Šta je novo?

Canon a700 ili A710 IS

beowulf

Slavan
Učlanjen(a)
03.09.2005
Poena
304
Sta kupiti?
Znam za njihove razlike (opt. stabilizaciju i vise MP), ali da li to vredi tih 50 i vise evrica?
Mozda neka druga kamera (sad ide onaj deo odgovora koji predlaze F30 ili S5600 :D )

Imao sam Canon A510 koji mi je bio odlican, pa sam nekako naviknut na taj brend, a i prirastao mi je srcu :d

Cini mi se nekako da je ipak A700 balans izmedju F30 koji je manji i S5600 koji ima veci zum -
A700 je nesto veci od F30, a ima 6x zum i nije tako veliki kao 5600.
Odgovara mi i sto koristi SD/MMC kartice jer bih kao za "ne daj boze, nestane mi
prostora na kartici" mogao da koristim i onu iz mobilnog (1 GB)
Uzeti onu brzu SD karticu, 60+ ili tako nesto....?
Drzao sam u ruci i A700 i A710 IS i ovaj drugi je mnoooogooo lepsi!
Ali avaj ta prokleta razlika u ceni.

Molim za pomoc sto pre, pazar pada u ponedeljak (blizi se Nova...). Hvala unapred.

Imam neki chudan utisak da zhelish samo prosto odobravanje da dash tih dodatnih 50e i da te ne grize savest shto si ih dao:)

Daj 50e vise i neces se posle kajati :)

Za mene bi bila dilema A710IS ili F30 a u ovoj 700/710IS bih u svakom slucaju izabrao A710. Noviji aparat, lepsi izgled i naravno IS.

U kategoriju digitalaca se ni približno ne razumem kao u kategoriju "izbor potrošača".
Pazari A710IS ukoliko možeš da odvojiš novac za njega.Faza kajanja koja usledi posle bilo koje dileme pri kupovini mnogo se lakše prebrodi zbog više plaćene cene nego zbog karakteristika aparata.Novac zanoviš a aparat imaš i koristiš znatno duže,zaboraviš da si ikada i imao dilemu oko isplativosti kupovine.
Naravno ,ukoliko ti dodatni izdatak poredstavlja problem A700 mi se čini sasvim OK izbor za te pare , i nastoj da se više ne opterećuješ boljim karakteristikama i izgledom skupljeg modela.
I ja se nalazim u istoj dilemi.Iako finansijski rezon naginje ka kupovini A700 ubeđujem se da je pametnije prikupiti još novca pa kupiti skuplji model jer znam da neću posle uspeti da se na ćupriji ne kajem što nisam platio još na mostu.

Ali uvek postoji bolje i skuplje i tome nikad nema kraja :) Jednom presechesh i kupish neshto...budesh realan shta tebi stvarno treba...tj za shta tebi stvarno treba aparat.

Svi bi voleli da imaju dobar auto, a dali svima treba? Za vimanje po bg greota imati bilo shta skuplje od 10 000e ..samo brinesh o tome..i gubi vrednost i ti se onda kajesh...i tako ja lupa m <offtopic>

Canon A700,A710is...

Posto sam shvatio da ti je pored mogucnosti foto-aparata bitna i njegova velicina/cena,onda svog favorita treba da trazis izmedju: Canon A700/A710is, Fuji F20/F30, Panasonic Fx01...(namerno nisam uvrstio Canon A6xx seriju,jer su veci 30-40% od A7xx serije).To su modeli koji su u cenovnom rangu 200-300e,manjih su dimenzija,solidnih mogucnosti...

Imam neki chudan utisak da zhelish samo prosto odobravanje da dash tih dodatnih 50e i da te ne grize savest shto si ih dao:)

DA DA DA ! :D

Jedino sto me koleba je taj IS. Koliko to zaista u praksi znaci?
Jel moze neko na konkretnom primeru da mi objasni prednost IS-a? Mislim, znam da je
dobra ali meni je i A510 zavrsavao posao, a nije imao IS.
Hvala svima na odgovorima...polako naginjem ka skupljem (kajanje sledi kad posle
pogledam u novcanik :wall: )

Pogledaj ovaj review.
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_a710-review/
Imas prilozenu sliku vezano za IS.

A imas i link ka video klipu sa ukljucenim i iskljucenim IS:
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_a710-review/camera_shaker.mov

Na kraju imas i moje uverenje iz licnog iskustva da IS zaista znaci mnogo (posedujem A710) - mozda imas mirnu ruku, ali daces nekom prilikom pocetniku da te slika u svetlosno losim uslovima pa eto problema... Prezalices 50e sigurno, imao sam A700 i ne bih se vratio na njega posle ovog.
Kupi 710 i uzivaj.

Cao svima!

Prvo, hvala vam svima na odgovorima, mnogo ste mi pomogli.
Kupio sam A710 IS i ne zalim novac - STVARNO VREDI (vlasnici znaju zasto) :)
Ovih par dana sam ga malo i testirao pa vam zato nisam odmah pisao - sta
da vam kazem ljudi, zaneo sam se novim digitalcem.
IS je stvarno zgodna stvarcica - mogu da napomenem da zahvaljujuci tom cudu, kao
i tome sto ima dovoljan broj MP (7.1) kada se slika u full crop-u, tj pri maksimalnom
optickom i digitalnom zumu - slike i dalje izgledaju fantasticno, kao da zaista
imate pravi 24x opt zum na fotoaparatu sa manje MP. Video radi fenomenalno tecno sa
mogucnoscu digitalnog zuma dok snimate.
Ne kajem se, mislim da nisam pogresio i mogu samo da ga preporucim ljudima koji imaju
slicnu dilemu.
Testovi koje su uradili Abdee i Nebojsa su sjajni, sa slikama kao primerima i mnogo su mi pomogli da odaberem (ispravno). Jos jednom hvala svima na pomoci i naravno zelim vam
SRECNU NOVU 2007. :banana: uz najlepse zelje.:)

Poslednja izmena:
Za one koji se mozda jos dvoume ... evo malog testa.

Fotografija iz ruke Canonom A710IS, sve na auto. Jedna fotografija sa a druga bez IS-a.
Daljina nekih 3-4m, zoom 9x, fotografisana neka skandinavka koju je moj otac drzao u rukama.
Fotografija je kropovana i smanjena na oko 500x300

BEZ
stabiliozacijaoffyg0.th.jpg

SA
stabilizacijaonfp5.th.jpg

Sa daljine od nekih 3.5m i zumom od 6-9x fotografisao sam mobilni aparat na kome je kucana SMS poruka ... ta poruka mogla se jasno procitati na fotografiji. Ovaj aparat mozete koristiti i u svrhu spijunaze :)

Poslednja izmena:
sa ukljucenom
stabilizacijaonfp5.jpg

bez stabilizacije
stabiliozacijaoffyg0.jpg

Naravno da ne treba baciti aparate bez stabilizacije. Ovo je bila samo ilustracija mogucnosti i mozda jedina bitna razlika izmedju A700 i A710IS. Nikad mi ranije nije palo na pamet da sa daljine od 3-4m fotografisem neki casopis. Mislio sam da je nemoguce da bilo sta bude citljivo. Kada sam video sta je ispalo jednostavno sam bio impresioniran. Probacu ovako nesto sa A700 koji ima moj drug i vidim rezultate. Meni bi ovo bio dovoljan razlog da izaberem A710 u poredjenju sa A700. Zgodan je IS kada date nekom da vas fotografise a nema mirnu ruku.

Inace igrao sam se malo i isprobavao A710IS u sobnim uslovima pod sijalicom od 60w bez blica sa stalkom i bez ... u svakom slucaju suma ima i mislim da je nemoguce dobiti fotografiju sa ostrinom koju ima F30 (barem po test fotografijama koje sam video).

Moj zakljucake je da treba imati oba aparata - Fuji F30 i A710IS :)

Poslednja izmena:
Takve ilustracije vec postoje po netu godinama, nisi bash otkrio toplu vodu :)

A kupiti oba aparata je glupost, jer za te pare mozesh da uzmesh mnogo ozbiljniji aparat, to su samo igrachke :)

Zgodan je IS kada date nekom da vas fotografise a nema mirnu ruku.

E, toga se nisam setio, sada mi je jasno zashto je IS neophodan :D

Poslednja izmena:
Takve ilustracije vec postoje po netu godinama, nisi bash otkrio toplu vodu :)

Verovatno ... mnoge radjene u kontrolisanim uslovima od strane profesionalaca. Najlepse je kad nesto otkrijes sam pa si onda srecan jer mislis da si ti izmislio toplu vodu, nemoj da mi razbijas iluzije :) Sa druge strane, ne moras da lutas netom i trazis ilustracije.

A kupiti oba aparata je glupost, jer za te pare mozesh da uzmesh mnogo ozbiljniji aparat, to su samo igrachke :)

Mozda neko ne zeli ozbiljan aparat, ja volim male a mocne igracke :)

Meni samo nije jasno kako si napravio mutnu fotografiju sa 1/60 na 35mm?

Taman kad sam pomislio da i ima neke koristi od stabilizacije. Okini te novine sa 1/4s, tu tek dolazimo na prednost stabilizacije kod malih kompakata.

Daleko bilo da ne bih voleo da imam stabilizaciju u svom sistemu, ali je trenutno malo van budžeta. Mislim da će stabilizacije na senzorima DSLR aparata da budu pravi hit u budžet segmentu, samo da se raširi priča koju su započeli Minolta i Sony.

@grozda

Pogledaj EXIF. Bez stabilizacije.

P.S. Slike nisu od umetnicke vrednosti. Cisto testiranje je bilo u toku.

Prilozi

• DSCF0448.jpg
    DSCF0448.jpg
    67.7 KB · Pregleda: 68
  • DSCF0448 copy.jpg
    DSCF0448 copy.jpg
    56.7 KB · Pregleda: 74
  • DSCF0665.jpg
    DSCF0665.jpg
    81.8 KB · Pregleda: 77
  • DSCF0665 copy.jpg
    DSCF0665 copy.jpg
    64.1 KB · Pregleda: 74
Dakle, do 1/60s nije mi jasno kako dobijete mutne slike.

Ja recimo opalim i 1/10s bez IS-a.

Dakle, sto rece driver, daj neku ispod 1/10s, bez blica, da vidimo realne uslove. Tek tu bi trebalo da bude razlike.

P.S. Ne sumnjam ja uopste u aparat (mislim da je super izbor) nego cisto me vise ubise u pojam te IS-NO IS teme...

Poslednja izmena:
Ko se mlekom opece i u jogurt duva :D

Pre par nedelja se Cozmo nasao na udaru kritike (tacnije, udaru budaletine) na jednom drugom forumu, pa sad mora da se osigura :D

Dobro ljudi, polako... Nekom treba IS, nekom ne treba. Vecini pocetnika ce trebati. Meni ponekad zatreba - uglavnom imam mirnu ruku (kakva vrlina!), ali ponekad nisam u situaciji da bas nisanim ili me jednostavno MRZI, a ako je tu tehnologija koja mi olaksava manipulaciju aparatom zasto onda da je ne iskoristim?!
E da - volim i male ISO vrednosti u EXIF-u.

Svi veci proizvodjaci digitalnih aparata su najavili da ce od 2007 prestati sa impelmentacijom IS-a posto smo ovde zakljucili da je nebitan :)

Ja sam se uverio u mogucnosti IS-a kada je Cozmo pre par meseci postavio one fotografije iz crkve gde je menjao ISO 200 - ISO 1600 ako se ne varam.

Probao sam sa 8 sprata svoje zgrade da fotografisem veceras ulicu i stvarno nema teorije da se napravi ostra fotografija. Koliko god da ruka bude mirna tesko je napraviti bilo sta sto uopste moze liciti na fotografiju. Kako nemam ISO 3200 morao sam da povecam ekspoziciju na 2" i evo sta je ispalo. Bez ikakve obrade

http://img235.imageshack.us/img235/4779/img0335resizerh1.jpg

Naravno zakacio sam aparat na stari ruski tripod :)
Bez toga fotografije su jednostavno neupotrebljive !

Sve je počelo od defokusirane fotke sa uključenim blicem pri 1/60, za čiju mutnoću je okrivljen nedostatak IS.

Na široko može da se puca i 1/6. Evo jedne od sinoć, 17mm f2.8 iso400.

Možda je za početak dobro naučiti fotkati bez stabilizacije, pa tek onda nadograditi skill sa OS.

Vrh Dno