, pa ces morati da je menjas, em ako napunis do vrha (a moraces), onda nece ni da se primeti da je imas. Jedino bi neka pumpica za ribice izvukla stvar sa balonchichima ali to previse komplikuje celu stvar.

Poslednja izmena:
Razmišljao sam i o toj pumpici, ali sam isto skontao da bi bilo komplikovano, što zbog napajanje te pumpice, em što bi morao dodatno da pravim mesta za nju. A zašto ne bih mogao da N napunim do pola sa recimo plavom tečnošću i da ove ivice obložim nekim aluminumskim trakama, da nebi voda prodrla kroz one trake za ivice, pošto planiram da radim od iverice, eventualno od medijapana. (dali je to pametno)
A odgovor na ono zašto ide desktop a ne tower je u tome što takođe planiram da napravim sto za komp i onda će sve da stoji gore na stolu, i kad nešto treba da zamenim, samo izvučem sve napolje, a ovako neznam kako da napravim tower verziju, i da se pritom otvara kao svako normalno kućište.

Mislim da treba da batalis tu vodu skroz. Samo ce probleme da ti pravi. Ako ostavis odozgo na primer otvoreno da mozes da menjas vodu, onda ce da ti isparava pa da ostaje kamenac, a ako zatvoris onda ce da se usmrdi i neces moci da je menjas. Stvarno mislim da treba to da zaboravis.
A sto se tice materijala nemoj da koristis ivericu ili medijapan, mnogo su osetljivi na vodu. Nego ti lepo nadji puno drvo ploce bukvu najbolje (boja) pa polako sastavljaj.

A koliko košta 1m2 bukve? Pošto ovo mogu da dobijem skoro džabe (1l jabuke, 1l kajsije).

Ne znam ali znam da bi sa ivericom ili medijapanom izgledalo kao da si ga napravio od polovne gajbe sa pijace.

Evo sad sam pogledao to shta ima tamo, i skenjao se shto taj baja nije okachio slike, pitanje je dali je uopshte i napravio to kucishte.
2topaz a zašto misliš da će izgledati kao gajba? Lepa je iverica, obložena nekim slojem, ko će ga znati kakvim.

Nisam pogledao ono kućište sa linka, pošto mi je konekcija shit, ali me ovo malo zabrinulo
ZorMi je napisao(la):
Pored grejanja, takvo kućište nije 'Faradejev kavez' pa propušta zračenja. E sad, atest za slobodnu prodaju ti sigurno neće trebati (ako ne planiraš neki veliki business), a što se tiče zdravlja i uredjaja u okolini kućišta... :trust:

Dali je to istina? Ako jeste onda ću morati nekako da ga izolujem, mada sumljam da to može da utiče, mislim na zračenje, da li uopšte ima nekog većeg zračenja. Neznam nisam za te stvari sa zračenjem.

Poslednja izmena:
razmisli ti o tome jos malo - planiraj, planiraj, planiraj

e pa pazi ovako ja sam isto planirao da pravim kuciste od drveta i imam vec skice i dimenzije i sheme i sve sad jos samo da pocnem da radim. Nazalost nemogu da postujem sliku jer neznam da radim u CAD-u a i sve to mi je sada na papiru (inace moje bi trebalo da bude 35x35x35 cm).Nego da predjem na stvar.

1.
medijapan i iverica ti sigurno nece vrsiti posao jer su katastrofa zbog raspadanja pri srafljenju srafova u njih plus lose se lepe tako da moras da ih uglavljujes nekako drugacije da bi ti to sve bilo cvrsto. Ja sam razgovarao sa jednim stolarom o mom kucistu i on mi je posavetovao da uzmem sper. Ima ga u debljinama 4, 8, 10, i 12 mm pa mozes da kombinujes. Ja sam hteo prvobitno to da pravim od punog drveta ali ono nema tanje od 15 mm a i onda je vrlo krto i nebi mi odgovaralo za to kako kaze stolar koji me je savetovao.

2.
Sto se tice tog tvog rezervoara, moraces da ga olozis sa svih strana plexijem ili staklom da ti nebi pustala voda kroz sper ili sta vec drugo se odlucis kad budes to uglavio. Znaci rezervoar mora da ima svih 6 stranica prilepljenih ili bar 5 (bez gornje stranice tako da mozes da dosipas vodu). A ono sa pumpicom batali jer nema sanse da ga ustimujes kako treba - obojena voda je sasvim ok.

3.
One sipke za monitor mogu da idu ali samo ako su ti stranice deblje od 6 mm spera (ali to moras jos da proveris kod prodavaca ti je najbolje) tako da mogu svu tu tezinu da izdrze ali moj savet bi ti bio da to neradis jer moras nekako i da otvaras komp za neku zamenu komponenti tipa hdd ili cd/dvd.

4.
A za ono sa plocom nije losa ideja ali moraces onda da uzmes neku plocu sa integrisanom grafikom jer neces moci da izvuces fiokicu ako ti je unutra graficka ili ti je neki drugi slot popunjen. Moras da razmislis i o nekoj rezici koja ce ti stititi tu fioku od nepotrebnih izvlacenja (npr kad premestas komp ili tako nesto)

Razmisli malo jos o svemu tome pa pisi sta radis i dokle si stigao.

Hvala na savetu, ali odluci sam da pravim tower kucishte koje će imati za bočne stranice imati vrata na malim šarkama, i tako obe strane. Takođe planiram da napravim drveni ram od letvica dimenzija 2x2 cm i da tako napravim sam ram na koji će sve da ide. Znači noćas sam smislio samo takvu ideju, videću da danas uradim i da postujem sliku zamišljenog kućišta, a neizgleda uopšte komplikovano.

Što se tiče ovog izvlačenja netreba mi integrisana grafika, pošto bi se izvlačilo sve (donja strana na kojoj je ploča i zadnja strana sa napajanjem i ventilatorima)

_/Neo\_ je napisao(la):
Dali je to istina? Ako jeste onda ću morati nekako da ga izolujem, mada sumljam da to može da utiče, mislim na zračenje, da li uopšte ima nekog većeg zračenja. Neznam nisam za te stvari sa zračenjem.

Nista u kompu ne zraci sem napajanja, a ono je vec u faradejevom kavezu. Pitanje je samo kako ce ostala elektronika koju imas u sobi da utice na komp? Skoro sigurno nece biti problema. Nemoj da se brines oko toga.
Ako vec hoces da odradis posao oko toga kako treba, oblozi to drvo iznutra nekom zicanom mrezicom.

Evo i ja bas treba da pocnem da pravim drveno kuciste. Pravicu ga od onih ploca debljine 17mm. Zaboravio sam kako se to zove, drvo u sredini je meko, prema ivicama tvrdje, a spolja ima masinski nanesenu povrsinu tako da ne lici na drvo. Stolari ga ubedljivo najvise koriste za namestaj po narudzbini a cale i ja smo od toga pravili meni sto.

Jos nesto, svi vole providno kuciste... fuj, kicherica. Ako imas ukusa bolje ne ostavljaj rupe da se providi.
I od dasaka mozes da napravis jako lepo kuciste, za daske odaberi jednu boju i teksturu, a kant traku stavi druge boje, i vidi sta se po tebi lepo uklapa i slaze ti se sa okolinom u sobi. Kad budem kupovao daske reci cu da mi masinski stave kant koji jako lepo izgleda, mnogo bolje od onog koji se lepi peglom. Nije jeftin ali za tako mali projekat nece izaci ne znam koliko.

Budi malo strpljiv i pogledaj link iz priloga 🙂 isplati se. Izgleda fenomenalno, a opisano je nekoliko verzija, sa detaljnim procedurama sklapanja i svih radova.

A šta ti je kant traka, jel to ono što se stavlja na ivice? Hteo sam ovih dana da kupim običnu šperploču od 4mm i da probam da napravim maketu. Pošto ću sutra da uradim drveni ram iynutra sa letvicama 2x2cm i onda e se sve kačiti na njih. E sad interesuje me kako ste rečili problem otvaranja kućišta, pošto sam definitivno odlučio da pravim tower verziju i neznam kako da napravim da se otvara. prvo sam mislio da stavim male šarke i da se otvara kao vrata, samo neznam kako da je fiksiram da stoji. Prva ideja mi je bila da stavim mali magnet, ali onda sam se setio da je to jako glupo, tako da je trenutno u opciji varijanta samalim kukicama, svaka strana 2 kukice i sve se kače na prednju stranicu koja će biti od nekog pujeg drveta debljine oko 2cm tako da moye da se malo zaobli ka stranama i gore.

Ako ti ne znas sta je kant traka, a hoces da pravis kuciste od drveta, onda ti zelim sve najbolje. Prvenstveno za hrabrost. 😀. Inace postoji obican kant koji se lepi peglom i koji je debeo 0,5 mm i koji je uzas, i imas ABS kant koji se lepi masinom iskljucivo na stovaristu, ali izgleda strava. Mozes da koristis mali magnet za vratanca. tako se zatvara WaveMaster.

Pa baš zato što neznam šta jue kant traka i pitam da bi dobio neki odgovor. Skontao sam otprilike šta je samo mi nije jasno dali se ona lepi na ivice ili na površine. S'obzirom da planiram da farbam to drvo u srebrnu boju, predožite čime da farbam, nekom bojom za drvo ili auto bojama u farbari? E dali je moguće koristiti šperploču za bočne stranice, a za zadnju stranicu ću da iskoristim zadnju stranicu od običnog kućišta iz kod ću takođe povaditi ono postolje za MB.

Kant se lepi iskljucivo na ivice. Ako koristis kant, koristi ABS, mada se on u principu ne stavlja na puno drvo. Moze se farbati auto-lakom, pogotovo medijapan.

E ovako odlučio sam da će se stranice praviti praviti od šperploče ili spera (ukoliko ga nađem), dok ću prednju masku da napravim od medijapana deblijine 2cm. Odlučio sam se za šperploču zato što nju nemoram da platim, jer već imam 1m2. A ako mi se tako nebude sviđalo, onda ću ga u dogledno vreme zameniti tim sperom (iako neznam još šta je to). Farbaću u metalik sivu boju (ovo što sad gomila ljudi ima biciklove te boje).

E sad planiram da napravim srpsku zastavu od LE dioda (4crvene, 4plave i 4bele) pa me interesuje dali to može da se nakači ovako: 4 crvene PowerLED, 4plave HDLed i 4 bele StandByLED. Ako nemože dali onda da ih redno nakačim na molex?

Nazad
Vrh Dno