Šta je novo?

Canon EOS 450D (Digital Rebel XSi)

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Čuveni japanski proizvođač fotoaparata i optike, kompanija Canon, nedavno je predstavila naslednika dSLR aparata najniže klase, koji je dobio logičnu oznaku EOS-450D. Koliko poboljšanja donosi u odnosu na prethodnike i konkurenta iz nešto više klase i kako se pokazao tokom dvonedeljnog druženja u drugim aspektima, pročitajte u našem detaljnom testu...

Više o tome...

Ako primetite da se neke velike slike ne učitavaju do kraja, samo napomenite, pošto nema teorije da ih overwrite-ujemo sve odjednom preko (bez da server ne uradi timeout). Navedite samo ime problematične slike, tj. link pa ćemo konkretno tu ponovo uploadovati...

Šta ćemo, ADSL :(

Nadji test na srpskom koji je stariji, a ove forme.

Obe fotke gde se zakljuchuje kako aparat mashi AF su streshene i na njima ne postoji fokus, obe su sa predugachkom ekspozicijom da bi se zakljuchilo tako nesto, a nisam ni prochitao test :)

Poslednja izmena:
Kao sto ste i vi naveli u testu, ovaj aparat i po svim stranim forumima je bio poznat da ima problema sa autofokusom, cak i Jeff sa dcresource kasni sa njegovim review-om i zalio se isto da ima problema sa autofokusom.

PS. Canon je najavio za sledeci mesec Rebel XS...

Poslednja izmena:
Obe fotke gde se zakljuchuje kako aparat mashi AF su streshene i na njima ne postoji fokus, obe su sa predugachkom ekspozicijom da bi se zakljuchilo tako nesto, a nisam ni prochitao test :)

Bas to, a i slike na kojima je sam aparat kao da su mobilnim telefonom slikane (zrnaste mnogo).

Taj IS je otac, majka, svekar, svekrva, tetka, ujak, nerodjeno cedo...

IS radi naravno, koristim taj objektiv vishe od 6 meseci, ali ovo je test pa se ne sme raditi u granichnim uslovima i izvlachiti tako ozbiljni zakljuchci. Zato se i razlikuje procenat promashenog fokusa u odnosu na strane testove, gde se meri u promilima. 1/15 i 1/30 ekspozicije su previshe rizichne da bi se izvlachili zakljuchci, a u konkretnom primeru obe fotke su streshene i to se odmah vidi.

Poslednja izmena:
Bez obzira na to, test je fenomenalan. Daleko iznad očekivanog za benchmark, svaka čast. Očekujem još. :)

BTW, slažem se da primer nije reprezentativan zbog rizika od strešenosti, ali ne mogu 100% biti siguran da je i u ovom slučaju to problem. 1/15s na 30 i kusur milimetara (ekv. oko 50mm) i dovodi IS pomenutog objektiva na granicu funkcionisanja.

U svakom slučaju ne umanjuje kvalitet testa ukoliko i druge fotografije koje su uticale loše po statistiku rada AF nisu u graničnim uslovima strešenosti. :)

@driver

vec sam ti na DZ postavio fotografije sa duzinom ekspozicije 1/800 ali nista nisi odgovorio, mogu i ovde da postavim. Greska u AF je cinjenica bez obzira koliko to na stranim testovima izgledalo benigno.

@Proday

ne znam kakav ti to monitor imas, ali na mom monitoru od 22" fotografije izgledaju fenomenalno, ko god da ih je video. Fotografisano je malo vecim mobilnim telefonom D300 sa nedovoljno dobrim ali solidnim micro nikkor-om 105 VR

1/800 s

Ceo kadar
greska3cela.jpg

100%isecak
greska3crop.jpg

Ovako izgleda kad je AF precizan

Ceo kadar
dobarafcela.jpg

100% isecak
dobarAF.jpg

100% isecak
dobaraf3crop.jpg

Poslednja izmena:
Guru uvek ima neke primedbe, a kad smo ga Delimir i ja zvali da nam objasni zašto su nam slike u studiju mutne sa onim ludačkim sony aparatom, za koji je tvrdio da je vrhunski, ništa nije uradio - rekao je da tako treba da bude mutno :D Da ne idemo u detalje - tekst je veoma dobar, a ja sam lično gledao EXIF i mislim da nije stvar u tome da su slike "strešene" nego da je dat dobar primer gde je omašen fokus.

Nije driver kriv što me niste par godina slušali kako da podesite F828. A tamo mislim da slika jeste strešena.

Aj' jedno naivno i bezguglovsko pitanje - šta znači da je slika strešena? =O)

Aj' jedno naivno i bezguglovsko pitanje - šta znači da je slika strešena? =O)
Znaci da je slikano iz ruku, bez tripoda ili neceg slicnog i kada je dugacka expozicija to daje mutnu sliku ali u ovom slucaju obijektiv ima IS koji bi trebalo u ovoj situaciji da se izbori i stvori ostru sliku...
Ko ima vremena moze da ide na dpreview forumu i malo pretrazi "450D autofocus" da vidite koliko se ljudi zalilo za probleme sa autofokusom.

Idemo iz početka :)

Fotografije nisu strešene. Tako ne izgledaju strešene fotografije i to onima koji svoje znanje isključivo crpe putem interneta i kojekakvih "svetskih" primera očigledno nije jasno. Sve fotografije snimljene su sa stativa.
Govoreći o problemu AF, čak i da te dve fotografije teoretski jesu strešene, postavio sam nezavisno od testa drugu fotografiju sa 1/800 s. Pametnice mogu i na ovo da imaju primedbu da su podzemne vodene struje uticale i pri toj dužini ekspozicije na strešenost snimka ali je, složićete se, verovatnoća ipak mala. Takvih primera ima oko 12% od ukupnog broja snimaka koje sam za dve nedelje napravio sa Canonom 450D.
E sad, pitanje je hoćemo li se mlatiti doskočicama o strešenosti snimaka ili ozbiljnije prići problemu AF, to zaista ne zavisi od mene.

Kao sto ste i vi naveli u testu, ovaj aparat i po svim stranim forumima je bio poznat da ima problema sa autofokusom, cak i Jeff sa dcresource kasni sa njegovim review-om i zalio se isto da ima problema sa autofokusom.

PS. Canon je najavio za sledeci mesec Rebel XS...

Canon sa svakim novim modelom ima problema sa AF ili necim jos ozbiljnijim, nije mi jasno otkud toliko neozbiljnosti u firmi koja je sinonim za foto i video produkciju. Lepo su meni rekli...jednom Nikondzija uvek Nikondzija :D :p

Ako će ovo da preraste u prepucavanje Canon vs. Nikon onda sam očigledno pogrešio što sam se uključio....

Ne znam da su svi modeli imali takav problem (osim 1D MkIII i sada 450D), a bilo bi dobro da postavis neki link gde se govori o tome. Imao sam 30D i 40D (uradio sam test 40D), i nikakvih realnih problema nije bilo, sta vise to su odlicni aparati u svojoj klasi. Sto se serija tice, i Nikon D200 je imao banding problem kao i prva serija D300, sto je ispravljeno novim firmware-om. Veliki pritisak od strane trzista tera proizvodjace da izbace nedovoljno testirane modele, pa tek kasnije ispravljaju greske. Dobar primer je blic metz 58, koji se masovno kvario cim se pojavio, a potpisao ga je Nemac.

ma ne moraš da pričaš o Canon vs. Nikon, samo je pitanje da li su slike strešene :D

ja sam ga to odmah pitao, autor je rekao "nadam se". to je moja logična pretpostavka, mada je praksa pokazala da se AF problem kod starijih entry EOS-a nije rešio novim firmware-ima, bar ne do kraja. Ako je bilo na stativu, ne znam o čemu drajver onda priča.

Eeeee moj Maxo, to se ja pitam zadnjih par godina HAHAHA
I meni je delovalo kao promasen fokus dok sam gledao sliku a kapiram da i covek koji je testirao zna o cemu prica. A jos kada uzmemo u obzir da je koristio stativ situacija je jasna, sta ima vise da se pametuje!? Steta samo za aparat sto ima problema sa AF ali iskreno se nadam da ce firmware da ga makar ublazi.

Eto ti sad AF problem, bas bezveze. A ja se bas nameracio na 450D :D

Prema toj logici niko ne bi kupovao ni 1D MkIII, D200, Metz 58 i sl.
Problem AF se ne desava svakom primerku, inace bi Canon povukao iz prodaje 450D.
I pored ovog problema 450D je u svojoj klasi odlican aparat, a problem AF mozete uvek reklamirati jer je aparat pod garancijom.

Izasao test i na dcresource i sto se tice AF, kaze:

"I should also point out that I had some generalized focusing problems with the camera. The first camera I tested produced an unusual number of out-of-focus shots, with multiple lenses. I received a replacement camera and while it performed better, I still saw the occasional out-of-focus photos. I could never really nail down the cause of the problem, and it wasn't something I could replicate. If you end up with a XSi that seems a bit "off" in the focusing department, it may be worth swapping it for another one."

"My first XSi had a lot of trouble producing properly focused shots, and while my second one was better, it still had a higher number of out-of-focus shots than it should've."

"Seemed to produce an abnormal number of out-of-focus shots"

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno