Šta je novo?

[CASE] CM 690 II Basic

Villy_Da_Man

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2005
Poena
390
Evo ovako, nakon više mesečnih prozivki upećenih na račun mene i mog kućišta :d , rešio sam da ga promenim.

Merkao sam CM 690 II seriju, a u korist Basic modela u odnosu na Advanced, prevagnula je cena (kupio se Sandy, dve nove memorije ovog meseca, nov X8 :) )...

Anyway, ceo korisnički test ću podelit u nekoliko kategorija, i to:

- Pakovanje
- Propratna oprema
- Spošljašnjost kućišta
- Unutrašnjost kućišta
- Pokretni delovi
- Poređenje sa Xigmatek Asgardom (starim kućištem)
- Krajnji utisak

Pošto sam bio primoran da kućište prenesem iz radnje u kojoj sam ga naručio do najbližeg taxi stajališta, morao sam da ga nosim (u 2 sata popodne, po najvećem špicu, kada je najviše riba po gradu! Ne možete da verujete kakv sam geek ispao >D ) za kartonske zakačke. Nažalost, koliko god kutija izgledala čvrsta, jedna zakačka mi je pukla (iako je bilo držano za dve) i kućište mi je ispalo. Ovo nie presudno, ali eto, govori malo o pakovanju.
Za razliku od Advanced modela, koji je upakovan u lepu crnu plastificiranu kutiju sa visoko kvalitetnom štampom, ambalaža ove kutije je skromna. Obična kartonska kutija, a unutar nje dva komada striropora i kesa, koje štite kućište.

Postupak kupusanja kutije možete videti na video klipu dole :D

[YOUTUBE]RvadpKsjgoc[/YOUTUBE]

dscn4328f.jpg

By Villy_Kg_ at 2011-05-26
dscn4329.jpg

dscn4330y.jpg

http://img830.imageshack.us/i/dscn4331v.jpg/
dscn4334ch.jpg

By villy_kg_ at 2011-05-26

Spoljašnjost ovog kućišta je verovatno svima dobro poznata. Razlika "na oko" između ovog i advanced modela je u tomu što se odmah primeti da ovaj model nema sata docking bay za HDDove. Osim toga, svi detalji su isti.

dscn4335s.jpg

dscn4336.jpg

dscn4337j.jpg

dscn4338d.jpg

dscn4339v.jpg

Front panel prekidači se nalaze na vrhu kućišta, tako da se prednja strana kućišta skida veoma lako, jer nema kablova zakačenih za nju, jer su svi kablovi na vru kućišta, tj na delu kućišta koji se najmanje skida.
Od prekidača i konektora su prisutni, s'leva na desno, prekidač za paljenje i gašenje plavog LED osvetljenja na prednjem ventilatoru, E-Sata konektor (stariej generacije bez struje). 2 USB porta, i konektori za mikrofon i slušalice. Na krajnjoj desnoj strani se nalaze reset i power prekidači.

Uploaded with ImageShack.us

Unutrašnjost ovog kućišta je dizajnirana vrlo moderno. Napajanje je smešteno na dno kućišta, a mesta za instalaciju dodatnih ventilatora ima na pretek. Jedino šta kvari "crnilo" su šareni kablovi konektora. Ja nisam imao sada vremena, ali ću ih prvom prilikom slivovati.
dscn4346r.jpg

dscn4342p.jpg

dscn4344m.jpg

dscn4357l.jpg

dscn4351rx.jpg

Mesta ima za ukupno 9 ventilatora i to:

- 1 prednji od 12 ili 14cm
- 1 koji izbacuje vazduh sa zadnje strane
- 2 od 12 ili 14cm koji (bi trebalo da) izbacuju vazduh sa gornje strane
- 2 sa bočne strane od 12 ili 14cm koji (bi trebalo da) ubacuju vazduh
- 2 sa donje strane na člije mesto se može smestiti i vodeni radijator sa dva ventilatora od 12cm.
- 1 koji se nalazi iza soketa, koji služi za hlađenje elektronike ispod istog.

Uz kućište dolaze dva ventilatora, ali o tome malo kasnije....

CM 690 II serija ima odlično odrađen TF sistem. Za razliku od ranije opisanog "čuvara guze" :D, TF je ovde svakako upotrebljiv(i).

3.5" i 5.25" mesta

Za razliku od Asgarda, kod koga se sistem kačenja zasniva na šnalama, ova 690ica ima držaće za hddove sa klizačima, koji se ubacuju u predviđena 3.5" mesta. Oni osim toga smanjuju i vibracije, zato što su šrafovi bez navoja koji drže hddove u mestu, obloženi gumom.

dscn4401w.jpg

dscn4355.jpg

dscn4354.jpg

Iako sam WD-a ubacio bez problema u klizač, imao sam problema sa ubacivanjem SSD i njegovog 2.5" na 3.5" adaptera. Da li je do Kingstona koji je proizveo adapter, ili do debljine CM-ovih zakački, ne znam, ali znam da klizač nisam mogao da postavim pravilno, pa sam morao da pozovem šrafčiće u pomoč.

dscn4387c.jpg

Ovo naravno nije problem, jer SSD ne proizvodi vibracije i ne mrda se, ali kapiram da bi bilo problema, ukoliko bi se ovo desilo sa nekim HDDom, jer ovi držaći diskova mogu da fiksiraju 3.5" putem šrafova sa samo jednim šrafom po strani, što nije baš čvrsto i "vibration free".

Inače, kod Advanced modela unapred postoji jedna držać za SSD, tj 2.5" disk, što kod Basic modela izostaje.

5.25" nih zakački ima samo dve (opet za razliku Advanced modela, koji ih ima 4), ali kako retko ko koristi više od jednog 5.25" uređaja, ovo i nije veliki minus.

dscn4356s.jpg

Inače, i 3.5" i 5.25" uređaji čvrsto "leže" u mestu i nema potrebe za dodatnim fiksiranjem sa druge strane (za razliku od Asgarda).

Šrafovi koji drže poklopce kartica za proširenje su isti kao i oni kojima se zašrafljuju bočne stranice kućišta. Ovo je (po meni) bolje rešenje nego "plastikaner" držaći koji se mogu naći na velikom broju TF kućišta. Šraf je šraf :D

dscn4374x.jpg

Svaki ventiltor osim zadnjeg koji izbacuje vazduh, dva sa strane koji ubacuju i jednog koji treba da hladi soket imaju filtere za prašinu. Na oko mi deluju malo "rupičasti" i sumnjam da će uspeti da zadrže prašinu, ali vreme će pokazati (više sam za one sunđerčiće kao na Asgardu).... Cela prednja stranatakođe obložena filterima, a poseban filter se stavlja i ispod napajanja.

dscn4398.jpg

By villy_kg_ at 2011-05-27

dscn4391z.jpg

dscn4394d.jpg

Poklopci za 5.25" mesta se pričvršćuju žabicama kao na slici ispod. Deluju stabilno i ne mogu lako da upadnu unutra.

dscn4393j.jpg

Međutim, da bi filter ispod napajanja morao biti skinut i očišćen, potrebno je skinuti i samo napajanje, pa je ovo jedan minus ovog kućište. Možda bi bilo bolje da je CM stavio klizni filter sa donje strane kućišta, radi lakše manipulacije tim filterom. Inače, vrhovi stopica na koje se oslanja napajanje su obloženi antivibracijskim gumicama, sve u cilju smanjenja buke i vibracija koje kućište proizvodi.

dscn4375p.jpg

By Villy_Kg_ at 2011-05-27
unledno.jpg

3.5" mesta

Ovo kućište poseduje mesta za 6 3.5" uređaja, od koga su dva gornja fiksna (vidi slike spakovane mašine ispod), a 4 je moguće razmontirai u slučaju da su vam dva mesta dovoljna i da hoćete dodatni protok vazduha.
Međutim demontaža ovog dela nije nimalo jednsotavna. Da bi se taj deo skinuo, potrebno je da odšrafite 8 šrafova od kojih se 4 nalazi ispod filtera za prašinu, a 4 sa bočne strane kućišta. Ovo mi se lično ne dopada, jer je potrebno tumbati kućište da bi se taj deo de/montirao. Ovo je moglo bolje da se reši, da npr ceo taj deo bude organizovan kao "bay", tj da klizi i da ima šinice. Ovako u principu nosače 3.5" uređaja drže dve metalne pločice. Nije da ovo rešenje manjka u kvalitetu, ali jednostavno nije praktično...

dscn4378p.jpg

Da bi se skinuli šrafovi treba skiuti filter

dscn4379.jpg

...i na kraju izvući dve metalne pločice

dscn4352n.jpg

dscn4378p.jpg

Lokacija na kojj se nalaze šrafovi neophodni za skidanje dodatnih 3.5" mesta.

Skidanje dodatnih panela kućišta je jednostavno. Kao što sam već rekao, prednja strana ne sadrži prekidače, pa se ona povlači jednostavnim povlaćenjem donjeg dela ka napred (vidi video klip).
[YOUTUBE]Yf4G__TxZW0[/YOUTUBE]

dscn4368j.jpg

Napred se može turiti :p 12cm ili 14cm fan (uz ADvanced model 14ica ide po defu), ali ukoliko montirate dupli radijator na dno kućišta, ovaj prednji ventilator mora biti podignut skroz gore...

Gornji deo kućišta se skida malo teže. Potrebno je otkačiti ukupno 6 (3 sa po svake strane) žabica, koje drže gornju plastičnu masku sa filterima.
Žabice sa leve strane (gledano spreda) se lako odkačinju, ali desna je malo "zaguljena", jer je prostor u kome se nalaze žabice previše uzak.

dscn4361g.jpg

Leva strana...

dscn4364u.jpg

dscn4362t.jpg

Desna strana

dscn4365x.jpg

Skiut gornji poklopac

Inače, još malo o samim ventilatorima :)

690 II Basic dolazi sa dva ventilatora, od kojih je jedan providni sa plavim LED osvetljenjem, a drugi klasični crni. Oba ventilatora imaju i 3pinski priključak za uključivanje na ploču i molexTo3pin adapter. MolexTo3pin adapter je u principu molex nastavak iz koga izlaze dve žičice za napajanje ventilatora, tako da se korišćenjem ovog adaptera ne gubi molex mesto. Providni fan sa plavim osvetljenjem ima i dodatno napajanje za LED svetlo, jer se isto kontroliše pomoću dugmenta sa verha kućišta. Oba ventilatora su deklarisana na 19dB i ne čuju se preterano bučno i pri maksimalnom broju obrtaja.

dscn4348m.jpg

dscn4358m.jpg

Naravno dodatna oprema Basic modela je skromnija u odnosu na Advanced. Ovde osim Sata docka izostaju i držač za grafičke kartice u CFX, tj SLI konfiguraciji i više puta pomenuti prednji 14cm fan :)

Džidžamidže :)

Uz kućište dolazi kartonska kutija sa manje-više standardnim sadržajem za jedno kućište... Desetak vezica za kablove, šrafovi i držaći za ploču i šrafovi za preostale diskove i uređaje, kao i jedan speaker tj beeper...

dscn4349g.jpg

dscn4350s.jpg

Osim toga, tu su i 4 preasure držača za ventilatore (ukoliko se odlučite da ih instalirate) i sigurnosna bravica za zaključavanje desne strane kućišta...

dscn4380t.jpg

Zanimljivost koja mi se dopala je "naprstak" kako ga ja zovem :)

Fora je u tome da skoro niko od nas ne može lepo da zašrafi držače za ploču, pa uvek psežemo za nekim klještima. E ovde supa "naprstak" :) Samo prislonite držać na ploču na rupu, turite naprstak :D i normalno ga zašrafite šrafcigerom kao da je običan šraf :)

dscn4381s.jpg

dscn4382w.jpg

dscn4383i.jpg

Sitnica, ali je kul :)

Dakle, nema preterano šta reći u ovom delu, slike govore više od hiljadu reči, kao i to da mi je temperatura sa def radnog takta iz Asgarda u odnosu na 690icu bila viša za 7 stepeni!!! Znači sa 34-36, an 28-29!

dscn4397.jpg

dscn4373r.jpg

dscn4372c.jpg

dscn4371j.jpg

dscn4370x.jpg

Za kraj opet jedno poređenje :p Čuvar guze protiv 690ice :)

dscn4395l.jpg

dscn4369x.jpg

CM je vrlo lako odraditi zato što iza celog mb traya postoje rupice u koje se mogu uvući vezice i svezati kablovi :) Da budem iskren ja nism posvećivao puno pažnje ovome, jer uskoro očekujem OCZ ZX 1000W ;) Takođe planiram da sleavujem front panel kablove, pa je ovo samo temp solution :)

dscn4377m.jpg

Mesta na kojima možete provući vezice i vezati kablove

dscn4388n.jpg

Svezani kablovi

I DA! Kao što ste verovatno primetili back hole za cpu plate ne odgovara :d Ne odgovara ni drugaru na AM3 platformi, što ej stvarno poražavajuće ako uzmemo u obzir da je na Asgardu rupa bila veća i odgovarala svakoj ploči...

Neću preterano filozofirati, kućište je super i može se reći da sam sa njim progledao (ili prokućištio se... šta već :D), pa ću zato izneti nekoliko stvari koje su mi se svidele kod ovog kućišta, kao korisnik koji je sa prce od kućišta prešao u pristojno midi tower kućište :)

- LIM - Za početak bih izdvojio zaist aza klasu bolji lim, nego što je bio na Asgardu. Nema krcanja, uvijanja, niti onog tripa kad azatvarate stranicu, da li ste pogodili sve klizače ili ne. Ovde toga nema! Jednostavno staviš gurneš, povučeš skineš. Kapiram da je ovo opet konzervica što se lima tiče u odnosu na Lian Li, ali *** :)
- PROSTOR - Kućište je stvarno ogromno u odnosu na Asgarda i dok ga nisam video bio sam ubeđen da je u pitanju cm ili dva, a ne celih 5-6 i po visini i po dužini, što sam skapirao tek kada sam stavio kućište jedno pored drugog :eek:
- RASPORED KONEKTORA - Svi konektori su na vrhu kućišta i nema preterane potrebe da se diraju, tako da prednja maska može a se čisti najnormalnije.
- CABLE MANAGEMENT - Dosta prostora za skrivanje kablova :)
- HDD MESTA SE SKIDAJU - Ukoliko neko nema potrebe za tri 3.5" uređaja, kao što ja nemam (jedan hdd mi je u eksternom racku) može da skine višak 3.5" mesta i poboljša provetrenost.
- DOSTA MESTA ZA VENTILATORE - Air flow se može lepo isplanirati i ukoliko se stave kvalitetniji ventilatori, kućište dovoljno provetreno za 90% korisnika.
- TOOL FREE - Tool free je zasita funkcionalan. Iako poneki put je potrebno dotegnuti šraf neke kartice šrafcigerom, nije strašno, jer nema "eye candy" plastičnih delova, već svaki deo vrši posao za koji je namenjen
- TIŠA I ODSUSTVO VIBRACIJA - Kućište je tiho :) Nema huka, tj buke kao kod HAFa (slušao ga pre kupovine kod drugara ;) ), nema vibracija i hdd mi se ne čuje uopšte da radi.
- PODRŠKA ZA VODENO HL - KUćište ima mesta i rupe (zaboravio sam da ih slikam :( ) za vodeno hlađenje, koje ću najverovantije uskoro instalirati :)

Šta mi se ne sviđa?

Pa naravno, ništ anije bez mane, ali se ovo pre mogu nazvati nedorađenosti, nego mane...

- RUPA ZA CPU BACK PLATE - VIdeli ste sliku, ne pasuje! Mogli su da iseku više lima i naprave veću rupu...
- FP KABLOVI - Ne verujem da crna izolacija skuplja od bele (čak je i Asgard ima), pa su mogli baš ako reklamiraju celo kućište kao "full black" a ture i te crne front panel kablove
- FILTER ZA PSU NIJE LAKO DOSTUPAN - KAo što sam već rekao, da bi se ovaj filter očistio potrebno je skinuti napajanje, što nije baš praktično. Voleo bih da vidim neki klizni filter kao kod SilverStone i Fractal Design kućišta...
- FILTERI ZA PRAŠINU??? - Meni na prvi pogled deluju mnogo loše :( VOleo bih da neko iznese svoje iskustvo sa ovim filterima, jer meni deluju šuplje da ne mogu da zadrže ni mušicu,a kamoli mikro čestice prašine. Čini mi se da je bolja ona varijanta sa sunđerima kao kod Xigmateka
- PLASTIKA - Platika nije baš najkvalitetnija, ali dobro... Ovo je više konstatacija, nego zamerka :)
- RAZLIKA U CENI IZMEĐU ADVANCED I BASIC MODELA - Ovo je po meni ujedno i najveća mana. Da sam imao više keša na raspolagnaju uzeo bih Advanced. Ipak jedan fan više (jedna 14ica na vrhu) i jedan veći fan (prednji fan veličine 14cm, umesto 12ice na ovom modelu), kao i SATA dock, držač za grafike i SSD 2.5" mesto vrede više od 2000 dinara. Ako Advanced model već košta 9000 dinara, ovaj nikako ne bi smeo da košta 7000, već 6500 (ja sam ga platio 62e btw :d ).

Eto to su neki moi utisci. Ko može da prežali SATA dock i mesto za SSD... ili možda planira da stavi neke kvalitenije ventove umesto ovih CM-ovih, ovo je idealno kućište za njega. Još ukoliko bi CM spustio cenu na 6500 dianra, bilo bi definitivno best buy!

Toliko od mene, nadam se da nisam mnogo smorio :)

Odličan opis!

Hvala na trudu za detaljan opis :)

Villy bas si se potrudio da nam docaras do detalja svoje novo kuciste, kuciste je bas dobro odradjeno i funkcionalno, nek te dobro sluzi.

Svaka cast! Obiman i pregledan review sa puno ulozenog truda.

Odlican review, nemam sta specijalno da dodam, manje-vise se slazem sa svim iznetim pohvalama i primedbama. Kavezi za diskove stvarno rade posao jer su diskovi u njima izuzetno tihi iako su skloni vibracijama (imao sam prethodno kung-fu limenku pa znam koliko su tamo rendali). Temperature su mi u odnosu na staro kuciste opale za nekih 5-8 stepeni u zavisnosti od komponente. Inace ja sam ga platio 6600din, regularno u radnji :p

Svaka cast zaa review!Moja jedina zamerka kod ovog kucista je ta sto ostavlja otiske.Ne jako vidljivi,ali opet ostaju.Bar sam to kod mene primetio.

Hvala ljudi :)

Svaka cast za slike i objasnjenja! Sjajno.

Btw. odavno mjerkam ovo kuciste za sebe tj. za sledecu konf i sad sam bez nedoumica sto se toga tice :)

Zanima me samo jedna stvar, ovaj "naprstak" koji si pominjao kao praktican...pretpostavljam da se on skida kad zategnes drzac na kom lezi ploca tj. ploca se shrafi na "donji" dio ?

Da, da, naravno da se skida :)

Uzeo sam i ja juče ovo kućište, baš je super, jedina zamerka mi je kvalitet plastike pošto sam već uspeo da slomim ono malo plastično što drži onaj metal koji se vadi za optiku :D

Jako dobar opis, sve je precizno i realno opisano, delim potpuno tvoje mišljenje i za pozitivne, a i za negativne stvari. Što se filtera za prašinu tiče i ja sam bio nepoverljiv, ali izgleda da vrše posao dosta korektno i posle nekih 4-5 nedelja od kad posedujem CM 690 II Advanced nema nekih većih naslaga prašine po unutrašnjosti kućišta - poželjno je svakih 2-3 dana malo usisati spoljašnost kučišta oko predela gde su intake ventovi. Lim je dosta čvrst, ali ni približno kao kod Chieftec-a kojeg sam ranije posedovao, pa sam uspeo da mi dva odstojnika za matičnu ploču prokližu u svojim navojima, ovo je delom zahvaljujući i onom naprstku, koji je zaista sjajna stvarčica, pa mi je omogućio da preteram u pritezanju :S:.

Koje ste sivonje, pa za vas je definitivno chief limarija aka "sasija mu cvrsta debela dva prsta" :p

Za filtere za prasinu si u pravu solidno rade svoj posao ja sam pre toga imao kineza pa sam cistio redovno doduse mislim da deo prasine i udje na otvore sa strane, malo je nezgodno izvaditi psu pa cistiti filter pogotov kada je na Ocz 600w MxS kabal fit stao za napajanje ploce ,ja imam advance kuciste i kad fanove pojacas nije bas da nije bucno doduse stoji pored misa kuciste. Ja nisam uspevao da skinem gornju stranicu pokusavao sam ali nisam mogao da otkacim zabice kad danas provalih da imaju i safovi pored zabica :) Posto sam izvodio neke radove u stanu filteri su pali na test nisam otvarao kuciste bice slicica po podne i odlicno je sto prednja maska cela moze da se opere :)

Poslednja izmena:
Kada dodirnem prednju ili gornju masku kompjuter se restartuje! Dakle postoji staticki elektricitet, a koliko vidim sada na netu dosta ljudi ima taj problem sa CM kucistima. Napred su nakaceni samo USB portovi, ne znam da li oni prave problem?

eSATA konektor od gore na kucistu sluzi za?
kako videh, on nije prikopcan, nego je data mogucnost da se nabavi kabel i spoji...samo kako se spaja i cemu sluzi, zna li neko?
sori ako je laicko pitanje

e-sata je external sata,spoljasnji sata port,koji sluzi da sep ovezu externi hard diskovi i drugi uredjaji koj iimaju e sta port na sebi. kabl povezujes na maticnu plocu,na sata port,a dobijas e sata izlaz,na kome kasi externi hdd u fioci,i sa tiem je prenos podatak skoro identican onome kao da je taj hdd unutar kucista.

znaci prakticno redovan sata port koji je i unutri na ploci, kaci se redovnim sata kablom i od porta do maticne u kucistu i od porta do hdd-a!?

Nazad
Vrh Dno