Šta je novo?

Canon A80 ili olympus C-460

• Začetnik teme gasha110
  • Datum pokretanja
G

gasha110

Guest
Dvoumim se izmedju ova dva digitalca. Mene interesuje koji je od njih bolji za nocne fotografije (tacnije zalazak sunca). Imam utisak sto vise pratim ovu problematiku sve sam neodlucniji. Potpuni sam pocetnik u digitalnoj fotografiji. Koliko sam shvatio do 4 MP je sasvim dovoljno, ali meni treba dobar auto focus, da li oni vrede kod ovih koje sam naveo ili ima neko trece resenje u toj nekoj vrednbosti do 400 evra. U pitanju su fotografije koje treba da snimam bas u sam sumrak, i to sa mora treba da snimam obalu, a da se arhitektura na obali jasno razaznaje. U pitanju su zalasci sunca na Santoriniju.Takodje me muce baterije. Canon A70 npr. trosi 4 od 1,5 volti. Koliko traju te baterije? Opet sa druge strane litijum jonske baterije koliko one traju i da li je istina da se tesko nabavljaju? Koliko punjenja litijum jonske trpe? Danas sam video Canon S410, kakva su sa njim iskustva? Hvala unapred!

U tom cenovnom rangu - do 400e - pogledaj i Canon S50 i Oly C-5000.

Moj glas ide za S50 :)

Mislim da je rezervna baterija za S50 oko 50-60e kod nas :| ali zato barem jede jeftine CF kartice.

Snimao sam sa C460 i sa A70. Neuporedivi su. Oly je manji i fensi je ali Canon ima neuporedivo bolje slike pogotovo pri slabijem svetlu. Canon ima svetlosno jaci objektiv sto mu omogucava bolje fotografije pri slabom svetlu. Ako snimas na otvorenom pri slabom svetlu, neophodno je snimanje sa stativa bez obzira koji aparat da koristis. Blic ti ne vredi na vecim udaljenostima od 3-4 metra, sto znaci na otvorenom ga batali. Canon te ikonicom na displeju upozori da je svetlo suvise slabo za snimanje iz ruke (ekponiranje snimka ce trajati duze od 40-og dela sekunde pa ce zbog minimalnog tresenja ruku slika biti zamucena).
Oly je po meni ne vredi te pare. Ima znatno vise suma, slabiji blic i nikakava rucna podesavanja koja su, ako znas da ih koristis, nezamenjiva za snimanja u losima uslovima.
Za snimanja npr. zalazaka sunca i svih nocnih fotografija uostalom, stavi aparat na cvrstu podlogu, ukljuci nocni mod, iskljuci blic i koristi self timer da ne bi pomerio aparat prilikom okidanja. Ako ima suvise malo svetla da bi aparat mogao da izostri (sto je boljka svih digitalaca) rucno izostri na beskonacno. Sve ovo na Canonu mozes da uradis a na olympusu npr. ne mozes da rucno izostris (a lose izostrava na slabom svetlu).
Sto se baterija tice, Canonove veoma dugo traju. Litijumske proizvodjaci koriste iskljucivo da smanje dimanzije aparata a ne da mu povecaju autonomiju rada. Malo je aparata sa li-ion baterijama koji mogu da snime vise slika od Canona. Medjutim, moras kupiti punjive NiMH i punjac jer obicne alkalne aparat posrce neverovatno brzo. Ali cena tih punjivih i punjaca je i dalje manja od jedna litijumske.
Sto se cena tice aparata tice, govoris o cenama u radnjama koje su prenaduvane. Pogledaj oglase i news grupe. Tu su cene znatno nize.

Slozio bih se da je Canon, po meni, bolji izbor od ova dva. Prva stvar (koja nije vezana
za tvoje pitanje) je da meni definitivno A80 deluje robusnije i manje plasticno od
svih Camedia (ja sam se lomio izmedju C-450 i A80 svojevremeno, i to je odlucilo).

Sto se tice snimanja nocnih fotografija mislim da je Canon bolji zbog mogucnosti
rucnih kontrola. Naime, kod vecine digitalaca se pri jako kontrastnim slikama
pojavljuje tzv. hromatska aberacija, koja se ispoljava tako da na nocnoj slici svetli
predmeti (na primer ulicna svetla) imaju plavicaste senke (pogledaj na Guglu pod
"purple fringing").

E sad, to se leci tako sto se slika sa manjim otvorom blende, a ja nisam siguran da
na Olimpusu imas rezim u kome mozes da zadas i otvor blende (npr f8) i ekspoziciju
(npr. 10 sekundi). Takodje, meni je bilo zanimljivo (ne znam da li je ovo specificno
za Canona, ali ipak...) sto za sve ekspozicije duze od 1.3 sekunde radi noise reduction,
tako sto ispuca jos jednu sliku bez otvaranja zatvaraca, pa onda oduzme te dve slike,
i na taj nacin, kao, ponisti sum. Isto tako, nocne slike se obicno slikaju sa stativa
(mini stativ je 400-500 dinara), i tu onaj pokretni ekran ima puno smisla, da ne
moras da lomis kicmu dok slikas. Takodje tu dolazi do izrazaja i onaj tajmer od
2 sekunde, koji daje taman dovoljno vremena da skljocnes, sklonis prst, i da se
aparat umiri.

Sto se baterija tice, 4*NiMH + punjac su oko 20-ak evra, a traju barem nekoliko stotina slika (po uputstvu 350 sto se pokazalo kao priblizno tacno u mom slucaju).
Alkalne baterije koje stizu uz aparat bi trebalo da traju 250 snimaka.

I, za kraj, jedna nocna slika. Nije bas tehnicki najsavrsenija (pravio sam i bolje),
ali mislim da je efektna.

Prilozi

• munja_resize.jpg
    munja_resize.jpg
    58.6 KB · Pregleda: 148
od ova tri (c-5000,c460,A80) ja bih definitivno uzeo A80, najbolji je "bang for a buck" medju njima. Ne vredi ti da uzimas aparat bez full manual kontrola ako hoces da pravih takve slike kao sto si naveo.
Za nocna snimanja u cenovnom rangu do 400evra imas i Minoltu Z2, isto je 4mp, ima Bulb rezim, a objektiv je isti kao za Oly C-760 : f2.8 maksimalan otvor blende u sirokom podrucju, a f3.7 u telefoto (a80 ima 2.8-4.9, a njegov telefoto je tek, cini mi se, 115mm). Zabavan ti moze biti (ali samo za dobre svetlosne uslove, tj. danju) i ultrazum 38-380mm. mozda je bolje da sacekas z3 po slicnoj ceni, a sa optickom stabilizacijom.
btw. Z2 koristi 4 AA baterije. Hromatkse aberacije su malo vece.

odgovor na neko od prethodnih postova: gotovo svi noise reduction sistemi koriste oduzimanje crne slike, pa i Olympus-ovi samo sto oni daju opciono ukljucivanje.

btw. izostravanje na beskonacnost nikad nije beskonacnost. bolje rezultate moze imati izostravanje na hiperfokalnu vrednost (za datu ziznu daljinu i otvor blende), ali ti za to treba da odstampas kartu DOF-a u nekom od mnogobrojnih kalkulatora na net-u. One more thing,...koliko sam video po review-ima, od ovih low i mid-end aparata koji imaju manuelni fokus (i to jedino na tastere sto je poprilicno j*b*no koristiti) jedino Olympus ima na ekranu prikaz skale sa daljinom, mejdutim i ta skala je mnoogo neprecizna, pa je upotrebljivost dodatno smanjena.

E, da...nemoj kupovati ove male stative od 15tak centimetara. Potpuno su neupotrebljivi, osim ako ne snimas igracke na stolu.

Skalu za izostravanje u metrima ima i Canon A70. Verujem da ima i A80.

A i ovi mali stativi su zgodni za nosenje u dzepu. Uvek se na njega moze staviti aparat a sve to zajedno na sto, zid, krov kola, sims prozora.

Mali (Praktikin) stativ je zgodan i zato sto A80 moze da se namesti da gleda nadole (i da se ne
prevrne), pri cemu su nozice van vidnog polja aparata, sto zgodno dodje za prirucno "skeniranje"
fotografija i sl.

Canon A80 pravi bolje slike od C460,jer ima veci cip,bolji objektiv i manuelne kontrole,dok su prednosti Oly C460 manje dimenzije, veci ekran,futrola u pakovanju,i 40-ak evra niza cena

Kad vec pominjete nocni mod, koja su optimalna podesavanja za A80 za slikanje pod gradskim osvetljenjem (bez blica)?
Bitno je da ekspozicija ne bude prevelika (slikanje bez stativa), a takodje ISO ne sme biti veci od 100, jer dodaje prilicno shuma.
Da se razumemo, jasno mi je da je to sto trazim nemoguce (a da fotke budu idealne), ali me zanima najbolji odnos parametara za kakav/takav kvalitet.

Inace, upravo se vratih sa mora i jedine nocne fotke koje su ispale bas OK su one gde sam nasao prirucni stativ (zid, kanta i sl. :) - trebali ste da vidite kako su me gledali prolaznici :D). Prilazem jedan primer (bolji - sto je najveci problem). Naravno kompresija i resize su uradili svoje, ali vidi se ono sto je bitno.

p.s. Svestan sam da je slikanje prava umetnost (za koju je, naravno, potrebno i dobro orudje tj. aparat), ali me interesuje kako da sa ovim sto imam izvucem najvise.

Prilozi

• primer1.jpg
    primer1.jpg
    122.5 KB · Pregleda: 126
Vrh Dno