Šta je novo?

Canon S50 polako ispusta dushu...

Turbo

Čuven
Učlanjen(a)
15.04.2002
Poena
620
Pozdrav svima!

Zadovoljan sam korisnik u naslovu navedenog aparata, uslikao je preko 50 000 slika, bilo je padanja i svega, i polako se kuciste raspada... one nitne su popustile, metal je krenuo da se ispravlja... vratanca se klimaju, krci kada se otvara/zatvara... displej seta 2-3 milimitrea gore/dole, sve u svemu blizi mu se kraj... iako jos uvek radi, i pravi, za mene, lepe - odgovarajuce fotke...

E sad, pitanje je sta dalje...

Recimo za pocetak da ne pricamo o budzetu, ja cu reci potrebe, a vi predlozite sta bi me zadovoljilo...

- Imam klinca od 1,5 godine, znaci potreban brz i dobar fokus
- zoom mi nije mnogo bitan, slikaju se i pejzazi i portreti, i unutra i napolju, znaci univerzalna - familijarna upotreba...
- da ne bude jako tezak i velik, nosimo ga BAS SVUDA, ali ako da bude kompromis u kvalitetu/dimenzijama (ne zelim NAJMANJI aparat da kupi, a ne treba mi tele objektiv)
- dobra automatika, koriste je i ljudi koji ne zele i ne znaju da namestaju stvari
- manuelna podesavanja, ja volim malo da se igram, ali nisam macher, tako da se zadovoljavam sa osnovnim parametrima (recimo da ono sto mi je dozvoljavao S50 je meni dovoljno)
- video isto koristen kao kratki filmici o egzibicijama klinca :) (S50 je tu podbacio malo, mala rezolucija i samo 15 frame-ova u sekundi, ali star je to aparat) znaci sve sto je bolje od S50 mi odgovara

Eto, to bi bila neka smernica, pa da vidimo od cega mogu da biram

turbo

Nikon S630 ili S640, ali kazes manuelna podesavanja - onda Nikon P6000 ili P90. P6000 je dovoljno mali, a P90 nije uopste toliko velik, kao sto se cini na slici, ali ce ti mozda smetati dubina, jer nije "flat" kao vecina P&S aparata.
Od Canona bi ti preporucio G seriju, recimo G9 ili novije, ali su dosta skuplji.

Eeeee, super, gledam ih po netu... G9 bas i nema u ponudi, ima G10 i 11...

mozda jos da napomenem, da bi dobro bilo i da rade na "obicne" AA baterije, posto sam se mucio sa S50 i njenom baterijom... original canon je 70 eura, a ostali "kinezi" nisu drzali ni 10-20 fotki :(

turbo

Poslednja izmena:
Postoji S90, ali je otprilike duplo skuplji od SX120 IS, a i opet ima onaj stari sistem sa svojom baterijom. Na njegovoj strani su dimenzije i još par sitnica ali SX120 IS ima 10x zum.

Poslednja izmena:
napisao sam u prvom postu, da namerno ne zelim da pisem budzet, da bi mi odgovorili na osnovu mojih POTREBA, kasnije od ponudjenih mogucnosti se lako da suziti krug na osnovu budzeta ili razlike - prednosti/mane...

hvala na odgovorima, ce da pogledamo ponudjene modele...

moram da priznam da se do sada nisam mnogo zagledao, zato sam se i obratio VAMA, koji ste upuceniji od mene, tako da pitanje sta mislim o njemu, bih uzvratio tebi, sta ti mislis o njemu i da li bi mi ga preporucio na osnovu mojih zahteva...

turbo

Hm, istina. Stvarno S90 izgleda ima kvalitetniji senzor.
Reče čovek u prvom postu da bi želeo aparat koji radi na AA baterije, zato sam pomenuo to.

- zoom mi nije mnogo bitan, slikaju se i pejzazi i portreti, i unutra i napolju, znaci univerzalna - familijarna upotreba...

Li-Ion baterija ne mora da bude minus.
Posebno što je čovek već navikao na to.
Update: ups, četvrti psot...vidim da mu ipak jeste minus.

Pre nekoliko godina sam imao S40 i stvarno su odlični aparati, ali ako zanemarimo kvalitet izrade, ispadnu preskupi.

Anyway +1 za S90.

Poslednja izmena:
S90 je krsh. Ako vec dajes toliko para, onda uzmi bolji iste cene - Pana LX3.

dobio sam 2 pozitivne preporuke za S90 i onda ti k'o iz topa, to je KRSH!

moze malo detaljnije, u cemu je Pana bolji? iliti u cemu je S90 toliko los, da je KRSH?!

@Driver - sta bi jos doslo u obzir osim S90, ako ne gledas sta sam imao, samo gledas sta mi treba...

turbo

Ma pusti Leksu, kupio Panasonica nekog i sad je Pana najjachi :)

http://www.dpreview.com/gallery/canons90_preview/

Ako neko nadje bolje fotke od ovih za tu klasu, nek javi :)

G11 je josh bolji, ali je i skuplji koliko znam. G11 je otprilike ultimativni ne-DSLR jer objedinjuje vrhunski kvalitet fotografije, male dimenzije, sve shto je moguce od opcija + hot shoe, problem je "samo" cena :)

Sto se tiche LiION baterija, ona je u svemu bolja od Ni-Mh i to je plus...

Tja... ja lično nikada ne bih kupovao aparat sa ne-AA baterijama.
Možda je u pitanju navika, ali trenutno furam dva kompleta od po 4 punjive AA baterije na Canon SX20 IS i sa jednim kompletom ispucam po 600 slika bez problema. Kada se potroše zamenim ih i prvom prilikom stavim na punjenje. Nikada mi se nije desilo da ostanem sa praznim baterijama.

Jeste, navika je :)

Jedan dobar razlog je taj shto Li-ION mozesh da punish kad hocesh i koliko hocesh. Ostajanje bez baterije odavno nije problem, jer rezervne su toliko jeftine da je to gnusno :) Ogranichenja u punjenju AA baterija su meni frustrirajuca i odavno ih koristim samo za bliceve, jer nemam izbora :)

Jeste, navika je :)

Jedan dobar razlog je taj shto Li-ION mozesh da punish kad hocesh i koliko hocesh. Ostajanje bez baterije odavno nije problem, jer rezervne su toliko jeftine da je to gnusno :) Ogranichenja u punjenju AA baterija su meni frustrirajuca i odavno ih koristim samo za bliceve, jer nemam izbora :)

sa ovim boldovanim se bas i ne bih slozio, za S50 je originalna Canonova baterija 70 eura, a ostali jesu 1000 dinara, ali mi ne izdrze vise od 20 fotki, katastrofa su... desilo mis cak da posle recimo 20 punjenja baterija odbija i da se puni - stavim na punjac i u istom momentu punjac javi da je baterija puna... ne verujem da je problem sa punjacem, jer originalnu bateriju puni normalno, samo sto je ona stara vec 5-6 godina i normalno je da izgubila na izdrzljivost, medjutim ostale baterije su sve kao i nove bile slabije od ove stare originalne...

a 70 eura NE DAM za bakteriju! :)

Mozda je trenutno druga prica, i da su originali pojeftinili ili da su "rezerve" kvalitetnije... ali vise mi se ne baca ni 1000 da ih isprobavam :(

Zato razmisljam da kupim sledeci aparat sa normalnim baterijama, gde ako zatreba mogu na svakom cosku da kupim "rezervu" za 50 dinara/komad...

turbo

Ne znam gde si to video, ali je sigurno problem jer je model star.

Evo ja cu ti nabaviti originalnu S90 bateriju za 1500 dinara, a za 1000 din cesh dobiti dve kineske koje sigurno mogu da se pune daleko vishe od 20 puta. U medjuvremenu su kinezi napredovali :), i kopije nisu kao original ali su potpuno upotrebljive i mozda 20% loshije od originala u bilo kom smislu...

pre 2 godine kada sam putovao na brodu bez punjaca, onda sam bio u frci i trazio poslednji put original, onda je bilo 70 eura, ali evo ovde je 50..

http://bmfoto.rs/product_canon-nb-2l-nb-2lh_2082

No sad vec razmisljam o novom aparatu, tako da baterija za stari mi ne treba :)

Znaci recimo za S90, je nova Canonova originalna baterija isto oko 1500 dinkitja?

Sto se tice Li-ION baterija mislim da nije problem u pocetku, dok je aparat nov. Baterija ti mozda nece ni trebati. E kada prodje par godina izbacice jos nekoliko modela, tvoje baterije ce zastareti pa ih nece ni nabavljati. a oni koji ih nabave prodavace ih papreno :) Ko stalno menja aparate nece imati problema, a ko cuva parat vise od 3 godine ...

Steta sto ne postoji standard i za Li-ION baterije nego cak i sami proizvodjaci za svaki novi model izbace i nov tip baterija.

Upravo to...
Ja sam do pre par meseci koristio Canon A510 koji je kupljen pre nekih 5 godina i još uvek radi. Izmenjao sam mu više setova baterija na punjenje i prosto nisam razmišljao da li ću i gde moći da ih nabavim.

Sto se tice Li-ION baterija mislim da nije problem u pocetku, dok je aparat nov. Baterija ti mozda nece ni trebati. E kada prodje par godina izbacice jos nekoliko modela, tvoje baterije ce zastareti pa ih nece ni nabavljati. a oni koji ih nabave prodavace ih papreno :) Ko stalno menja aparate nece imati problema, a ko cuva parat vise od 3 godine ...

Steta sto ne postoji standard i za Li-ION baterije nego cak i sami proizvodjaci za svaki novi model izbace i nov tip baterija.

Jel to prichash iz licnog iskustva ili teoretski ? :) Zashto bi ti trebala uopshte baterije i posle 3 godine ?

Ali da kazemo da ti je crkla, evo konkretan primer - imam Fuji F31fd, aparat od pre 3 godine, baterija radi kao kada je kupljen, a ako hocu da kupim drugu, ne da ih je pun ebay za smeshne pare, nego ih ima i kod nas, a to je jedan od vrlo retkih modela, ne kod nas, nego i u svetu. Ako se ti brinesh da za Canona nece biti baterije za 3 ili 5 godina, i zbog toga ne kupish aparat, otishao si u pogreshnom smeru :)

I zamislite da koristite laptop sa Ni-Mh baterijama, e to je isto kao i kod fotoaparata, hvala bogu da se bar Eneloop pojavio pa da ne moram da mislim na praznjenje, ali ja zbog toga moram da imam duplo vishe baterija, da bih bio siguran da cu ih uvek imati, dok Li-ION samo napunim do vrha pre nego shto krenem i znam da su pune, kod Ni-Mh ti to nikada ne mozesh da znash, a ne smesh da ih punish. A ako hocesh da ih ispraznish pa napunish, za to ti treba 24h :)

pre 2 godine kada sam putovao na brodu bez punjaca, onda sam bio u frci i trazio poslednji put original, onda je bilo 70 eura, ali evo ovde je 50..

http://bmfoto.rs/product_canon-nb-2l-nb-2lh_2082

No sad vec razmisljam o novom aparatu, tako da baterija za stari mi ne treba :)

Pre dve godine Li ION je bila svemirska tehnologija, danas ih kinezi u shupi prave, a tek ce da bude jeftinije ;)

Znaci recimo za S90, je nova Canonova originalna baterija isto oko 1500 dinkitja?

Jeste, ja i pricham za S90 :)

Poslednja izmena:
Posle burlanja po netu i pregleda ovde predlozenih modela, nekako mi je najvise prirastao srcu G11...

Ima li iskustva sa doticnim? Sta protiv njega - mislim koji drugi aparat ako ne taj?

turbo

G11 je odličan aparat ako možeš da ga priuštiš.

odprilike je toliko kostao i S50 kada je bio kupljen (550 eura je bio)... G11 je i manje od toga...

ne mogu trenutno, ali dok se S50 raspadne ima da se gladuje i da se sakupi :)

no odluka jos nije pala, ko znam, mozda dok ja sakupim para da se pojavi G12 i LX4, a mozda bude jos nekih igraca u tom cenovnom rangu....

A mozda ima i trenutno jos igraca, samo jos nisam cuo za njih :)

Znaci za sada S90, G11, LX3, i dva Nikona... lepo, lepo... imam sta da trazim po netu i da citam nocu dok je klinac miran (spava) :)

turbo

Iskreno, mislim da je G11 bolje resenje od S90. Ako kompaktnost nije uslov, eto resenja...

ako kompaktnost nije uslov tu su i d40, pentakx k100, alfa 100,300

ako kompaktnost nije uslov tu su i d40, pentakx k100, alfa 100,300

Ne treba da bude ultracompact ali pored ovih predlozenih G11 je kompaktan :)

A i prema dpreview-u nijedan ne podrzava video, sto nije prioritet ali ipak je potrebno da ima...

ovo su ipak dslr-ovi, a meni treba i automatika, da ne citiram sebe iz prvog posta, koji su zahtevi...

turbo

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno