Šta je novo?

Carina

shtaps

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2003
Poena
619
Kako se obracunava carina na hardware i kolika je dozvoljena suma ispod koje se ne carini kada se uvozi nesto za licne potrebe i to iz:

1) zemlje EU
2) Severna Amerika
3) Australija
4) Hrvatska

Zanima me na kolike troskove treba da racunam za uvoz komponenti (ili cele desktop masine) i/ili jednog laptop racunara iz svakog od navedenih regiona - dakle na celom putu do Srbije. Mozda ce najjednostavnije biti ako uzmemo kao orijentir robu u vrednosti 1000e.

Nasao sam svasta na netu ali jos uvek nisam siguran tacno a i datumi dokumenata koje sam nasao su diskutabilni...

100$ ti je dozvoljena suma

30% je carina na licu mesta...

a moze da se desi da ti naplate i porez, ustvari ko ce ga znati, tu mi nije nista jasno...

uglavnom moze da ti se desi da tu robu od 1000eu platis izmedju 1000 i 1500eu |>

Jedan laptop bi trebalo da te puste da uneses... desktop nema sanse, tj naplatice ti neki "porez" sigurno... najjeftinije ces proci ako ides preko kopnene granice, onda ga mozda i preneses... inace je nebitno odakle uvozis, posto nemamo nikakve carinske aranzmane, a i da imamo, obzirom da si privatno lice, svejedno ti je

PDV tesko da ce ti naplate jer nisi PDV obveznik, medjutim nesto ce ti naplate sigurno.
Postoji u ovoj drzavi jos poreza, samo sto mnogo ljudi misle da je PDV sada jedini.
Ne mislite valjda da je drzava odlucila da ne naplacuje porez onima koji obrcu manje od 1 tj. 2 miliona dinara (izmedju 1 i 2 mil obrta, moze se ali i ne mora biti PDV obveznik).

A tu je naravno i carina. Nju opet placa kako ko i u kolikom iznosu.

Hmmm.. sta sam pametno i konkretno rekao, malo toga. :)

Pozdrav!

danijel00 je napisao(la):
najjeftinije ces proci ako ides preko kopnene granice, onda ga mozda i preneses...
Baš tako! Ako dolećeš, laptop ti neće proći bez carine. Na kopnenim prelazim (osim, eventualno, ulaska iz MK), slobodo ga istakni na vidno mesto - ako te pitaju - kažeš da prilikom iznošenja nisu hteli da ti ga upisuju. U 90% slučajeva ne upisuju, jer sve okolne zemlje (osim MK) to tretiraju kao lični prtljag (da, baš kao gaće!), a naši baš ne bi da ispadnu glupi u društvu. :d :d
Ja sam ih tako uneo već nekoliko (svi firmini), preko HR i H.
Uneo sami desktop - ali to je već h*be*o.
Izneo lepuškasto kućište, sa potpuno neispravnim kršem unutra - upisao u pasoš, i u istom kućištu vratio šta mi je trebalo. Ah, da, glavna fora je da sam na kućište nalepio pločicu sa kao inventarskim brojem u mojoj firmi - carinik, kod izlaska, to ugledao, i po tom broju upisao u pasoš!
Ali, to je već lutrija - možeš lako naići na nekog ko se neće zadovoljiti objašnjenjem "PC računar komada 1, inv.br.... :d
Slično je i za kamere i kamkordere.

edit: profanity :d

Poslednja izmena:
foto i kamkoder prolaze kao i laptop...

Sasa je napisao(la):
PDV tesko da ce ti naplate jer nisi PDV obveznik, medjutim nesto ce ti naplate sigurno.
Postoji u ovoj drzavi jos poreza, samo sto mnogo ljudi misle da je PDV sada jedini.
Ne mislite valjda da je drzava odlucila da ne naplacuje porez onima koji obrcu manje od 1 tj. 2 miliona dinara (izmedju 1 i 2 mil obrta, moze se ali i ne mora biti PDV obveznik).

A tu je naravno i carina. Nju opet placa kako ko i u kolikom iznosu.

I dalje si u zabludi za PDV. To o čemu ti pričaš je samo jedna vrsta PDV-a.
Carina za računare je 1%, pa se na ukupan iznos plaća još 18% poreza. Provereno sa špediterom, za fizička lica je info.

I na kraju sta bi? Ako treba da unesem laptop sa sobom treba da se nadam da ce da me puste... ili da se pravim lud da mi ga nisu upisali? Ili nesto trece... Ono stvarno mi se ne placa carina :) jos cu u medjuvremenu da uzmem verovatno neki digitalni... tako da bi mogli da me olese...

kibicer je napisao(la):
... slobodo ga istakni na vidno mesto .....
Dva puta sa sam usao preko Surcina sa laptopom u tasni preko ramena, niko nista nije pitao.
(+ za pojasom Sony W1 - treci put)

Mislim da je najbitnije da nista ne krijes + sreca.

kakva bre 1% carina na racunare?!?

koliko ja znam uvoznici placaju 5% (ili je bar tako bilo)
tebi na aerodromu kad carine, carine vrednost na licu mesta, a uopste ih ne zanima jesu to zvake za 1000eu ili racunar za 1000eu... i uvek je fiksno 30%, tako pise u papirima koje mozes naci negde na linkovima ambasade... plus toliko su hteli mojoj kevi proslo leto da zaracunaju na laptop
tek u nekim posebnim situacijama se vrsi posebno carinjenje, tj ne na licu mesta, ali mi se cini da vrednost treba da bude >2000eu ili/i da se podnese zahtev za posebno carinjene, naravno onda se placa lezarina i ostale gluposti i to traje par dana/nedelja, e onda je mozda druga stopa...

ajde da ne otvaram novu temu... malo je offtopic ali mozda neko od vas "strucnih" zna ;)
Jel cu da platim carinu ako uvezem biciklu iz Slovenije koja kosta ~200 evra?:)

ajd i ja da pitam - ako uvezem plocu iz madjarske (vrednosti ispod 100e) i na sverc unesem procesor oni mi za plocu nece naplatiti carinu posto je vrednost ispod 100e?

Da. Kao i za sve ostalo preko 100e (bez PDV-a drzave iz koje uvozis).

Edit: odgovor na Swiperov post

2 Anonymous kg: Da.

Poslednja izmena:
100$ ti je dozvoljena suma
100$ je suma do koje se ne plaća carina. Koliko sam shvatio info na sajtu Carine, u vrednosti do 3000$ primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10%. Na to (vrednost robe + carina) se dodaje 20% "poreza na promet" (SIC!). Prema tome, ukupni troškovi su veći od 30%.

Ovo važi pod uslovom da roba nije namenjena preprodaji (znači ako imate 100 istih predmeta može da se primeni druga, nepovoljnija carinska stopa ili da se predmeti oduzmu). Račun o kupljenoj robi je indikator ali ne obavezuje carinika, koji primenjuje neka svoja merila za procenu vrednosti.

Da, da, 100 evra... Izvinjavam se, vrućina pa sam svuda pisao $ umesto €.

a jel moguce da mi ne naplate carinu za biciklu?? i sta ako im kazem da sam ja biciklu nosio kao prtljag da je vozim i sada je vracam samo sto kada sam izlazio nisu mi upisali?:)

salu na stranu.. znaci na 200 evra sta se sve placa? 30 % na 200 evra ili kako? jel se placa na licu mesta ili moze da se plati i kasnije?
ps: kakvi su carinici na prelazu kod Shida?

http://www.fcs.yu/srpski/right/pitanja_odgovori.htm
Kod:
Do kojeg iznosa su fizicka lica oslobodena od placanja uvoznih dažbina na 

robu koju primaju iz inostranstva u pošiljkama?

ODGOVOR
Domaci i strani državljani oslobodeni su od placanja uvoznih dažbina na predmete 

( za licne potrebe ) koje primjau iz inostranstva u pošiljkama, do ukupne 

vrednosti od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Na vrednost pošiljke cija je 

ukupna vrednost veca od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, placa se carina i 

druge uvozne dažbine na celokupnu vrednost pošiljke.

Poslednja izmena:
Hteo bih da kupim neki polovan procesor preko ebay-a. Znaci cena je negde og 30-35 eura. Procesor je u Nemackoj. Da napomenem da je procesor Athlon XP-Mobile 2800+ Barton jezgro. Sa 10% vise napona ide na 4200+, znaci nesto sto se mora imati. Koliko bi me otprilike izaslo to sve sa VAT-om (ako ga ima), postarinom (pise da je 15 eura za evropu kod tog ssto prodaje), porezom kod nas i carinom. Hvala

Swiper je napisao(la):
a jel moguce da mi ne naplate carinu za biciklu??
Moguće je, ali nije mnogo verovatno. ;)

Swiper je napisao(la):
znaci na 200 evra sta se sve placa? 30 % na 200 evra ili kako?
Na 200€ se plaća 10% carine, a onda se na tih 110% (200€ + 10%) plaća još 20% "poreza na promet". Znači, porez se obračunava na vrednost robe prethodno uvećanu za iznos carine.

Imaj u vidu da carinik može bicikl da proceni na vrednost veću od 200€ i tada jedino možeš naknadno da podneseš žalbu, ali carinu i porez moraš da platiš.

Swiper je napisao(la):
jel se placa na licu mesta ili moze da se plati i kasnije?
Ne može kasnije.

@Tarzan

Na tu vrednost trebalo bi da platiš samo troškove carinskog pregleda, jer je vrednost manja od 100€ (vrednost pakovanja i manipulativnih troškova se ne dodaje vrednosti robe) ali uvek postoji mogućnost da carina vrednost proceni drukčije. U ovom slučaju mislim da nije mnogo verovatno.

Poslednja izmena:
i da ponovim pitanje - kakva je carina na granicnom prelazu kod Shida - namcori ili moze ponesto da prodje (autobusom)?

1. Sad sam proverio u novom zakonu o carinskoj tarifi (skinuto sinoc sa sajta Ministarstva finansija) i za veliku vecinu racunarske opreme carina iznosi 1%.
2. Posebno carinjenje se vrsi ako je vrednost robe veca od 3000evra.
Ljudi, proverite i search . Ima nekoliko jako dobrih odgovora (user Zorro je jako dobro objasnio sta i kako se zaracunava)
Pozdrav
P.S. Carina na nuklearne reaktore ja takodje 1% :D:D:D

wiz011 je napisao(la):
Imaj u vidu da carinik može bicikl da proceni na vrednost veću od 200€ i tada jedino možeš naknadno da podneseš žalbu, ali carinu i porez moraš da platiš.

A ako mu pokazem racun? :D

Swiper je napisao(la):
A ako mu pokazem racun? :D
Jel' ti čitaš šta piše? Carinika račun uopšte ne obavezuje!

zar nije carina za racunare 0% ?
PS evo sad vidim dislocated kaze da je 1% znaci nece da osiromasite ako platite carinu.

Poslednja izmena:
Znaci ako monitor kosta 450 USD u USA koliko ce mi drugarica morati platiti na aerodromu za njega........ znaci sve sto treba da se plati......... carina, pdv, takse sve ukupno?

Ja sam racunao da je to sve 30% na cenu od 450 USD (drugarica ce da ponese racun da im pokaze da ne bude odokativna procena 600 USD)....... znaci plus 135 USD.

Ukupno ce da me kosta 585 USD = 488 EUR......?

Da li mi je racunica ok?
Tacan iznos mi je jako bitan, posto ona kupuje za svoj novac a cu joj ja dati kada dodje ovde u BG.

tarzan1321 je napisao(la):
Hteo bih da kupim neki polovan procesor preko ebay-a. Znaci cena je negde og 30-35 eura. Procesor je u Nemackoj. Da napomenem da je procesor Athlon XP-Mobile 2800+ Barton jezgro. Sa 10% vise napona ide na 4200+, znaci nesto sto se mora imati. Koliko bi me otprilike izaslo to sve sa VAT-om (ako ga ima), postarinom (pise da je 15 eura za evropu kod tog ssto prodaje), porezom kod nas i carinom. Hvala

Da li mislis da ti dojde postom i da platis karticom ili da ga sam svercujes?

S obzirom kad je pito to sto je pito, mogo je i da kaze
"otiso sam u setnju u nemacku, a evo sad se vracam a ovo uzdepu mi je digitronac"

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno