Šta je novo?

Canon A650 IS?

Misha976

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2004
Poena
620
Intersuje me vase misljenje vezano za sledecu situaciju. Trenutno posedujem dva kompakta A540 i A75, nosim se mislju da prodam oba aparata, dodam jos para i kupim aparat iz naslova, A650 IS. Aparat koristim za fotografisanje putovanja, proslave, rodjendane i slicno. U svakom slucaju nista previse zahtevno. U stvari aparat veci deo vremena provodi u fioci, osim u slucaju gore navedenih prilika. Interesuje me da li se ovakva akcija uopste isplati u mom slucaju, odnosno sta cu realno dobiti ovom transakcijom?

Unapred hvala na odgovorima!

Realno cesh dobiti dosta bolji aparat, brzi, sa boljim kvalitetom slike, boljim low light mogucnostima, boljim videom, ali i veci i tezi. Ja bih ishao na tu kombinaciju...

Dobra ideja, nećeš pogrešiti :wave:

obavezno!

Ja sam nesto slicno uradio pre godinu dana i nisam se pokajao, ali ni najmanje!

Hm, cenim da ce biti veci problem prodati ova dva aparata. Cim oni odu uzimam 650IS. Ima li neko ideju koliko para da trazim A75 i A540?

Mozes, ali za daleko manje novca nego sto bi zeleo. Iz tog razloga ja svoje nisam prodavao nego poklanjao, jedan caletu (Nikon 3700) a jedan prijatelju (Canon a75)!

ja sam sa a80 presao pre koji mesec na 650is, i stvarno svaku preporuku mogu da dam za isti aparat je odlican , pravi izuzetne fotografije, jako lepo lezi u ruci. Jedina zamerka bi bila nesto veca kolicina suma nocu od onoga sto sam ocekivao. No budzili su previse pixela, pa st i da ocekujem.

E, sad: stvarno moras da razmislis sta od aparata ocekujes posebno kada menjas stari. Ja potpisujem da u 95% slucajeva i uslova moj stari a80 pravi jednako dobre fotografije kao i 650is. Znao sam to pa se nisam razocarao previse. Ali vidim da i po forumu dosta ljudi ostane nezadovoljno ulozenim novcem u "napredak" koji cesto nije toliko ocigledan. Samo znaj da te ne ocekuje tehnoloski skok. Poz

Dajte neke konkretne cifre za vrednost ova dva aparata. Nemam pojma odakle ni da pocnem!

Ja upravo tražim gde da kupim ovaj aparat i gde god da pozovem kažu mi nemaju, on se više ne proizvodi i neće ga ubuduće dobijati. Ako neko zna gde može da se kupi neka mi pošalje pp.
Koja je alternativa ovom aparatu? Mislio sam da uzmem A720, ali je skoro ista situacija i s njim.
Ovaj SX100 mi se ne sviđa jer nema optičko tražilo. Možda jedino S5 od Canon-ovih.

Jel si nekada pogledao kroz to optichko trazilo ? :)

Pa, da, dosad sam imao jednog HP-a, čiji je LCD mnogo trošio baterije, pa sam najviše ovako slikao, a i manje se trese aparat kad ga nasloniš. A ti očigledno ne gledaš kroz tražilo?

Driver je iz neke druge price (DSLR), on ima crnca koji mu pridrzava aparat :D

Totalno mi je nebulozno da neko slika kroz ono malecno trazilo pored LCD ekrana... Da trosi baterije - trosi, ali svi aparati koje si spomenuo (da bi ih kupio) trose AA baterije, poneses 2 (ili 4 - zavisi koliko ih ise u aparat) pune u rezervi i to je to...

Poenta je da u ovoj klasi aparata koju ti zelis da kupis, trazilo ne bi trebalo da ti predstavlja najbitniju stvar koja ce da odluci o kupovini :)

Ma, nisam ni mislio zbog baterija, to sam jednostavno napisao kao deo odgovor na pitanje da li sam gledao kroz tražilo. Sad, verovatno ubuduće kad budem kupior aparat, neću najveći broj fotografija slikati gledajući kroz tražilo, ali nije zgoreg imati ga, recimo ako sunce pada direktno na LCD. A i inače u ovoj klasi, i boljim retki su aparati bez tražila, ili možda nisam u pravu?

To trazilo je neupotrebljivo koliko je sitno i neprecizno, i ima da "oslepish" ako ga budesh koristio stalno:), ako ti je to samo stavka protiv SX100, uzmi ga odmah, nocas ;)

Trazilo na tim malim aparatima moze tako efikasno da upropasti fotku da to nije normalno :D Nit' vidis kako eksponira, nit' vidis da l' je horizont kriv, nit' vidis ono sto vidi objektiv... Znaci, dodaje +10 na umetnost...

S' druge strane A650IS je daleko bolji aparat od SX100 i steta je ne kupiti ga jer je mozda poslednji takav aparat iz A familije.

Jedno mozda glupo pitanje (izvinjavam se autoru teme) gde se nalazi f6500fd u odnosu na A650IS? Ili ga je bolje porediti sa A720? Pitam jer vidim da dosta ljudi ima iskustva sa ovim aparatima a uporedjivati ih po karakteristikama na papiru je suludo, vidim da dosta ljudi ima taj fuji i slike su stvarno sjajneza te pare. Nebitno sto ih nema novih, nisam gadljiv na polovno, snasao bih se...:wave:

U kvalitetu slika posebno u polu tami 6500 je prilično ispred 650 (podrazumeva se da znaš nešto o fotografiji a ne na auto da slikaš), ali je zato dimenzijama skoro 2x veći :wave:

Jedno mozda glupo pitanje (izvinjavam se autoru teme) gde se nalazi f6500fd u odnosu na A650IS? Ili ga je bolje porediti sa A720? Pitam jer vidim da dosta ljudi ima iskustva sa ovim aparatima a uporedjivati ih po karakteristikama na papiru je suludo, vidim da dosta ljudi ima taj fuji i slike su stvarno sjajneza te pare. Nebitno sto ih nema novih, nisam gadljiv na polovno, snasao bih se...:wave:
Pa S6500fd je svetlosnu godinu dalje od oba navedena aparata. Ne samo zbog boljeg senzora, vec sto sa 6Mpix na velicinu senzora od 1/1.7 daje vece piksele sto automatski znaci vecu dinamiku boja. Ili prosto receno veci je raspon od najtamnije tacke do najsvetlije.

Dzaba A650 senzor od 1/1.7 na 12Mpix kada su priblizno isti kao i na A720 koji ima senzor od 1/2.5 na 8 Mpix. Znaci po tom parametru su tu negde ova dva modela. Jedino sto A650 ima pokretni displej i bolju redukciju crvenih ociju ( unutrasnja obrada ).
Pravi i jedini model iz Canon A serije je bio A610/620 sa 1/1.7 senzorom na 7/8Mpix. Mogli su da mu nadograde veci obrtni displej od bednih 2 incha i stave IS i da...:banana:
Jos da su dodali objektiv iz A720 ne bi se razmisljao sta da kupim. ;)
Ali politika Canona kao i drugih firmi je ocigledno na kvantitetu a ne na kvalitetu proizvoda i lude trke za Mpix.
A posto kazes da nisi gadljiv na polovnjake, jedini aparat koji zadovoljava te uslove i jos da je malecki za dzep je Fuji 30/31fd samo ga je tesko i polovnog naci.
Zato sam i uzeo fuji 6500 tj F30 u velikom pakovanju.
Pozdrav. :wave:
Eto tako ja vidim dobar ne dslr Canon aparat

Ja sam probao A650 IS a trenutno koristim s6500fd. Fuji je brzi, to se odmah primeti, pogotovo fokus u losim svetlosnim uslovima.

Ako slikas samo na ISO 100, Canon ima vise detalja naravno. Cim udaris ISO 200 i vise, nastaju problemi. Inace ja sam slikao u zatvorenom prostoru probe radi i sa njim i sa A720 i jos nekim aparatima (sa malo svetla, uglavnom slike neke proslave i to) i Fuji je prosto oduvao sve aparate koji nisu DSLR.

Inace A650 IS pravi odlicne fotke u uslovima u kojima prosecan amater slika.

Fuji je ergonomicniji aparat, brzi, bolji u low light situacijama, ima RAW.

E sad da li ga u svetlu jeftinih entry level DSLR aparata treba kupiti - sigurno ne.

Eno u metrou Nikon D40 28.000 din sa 18-55 objektivom + 2giga kartica. Nikon D60 u izvjedbi 18-55 VR + kartica je oko 39.000 din. Canon 450D 49.000 din sa 18-55 IS i karticom.

Ja da nemam aparat i da ne ciljam na nesto vise od entry level DSLR klase ne bi se razmisljo ni sekund vec pravac Metro i odabro ili D60 ili 450D.

Pa cak i taj Nikon D40 + 18-55 + kartica (doduse ne znam da li jos traje akcija za karticu ali aparat je uvek te cene sa objektivom) za 28.000 je svetlosnim godinama daleko od svih pomenutih kompakta i prosumera.

Poslednja izmena:
Prvo da se zahvalim na vrlo korisnim savetima, problem je sto sam trenutno u nekoj izgradnji i najvise bi mi legao neki polovni s6500fd za 200-tinak e (bilo ih je u oglasima za te pare) sto je ipak velika razlika u odnosu na 39k~500e za D60. Eventualno bi dosao u obzir taj D40 koji je ~350e nov i ako je toliko bolji od tog fuji-a eventualno bih njega pazario, mada mi je opet i to mnogo para trenutno jer rekoh pare idu ina drugu stranu :S:

Poslednja izmena:
Eventualno bi dosao u obzir taj D40 koji je ~350e nov i ako je toliko bolji od tog fuji-a eventualno bih njega pazario, mada mi je opet i to mnogo para trenutno jer rekoh pare idu ina drugu stranu :S:

Za 150e dobijes novi aparat, dosta bolji aparat već sa kit objektivom i ostaje ti mogućnost da ga ubuduće unapređujes novim/boljim objektivima. Naravno sve ovo ti džabe ako nemaš neko malo naprednije znanje o fotografiji!

Canon 450D kit, kosta 50700 din. u Metro-u! Danas proverio!

Izgleda da je kupovina A 650 IS nemoguca misija, prvo sto da nema nigde, kao svi ce da ga dobiju za par dana, drugo sto je cena vrlo bliska cifri od 300 eura. Cini mi se da se to uopste ne isplati, pa u metrou prodaju NIkon D40 kit za 28000 din (cca 350 eura)! Ipak dSLR pravi bolje slike od bilo kog kompakta ili prosumera!

Kupuj!
Ili neki polovan i neku dobru memorijsku/dodatni objektiv.
Pozz.

drugo sto je cena vrlo bliska cifri od 300 eura. Cini mi se da se to uopste ne isplati
Ja ne znam otkud priča da su foto aparati sve jeftiniji, to ne važi generalno. Neki od prethodnih A6xx modela je otprilike godinu dana posle promocije koštao ispod 200 evra. Moguće da ima uticaja to što A650 IS nema naslednika, ali i ja mislim da je 300 evra previše za taj aparat.

Za 300e mogu da se uzmu daleko ozbiljniji prosumeri ili pak neki dslr.

Za 300e mogu da se uzmu daleko ozbiljniji prosumeri ili pak neki dslr.
Pa nema sad nekih dobrih prosumera za 300 evra, čak je i S5 skuplji. Nov dSLR ne može da se kupi za 300 evra (mada je spomenuta ponuda iz Metroa fenomenalna).

Mene više zanima šta se dobija sa A650, a ja ne mislim da se tu bogzna šta dobija u odnosu na A720. Nešto je robustniji (ali istovremeno i glomazniji, nije uopšte ne znam koliko velika razlika u veličini kad se nosi A650 i neki manji dSLR), ima pokretni ekran (to već zavisi šta ko fotka, nekome to uopšte ne treba) i ima 4 baterije, što je bitno za brzinu punjenja blica. Na senzor se ja ne bih kladio, jeste veći ali sa svojih 12 Mp ne daje naročito bolju sliku od A720.

Tako da ja mislim da je dilema sad A720 (i ovo teorijski, ni njega nema u prodaji) ili jeftiniji dSLR. Meni A650 nikad nije bio ozbiljno u razmatranju.

E sad ja stvarno mislim da bi bila dobra stvar kad bi postojao neki dobar prosumer za 250-300 evra. Jer to bi mnogim ljudima obavljalo posao. Veliki senzor sa relativno malo šuma i neki 12x zoom koji kreće od 28 mm, to je milina.

Ja bih sa A720 i sa dobrim prosumerom mogao da uradim bar 90% onog što mi treba. Ovako imam rupu, ja još nisam odlučio kako da je pokrijem. A650 mi je ni tamo - ni tamo. U suštini bačenih 100 evra (razlika u odnosu na A720).

Poslednja izmena:
S5 je 300e ravno.
A moze se tu josh dodati i uzeti neki g9/nikon d40.

Nazad
Vrh Dno