Šta je novo?

Carine, carine...

Učlanjen(a)
15.07.2000
Poena
630
E sad ovo nisam znao gde da stavim, pa sam ga postovao ovde...

Zelim da narucim iriver imp-350 mp3 discman (99.00 $) sa www.amazon.com -a , koji naravno ne shalju nishta sem cd-ova i knjiga preko "bare" - pa bih najverovatnije narucio (i platio) na adresu prijatelja u Amerike', da mi ga on posle poshalje kurirskom sluzbom (dhl, tnt) ili obicnom poshtom ovde.

Zanima me koliki su porezi ovde na uvoz tako necega i (ako vam je poznato) koliko koshtaju tnt-dhl-poshta usluge za tako neshto ? 🙂

POMAGAJTE PLZ 🙂

Ako si iz Beograda nazovi predstavnistvo DHL i sa njima se dogovori oko uvoznog carinjenja.Nisam siguran ali mislim da ne bi trebalo da predju troskovi vise od 50% fakturne vrednosti.

stefan2 je napisao(la):
Ako si iz Beograda nazovi predstavnistvo DHL i sa njima se dogovori oko uvoznog carinjenja.Nisam siguran ali mislim da ne bi trebalo da predju troskovi vise od 50% fakturne vrednosti.

Hvala na tome...
Zanima me koliko je pouzdana americka poshta ... racunao sam neshto na njihovom site-u i po tome slanje iz Usa u Belgrade koshta 15 $ i da stize za 4-7 dana ....

Jel neko slao neshto na ovaj nacin?
Shta mislite?

POZ 🙂

Stize obicnom postom sve iz USA jos od 2000 (mozda i ranije) na sitnu robu (do 100$ valjda) obicno ne ide carina, nek prijatelj napise da se radi o poklonu.

BTW ovo je pre za sobu domace trziste 😀

Shto se Americhke poshte tiche, nemoj da brinesh.

Velika vecina tih kompanija kao sto su DHL, UPS, Fedex, itd. imaju na svom sajtu kalkulator troskova - uneses pocetnu tacku puta, destinaciju, otprilike tezinu (ispod pola kile, kilo, dva...) i sve ce ti izracunati. Tako mozes da i uporedis cene kod razlicih firmi.

Teško da će DHL da ti pošalje za 15$. Pre računaj 40-50$. Na robu vrednosti do 100$ ne plaća se porez, sve preko toga (ako oni procene da vredi više) ide +20%.

Sa www.fcs.yu :

"Preporučene pošiljke se organoleptički pregledaju i na osnovu dimenzija i težine, a prema proceni carinskog radnika da njihova vrednost prelazi 100 USD otvaraju i kao takve podležu plaćanju carine i poreza. Sama vrednost pošiljke se utvrđuje na osnovu fakture ili ako ista ne postoji u pošiljci (u pitanju je recimo poklon) vrednost se utvrđuje na osnovu procene carinika. Dakle, ukoliko se na osnovu fakture ili procene carinika utvrdi da vrednost preporučene pošiljke prelazi tzv. Povlasticu od 100 USD carina se obračunava u procentu od 10,5% na vrednost pošiljke, a porez u procentu od 20% na zbir vrednosti pošiljki i obračunatog iznosa carine. Uz overen račun od strane Carine paket se šalje pošti uručenja, koja pismenim putem obaveštava primaoca da dođe da bi podigao paket i regulisao plaćanje. Po plaćanju uvoznih dažbina i poreza primaoc može podići preporučenu pošiljku. U suprotnom, ako ukupna vrednost pošiljke ne prelazi 100 USD pošiljke se odmah šalju pošti uručenja radi predaje primaocu, pri čemu ukoliko su otvarane na osnovu napred navedene procene carinskog radnika primaoc mora pošti platiti troškove otvaranja. Ukoliko, nisu otvarane primaoc ne snosi ni ove troškove.

Postupak carinjenja paketa je vrlo sličan postupku carinjenja preporučenih pošiljki s jedinom razlikom što se svaki paket otvara zbog čega primaoc svaki put snosi troškove otvaranja paketa. Celokupan preostali postupak je identičan postupku carinjenja preporučenih pošiljki."

Ukoliko ide DHL-om recimo mnogo je strozije sto se tice carinjenja nego preko obicne poste.

Ima li neko jos nekakvih informacija u vezi tog slanja paketa kao poklon, na koji se ne naplacuje carina i porez valjda. Konkretno me zanima jer imam mogucnost da mi neko posalje polovan laptop iz US, i to malo skoriju masinu tipa 2.4ghz, tamo je placena $2400..... A nesto mi se neplaca carina od 500e ili kolko vec

Ja sam se sad vratio sa jednim opakim IBM lapom i nisu me ni pogledali na granici kad sam ulazio. Sad je to bas liberalizovano maximalno. U svakom slucaju je bolje da ti neko donese nego da ti neko salje...

Zorro je napisao(la):
Sa www.fcs.yu :

"Preporučene pošiljke se organoleptički pregledaju i na osnovu dimenzija i težine, a prema proceni carinskog radnika da njihova vrednost prelazi 100 USD otvaraju i kao takve podležu plaćanju carine i poreza. Sama vrednost pošiljke se utvrđuje na osnovu fakture ili ako ista ne postoji u pošiljci (u pitanju je recimo poklon) vrednost se utvrđuje na osnovu procene carinika. Dakle, ukoliko se na osnovu fakture ili procene carinika utvrdi da vrednost preporučene pošiljke prelazi tzv. Povlasticu od 100 USD carina se obračunava u procentu od 10,5% na vrednost pošiljke, a porez u procentu od 20% na zbir vrednosti pošiljki i obračunatog iznosa carine. Uz overen račun od strane Carine paket se šalje pošti uručenja, koja pismenim putem obaveštava primaoca da dođe da bi podigao paket i regulisao plaćanje. Po plaćanju uvoznih dažbina i poreza primaoc može podići preporučenu pošiljku. U suprotnom, ako ukupna vrednost pošiljke ne prelazi 100 USD pošiljke se odmah šalju pošti uručenja radi predaje primaocu, pri čemu ukoliko su otvarane na osnovu napred navedene procene carinskog radnika primaoc mora pošti platiti troškove otvaranja. Ukoliko, nisu otvarane primaoc ne snosi ni ove troškove.

Postupak carinjenja paketa je vrlo sličan postupku carinjenja preporučenih pošiljki s jedinom razlikom što se svaki paket otvara zbog čega primaoc svaki put snosi troškove otvaranja paketa. Celokupan preostali postupak je identičan postupku carinjenja preporučenih pošiljki."

THX na trudu 🙂
Na kraju sam ipak kupio sony d-ne511 za 100 E u Sony World-u 🙂

POZ 🙂

Nazad
Vrh Dno