Šta je novo?

Carina pri online kupovini iz inostranstva

Ajd da i ja pitam nesto, ne videh nigde na benchu da je to neko pitao... Sta se desava ako stigne da morate da platite carinu i pdv? Da li je moguce ignoristati takav paket (pretpostavljam da jeste)? Sta se desava onda sa tim paketom? Da li to carina zadrzava:)wall:) ili se ipak to vraca onome ko je poslao?

Dobio sam na nekoj nagradnoj igri telefon u Hong Kongu. Pretpostavljam da je najbolje da im kažem da mi pošalju običnom poštom i da navedu da je to poklon i da mene košta 0? Ima li neko neki savet i koliko mogu da očekujem carinu?

Ajd da i ja pitam nesto, ne videh nigde na benchu da je to neko pitao... Sta se desava ako stigne da morate da platite carinu i pdv? Da li je moguce ignoristati takav paket (pretpostavljam da jeste)? Sta se desava onda sa tim paketom? Da li to carina zadrzava:)wall:) ili se ipak to vraca onome ko je poslao?
Moguće je, niko ne može da te natera da ga platiš. Po pravilu bi paket trebao da se vrati pošiljaocu, ali nešto mi se javlja da dosta ovakvih paketa, pogotovo u situacijama kad lično odeš u Savsku i zabezekneš se koliko treba da se plati, pa im kažeš da vraćaju, završi na nekom drugom mestu. Nije tvrdnja, nemam dokaza, ali debelo sumnjam.

Dobio sam na nekoj nagradnoj igri telefon u Hong Kongu. Pretpostavljam da je najbolje da im kažem da mi pošalju običnom poštom i da navedu da je to poklon i da mene košta 0? Ima li neko neki savet i koliko mogu da očekujem carinu?

Da, najbolje je da ide običnom poštom, upakovano u veliki kovertat, zato što se svi paketi otvaraju po defaultu, a pisma mogu i da prođu. Što se mene tiče, stavljati gift nalepnicu je mač sa dve oštrice, pošto se baš takvi paketi skoro uvek prvi otvaraju, pošto carinici idu logikom da je unutra 100% nešto vredno i da se ovako želi zaobići plaćanje carine. Opet, koverta + gift zna da prođe laganica, be ikakvih problema. Sve ti je ovde lutrija, ali ja bih išao na opciju stavljanja neke cifre, s obzirom da si oslobođen plaćanja carine do vrednosti od 50 evra ($65+), onako lepe, a da se uklapa u ovaj iznos i pakovanja u tvrdu kovertu.
A što se tiče carine, varaš se ako misliš da nećeš da platiš carinu samo ako ti neko pošalje kao poklon, pa makar to i stvarno bilo poklon, jer dok ti dokažeš da je to poklon...
Dakle, reci ovima u HK da ne stavljaju gift, već lupe $50, upakuju u veliku kovertu (onu sa pucketavom postavom:)) i pošalju ti airmailom. Velika je verovatnoća da će da prođe.
Pozz

Ajd da i ja pitam nesto, ne videh nigde na benchu da je to neko pitao... Sta se desava ako stigne da morate da platite carinu i pdv? Da li je moguce ignoristati takav paket (pretpostavljam da jeste)?
Nije bas ovo sta pitas ali je vezano - ako ovlastis speditera onda moras da platis sve dazbine u roku 7 dana inace ide kamata a verovatno i lezarina. Retko se desava u praksi ali meni je jednom DHL poslao uplatince 6. dan i to tek kad sam ih zvao.

Da, najbolje je da ide običnom poštom, upakovano u veliki kovertat, zato što se svi paketi otvaraju po defaultu, a pisma mogu i da prođu. Što se mene tiče, stavljati gift nalepnicu je mač sa dve oštrice, pošto se baš takvi paketi skoro uvek prvi otvaraju, pošto carinici idu logikom da je unutra 100% nešto vredno i da se ovako želi zaobići plaćanje carine. Opet, koverta + gift zna da prođe laganica, be ikakvih problema. Sve ti je ovde lutrija, ali ja bih išao na opciju stavljanja neke cifre, s obzirom da si oslobođen plaćanja carine do vrednosti od 50 evra ($65+), onako lepe, a da se uklapa u ovaj iznos i pakovanja u tvrdu kovertu.
A što se tiče carine, varaš se ako misliš da nećeš da platiš carinu samo ako ti neko pošalje kao poklon, pa makar to i stvarno bilo poklon, jer dok ti dokažeš da je to poklon...
Dakle, reci ovima u HK da ne stavljaju gift, već lupe $50, upakuju u veliku kovertu (onu sa pucketavom postavom:)) i pošalju ti airmailom. Velika je verovatnoća da će da prođe.
Pozz

Meni je malo i bez veze da organizatorima nagradne igre kažem da mi pišu neku vrednost, mislim da je ipak najbolje da napišu kako i jeste, pa šta bude. Sad razmišljam nešto drugo, jel ima nekog smisla da recimo ištampam sa neta dokaze da je stvarno bila nagradna igra, mejlove, twitter profil gde je objavljeno i tako to i odnesem unapred tamo gde carine? Verovatno je naučna fantastika :)

Ma možeš ti da im odneseš šta god hoćeš, stvarnost je takva da oni ne moraju to da ti uvaže.
Šta da ti kažem kada carinica nije htela ni da pogleda eBay i PayPal invoice, sa opaskom da je to eBay i da zna da tu sve može da se napiše????
A drugi put mi je diskretno pitala kako ja to plaćam PayPal-om kad Srbija nije na spisku zemalja gde je PayPal prisutan?
Da se svađaš sa njima možeš, ali nije preporučljivo ako planiraš i dalje da kupuješ preko net-a, veruj mi, imaju neku svoju svesku gde upisuju "problematične", pa se onda navrznu i carine im svaki paket. Meni je dotična Evica Radić upravo mahala svojevremeno tom sveskom.
Znam da je najpoštenije da se na paketu napiše da je u pitanju poklon, pošto to on i stvarno jeste, ali ne znam da li će da te zbog toga cimaju ovi sa carine.
Ti vidi, pa odluči.
Pozz

problem je sto bih pravio webshop, a lager robe nije izvodljiv. pa mi onda ostaje jedino legalna varijanta: da placam uredno PDV i carinu.

e sad, ti ili Braca bi mogli da mi pomognete, da vam shibnem listu proizvoda, i da mi izracunate carinu i PDV, odnosno da mi pomognete oko toga sta se koliko carini .. ? i zanima me, da li se na carinu obracunava i usluga slanja ? primera radi - uredjaj - 50 evra, usluga slanja 20 evra - 70 evra. jel na to ide acrina, ili na cenu vrednosti od 50 evra ?

To sto tebi izgleda bezazleno trazi dosta znanja, vremena i iskustva u spediterskim poslovima. A nosi i poprilicnu odgovornost.
Potrebnog znanja nemam, vreme me kosta a odgovornost ne zelim. NHF.
Jedino imam iskustva sa spediterima kao korisnik njihovih usluga i sa procesom transporta, carinjenja, smestaja robe itd. sa pozicije uvoznika. I tu ti uvek mogu pomoci savetom, preporukom.....

Mogu jos da ti kazem da se kod komercijalnog uvoza ne racuna tako kao sto ti mislis ali u sustini ispadne tako. Jedino su cifre razlicite
Prilozis fakturu za robu, fakturu za prevoz i to ti je osnovica za carinjenje. Ovde ne vaze limiti od 50 EUR, sve podleze carini i PDV-u ali kada se to radi na veliki broj komada, odnosno na robu vrednosti 30-40-60K USD troskovi po jedinici su daleko manji.

Ima li ko saznanja da li se počelo sa primenom novih limita od 50€ i 70€ za carinjenje robe kod online kupovine ili je još uvek limit 20€?

Vazi isto sto je i ranije vazilo - ako im se cefne, carinice i robu od 20e (jer ce dodati shipping i taxice i ispasce preko 50e ;)). Ako im se ne carini, moze i roba od 500e da prodje. Ko misli da ce biti neke konkretne promene/primene, zivi u zabludi.

@Igoritza, hoces i da ti mi odradimo taj posao i samo prosledimo zaradu?:) Da taj iz HK zna sta pitas i gde pitas, verovatno ne bi ni pricao vise sa tobom ili bi te ismejavao direktno u lice.

Vazi isto sto je i ranije vazilo - ako im se cefne, carinice i robu od 20e (jer ce dodati shipping i taxice i ispasce preko 50e ;)). Ako im se ne carini, moze i roba od 500e da prodje. Ko misli da ce biti neke konkretne promene/primene, zivi u zabludi.

@Igoritza, hoces i da ti mi odradimo taj posao i samo prosledimo zaradu?:) Da taj iz HK zna sta pitas i gde pitas, verovatno ne bi ni pricao vise sa tobom ili bi te ismejavao direktno u lice.

covece, ne razumes - ja imam odlicne cene, ali sam zadnjih par meseci trazio SVAKAKVE moguce nacine da takve cene prezentujem ovde, jer je iskljucena varijanta lager-a (kontejner) a to je jednostavno neizvodljivo. ako bude paket po paket, po narudzbini - drzava me ojadi, cene mi porastu, nisam konkurentan. nema varijante, nema nacina. u srbiju je nemoguce dovuci stvari po pristupacnim cenama ako nisu kontejnerom. pricao sam pre koji dan sa spediterom, i receno mi je sve u detalj, tako da sam manje vise odustao.

Zasto pitas onda?:)
Sta fali lageru??? Porasce cene i nece moci da se proda? Cim mislis da je tako, ocigledno nisu dobre cene ili nece biti dobre prodaje ovde.

nisi upucen. cene su vise nego dobre, ali treba mi MNOGOOOO para jer to nije obican kontejner .. to je kontejner pun Apple robe ;) pa mi treba minimum 100.000 evra koje nemam, pa mi treba jos brdo para za atest/dozvole/sertifikate, koje nemam, i takoc .. :) a covek sa kojim kombinujem, ne zeli bas da rizikuje, i da posalje takav kontejner meni na "cuvanje", jer sam mnogo lep i pametan. :)

nisi upucen. cene su vise nego dobre, ali treba mi MNOGOOOO para jer to nije obican kontejner .. to je kontejner pun Apple robe ;) pa mi treba minimum 100.000 evra koje nemam, pa mi treba jos brdo para za atest/dozvole/sertifikate, koje nemam, i takoc .. :) a covek sa kojim kombinujem, ne zeli bas da rizikuje, i da posalje takav kontejner meni na "cuvanje", jer sam mnogo lep i pametan. :)

Yebem mu miša, pa svi bi radili poso da je lako :)
Ako imaš dobru cenu (što bliže izvoru) i tržište koje može da potroši tu robu (Srbija? hm...), i spreman si da zezneš oficijelnu distribuciju, fali ti samo još banka da to finansira (i mnogo veliki alat kojim se radi ono sa mišem iz prve rečenice :))

Igoritze, ja ne razumem sta ti hoces!?

Zasto uopste zelis da TI to uvezes? Ako ces vec da pravis webshop, napravi ga, a transport/carinu/speditera, placa kupac. Ne razumem zasto vec 5 srtana vrtis jednu te istu pricu u krug. Amazon, ebay i svi ostali webshopovi rade na taj nacin, a ti izmisljas toplu vodu!? Ako neko hoce da kupi po ceni kojoj ti prodajes, tebi je nebitno da li ces ti platiti sve zavisne troskove ili kupac. Bitno je da roba stigne i bude placena, tj da ti zaradis.

Bezveze komplikujes zivot ....

zato sto sam hteo da umesto drzavi, te pare idu meni u dzep :) prosto jednostavno. aj nemojmo vise o tome.

Ako sam dobro razumeo, ako narucim nesto sto je 100e, uz shipping koji je 50e placam :
1. carinu na 150e
2. pdv na (150e + carina)
3. otvaranje kutije
4. troskove spedicije

Eh, uvek to tako na prvu loptu izgleda, jao vidi sto imam dobre cene. A onda kad malo krenes u sve to, krajnja cena iznenadjujuce brzo raste a stvari se komplikuju :)

Nego kad ste vec pomenuli zvanicnog distributera i zavrtanja istog, ja bih licno i zabranio bilo kakvu eksluzivu u zastupnistvu. To je neka vrsta monopola i mislim da nije opravdano. Ako aj na ovom primeru Apple-a neko moze da uveze tu robu znatno jeftinije, onda nema razloga da mu se to zabranjuje jer neko ima ekskluzivu. Ako su oni vec potpisali sa Apple, onda to po meni pre svega treba da znaci da ce im ovi dati odlicne ulazne cene, obuciti ih, dati im pravo da se predstavljaju kao zvanicni, link ka njima na Apple stranici... I to bi trebala da bude vise nego dovoljna prednost, e ako se i pored toga nekome isplati da uvozi i takmici se sa njima, onda je neko u toj prici jednostavno previse pohlepan :)

Možda nisam lepo sročio pitanje, dakle interesuje me da li je zvanično stupila na snagu odluka Vlade Srbije kojom se povećava limit za oslobađanje od plaćanja carine prilikom uvoza robe iz inostranstva?

Možda nisam lepo sročio pitanje, dakle interesuje me da li je zvanično stupila na snagu odluka Vlade Srbije kojom se povećava limit za oslobađanje od plaćanja carine prilikom uvoza robe iz inostranstva?
Ti nisi razumeo odgovor. Jeste stupila vec, medjutim i dalje vazi pravilo dzungle, tj. bilo ono ispod ili iznad 50e, oni ce cariniti ako im se carini a ne ako je cena manja/veca od 50e.
Evo stigla su mi 3 paketa, dva iznad 70e jedan ispod - ovaj ispod 70e je otisao na carinjenje a ova druga dva nisu. Zasto? Ovaj je veci pa verovatno zbog toga!

Nego kad ste vec pomenuli zvanicnog distributera i zavrtanja istog, ja bih licno i zabranio bilo kakvu eksluzivu u zastupnistvu. To je neka vrsta monopola i mislim da nije opravdano. Ako aj na ovom primeru Apple-a neko moze da uveze tu robu znatno jeftinije, onda nema razloga da mu se to zabranjuje jer neko ima ekskluzivu. Ako su oni vec potpisali sa Apple, onda to po meni pre svega treba da znaci da ce im ovi dati odlicne ulazne cene, obuciti ih, dati im pravo da se predstavljaju kao zvanicni, link ka njima na Apple stranici... I to bi trebala da bude vise nego dovoljna prednost, e ako se i pored toga nekome isplati da uvozi i takmici se sa njima, onda je neko u toj prici jednostavno previse pohlepan :)

Pa jeste neko pohlepan - Apple and all that goes with it :D

Eh, uvek to tako na prvu loptu izgleda, jao vidi sto imam dobre cene. A onda kad malo krenes u sve to, krajnja cena iznenadjujuce brzo raste a stvari se komplikuju :)

Ovo je off ali da odgovorim:
Nema zabrane, to sami proizvođači žele da kontrolišu. Cene na američkom tržištu uglavnom su niže ali njihova garancija ne važi ovde i obratni itd. Tako na našem tržištu imaš više distributera za neki brend (Intel na primer) a za neke samo jednog. Sve je to odluka proizvođača da bi imali neku kotrolu tržišta (ostavimo po strani moralnost takve odluke). Sa druge strane, sve je urađeno da se jednostavno ne isplati da pazariš nešto u maloprodaji u jednoj zemlji, to doneseš i prodaš u drugoj a da istovremeno zaradiš išta vredno pomena. Izgleda ponekad da može ali samo izgleda :)

Poslednja izmena:
Posto znam kako funkcionise uvoz na veliko, jer radim za svoju firmu relativno veci uvoz (za nase potrebe, ne distribuciju), ne slazem se.
Za skuplju robu, pogotovu nesto tipa Apple isplati se debelo uvesti cak i iz Norveske recimo, gde su najskuplje cene mozda unutar "normalne" Evrope. A recimo uvoz iz Nemacke se isplati za skoro bilo sta, osim za low-end (zato je recimo AMD uvek bio manje/vise slicnih cena i kod nas kao vani).
Uvoz Apple robe iz UK se isplati sa sve spedicijom i atestima i za manju kolicinu (tipa 5000e). Atest je samo smor, ali za takve sume je isplativ.

Uredba o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, stupila je na snagu od 13.10.2011. godine.

Ovo su izmene u dva člana koja se tiču oslobođenja od plaćanja
uvoznih dažbina (kopirano iz uredbe).

Član 6
Domaći i strani državljani oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode.
Lica iz stava 1. ovog člana oslobođena su od plaćanja uvoznih dažbina na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, koje nisu komercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 70 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
Pošiljka je nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, ako:
1) se radi o povremenim pošiljkama,
2) se pošiljka sastoji od robe namenjene isključivo za ličnu upotrebu korisnika povlastice ili članova njegove porodice, koja po svojoj prirodi i količini ne ukazuje da se radi komercijalnoj pošiljci,

3) ne postoji bilo kakva obaveza plaćanja primaoca pošiljke.

Vrednost pošiljke iz stava 2. ovog člana ne obuhvata iznos stvarno plaćenih troškova prevoza, odnosno poštarine.
Roba iz stava 1. ovog člana koja nije deljiva nije obuhvaćena ovom povlasticom.
Oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina ne odnosi se na pošiljke čija je ukupna vrednost veća od vrednosti propisane u stavu 1. ovog člana, kao ni na pošiljke koju domaći i strani državljani primaju od pravnih lica iz inostranstva.

Član 29
Uvozne dažbine se ne plaćaju na pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode.
Pošiljkom male vrednosti, nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, osim pošiljki koje se sastoje od alkohola i alkoholnih pića, parfema i toaletne vode, duvana i duvanskih proizvoda, smatraju se:
1) pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 evra, u dinarskoj protivvrednosti;
2) javne isprave, trgovačka korespodencija, poslovne knjige, robna, pravna i finansijska dokumentacija, čekovi, menice, obveznice, akcije i efektivni strani novac, kao i privatna korespodencija.

Jel neko zna kako se krecu troskovi spedicije? Dakle firma narucuje uredjaj 3000evra (uracunata postarina preko UPS-a) da kazemo da je carina 10% dakle izadje 3300evra ako se placa pdv to je 3900evra. E sad kako ide prica sa spediterom? kako on racuna svoju cenu?

Pitam jer uredjaj i oprema ovde bi kostala preko 6000evra pa se isplati naruciti iz Nemacke jer koliko vidim izadje 3300 (bez pdv) ili 3900 sa pdv. E sad me samo brine taj famozni spediter. Koliko oni uzimaju?

Vidim pominjete i neke ateste i sertifikate? Jel to potrebno kada se uvozi samo jedan uredjaj koji nije uopste opasan (ultrazvucni merac debljine)?

Spediter ce ti uzeti fixnu sumu po broju artikala - bez obzira da li je vrednost 30e ili 3000e, pa se skupa roba isplati uvezti. A i da pilicare pa traze vise, ti mozes svog speditera da angazujes i on to uradi za sigurno ispod 50e za jedan artikal. DHL naplacuje oko 3300din, ne znam do koliko artikala. FedEx najvise zeza jer nece da rade preko 5 artikala (doduse odavno sam ih koristio i bas zbog ovoga nisam vise). Pod svog speditera ne znaci da vec imas speditera, mozes bilo koju sped-kucu da angazujes (ili cak i sam ako imas nekog radnika koji ume da popuni one papire).
Za atest ne znam! To jeste cesto zeznuto - ja sam recimo zato uvezao laptop kao fizicko lice jer bi inace firma morala da se trti sa atestom :( Za laptop....
Atest ce ti oduzeti vremena, nece preterano dodati cenu (150e ako se dobro secam).

OT: Zar ne dobijas nazad MwSt. i zar nisi u sistemu PDV-a?

@alfaunits

Nije moja firma vec prijatelj razmatra da krene u privatne vode pa mu treba informacija za kupovinu iz inostranstva. Pa ajde da proverim kako stoje stvari.

Posto ce imati povrcaj PDV onda mu je bolje da ipak radi atest tj. da ide preko firme.

Hvala na informaciji.

Ako tek ulazi u vode, neka odmah porucuje dok jos nema nikakav promet, trazi odmah PDV nazad, dodje inspekcija da proveri (da nema nicega u knjigama :D) i onda je miran neko vreme za PDV :) Svi koji su u sistemu PDV-a kazu da je inace smaranje, pa cu mu ovaj savet vredeti vise nego savet za spediciju :)

Da se vratimo na temu... paket 124$, 90$ vrednost robe (znaci ispod 70e) + shipping, carina, PDV, spedicija izasli 80e :D

Nazad
Vrh Dno