Šta je novo?

Cao pirateriji

Jedan Baja je napisao(la):
Ako imas sata hard nijedan kabl nikada ne moras da cupas:)
Mislis na USB rack ;)

Civil je napisao(la):
Au, brate, opet kazem, NISAM REKAO DA PIRATERIJE NECE BITI. Cak ne verujem ni da ce se smanjiti ali NECE BITI VISE TOLIKO KORISNIKA ISTE. Eto, to je ono sto hocu da kazem!!!

Slazem se sa Vladom koji kaze da je buducnost u Online igrama. Mada, to je u normalnom svetu odavno sadasnjost. Pa evo, ja sam kupio GW i igram ga mesec dana i kazu mi da nisam stigao ni do pola igre (igrao sam jedno 50-ak sati) a igracu ga znaci jos minimum toliko a da ne pricam posle o mogucnostima PvP, GvG, drugi likovi, razlicite kombinacije, ma svasta nesto - znaci super stvar kojom cu se zabavljati mesecima!

Kada se samo setim koliko sam puta pozeleo da kupim original i da se manem vise krekova, image-a i gulposti. Fora je u tome sto mi nemamo tu "kulturu" kao ljudi u normalnom svetu - mi igre placamo sto dinara i nabavljamo BUKVALNO sve sto izadje barem da vidimo a oni skinu DEMO jer imaju strava brze veze, pa ako im se svidja kupe igru. I ja bih voleo tako da radim. Tako bih kupio nekoliko igara godisnje koje bi mi bile i vise nego dovoljne za tu godinu. Ja na primer trenutno imam jedno 10 igara koje nisam odigrao jer nemam kada ali glavno je da sam ja njih kupio. Cak i da imam ne znam koliko para, sumnjam da bih tih 50-ak evra davao na ovoliko igara koliko ih sada kupujem. Pa bre, nabavim desetine igara godisnje.

Budućnost, nažalost ovisi i o finansijama. On-line gaming je suštinski vezan za licenciran software, odnosno games. Ne računam LAN i WAN [VPN] igre preko 3rd party servers.

Sorry, ali, ako si zaista želeo da izjaviš ovo što si izjavio "Cak ne verujem ni da ce se smanjiti ali NECE BITI VISE TOLIKO KORISNIKA ISTE", na stranu logička greška... Ispravi se, odnosno dodaj šta si u stvari htio reći, verujem da si nešto drugo htio reći jer je thread koji si započeo i više nego koristan (potreban).

Verovatno si mislio da će ljudi odustajati od piratskog software-a zbog složenosti problema instalacije. Ili?

Poslednja izmena:
@ idavik - procitah i pre editovanja tako da ti odgovorim :d , mislimo isto samo sto sam se ja pogresno izrazio a ti pravilno. Postoji nelogicnost u toj Civil/Ogijevoj izjavi i na nju sam hteo da se osvrnem.

idavik je napisao(la):
Sorry, ali, ako si zaista želeo da izjaviš ovo što si izjavio "Cak ne verujem ni da ce se smanjiti ali NECE BITI VISE TOLIKO KORISNIKA ISTE", na stranu logička greška... Ispravi se, odnosno dodaj šta si u stvari htio reći, verujem da si nešto drugo htio reći jer je thread koji si započeo i više nego koristan (potreban).

Zaista sam mislio to sto sam rekao. Piraterije ce biti, doduse mozda u smanjenom obimu nego do sada, jer ce i ljudi koji se njome bave shvatiti da vise i nema toliko smisla prodavati ovakve egzibicije kakve se sada prodaju, a posebno ce to uvideti, kao sto sam rekao, kada se broj ljudi koji koristi piratski softver smanji. Dakle, evo, ja sam prvi koji nece koristiti takve nazovi igre a verujem da ce mnogo ljudi postupiti kao ja (koji su do sadsa koristili) i samim tim ce se broj konzumenata smanjiti.

Evo iskreno da vam kazem, iako u poslednje vreme kupujem igre na jednom dobrom i proverenom mestu (doduse malo skuplje placam) i bez njih ne znam sta bih radio, te zelim da sto duze opstanu - sa druge strane sam veoma ogorcen na drzavu sto im dozvoljava da rade to sto rade. Ocigledno je da imaju opasna ledja ili je vlasnik neki baja. Znaci, bukvalno imaju svoje prostorije, jos su mi slozili pricu da placaju zaposlenima doprinose i da je firma registrovana a cak i da to nije tacno oni opet imaju prostorije, svi znaju za njih a oni tako nesmetano rade svih ovih godina, cak i u momentima kada su se on-line pirati maksimalno pritajili zbog velike "hajke" na pirate. Pa ne moze se tako selektivno primenjivati zakon.

Ma da nema piraterije ne bi bilo ni Microsoft-a, ni Blizzard-a ni gomile drugih softverskih kuca... Mislim, bilo bi ih, al' ne bi bile toliko jake i popularne kao sto jesu...

Pokazite mi aplikaciju/igru za koju nema kreka i ja cu Vam pokazati promasen softverski projekat! Dozvoljavam sebi odstupnicu kada je rec o velikim nesiroko upotrebljavanim vrlo, mislim VRLO, skupim projektima koje ne mogu da se pokrenu osim ako nemate azotom hladjenog kreja... :D

Civil je napisao(la):
@Wolfman Upravo o tome i govorim, o tih "milion nacina" . To je za mene besmisleno. Besmisleno mi je da kupim neku igru koju posle moram da rezem na neki drugi disk da bi ona radila tako sto cu cupati kablove + dubiti na glavi dok se instalira. I nisam shvatio, sta nije u redu sa GW-om? Igra je ekstra, jeftina je i vredi svaku paru.

brate ako je tebi besmisleno onda kupuj originale , ako vec imas para , a nas smrtnike ostavi da cupamo kablove kako nam je sudjeno!

Ja bih kupovao originale da su 1000 dindzi. Veca zarada za kompanije, ja se ne kidam oko patcheva i svih ostalih cuda...Znaci asinhrone cene po regionima (kao ova prica o Rusiji) i igre bi valjda bile bolje nego ove godine. Vise para, veci tim i ostala ulaganja - bolja igra. Ali brate ubi nas ministar sa ovih 20% :mad: . Ubi i jadne :guitar: . BTW vi sto cupate kablove, zasto to ne moze da se odradi u device manageru sa disable DVD?

Marti Misterija je napisao(la):
@ idavik - procitah i pre editovanja tako da ti odgovorim :d , mislimo isto samo sto sam se ja pogresno izrazio a ti pravilno. Postoji nelogicnost u toj Civil/Ogijevoj izjavi i na nju sam hteo da se osvrnem.

Nije bilo potrebe da pišem dva puta istu stvar. Kod Tebe je i dalje prisustna nelogičnost, ali thread se ionako (u velikoj meri) odnosi na njega, odnosno njegova mišljenja.

Kad bih se samo setio šta sam Tebi tačno prigovorio... Pored gore spomenutog. Nešto apropo poklapanja dotičnog?

Pišem komentar na overclock, paralelno kontrolišem nešto, promatram Yamilu Diaz predstavljenu u nečem jako lepom što spava, pa mi je RAM prezauzet... :smoke:

Poslednja izmena:
ja ne pamtim kada sam zadnji put cupao kablove niti imao slicnih problema... igram sasvim solidan broj igara mesecno...

Poslednja izmena:
Ja čak i ne znam o kakvom se čupanju raadi!? :smash:

i meni se cini da ce piraterija silom prilika biti smanjena, mozda prije svega jer pokretanje pirata polako postaje visha matematika, za koju nije bas svako sposoban (mene su komsije zvale i za samo kopiranje krekovanog exe fajla, kako bi se snashli sa starforce-om, bolje da i ne pominjem). Gledano po velicini thread-ova, jako malo ljudi igra npr. novi Splinter Cell ili PoP. Kod nas u CG isto od NG rijesili da ukidaju pirateriju, masovne rasprodaje pred NG i ovih nekoliko dana posle NG, neki pirati su vec udarili katanac, drugi najavili povecanje cijena (naravno! :d ) i rad samo sa "poznatim musterijama", vidjecemo kako ce dalje ici...

Poslednja izmena:
Pa nisu piraterija samo igre, majku mu...

A to sto se dnevno svuce 2 giga svega i svacega preko najsporijeg ADSL-a? :p

Nekima je piraterija izvor prihoda, nekima jedini način da ostvare zabavu...
Postoji, drugi, daleko duži, i nadasve značajni niz razloga postojanja i opstanka...

Cena piratskih CD/DVD naslova [games, movies], po mojoj odokativnoj proceni je slična ceni plaćenog pića sa nekom devojčicom u prosečno dobrom kafeu. Ako, kao što mnogi navode, provode dosta vremena igrajući igre...

Ergo, bez ljutnje, ali, taj novac može ići u nešto kvalitetnije i isplativije. Bilo za izlazak jednom u mesec dana, kada glumiš frajera, i očaraš polovinu, ili pokušaš dovijanjem da razvučeš tih mesec dana... Bilo skupljanjem love, te investiranjem u nešto što će sutra doneti lovu...

Pa ta polovina, ako vredi, uoči to, odnosno tvoj trud i šta je iza tog truda, pamet, te ti pomogne...

Lično, pre mesec dana, prestao sam se igrati, iz mnogih razloga. I dalje, doduše volim igrati šah, mada nije igra u klasičnom komjuterskom smislu.

Piraterija, pored očigledne ekonomske i psihološke dimenzije, manifestovanog nivoa, ima i par latentnih.

Jedan od njih je onaj thrill prilikom rada na razbijanju zaštite. Primenjena kriptologija, reverse engineering...

Drugi je obrazovni. Koliko "analitičar" sazna o zaštiti, toliko ste/smo i mi, kao "korisnici", u velikoj meri, svim tim komplikovanim uputama koje moramo ispratiti u cilju igranja igre, "primorani" da doznajemo nešto. Koga bi inače uopšte zanimala StarForce zaštita da je primenjena, recimo samo na CAD programima. Studente lepog zdanja na Bulevaru.

Ovako, elementarnim, ali informacijama o toj zaštiti, tehnici probijanja iste, kao korisnici, ipak raspolažete. Neka vrsta informatičkog opismenjavanja, odnosno, produbljivanja znanja iz domena software, ko spomenu kablove, i hardware-a...

Da nije piraterije, probijanja uvek nesavršene zaštite, ne bi se usavršavala ista. Ne bi neko seo, razmislio o starom algoritmu, ili postavio potpuno drugi. Napravio neku vrstu revolucije. Ne bi neko opet seo i razmislio kako dođavola da probije neko novo čudo, za čije rešenje ima predlog koji u random shemi, radi/neradi... Kako "korisnik" da bude zadovoljan?

Piraterija je uvek falsifikovanje, bez daljih eufemizama. Autetničnost falsifikata u ovom slučaju je funkcionalnost hack-a, odnosno generisanog koda, crack-a etc. Falsifikovanje je u osnovi spoj umetnosti, veštine, i nauke. Ili si pobednik, ili poraženi. Ili imaš satisfakciju ega, ili si ubijen u pojam, kada probijaš zaštitu, ili radiš kopiju Rembranta.

Rembrant... Neće se svi složiti, ali, bolje je imati u sobi Rembranta, zar ne? Mona Lisa je ipak jedna i nedostupna, ali... Preferiram da imam Rembrante.

Što više ljudi bude preferiralo Rembrante, i napuštalo "određenu" psihologiju, kao društvo ćemo napredovati, u smislu građanske kulture.

Toliko od mene, za ovo predivno jutro, u sobi u kojoj je nešto mnogo lepo i toplo, ali sam ja ipak za radnim stolom i na 5 stepeni....

Edit... Čitam SpeedFan... Toplije i HDD-u, 19, i procesoru, čitavih 26...

:wave:

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Pa nisu piraterija samo igre, majku mu...

A to sto se dnevno svuce 2 giga svega i svacega preko najsporijeg ADSL-a? :p

pa nisu, ne radi mi ni Zingarelli ital. rjecnik, koji sam skidao 4 dana sa mule :D

A vama je lako, 2 Giga dnevno, nama je najsporiji ADSL 512/128, ali imas limit od 5GB mjesecno (student paket), za 20e, za vishe $$$ veci limit (do maximalnih 20GB, koje su trenutno promotivno duplirali, ali kosta eheheeee... blizu stotke :crash: ). Smrt Telekomu CG! :mad:

Da se razumemo! Da nema piraterije, nebi ni bilo toliko prometa za izdavace SW-a. Cela svetska halabuka oko piraterije je u stavri jedan jako veliki vid reklamiranja za iste, koji tvrde dagusri otkidaju dobar deo prihoda od prodaje. Pa nisam lud da dam xxxx evrova za neki CAD koji mi se mozda nece svideti ili ne daj boze koristiti. KUpis za xxx dindzi pirat, vidis dali je to to, i onda kupis original, ako ces da resavas moralne dileme, trileme etc.
Ja bih vrlo rado kupio par igara, prvensveno zbog online igranja, a cupanje kablova mi u opste nije problem. Ali se tu javlja novi problem. Gde kupiti kod nas? Prodavci nece da da im naslovi od par hiljada dinara skupljaju pola godine prasinu na rafovima, pa su se dosetili izvrsne zamisli. Nece iste ni uvoziti ni prodavati. Uglavnom se mogu naci mega-ultra-zgazismrt hitovi i to je sve. Ako hoces da kupis preko on-line shopa, dodjes do cudnog saznanja da ne isporucuju softver ,u velikoj vecini prodavnica, u zemlju srbiju. Znaci sve i da mogu/hocu da kupim igru, nemam gde. I kako onda da suzbijes pirateriju???

Poslednja izmena:
BozicBata je napisao(la):
Ko je malo snalazljiviji i malo proceprka po netu ne mora ni da cupa kablove. Ko zna zna :banana:

@BozicBata: Pa kazi ljudima lepo nasta si mislio, vidis da pocupase svi kosu zbog cupanja kablova :D :D :D

Ljudi taj problem sa cupanjem kablova se jako prosto resava ako na ploci imate raid kontroler. Ako ne, mozete da kao sledeci apgrejd kupite jedan dodatni raid. Jednostavno povezite vase cd ili dvd-ove na njega i onda nema smaranja sa starforsom jer ih on neprepoznaje onda.

Elegantno i jednostavno resenje rekao bih. :type:

eeee, ja u CG ni jedan jedini original nisam vidio da se negdje prodaje (a zivim u PG ipak), a ukidaju nam pirate! Prve PC originale sam vidio sad kad sam za Bugarsku ishao :) Izem ti politiku...

Ja bih kupovao originale da su do 1000 dinara. Naravno ne sve, ali određen broj igara je jednostavno remek-delo digitalne tehnologije i treba se na pravi način zahvaliti autorima...

Čudo ne javlja se niko od ovih što drže 6800/7800SegaMega po potpisima, da čujemo šta oni misle o bespravnoj gradnji :D

Nije dobro poredjenje (sa strane legalnosti), al' verovatno isto sto i debeli instant-bizMismeni koji voze jos deblje "mechke" i "bemveJeve"... :d :p

Eno imam Splinter Cell 2 i Prince Of Persia 2 (dobio sa leadtek 6600) treba nekome :d

Nezvanicno od skoro postoji cip i za to. Drugo kad je Sony u pitanju bilo kec, dvojka ili PSP budi siguran da sva modovanja poticu od samog Sony-ja tj. on to omogucava (nezvanicno naravno). Uzmi cifru koliko bi konzola manje prodali da ne moze da se moduje (ne posmatraj nas nego recimo Rusija, Kina, istok uopste). Gotovo sam siguran da oni daju specifikaciju za pravljenje cipova koju onda gurnu nekom na istoku i eto ti modovanih konzola.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Što se tiče zaštita, Sony je uradio dobar posao sa PSP-om... jeste, i na GC-u su igre bile na nestandardnom mediju, ali zahvaljujući onom exploitu su mogle da se iskopiraju na PC... dok će Sony stalno da krpi firmware a nove igre zahtevati novi firmware...

U ovoj zemlji nasi biznismeni imaju filozofiju po kojoj se mora zaraditi x puta vise nego sto je nesto placeno i zato imammo pljackaske cene. Znaci ne recimo 10% nego 100, 150, 200%.

bakiba je napisao(la):
Ja bih kupovao originale da su 1000 dindzi. Veca zarada za kompanije, ja se ne kidam oko patcheva i svih ostalih cuda...Znaci asinhrone cene po regionima (kao ova prica o Rusiji) i igre bi valjda bile bolje nego ove godine. Vise para, veci tim i ostala ulaganja - bolja igra. Ali brate ubi nas ministar sa ovih 20% :mad: . Ubi i jadne :guitar: . BTW vi sto cupate kablove, zasto to ne moze da se odradi u device manageru sa disable DVD?

@llidan
'Ajd ako vec poklanjas. :)

@ jegulja
Skoro pa sam siguran da je to tako... Ne samo sa PS2-om, već i sa određenim softverima. Svaka kompanija koja dopusti da se skine trial/demo/whatsoever ispituje tržište i stvara svoju predstavu prolaznoszi tog njenog softvera. Siguran sam da postoje ljudi u softverskim kućama kojima je zaduženje da prate forume po netu koji se bave njihovim softverom, problemima i rješenjima za iste. Na taj način imaju najjeftinije ideje i rješenja za probleme svojih programa, a u isto vrijeme skraćuju sebi vrijeme razvoja nove verzije ili unapređenja postojeće verzije programa.

Pitanje za sve: volio bi da čujem šta mislite kako dolazi do novih verzija programa? Tip programa nije bitan, bitno je to da ta nova verzija uvijek pogodi preko 50% očekivanja "publike", ali isto tako i dugo iščekivane opcije/krupne napretke daju na kašičicu...

Hoću da kažem, primjera radi, mi još uvijek nemamo pojma šta sve Windows OS šalje Microsoft-u i pored toga što se oni stalno ograđuju da nema nikakvog leak-a podataka od operativnog sistema prema njima. A za ostali softver da ne pričam.

Ja lično, da živimo u normalnom svijetu, tj. državi (kao što ne živimo), gdje se normalno radi i zarađuje, ne bi plaćao piratska izdanja (bilo igara/filmova/muzike ili programa/operativnih sistema), već bi kupio original. Iz više razloga, ali jedan ("hardverski" :d) preteže - pressed medija uvijek duže traje od snimane, a i podrška uvijek postoji za bilo koju vrstu problema.

Pozdrav.

Delija je napisao(la):
@llidan
'Ajd ako vec poklanjas. :)
Javi mi na PM ako hoces, meni skupljaju prasinu :)

Hvala najlepse, druze, salio sam se. :)

Pozdrav :wave:

Mislim da je sadashnji prodaje softvera (igara) ima pogreshan pristup...
Nisam genije, ali mislim da bi bilo mnogo bolje da se radi po principu "you like it - you buy it"... A ne ovakvo prodavanje machke u dzaku - "dok ne ubacish original, ne mozesh ni videti igru".... I onda nakon pljunutih xy$, chovek se smori osrednjom ili budjavom igrom (ili programom) umotanom u extra reklamu... Fuj! Pa nije ni chudo shto postoji piraterija...

Generalno, kao shto su vec mnogi pomenuli, igre za koje smatramo da vrede sakupe se pare i uzmu originali... To je i moj stav. Ako igra zaista vredi, skupicu za nju koliko god da koshta! I to nevezano za standard... Standard ne treba da bude izgovor, narochito kada pogledate koliko kesha neki bacaju na nove grafichke...

Poslednja izmena:
Naravno da cu kupovati samo pirate,tu razliku je bolje dati za hardver i super mi je sto ih svudje ima,nisam tele da dajem 20-30e kad mogu 3-4e

Kao da zaradjujemo ne znam koliko para,da nam recimo XFX6800GS/X850XT kostaju 180/200e(kao u americi) a ne 280/300 i kusur evra....pa lijepo kupimo jeftinu a vrhunsku masinu i odvojimo jedno 200e na igre i legalne programcice

Jedini original sto cu kupit(kad nadogradim komp) je BF2

nikolaf7 je napisao(la):
Jedini original sto cu kupit(kad nadogradim komp) je BF2
znaci ipak si tele? :trust:
znas li kolko ima igara koje vredi kupiti kao i BF2?
(da ne ulazimo u to da se ukusi razlikuju)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno