Šta je novo?

Canon A700 ili Fuji F30 ?

sasax

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2006
Poena
301
Citajuci ove diskusije a i review strana na netu dodjoh do zakljucka da bi voleo da imam jedan od ova 2 aparata.

Cene po kojima mogu kupiti ove aparate su:

Canon A700 = 275+30 kartica = 305 eura
Fuji F30 = 300+55 kartica = 355 eura

Molim vas da dokumentujete vase misljenje na osnovu licnih iskustava jer citajuci i gledajuci sajtove nista mi nije jasno. Samo dolazim do jos veceg dvoumljenja. Na sajtu http://www.megapixel.net/ oba su ocenjena odlicno cak je A700 dobio sveukupno bolje ocene.

Svi se slazu da je F30 kao bolji po mraku. Gledajuci ovaj sajt i primer test fotografija:

Slika sa A700
http://www.megapixel.net/reviews/canon-a700/gfx/a700-ns.jpg
uvelican deo slike:
http://www.megapixel.net/reviews/canon-a700/gfx/a700-ns100.jpg
Aperture: f4.1; speed: 8 sec, 50 ISO.

Slika sa F30
http://www.megapixel.net/reviews/fuji-f30/gfx/f30-ns01.jpg
Aperture: f3.7; shutter speed: 4 sec., 100 ISO.

izgleda mi jasnije nego sa A700 ali kad se uvelica deo slike
http://www.megapixel.net/reviews/fuji-f30/gfx/f30-ns01100.jpg
primecujem da je ova sa F30 dosta mutnija a po logici ne bi trbalo da bude tako?

Na osnovu ove dve slike ja ne mogu proceniti da je F30 toliko bolji.
Dopada mi se kada neko slika istu scenu sa dva ili vise razlicita aparata pa se moze napraviti komparacija. Molim iskusnije da prokomentarisu ove dve fotografije i u cemu je F30 toliko bolji (ako jeste)

Cak i kod dnevnih fotografija:

Fuji
http://www.megapixel.net/reviews/fuji-f30/gfx/f30-buildingw100.jpg

Canon A700
http://www.megapixel.net/reviews/canon-a700/gfx/a700-buildingw100.jpg
Pitanje je vredi li davati 50 eura vise sa F30?

Ova sa A700 deluje mi lepse i ostrije. Senke su nekako tamnije i kao da je kontrast lepsi. Ovo je moje amatersko misljenje.

Canon ima obicne baterije sto je po meni prednost jer se mogu kupiti za 5 eura, ima vise manualnih podesavanja, veci zoom, po ovome sto vidim na sajtovima pravi odlicne fotografije. Aparat bih koristio porodicno (deca, letovanja, rodjendani, zurke itd) Kako nemam iskustvo sigurno bih veci deo slika bih pravio na AUTO ali bih voleo da i ja udjem u problematiku i naucim nesto pa bih se malo igrao i eksperimentisao.

Voleo bih kad bi neko imao uslove i sikao isti motiv sa oba aparata pa na delu pokazao evo zbog toga i toga je bolji ovaj ili onaj. Dopada mi se kad neko iznese mane aparata koji je koristio ili poseduje jer sa sajtova se nikad ne moze zakljuciti toliko kao kad neko koristi aparat neko vreme.

Vredi li dati 50 eura vise za F30 i zasto ?

Necu da filozofiram sad, ali na sve to gledash iz pogreshnog ugla. Pixel peeping i poredjenje par primera uopshte nema smisla, jer jedni rade jachu obradu, dok kod drugih to nije sluchaj, pa ti se uchini da neko ima bolju fotku. Ove primere shto si prikazao, su situacije gde ce F30 najgore da se pokaze. Na shtampi, oba aparata ce imati iste fotke, ali ce F30 moci da slika u mnogo loshijim uslovima kada A700 moze samo da ostane u torbici. I na kraju, ako zelish kasnije da izvuchesh neshto iz fotke koju ne mozesh da ponovish, F30 ce ti opet tu biti bolji.

Jedina razlika koja moze da te odvuche od F30 je mozda zum, za sve ostalo je bolji i upotrebljiviji od Canona.

Poslednja izmena:
@sasax: Evo ja imam a620 (kupio sam ga do skoro), isto tako sam bio i ja "obrazovan" pre kupovine (tj. sve iz review-ova) i udlucio se za A620. Sve je odlicno sem sto (nema iso 3200 kao F30 :D). Kada bih imao priliku da ga zamenim za F30, mogu ti reci da ne bih razmisljao ni malo. ISO 3200 nije za bacanje, a pogotovo sto je jako malo sumast (sto se moze videti iz primera sa review-a). Pogledaj:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf30/page12.asp
I pazi ovo: "To put things into perspective, the F30 has a similar level of noise (and detail) at ISO 800 to the SD 700 IS at ISO 200. Very, very impressive."

Sa druge strane A700 ima 6x opticki (F30 sa 3x je dosta za "deca, rodjendani, zurke") a na letovanje ja bih pre otishao sa A700. Nije lako izabrati, ne znam sta da ti kazem (jer ne znam mnogo vishe od tebe po ovom pitanju).

Hvala najlepse na odgovorima.

malo me brine sto sam negde procitao da Fuji F30 ima vece hromatske aberacije (valjda neko rasipanje i zamucenje sa onim crvenilom) i sto neko rece da je da bi se dobila dobra fotografija potreban "post processing" za dobru fotografiju.

Iskreno nekako bi za te pare Fuji trebalo da daje savrsene fotografije za tu klasu odnosno da u svakom slucaju daje bolje fotografije od A700 jer ima i veci senzor.

Na ovim stranim diskusijama sam naisao da neko kaze da A700 daje lepse boje po danu i kako nemam iskustva u radu sa Photoshop-om a i malo mi to bezveze da ispucam 100-inak fotografija i da moram nesto da odradjujem posle svaku kako bi bila "dobra"

Videh na ovoj diskusiji da neko zeli da slika sa F10 krstenje (Bad Habbit)
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=107175&page=2
pa je za probu slikao svoju sobu sa F10 sa razlicitim ISO vrednostima. Opet po tome ja ne vidim nista impresivno, stavise od 10 fotografija jedna jedina je ispala prosecno ostale su toliko mracne i mutne da je po meni ocajno lose.
Nekako je i taj F10 toliko hvaljen a opet na primeru ja vidim da je ovo sto je slikao Cosmo (iz crkve) na istoj strani za moj amaterizam jednostavno "profi" Kako ja nemam ni hiljaditi deo iskustva kao Cosmo plasim se da ce i moje fotke ispadati ovako od 10 jedna dobra.

Steta sto kod nas ne moze da se uzme aparat napravi nekoliko probnih fotografija pa ako ti se ne svidja vratis.
Ovako, glava ce mi puci od razmisljanja i uporedjivanja i i dalje ne dolazim do odgovora.

Poslednja izmena:
Prvo bi bilo zgodno da odlucis za sta ces koristiti aparat. Da li zelis zoom? Da li previse slikas unutra, u losim uslovima ili cesce po danu, osvetljenim sobama i boljim svetlosnim uslovima?

Ako zelis ultrazoom, preporucio bih ti da dodas jos para i bacis pogled na neke od Sony ili Fuji modela (Sony H2 recimo, Fuji S5600 recimo, mada je Fuji jeftin sada). Od skupljih varijanti Sony H5, Fuji S9500, Canon S3IS (mada su ova dva bolja, bolji visoki ISO imaju, moze komotno da se gura ISO400 a po meni su bolji aparati).

Ako ne zelis zoom, onda porazmisli u kakvim uslovima ces slikati. Ako ces slikati u losijim uslovima, F30 je izbor za tebe, brz je, odlican visoki ISO, skoro pa uporediv i sa nekim DSLR-ovima. Ima i manuelne modove, sto je plus u odnosu na F10 i uvek mozes da eksperimentises. Ne znam ni da li velicina aparata igra presudnu ulogu. A700 jeste manji od pomenutih ultrazoom aparata, ali nije im ni primirisati po mogucnostima, e sad ako tebe zadovoljava takvo nesto i nemas novaca i neces slikati u losim svetlosnim uslovima, mozda i mozes njega da uzmes.

Inace, test slike nisu nikakav parametar. Najbolje je probati oba aparata uporedo i tek onda mozes da procenis.

Izmedju A700 i F30 ja bih ti licno preporucio ovaj drugi.

Pozdrav.

@sasax: sa f30 bi mogao da slikash krstenje u ckrvi (em ga hvale da ima jako jak blic, em ima bolje ISO vrednosti od F10. ISO 800 je sasvim upotrebljiv tako da ne bi bila tako velika frka). Sa A700 ne bi mogao toliko lepo da se provedesh na tom krstenju (iso 400 je jako sumast, 800 bolje da ne postoji, 200 je moze se reci upotrebljiv) a i blic nije takav kao na F30. Tako da... Ja mislim da je ipak bolje uzeti F30. Da A700 nema 6x opticki ne bi ni imao sta da razmisljash.... Uz to F30 ima mnogo bolju bateriju (pa se brze puni blic i to je isto jedan veliki plus ako se ide na krstenje npr.).

@cozmo: kad bih znao sta hocu ja bih se odlucio :) ja bih voleo sve i po noci i po danu sve sto naleti ja bih slikao. Sta bi bilo vise tesko je reci. Kad odes na izlet, u park, na more slikas sve sto ti se ucini interesantnim. Kada budu rodjendani, proslave, nova godina itd koristio bih ga i tada. To bi mi bio jedan i jedini aparat pa bi generalno trebalo da ispunjava sve uslove. Znam da je ovo nemoguce pa trazim neki kompromis sto jeftinije a sto bolje. Znam da bi lepo bilo imati neki DSLR, pa kompakt, pa ultra kompakt ali ... nema se vremena ($$$). Zato se pitam da li dati 50e vise.

Generalno mi ne treba i ne volim velike aparate a ni 4AA baterije. Vidim da je ovaj F30 sampion sa baterijom. Kako nemam neko iskustvo neznam ni koliko mi znaci 6X zoom i koliko je to vredno na aparatu. Za pocetak bi se sigurno veliki broj fotografija radio u auto rezimu jer bi i moja supruga koristila aparat a tu ne dolaze u obzir nikakva podesavanja vec samo click, click :)

Interesuje me i kvalitet izrade oba aparata da li su izdrzljivi nedao bog da ispadne :) Kako su uradjeni kontakti i vratanca jer sam imao jedan Creative kamerica 640x480 kome je bez pada otpao poklopac baterija tj. polomilomio se drzac na levoj strani i sada je gotovo neupotrebljiv. Svaka cast Creativu, poslali su mi novu kamericu u zamenu a trazio sam samo poklopac baterija i posle par meseci desilo se isto.

@Master)D(M1nD: ja sam mislio da F30 ima slabiji blic jer po karekteristikama kaze da slika na 3m a A700 na 3.5 kao neka proporuka ako se ne varam ali taj ISO je stvarno cudo kod F30.

U svakom slucaju hvala jos jednom na odlicnim savetima. Lepo je kad neko podeli svoje znanje sa nama neukima.

ISO je postao stvarčica velika ko zemlja, posebno kad su se pojavili priuštivi aparati sa dobrim rezultatom fotografisanja na visokim ISO vrednostima.

Vođen istom idejom kao i ti, prvi aparat koji sam uzeo bio je A510 (sličnih dimenzija kao A700). Vrlo zgodan za svakodnevnicu, jako ograničen čim uslovi krenu da odstupaju od dobrih. Mali i kompaktan za džep, ali ipak prevelik da ga ne primetiš u džepu. A700 je vrlo sličan, malo je evoluirao u rezoluciji i zumu sa x4 na x6, ostale stvari nisu vredne pomena. Nisam siguran da li vredi te novce, F30 ipak nudi mnogo više u odnosu na to koliko je skuplji.

I poslušaj cozma, isprobaj neki ultrazoom pre kupovine kompakta, bez obzira što obično koriste 4AA baterije. Posebno preporučujem Fuji S5600, pošto si početnik. I tebi i ženi će biti lako da ga držite u rukama i slikate sve živo. Razlika u veličini torbica u kojoj ćeš držati A700 i S5600 nije velika.

Ako je pitanje veličine stvarno stvar preko koje ne možeš preći, F30 će u većini situacija da obriše patos sa A700.

Misko je napisao(la):
Sem sa visokim iso gde ce to f30 da obrise patos sa A700?

Manji, kompaktniji, laganiji, intuitivniji interfejs, i drastična razlika u senzorima, naravno. Šta je na strani A700 sem 6x zuma i SD kartice, ako ćemo sa druge strane da priđemo poređenju?

nidza je napisao(la):
Manji, kompaktniji, laganiji, intuitivniji interfejs, i drastična razlika u senzorima, naravno. Šta je na strani A700 sem 6x zuma i SD kartice, ako ćemo sa druge strane da priđemo poređenju?

Kad kazes vecini situacija, onda ja barem mislim na perfomanse, F30 sem visokih iso nema gde da dobije Canona vec su tu negde sta ko voli, naravno dimenzije su na strani Fuji-a.

Na fotkama iz F30 ima malo vise detalja, F30 ima daleko bolje "baterijske" performanse. F30 je brzi u fokusu (A700 zna da lovi), F30 ima "final 3" rafalni mod koji je toliko dobra stvar da se to ni ne moze opisati...

@ matrix77: Cena je kod nas u bgd-u nasao sam preko pcberze a ima i na pakom oglasima. I mene je iznenadilio. Ocekivao sam da ce biti preko 350 kad se pojavi

Abdee je napisao(la):
Na fotkama iz F30 ima malo vise detalja, F30 ima daleko bolje "baterijske" performanse. F30 je brzi u fokusu (A700 zna da lovi), F30 ima "final 3" rafalni mod koji je toliko dobra stvar da se to ni ne moze opisati...

Ne kazme da je A700 bolji al nije da f30 brise patos sa istim ima i A700 svetlijih tacaka, nisam znao za rafal.

Možda sam bio prestrog, ali posle iskustva sa A510/520 i A620, pomalo igranja sa S2 IS, teško da bih u ovoj konkurenciji uopšte razmatrao Canon u tim klasama.

Opšti dojam A klase mi je nakon prvog bližeg kontakta sa Fuji-jem potpuno pao u vodu. Mislim na celokupne performanse i korisnički pristup upotrebi aparata. Ako je F30 u svemu tome iole sličan S5600, niti jedan kompaktni Canon ne bih pogledao dva puta. Moraju mnogo stvari da poprave uskoro, ne mogu da svoj logo da se vade godinama.

Misko je napisao(la):
Ne kazme da je A700 bolji al nije da f30 brise patos sa istim ima i A700 svetlijih tacaka, nisam znao za rafal.

Ma nemoj da te bude sramota shto kida jednog Canona, kida i sve ostale :) F30 je danas ubedljivo najbolja kupovina za bilo koji aparat van UZ i prosumer klase, moze i za uchenje, dovoljno je mali za noshenje svuda, dobar je i za domacice :), a slikacesh u uslovima gde ostali mogu da gledaju, a to je sve osim dnevnog svetla :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno