Šta je novo?

Canon A60/70 u Bugarskoj

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Idem sutra u Sofiju i svaracam i na Metro...
Video sam u njihovom katalogu i Canon-ove digitalce pa reko eto prilike da uzmem neki.
Medjutim nije sve tako prosto. Radi se o tome da ja vrlo sumnjam u kvalitet robe koja se tamo valja. Znate ono, roba za istocno i roba za zapadno trziste.
Kvalitet tehnicke robe tamo je vrlo los (kao kod nas) Panasonic tamo nije isto sto i panasonic na zapadu...najgori proizvodni proces, najjeftiniji materijali losa izrada itd.
Pitam se da li to vazi i za Canon-ove digitalce, jer za leto idem u Grcku (EU) pa je mozda bolje da sacekam?

Sve u svemu pitanje je jasno. Da li sam ja paranoik ili su moje sumnje realne?

mogu samo da ti kazem kako je u USA...roba prve klase ostaje tamo, druga ide u zapadnu evropu, treca u istocnu a ostalo afrika i sl...sto opet ne mora mnogo da znaci jer sam recimo doneo odande compaq notebook kome je puko ekran pa sam morao da ga vracam na servis...ali da u principu sve najbolje ameri cuvaju naravno za sebe

Igvan je napisao(la):
Idem sutra u Sofiju i svaracam i na Metro...
Video sam u njihovom katalogu i Canon-ove digitalce pa reko eto prilike da uzmem neki.
Medjutim nije sve tako prosto. Radi se o tome da ja vrlo sumnjam u kvalitet robe koja se tamo valja. Znate ono, roba za istocno i roba za zapadno trziste.
Kvalitet tehnicke robe tamo je vrlo los (kao kod nas) Panasonic tamo nije isto sto i panasonic na zapadu...najgori proizvodni proces, najjeftiniji materijali losa izrada itd.
Pitam se da li to vazi i za Canon-ove digitalce, jer za leto idem u Grcku (EU) pa je mozda bolje da sacekam?

Sve u svemu pitanje je jasno. Da li sam ja paranoik ili su moje sumnje realne?
A pošto je A70 u Bugarskoj?

Vucinic je napisao(la):
mogu samo da ti kazem kako je u USA...roba prve klase ostaje tamo, druga ide u zapadnu evropu, treca u istocnu a ostalo afrika i sl...sto opet ne mora mnogo da znaci jer sam recimo doneo odande compaq notebook kome je puko ekran pa sam morao da ga vracam na servis...ali da u principu sve najbolje ameri cuvaju naravno za sebe

Ne znam odakle ti ideja da nesto sto se ne proizvodi u Americi ameri mogu da sortiraju i da zadrzavaju najbolje primerke???
Takodje ne vidim logiku da proizvodjaci elektronike (japanski) losiju elektroniku salju u Evropu, a bolju u Ameriku kada su potrosaci u Evropi podjednako zahtevni, a usput sva ta elektronika je skuplja u Evropi (sa sadasnjim odnosom evro/dolar znatno).

Postoje proizvodi koji se proizvode za "siromasnija" trzista (npr. Sony trv12, Canon mv590 itd.) koji po karakteristikama su identicni modelima koji se proizvode za evropsko trziste (za navedene modele Sony trv14 i Canon 600).

Moj kum je dobio televizor Sony wega 29FX20 iz svajcarske koji se pokvario posle godinu dana rada. Kvar je bio bezvezan (jeftina popravka). Time sto ces elektroniku da kupujes u EU ne dobijas apsolutnu garanciju da taj uredjaj nece da se pokvari.

Pozdrav

Pogledaj samo i reci mi zasto isti proizvodi nose razlicite oznake kad se prodaju u USA i u EU...naravno ne svi...ali recimo Compaq/HP noutbuci ili ako hoces za digitalce olympus kamere itd...

zasto?
pa da ne bi proslo neprimeceno ako bi neko kupio kvalitetne i jeftinije nego bilo gde u svetu americke olympus aparate i prodavao ih po evropi i dalje.
zato su oznake razlicite.

2nd to none je napisao(la):
zasto?
pa da ne bi proslo neprimeceno ako bi neko kupio kvalitetne i jeftinije nego bilo gde u svetu americke olympus aparate i prodavao ih po evropi i dalje.
zato su oznake razlicite.

Oznake se razlikuju jer su evropski i USA standardi u gotovo svemu razlikuju i da nebi doslo do zabune.

Mrezni napon je 110 V i 60Hz (u Evropi 220V i 50Hz), tako da svi iole ozbiljniji uredjaji (dakle ne racunam na uredjaje koji mogu da rade na standardne baterije) ne mogu da rade u Evropi bez adaptera.
Cemu notebook od kiloipo, ako uz njega moras da vucaras trafo od dva kila (preterujem, ali malo), isto vazi i za digi foto aparate, mobilne. Problem sa DV camcorderima je jos izrazeniji jer oni su predvidjeni da sliku emituju na TV aparatima koji podrzavaju NTSC sistem. Drugo svi kamkorderi su aptimizovani (pre svega cenovno) za rad po NTSC standardu (CCD cip ima 680000 piksle naspram evropskih koji imaju 800000 - rec je o osnovnim modelima). USA modeli efektivno koriste 340000 piksela, jer NTSC standard propisuje iscrtavanje 525 linija naspram 625 linija koje propisuje PAL (logicno kvalitetniju sliku daje PAL).
U USA i Evropi mogu da rade samo tri band telefoni, dok se dual band telefoni proizvode sa posebnim oznakama da bi se lakse razlikovali (npr. SE T616 ne moze da radi kod nas).

Prema vasoj prici elektronika koja se prodaje u Americi je toliko kvalitetna da tamo serviseri nemaju sta da rade, a cini mi se da je par ljudi sa foruma moralo da vrate te super kvalitetne spravice zbog raznoraznih kvarova.

Sama ideja da neki proizvodjac pod posebnom oznakom za jedno trziste (bez obzira koliko je veliko) proizvodi kvalitetnije proizvode a prodaje ih za manje para deluje apsolutno neverovatno.

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Oznake se razlikuju jer su evropski i USA standardi u gotovo svemu razlikuju i da nebi doslo do zabune.

Mrezni napon je 110 V i 60Hz (u Evropi 220V i 50Hz), tako da svi iole ozbiljniji uredjaji (dakle ne racunam na uredjaje koji mogu da rade na standardne baterije) ne mogu da rade u Evropi bez adaptera.
Cemu notebook od kiloipo, ako uz njega moras da vucaras trafo od dva kila (preterujem, ali malo), isto vazi i za digi foto aparate, mobilne. Problem sa DV camcorderima je jos izrazeniji jer oni su predvidjeni da sliku emituju na TV aparatima koji podrzavaju NTSC sistem. Drugo svi kamkorderi su aptimizovani (pre svega cenovno) za rad po NTSC standardu (CCD cip ima 680000 piksle naspram evropskih koji imaju 800000 - rec je o osnovnim modelima). USA modeli efektivno koriste 340000 piksela, jer NTSC standard propisuje iscrtavanje 525 linija naspram 625 linija koje propisuje PAL (logicno kvalitetniju sliku daje PAL).
U USA i Evropi mogu da rade samo tri band telefoni, dok se dual band telefoni proizvode sa posebnim oznakama da bi se lakse razlikovali (npr. SE T616 ne moze da radi kod nas).

Prema vasoj prici elektronika koja se prodaje u Americi je toliko kvalitetna da tamo serviseri nemaju sta da rade, a cini mi se da je par ljudi sa foruma moralo da vrate te super kvalitetne spravice zbog raznoraznih kvarova.

Sama ideja da neki proizvodjac pod posebnom oznakom za jedno trziste (bez obzira koliko je veliko) proizvodi kvalitetnije proizvode a prodaje ih za manje para deluje apsolutno neverovatno.

Pozdrav

najpre ako pricas o necemu trebalo bi da znas o cemu pricas...kakvi trafoi uz notebook?? hej nije ovo kameno doba...notebboci u USA rade na struji od 100 do 240 V i sve sto ti treba je adapter za viljusku...isti slucaj ti je i sa punjacima za digitalce...zatim ni za oznake aparata nisi u pravu...kakva zabuna? Nikoni, neki Canoni, Sony aparati imaju iste oznake i za USA i za Evropu...tako da ti prica ne stoji...a zasto se u USA sve prodaje za manje pare (recimo i mercedes ti je ovde jeftiniji nego u nemackoj)...odgovor je jednostavan zato sto imaju para ko blata i ako nisi bio ovde onda nemas ni pojma koliko je to...tako da im se moze da diktiraju cene jer su ti ovde i najveci dileri na svetu...eto toliko

I posto a70/a60 u Bulgaria?

Vucinic je napisao(la):
najpre ako pricas o necemu trebalo bi da znas o cemu pricas...kakvi trafoi uz notebook?? hej nije ovo kameno doba...notebboci u USA rade na struji od 100 do 240 V i sve sto ti treba je adapter za viljusku...isti slucaj ti je i sa punjacima za digitalce...zatim ni za oznake aparata nisi u pravu...kakva zabuna? Nikoni, neki Canoni, Sony aparati imaju iste oznake i za USA i za Evropu...tako da ti prica ne stoji...a zasto se u USA sve prodaje za manje pare (recimo i mercedes ti je ovde jeftiniji nego u nemackoj)...odgovor je jednostavan zato sto imaju para ko blata i ako nisi bio ovde onda nemas ni pojma koliko je to...tako da im se moze da diktiraju cene jer su ti ovde i najveci dileri na svetu...eto toliko

Nisam siguran da sam razumeo to oko dilera i mercedesa. Neko ima para ko blata pa diktira nizu cenu?!? Poredjenje automobila i kucne elektronike mislim da nije adekvatno.

Prica oko adaptera (trafo) je na osnovu informacije kolege koji je kupio foto aparat kodak (ne znam tacno koji model) a uz njega je morao da dokupi taj adapter da bi mogao da napuni bateriju. Pre par meseci je iz Amerike dobio mobilni Nokia 6610 i takodje mora da punjac prikljuci na adapter jer je predvidjen da radi na 110V 60Hz.
Notebook-ovi kao skuplji uredjaji mozda imaju adaptere koji mogu da rade i na 220V i na 110V. Napajanja na kompjuterima imaju preklopnik, ne znam da li takav preklopnik imaju svi adapteri za prenosne racunare.

To sto neki od proizvodjaca digi foto aparata stavljaju iste oznake, smatram obmanom kupaca jer nisu svi tehnomani pa da znaju sve pojedinosti o uredjajima pre nego ga kupe, ali zato svi ocekuju ta taj uredjaj radi u svim uslovima (citaj zemljama gde putuju). Ako punjac za bateriju koji dolazi uz uredjaj nije predvidjen da radi na drugom naponu onda korisnik moze da bira ili da sa sobom nosi poprilicno teski adapter ili da kupi drugi punjac.
Jos veca obmana je sa kamkorderima, ali to sam vec objasnio.

Cela ova diskusija je posledica stava da su uredjaji u Americi kvalitetniji sto je blago receno nedokazano.

Pozdrav

Posto je tred otiso u skrooooz drugu stranu samo da kazem da mi drug ide za 4 dana u BG i osnovno sto ce pogledati su cene digitalaca tako da cu postovati cene cim ih saznam :wave:

SittingCrow je napisao(la):
Posto je tred otiso u skrooooz drugu stranu samo da kazem da mi drug ide za 4 dana u BG i osnovno sto ce pogledati su cene digitalaca tako da cu postovati cene cim ih saznam :wave:
E to ! Sve prekopah nikako ne nadjoh cene digitalaca u metrou.Poz

Skupoca ili siromastvo, pitanje je sad?

Bio sam tek danas u BG.
Na Metrou slabo ima digitalaca, dok u radnji preko puta (Tehnomarket) ima svasta.

A60 475 leva ili 240 evra
A70 699 leva ili 355 evra

Cene su sa uracunatim porezom!

Za druge nisam ni gledao cene jer me nisu ni interesovali...

Sto se mene tice skupo je i nisam uzeo nista.

Idem krajem maja u Grcku (Solun) pa cu videti kako tamo stoje stvari.
Ako neko zna da je tamo A60 skuplji od 220 evra neka mi javi, jer bih ga onda uzeo u Beogradu od ljudi sa ovog foruma...

U grckoj je tehnika generalno jako skupa... ove godine pogotovo... osim ako sedis na plazi i neko ti ponudi najnoviji model sonyjeve dv kamere za 300eu |>> i onda pazi da platis to sto dobijes... ukratko u yu ces jeftinije proci, pogotovo sto ovde kupujes foto na crno, a tamo ko zna sta sve placas...

Igvan je napisao(la):
Idem krajem maja u Grcku (Solun) pa cu videti kako tamo stoje stvari.
Ako neko zna da je tamo A60 skuplji od 220 evra neka mi javi, jer bih ga onda uzeo u Beogradu od ljudi sa ovog foruma...

Nemoj cepidlačiti za 10-20€ pa kupiti aparat u inostranstvu, više ti se isplati da se ispružiš još malkice (ako je recimo jeftinije u Grčkoj) i kupiš aparat ovde. Pričam ti zbog garancije, jer šta ako ti, recimo - crkne aparat?

Za Solun: Prvo i osnovno, ne kupuj od "braće" "Srba" na ulici. To su prevare kakve ne možeš zamisliti. Lik ti priđe, a još nisi ni izašao iz kola/busa i kaže "E, brate, vidi dobra Sony kamera, znaš frka mi je za pare... evo ti za 200 eura!". Onda ti kažeš "Vau, daj 'vamo, ima da je utopim u BG-u za 400 minimum!". Kad je raspakuješ (što smeš samo ako je kupiš) i uzmeš u ruke, desi se sledeće: dva profila od sive plastike u obliku kamere se samo rasklope i ispadnu sunđeri i Mustek aparat!!! Šok odma', 'će pa'neš u smrt :d ! Lično video - ortak šaban se zaleteo i naseo. Najjača fora je što lik ide u stopu za tobom i pravi se da te ne prati. Za jedan dan u gradu prišao nam je 5 puta. Posle "trejda", logično, k'o da je u zemlju propao.

Druga stvar su prodavnice. Najjača fora je da dobro znaš da se cenjkaš. Pusti ti cene po izlozima. Neki fazon kao da si ušao u Sony World kod nas i rekao:
-Kol'ko je stub?
-400 eura.
-Evo imam 350, može?
-Pa, znaš, šef je tu...
-Aj' ga zovi! Šefe uzimam ovaj stub za 330 eura.
-Make it 350.
-Fine...
Ja ošacovao neki MP3 diskmen, valjda 170 eura, Philips. Pitao za cenu, a ona kaže ZA VAS 150! Tako, dakle... onda neka bude 120! Ona se smeje i kaže 130! Ej, ja ne verujem! Nisam ga uzeo, nisam ni imao nameru, al' bitno da stvar funkcioniše!

Eto, tako, pa ti vidi. Ne znam za ostale gradove, al Solun i Katerini (il' kako već) su propast. Kao pijaca!

Videh danas jedan katalog Metro-a.
Jes da nije Canon, ali mislim da je cifra
od 309 leva za Kodak 6330 ok?
Cisto info ako neko ide put Sofije.

Za grcku znam ljudi koji su jako dobro prosli u ulicnim tradeovima... medjutim ne od brace srba |>
Dok za bugarsku mogu da kazem da nista ne kupujete, pogotovo NE naulici... ai pare menjajte samo u reiffeisenu ili nekoj slicnoj stranoj banci...

thunderchase je napisao(la):
"E, brate, vidi dobra Sony kamera, znaš frka mi je za pare... evo ti za 200 eura!". Onda ti kažeš "Vau, daj 'vamo, ima da je utopim u BG-u za 400 minimum!". Kad je raspakuješ (što smeš samo ako je kupiš) i uzmeš u ruke, desi se sledeće: dva profila od sive plastike u obliku kamere se samo rasklope i ispadnu sunđeri
Ovako smo mi prosli prosle godine u Solunu, stim da nas nije startovao "zemljak" nego njihov neki ganci. Sony kamera prodavao je kao za 600 eura pa smo mi krenuli da ga zaje*avamo kao da zelimo da kupimo ali nemamo para i onda je on pitao nas koliko nudimo i mi smo rekli "100 eura" na sta je on rekao naravno da moze... naravno nismo uzeli jer je bila macka u dzaku posto ti pokaze kameru iz torbe tako da je jedva vidis ali provalis ga lako. Mada postoji druga mogucnost, da pravi vlasnik kamere jos uvek tuzno trckara glavnom ulicom i pita se ko mu ukrao kameru pa mozda i zaista prodaje ispravnu kameru ali ko ce ga znati.
Mi smo za prosli 1. maj isli u Grcku (Solun, Katerini, Paralija) i ja sam uzeo fotoaparat ali u to vreme za digitalac nisam imao para jer su jos uvek bili skupi nego sam uzeo obican sa zoom-om. Kod nas su dileri iz novina za Olympus Superzoom 80g trazili oko 120 eura, u Grckoj sam obisao sve radnje u Paraliji i vecinu u Katerini i Solunu (glavna ulica) i cene istog su se kretale od 84-160 eura. Moj savet ti je ako vec kupujes obidjes sto vise radnji. U radnji gde je cena bila najvisa 160 vlasnik je isao na foru cenkanja pa je poslednja cena bila 140 ako se dobro secam. Na kraju sam uzeo Minoltu zoom 110 iako sam se razmisljao za Olympus 80g sto sam nasao za 84 eura.
Ali savetujem i ja da bolje das 10-20 eura vise u BG-u pa si miran sto se garancije tice.
thunderchase je napisao(la):
-Kol'ko je stub?
-400 eura.
-Evo imam 350, može?
-Pa, znaš, šef je tu...
-Aj' ga zovi! Šefe uzimam ovaj stub za 330 eura.
-Make it 350.
-Fine...
Eto, tako, pa ti vidi. Ne znam za ostale gradove, al Solun i Katerini (il' kako već) su propast. Kao pijaca!

Mi smo za prosli 1. maj isli u Grcku (Solun, Katerini, Paralija) i ja sam uzeo fotoaparat ali u to vreme za digitalac nisam imao para jer su jos uvek bili skupi nego sam uzeo obican sa zoom-om. Kod nas su za Olympus Superzoom 80g trazili oko 120 eura, u Grckoj sam obisao sve radnje u Paraliji i vecinu u Katerini i Solunu (glavna ulica) i cene istog su se kretale od 84-160 eura. Moj savet ti je ako vec kupujes obidjes sto vise radnji posto cene bas variraju. U radnji gde je cena bila najvisa 160 vlasnik je isao na foru cenkanja pa je poslednja cena bila 140 ako se dobro secam. Na kraju sam uzeo Minoltu zoom 110 iako sam se razmisljao za Olympus 80g sto sam nasao za 84 eura.
Gotovo svugde mozes da se cenkas od prodavnice hrane do prodavnice tehnike, naravno ako je vlasnik prisutan posto radnik ne sme to da radi.
Sto se tice kvaliteta robnih marki Paraliju zaboravi jer je to turisticko selo u obliku velike pijace i neces naci nista skuplje od 10 eura (majice, peskiri...) i mozda 1-2 radnje tehnike ali u Katerini imas svega od benetona, adidasa, nike-a stim da su malo skuplji nego kod nas a tehnika varira.

Nazad
Vrh Dno