Šta je novo?

Cao pirateriji

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Trebalo bi da smem da pricam o pirateriji kao pojavi bez davanja bilo kakvih linkova, saveta kako krekovati itd.

U tu svrhu zelim da kazem da je moje misljenje, svidelo se to meni ili ne, da piraterija IGARA polako ali sigurno izumire. Svedoci smo sve savrsenijih i savrsenijih zastita i meni licno ne pada na pamet da iskljucujem kablove iz optickih uredjaja da bih mogao da igram neku igru, pa makar to bio i Oblivion.

Cenim da cemo u buducnosti morati da se presaltujemo na on-line igre koje se igraju mesecima i koje se placaju. Znaci ono, dve-tri igre godisnje. Bolje i to nego da placam 50e za jednu igru svakih 15 dana. Sto u stvari uopste nije lose, cak je super jer sam ubedjen da u svetu vise skoro da i ne igraju single player igre, ili igraju ali tek onako, da se kaze... Ili cemo igrati stare igre i one koje nismo odigrali jer nam najnovije definitivno vise nece biti omoguceno da igramo - postavlja se pitanje, a sta posle?

Ne bih se brinuo zbog sve bolje zastite softvera - zastita k'o zastita - uvek se provali.
Problem piraterije ce se moci resiti samo strogom primenom zakona i povecanjem zivotnog standarda ljudi u nasoj zemlji. ( A i tad nece nestati piratskog sw-a - verovatno ce se smanjiti na "podnosljivu" meru - na primer, nece se prodavati na ulici ).

Ja isto mislim da ce piraterija i dalje da zivi. Koliko znam ekipa iz Daemon tools-a radi na novom programu "IDE Jammer" koji bi trebao de resi problem oko iskljucivanja kablova.
U sustini malo su preterali sa tim zastitama jer ako posedujem original trebalo bi da mi se omoguci da koristim image umesto original diska. Nego sad ako imam npr X3 the reunion original a necu da d**kam disk svaki put kad startujem djusku moram da skidam IDE kablove...

nemojte tako ogranicheno da gledate na to, nije stvar originala samo imati original neke single player igre i kutiju/uputstvo ili sta vec.
Poenta je u online igranju, u cdkey-evima i nekim stvarima koji chine igru kao takvu i gde je jedini pravi izbor imati original ili prosto (ako postoji mogucnost) kupiti CDkey da bi se posteno igralo :)
Mislim, nek se jave sami igrachi WoW (ili chega vec, nemam pojma o tome), ja mogu za Battlefield2 da kazem, nije fazon samo u originalu kao originalu, naravno da necu da drzim DVD u drajvu kad god igram, ali bar sam siguran da mogu da ga igram na dobrim ( i/ili rankovanim) serverima, stranim turnirima i sa drugim modovima sem klot BF2 :)

Nisam ja rekao da piraterije nece biti, koliko vidim i dalje igre izlaze normalno kao i ranije, ali smatram da je besmisleno raditi sve to sto pise da bi se igra startovala. Zaista mislim da niko normalan nece to da radi - iskljucivanje kablova svaki put pre igranja igre je dibidus izmisljotina, stvarno...

Sto se originala tice, ja i ne znam da li svaka igra bas zahteva disk za igranje i da li drlja po disku prilikom igranja. Prosto, jedini original koji imam je Guild Wars, a on ne trazi disk.

Civil, ti bas nisi u toku,a? :D
Ne znam kakva je situacija tamo gde ti zivis, ali ja nemam nikakve probleme sa piraterijom. Imas milion nacina kako da prevazidjes tu zastitu, koristivsi neke programe za rezanje diskova, preko nekih alatki i slicno (zavisi od toga sta se piratu i tebi najvise svidja). Sto se tice net igranja, tu sam primetio da je bas Guild Wars izazvao veliku pometnju jer ne mogu da prebrojim ljude koji su pljunuli velike pare (za igru?) samo da bi je igrali na netu. Doduse, njihova stvar, bas me briga.
Ne brini se piraterija nece izumreti, moze se smanjiti, da se igre kasnije pojavljuju na crnom trzistu, ali uvek se nadje nacin...
A sto se tice nacina prodavanja (mislim na ulici ili slicno) prodavci postaju sve mastovitiji, cak sam u zadnje vreme cuo (i isprobao) neke nacine koji mi nisu padali na pamet :D.

Mislim da kad se podvuce linija, da se dodje uvek do iste stvari: koliko imas para. Ako nemas, cupaces kablove, ako imas malo vise cupaces ponekad, a ako imas dovoljno, onda nikad... as easy as that. Retki su ljudi koji ne bi kupili original iako mogu da ga priuste, samo iz hira

@Wolfman Upravo o tome i govorim, o tih "milion nacina" . To je za mene besmisleno. Besmisleno mi je da kupim neku igru koju posle moram da rezem na neki drugi disk da bi ona radila tako sto cu cupati kablove + dubiti na glavi dok se instalira. I nisam shvatio, sta nije u redu sa GW-om? Igra je ekstra, jeftina je i vredi svaku paru.

@MrSa Kako to mislis, "ako nemas, cupaces ponekad" ? Postoje samo dve alternative, ili ces cupati ili neces cupati. I to se ne moze prevazici ni uz pomoc "milion nacina" kako kaze Wolfman. Posebno kada povremeno kupujes (kao ja) na mestu gde je sto posto igra proverena pre pustanja u prodaju i gde se ne zuri sa time sve dok se ne bude siguran u to kakav najlaksi moze da bude postupak instalacije. Samo pogledaj koliko se smanjuje broj igara koje imaju klasican krek. Maltene, sve novije bolje igre ga nemaju.

Poslednja izmena:
Cat je napisao(la):
Ne bih se brinuo zbog sve bolje zastite softvera - zastita k'o zastita - uvek se provali.
Problem piraterije ce se moci resiti samo strogom primenom zakona i povecanjem zivotnog standarda ljudi u nasoj zemlji. ( A i tad nece nestati piratskog sw-a - verovatno ce se smanjiti na "podnosljivu" meru - na primer, nece se prodavati na ulici ).

E moj prijatelju. Misljenja sam da bi svi bili srecni da se piraterija javlja samo kod nas. Nas je malo, pricajmo o Rusiji, Kini, Indiji.... Ove zemlje nisu (Putin kaze nitice) da potpisu sporazum sa Microsoftom. A sto se izvrsioca zakona tice veoma su mastoviti. Racija na pc igre - pokupe sve diskove za play station, muziku, x box. Covek urla ljudi vas je nalog za PC, ali ne, pametni inspektor (moj kolega poznat po ogranicenosti i gluposti - verni sprovodilac zakona) kaze ma sve ti je to isto, dzabe se bunis!!! Epilog coveka rebnu ogromnom novcanom kaznom i prete mu zakonom. Sto se pitaterije tice mislim da nikad nece da umre, a sto se tice vadjenja kablov i slicnih fora ne pada mi NAPAMET!!!
Buducnos je u onlajn igrama sa jeftinim godisnjim pretplatama (EVE, WoW) :)

ne kontaju ljudi kakav konfor dobijaju kupovinom originala.
mozda je najveci krivac za to ne razvijen broadband internet kod nas.
u svakom slucaju polako ce mnogi shvatiti....

Piraterija definitivno nece odumreti, isuvise je velika zajednica korisnika i njihova motivacija, tako da ce se uvek naci nacina za prevazilazenje zastite ...jedan od novijih primera je mogucnost piratizovanja igara za GCube

Ja zasada koristim SFNightmare, tako da npr pokretanje toca2 zahteva samo mount fake image-a i klik na ikonicu :)

@Civil
Sve ima svoju cenu. Hoces laksi nacin da zaradis 50 evra od cupanja glupo kabla? :p

A ono sto kaze Ji za igranje preko neta, apsolutno stoji. Dok ja pucam pare na prazne DVDe i CDe za rezanje muzike, moji drugari poslednji dinar daju na pretplatu za WoW i slicne sprave za gubljenje vremena. :)

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Trebalo bi da smem da pricam o pirateriji kao pojavi bez davanja bilo kakvih linkova, saveta kako krekovati itd.

U tu svrhu zelim da kazem da je moje misljenje, svidelo se to meni ili ne, da piraterija IGARA polako ali sigurno izumire. Svedoci smo sve savrsenijih i savrsenijih zastita i meni licno ne pada na pamet da iskljucujem kablove iz optickih uredjaja da bih mogao da igram neku igru, pa makar to bio i Oblivion.

Cenim da cemo u buducnosti morati da se presaltujemo na on-line igre koje se igraju mesecima i koje se placaju. Znaci ono, dve-tri igre godisnje. Bolje i to nego da placam 50e za jednu igru svakih 15 dana. Sto u stvari uopste nije lose, cak je super jer sam ubedjen da u svetu vise skoro da i ne igraju single player igre, ili igraju ali tek onako, da se kaze... Ili cemo igrati stare igre i one koje nismo odigrali jer nam najnovije definitivno vise nece biti omoguceno da igramo - postavlja se pitanje, a sta posle?

Nepotrebna tema, jer pirateriji nikad nece biti kraj.

To ti je isto kao kad bi rekao da vise nikad nece da se kradu kola jer postoje nove zastite za kola.

Tako da ne postoji 100% zastita.

Piraterija nece nikada umreti, uvek ce postojati dobri ljudi koji ce se cimati oko skidanja zastita da bi se ljudi normalno igrali :)
Ono sto mene odbija od kupovine originala (pored cene naravno) je to sto mogu da napravim katastrofalnu gresku u izboru igre. Mislim, to nije slucaj sa nastavcima igara koje sam igrao pa znam sta ocekujem. Prvenstveno mislim na nove naslove jer mi se ne kupuje macka u dzaku, ne po takvim cenama.
Sto se tice online igranja to trenutno nije nikakva perspektiva u Srbiji. Postoji veliki broj ljudi i u samom Bg-u koji nemaju normalan net a dalje od bg-a i da ne pricam..
Btw, pirata dobrih par meseci nije bilo po gradu a sada ih po centru ponovo mozete videti na svakom cosku, knez mihajlova je prepuna, ona radnjica u podzemnom na terazijama itd. Cak i da ih zbrisu sa ulice ponovo samo otvorite halo oglase ili guglajte i naci cete ih jos jeftinije nego na ulici.
U sv. slucaju ne brinem se da necu igrati nista dok mi ne skoci..standard ;)

Au, brate, opet kazem, NISAM REKAO DA PIRATERIJE NECE BITI. Cak ne verujem ni da ce se smanjiti ali NECE BITI VISE TOLIKO KORISNIKA ISTE. Eto, to je ono sto hocu da kazem!!!

Slazem se sa Vladom koji kaze da je buducnost u Online igrama. Mada, to je u normalnom svetu odavno sadasnjost. Pa evo, ja sam kupio GW i igram ga mesec dana i kazu mi da nisam stigao ni do pola igre (igrao sam jedno 50-ak sati) a igracu ga znaci jos minimum toliko a da ne pricam posle o mogucnostima PvP, GvG, drugi likovi, razlicite kombinacije, ma svasta nesto - znaci super stvar kojom cu se zabavljati mesecima!

Kada se samo setim koliko sam puta pozeleo da kupim original i da se manem vise krekova, image-a i gulposti. Fora je u tome sto mi nemamo tu "kulturu" kao ljudi u normalnom svetu - mi igre placamo sto dinara i nabavljamo BUKVALNO sve sto izadje barem da vidimo a oni skinu DEMO jer imaju strava brze veze, pa ako im se svidja kupe igru. I ja bih voleo tako da radim. Tako bih kupio nekoliko igara godisnje koje bi mi bile i vise nego dovoljne za tu godinu. Ja na primer trenutno imam jedno 10 igara koje nisam odigrao jer nemam kada ali glavno je da sam ja njih kupio. Cak i da imam ne znam koliko para, sumnjam da bih tih 50-ak evra davao na ovoliko igara koliko ih sada kupujem. Pa bre, nabavim desetine igara godisnje.

neo geo je napisao(la):
Piraterija definitivno nece odumreti, isuvise je velika zajednica korisnika i njihova motivacija, tako da ce se uvek naci nacina za prevazilazenje zastite ...jedan od novijih primera je mogucnost piratizovanja igara za GCube

Ja zasada koristim SFNightmare, tako da npr pokretanje toca2 zahteva samo mount fake image-a i klik na ikonicu :)
Svašta, imam toca2 koja radi bez ikakvih zezalica (doduše moraš imati DVD u drajvu) :d
A što se Rusije tiče, situacija je mnoogo bolja nego kod nas. Originalni softver je nekoliko puta jeftiniji nego kod nas. Na primer, Far Cry original je koštao oko 800 dindži na DVD-u, što je podnošljivo. Kupiš igricu, uneseš CD key, registruješ se preko neta i igraš. Ovim našim prodavcima legalnog softvera želim ovo :hump: i ovo :smackbum: Takođe u RU je winXP neuporedivo jeftinij. Jedan drugar je u Microsoftovom predstavništvu u Moskvi pre nešto više od godinu dana kupio winXp prof. sa integr. SP1 sa 5 licenci (za 5 workstation-a) za 50$!! Iznenađen cenom pitao je da li su to originali, na šta je dobio odgovor da su pirati preko puta (i pirati se prodaju u prodavnicama, a ne kao kod nas na tezgi :d )

Poslednja izmena:
Mislim da je protok interneta (56 k) ili daj boze u nekom vecem gradu kabl, jedan od glavnih krivaca piterije. U praksi je jeftinije kupiti piratski dvd na no name diksu nego skidati neki demo 300 mb -24 sati pa i duze. Kada bi inernet bio brzi vise bi se skidali demoi i ljudi bi se lakse odlucivali. kao sto Civil rece imam na steku 10 ak naslova nisam stigao ni da ih probam ali bitno je da ih imam na lageru. Nezmam cak ni o cemu se radi ali bitno je da su hitovi. U stvari ja nisam lovac na hitove nego na dobre igre koje se igraju mesecima. Jadan takav naslov bi platio punu cenu (e jos kad bi imao jaci internet od 56k pa i preko mrece da igram :p ) Mislim da sam usao u domen fantastike ...... ovo je ipak rezervat srbija :S:

marko81 je napisao(la):
Ono sto mene odbija od kupovine originala (pored cene naravno) je to sto mogu da napravim katastrofalnu gresku u izboru igre.

Zato postoji nesto sto se zove DEMO.

Sto se cupanja kablova tice, to je obavezno ako resis da igras igru cim izadje, znaci u prve dve-tri nedelje. Kasnije, za dobru vecinu izadje modifikovani exe, samo da znas gde da ga potrazis.

Civil je napisao(la):
@MrSa Kako to mislis, "ako nemas, cupaces ponekad" ? Postoje samo dve alternative, ili ces cupati ili neces cupati. I to se ne moze prevazici ni uz pomoc "milion nacina" kako kaze Wolfman. Posebno kada povremeno kupujes (kao ja) na mestu gde je sto posto igra proverena pre pustanja u prodaju i gde se ne zuri sa time sve dok se ne bude siguran u to kakav najlaksi moze da bude postupak instalacije. Samo pogledaj koliko se smanjuje broj igara koje imaju klasican krek. Maltene, sve novije bolje igre ga nemaju.

Pa lepo, za igre za koje te mrzi da cupas, ti kupis ;) Za one druge iscupas par puta i kada ti dosadi igra, ti batalis

Naravno da piraterija nikada nece umreti, ali poenta/cilj/svrha/sta_god cele price je da piraterija bude na onom nivou gde/kada nigde i nikome nece smetati, odnosno da nigde nikoga nece ugrozavati. Drugim recima, neki mali procenat ljudi koji ce "konzumirati" piratski softver, koji su na starijim masinama, koji nisu na netu...i tako ti...kada se piraterija svede samo na te korisnike - tada ce tehnicki ona biti iskorenjena.

neo geo je napisao(la):
...jedan od novijih primera je mogucnost piratizovanja igara za GCube

Kako novo, nekoliko godina je to prisutno u raznim oblicima...

@Zee A kakve veze ima kakve masine imaju konzumenti piraterije? Valjda sto bolju masinu imas, vise igara zelis da igras (ako si igrac). :)

@MrSa Pa zato ja i kazem da postoje samo dve varijante. Ili cupas ili kupis original. A ova treca varijanta "iscupas" par puta za mene nije moguca jer ne igram toliko mnogo odjednom pa bi se tih par puta svelo na desetinu puta... samo mi fali da zbog igre ostetim opticki uredjaj... ;)

Ko je malo snalazljiviji i malo proceprka po netu ne mora ni da cupa kablove. Ko zna zna :banana:

@Civil

Juce sam saznao vest iz prve ruke da ovih dana za iste igre za koje je do sada trebalo cupati kablove stizu "stari dobri" krekovi.
Dakle, piraterija se nece na taj nacin iskoreniti, nego kada pocne policija da upada u stanove-prodavnice onima koji prodaju taj softver njima ispred nosa. Mislim, i vrapci na grani znaju ko gde prodaje igre. Kod takvih prodavaca stoji u stanu-prodavnici nesto tipa : "Ne bavimo se prodajom softvera, muzike i filmova" a iznad je cenovnik "za narezivanje sadrzaja skinutog sa interneta". Šatro, ovime smo oprali ruke od svega eventualno nelegalnog u vezi sa tim sadrzajima :d, a kad udjes "posluze" te sa podebelim spiskom najnovijih igara. Kad ih pitas da li imaju neki windows, kazu ne bavimo se prodajom softvera(???). Nezvanicno jer su imali raciju pre godinu dana. WTF???? Jel to znaci da se za windows ide u zatvor a za neki F.E.A.R. ne???

Što se tiče zaštita, Sony je uradio dobar posao sa PSP-om... jeste, i na GC-u su igre bile na nestandardnom mediju, ali zahvaljujući onom exploitu su mogle da se iskopiraju na PC... dok će Sony stalno da krpi firmware a nove igre zahtevati novi firmware...

Ma ovu nasu tupavu inspekciju su obucili da proverava windowse.
Znaci sve sve ali ako ti je win ilegalan jao si ga tebi :)

Pa ovako, ko ne moze da zonglira sa 3 programa u isto vreme, i ne moze da se snadje sa Deamon Toolsom neka kupi original, a ostali koji umeju da se snadju i ne mrzi ih da instalacija potraje malo duze od pola sata (imam strpljenja i za mnogo vise), oni ce proci jeftinije.
E sad, on-line igre ce morati da idu original, mada what do I care, ne igram se on-line :D.
A sto se tice privatnika, ne mogu da verujem koliko ih mrzi da nadju strucnu pomoc nego veruju reklamama i samo daju pare. Dovoljno da im neko upuceniji pokaze put, i imace OpenOffice, FireFox i jos prdo programa za dz, samo ce dati pare za Win.
Tako imam npr. jednog prijatelja sa firmom za razne delatnosti, uglavnom papirni i slicni proizvodi, i to distribucija istih. Koristi neki program za knjigovodstvo u Dos Shellu, Office jednom u nedelju dana, WinZip jednom mesecno i slicno. Majmun ih je sve nakupovao, a nije se setio MENE da pita :-devil-: .

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Cak ne verujem ni da ce se smanjiti ali NECE BITI VISE TOLIKO KORISNIKA ISTE. Eto, to je ono sto hocu da kazem!!!
Piraterija je proporcionalna broju korisnika, svaka roba podleze zakonu potraznje i ponude. Prosto i jednostavno, tako da Ogi. ovo nema veze sa zivotom. Sorry. :)

Ako imas sata hard nijedan kabl nikada ne moras da cupas:), a to da piraterije ima sve manje,pa ima ali samo na ulicama,opet po netu puno toga nista manje nego pre par godina i to u zemljama gde se zakon o pirateriji vec poodavno ostro primenjuje.

Vrh Dno