Šta je novo?

Canon IXUS 870

• Začetnik teme Začetnik teme sufox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

sufox

Čuven
Učlanjen(a)
28.06.2002
Poena
620
Danas dobih novu 870-ku.
Napravio sam par slika po sobi i ono sto me razocaralo je da
moj stari Canon S70 pravi daleko ostrije slike.
Ovo se pogotovo vidi ako se malo uvelica neki deo (kao da je
blur-ovano)
Moguce da je do nekih setovanja (sve sam slikao na auto) ili
je naprosto S70 bolji iako nema nista od "jakih" tehnologija
kao sto su Face Detection, Motion Detection,Servo AF, Digic4,.... ???

SuFox

To nije nishta chudno, S70 ima veci senzor, vece piksele i veci objektiv, naravno da ce napraviti bolje, detaljnije fotografije. Ove "tehnologije" koje si nabrojao nemaju nikakve veze sa samim kvalitetom i oshtrinom fotografije, a noviji aparat ne znachi i bolji, pogotovo shto ova dva nisu iste klase, i shteta shto ne postoje novi modeli S klase, i dan danas su bolji od puno drugih...

Poslednja izmena:
...mada i slikanje na auto ne uliva baš poverenje!

Sve ovo (nažalost) stoji što je driver rekao, ali ipak treba proveriti da li je sa tim aparatom sve u redu. Za početak, nađi fotke istog aparata na netu u full rezoluciji (ne one Canonove reklamne, nego na Flickr ili tako negde) pa pogledaj da li je i tamo isto tako blurovano.

On nema manuelni fokus, ali probaj da uradiš neke fotke gde je fokus nesumnjiv (jako svetlo, blenda korak-dva iznad najmanjeg otvora) pa proveri onda, da nije možda problem u autofokusu.

I moj je utisak da svaki noviji aparat (u kompakt klasi) ima sve neoštriju sliku. Kako zbog onoga što je driver već rekao, tako i zbog povećanog šuma. Nije to samo sad tako, tako je već nekoliko godina, otkako se krenulo preko 4-5 Mp.

Poslednja izmena:
wizz ja sam prezadovoljan slikama koje sam pravio istim aparatom. :wave:

sufox, okachi jednu tu fotku koja ti je mutna, sa exifom, pa cemo ti reci da li je to do podeshavanja ili samog aparata...

Izgleda da je photobucket uradio resize na 1024x768

Nije bitno shto je uradio resize, odmah bi se videlo da neshto nije u redu, a ja na ovoj fotki ne vidim nikakav problem.

Ne vidim ni ja, zato me i zanima original.

Pa, fotka sama po sebi nije losa ono sto me razocaralo je da
S70 pravi bolje 🙂. Danas sam napolju odslikao sa oba aparata
seriju. U tim uslovima (lep dan) su tu negde.

Inace ima smisla da odaberem velicinu slike 6M (2816x2112) (slike mi deluju bolje (manje suma)) ?

Pa, fotka sama po sebi nije losa ono sto me razocaralo je da
S70 pravi bolje 🙂.
Pa to je ono što sam ja pričao o nekim starim Sony kompaktima, ono je da se posečeš koliko je oštro.

Mada, zaboravih da kažem (nije ni mnogo relevantno u slučaju ova dva konkretna aparata)... To što su pojedinačni pikseli manje oštri ne mora da znači da će u praksi slika biti manje oštra. Kad se uradi neki normalan print ("normalan" u smislu da nije veličine postera) onda je veoma moguće da tri manje oštra piksela na nekom novijem aparatu veće rezolucije daju oštriju sliku nego jedan pojedinačno oštriji piksel na starijem aparatu manje rezolucije. Ovde u igru stupa dobra optika objektiva.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno