Šta je novo?

Canon S95 ili G12?

• Začetnik teme Začetnik teme Heinz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Heinz

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i3-13100F
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4
RAM
Kingston 32GB DDR4 3600MHz
GPU
ASUS DUAL GTX 1060 OC
Storage
Samsung 990 Pro 1 TB
Zvuk
Fiio K5 Pro ESS + HD 58x
PSU
CM G550M
Kućište
Fractal Design Define R5
Monitor
LG 27GR83Q-B
Miš & tastatura
Logi M330 & HyperX Alloy Core RGB
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 5
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koja je realna prednost G12 koja bi prevagnula u njegovu korist, pošto mi smeta veličina u odnosu na S95?

Daj link 🙂

To bas i nema veze sa zivotom, g12 je po meni definitivno losiji od s95 a i od s90 , no to su tvoji novci, za te pare imas i novi oly sa f1.8 2.0 optikom koji ubija konkurenciju....

Poslednja izmena:
Heinz, uzmi S95 i zaboravi to čudovište od G12. Za te pare i tu veličinu ti je pametnije da kupiš Oly E-P1 ili tako nešto. Bar ćeš dobiti skoro pravi fotoaparat, a ne igračku.

Ako ti fali blic, kupiš neki najjeftiniji koji postoji, star 200 godina, i na njega nakačiš kockicu sa optičkim senzorom i opaljuješ ga ugrađenim blicem. Uz malo znanja ćeš imati daleko efektniji komplet nego da kačiš blic na G12.

A gde ima tih kockica sa optičkim senzorom za opaljivanje blica da se kupe?

Ja sam sebi pribavio slično rešenje (umesto prosumer-a uzeo kompakt), pa bi sad malo da probam eksterni blic.

Uzgred, jako je dobro razmišljanje da se uradi tako (bolje manji, češće je sa vama), evo i ovaj lik to preporučuje:

ovde daje uopšteno o svim najboljim izborima po klasama (malo niže je s95, a i g12):
http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm

a ovde daje detaljan pregled s95:
http://www.kenrockwell.com/canon/s95.htm

ima i detalje o g11 (i na kraju niže dole direktno upoređenje sa s90):
http://www.kenrockwell.com/canon/compacts/g11.htm

Čuvek je inače nepristrasan, ni canon ni nikon nije kod njega favorit, jednostavno, njegov izbor naj po klasama je meni najobjektivniji koji sam video.

Poslednja izmena:
Ako ti nesto znaci, ja sam imao slicnu dilemu, sa S90 i G11 i odlucio se za G11...

Nisam zazalio, ni u jednom momentu mi nije zasmetala dimenzija, ni tezina veceg aparata (da napomenem da sa na G11 presao sa S50 ciji bi naslednik bio S90)...

Zadovoljan u svakom pogledu, nisam profi niti smatram sebe nekim znalcem, jednostavno ga koristim za PORODICNE potrebe i zadovoljava i moje i suprugine potrebe i predznanje 🙂

Tako da eto, bez nekih tehnickih ulazenja u detalje, jedan zadovoljan korisnik G11 - i super je display koji se okrece kad slikas nesto iznad glave ili u nekim "nemogucim pozicijama" (sto mala deca zahtevaju ponekad) 🙂

Jeste da ne staje u dzep, ali kupis neku futrolicu, okacis oko vrata, ili stavis u torbu... mi vucemo aparat za sobom "svugde" i kazem, nije zasmetao za ovih skoro godinu dana (S50 je izdahnuo posle 7 godina i oko 50.000 fotki).

turbo

G12 je mnooogo veći i glomazniji od S95-ice i to je prvo što ih razlikuje. Dal' ti to smeta ili ne, proceni sam.

Dalje, S95 ima celu blendu svetliji objektiv na wide poziciji (koju ja recimo, najviše i koristim). Veruj da je to jako korisno. Bzv. je danas kupovati kompakta koji nema objketiv od bar 2.0 kada smo već videli da to može.

Mislim da je Gxx malo precenjen. I S95 je malo preskup, ali Gxx su baš preskupi. Panasonic LX5, novi Oly XZ-1, pa čak i Samsung EX1 su po meni mnooogo bolje kupovine.

Sve sto je rekao NShappy, senzor je isti, otvor blende 2.0 s95 vs 2.8 g11... isti aparat, samo je s95 manji tj prakticniji ! Nikada nisam video upotrebnu vrednost prosumer aparata, veliki i glomazan kao pravi aparat a senzor kompakta 😉 .. ili uzmes s95 ili idi na micro 4/3 ili jos bolje na dslr , jer je cena slicna, takodje xz1 i ostali, svaka cast, ali je velicine m4/3 koji je daleko ozbiljniji aparat !

Nazad
Vrh Dno