Šta je novo?

Canon A570 i date stamp

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Da li je moguce da se upis datuma na fotografiju, kod Canon-a A570 (verovatno i kod drugih modela), može vršiti samo u rezoluciji 1600x1200?

Shto, kome treba datum na fotki :) Imash photoshop pa ubacuj po zelji.

Pazi kad ti je super ideja, samo nisam se udubljivao u temu, ali ne mogu da se setim opcije koja bi mogla da iscupa datum iz exifa pa da se napravi akcija, tako da ne verujem da moze :)

E kad vec to pomenu jel ima photoshop opciju da iz exifa izvlaci datum i vreme i da lepi na fotku u ugao koji mu zadam?!

ACDSee Pro 2 ima nesto tako ... i jos mnogo toga

1. selektujes sve fotografije koje zelis da menjas
2. Tools/Batch Processor (CTRL+ALT+B)
3. Izaberes Text Overlay (12)
4. Umesto sample tekst iz padajuce liste izaberes INSERT METADATA pa iz EXIF/Camera izaberes Date/Time ili iz File Properties izaberes Created Day
5. U text Overlay podesis boju teksta, poziciju ...
6. Next i on ce primeniti na sve selektovane fotografije

Jedino sto ubacuje i vreme (to mi se i ne svidja jer je pretrpano) i nisam nasao nacin da ga izbacim, ali je to bas sto si trazio

Poslednja izmena:
Da li je moguce da se upis datuma na fotografiju, kod Canon-a A570 (verovatno i kod drugih modela), može vršiti samo u rezoluciji 1600x1200?
Nazalost jeste tako :(
I na A640 i A650 je provereno tako.

Ja licno to nikada nisam koristio, jer kontam da to uvek mozes naknadno dodati u bilo kom boljem ,) programu za gledanje slika.
Moj su ti savet ili IrfanView ili FastStone viewer (oba su freeware).

Ubacis sve slike na kojima zelis da imas datum i/ili vreme, definises da tu informaciju povuce iz exif-a i onda ti samo ostaje da se nadas da su ti sat i datum tacno podeseni na aparatu ;)

Možeš li kao @grozda za ACDSee da objasniš za FastStone viewer?

Ista prica i na A710IS. Ali zato datum mozes lako da ubacis u Canon-ovom programu koji dobijes na disku uz aparat - ZoomBrowser.

Možeš li kao @grozda za ACDSee da objasniš za FastStone viewer?
1. Selektujes sve fotografije koje zelis da menjas
2. Desni klik na bilo koju od obelezenih slika i 'batch convert' ili F3
3. Odredis putanju gde ce se nove slike snimiti i check-iras 'use advanced options' a potom kliknes na 'advanced options'
4. Izaberes osmu karticu po redu - TEXT i check-iras 'use text'
5. Nakon sto podesis font, boju i stepen prozracnosti teksta koji ces koristiti, odaberi lokaciju: gore levo, gore desno, dole levo i dole desno (u svakoj opciji mozes sa XY offset da biras tacnu poziciju teksta)
6. Odabirom opcije 'insert a variable' imas mogucnost da izaberes sta tacno zelis da ti bude ispisano iz exif-a. Npr. '($H1)' su datum i vreme zajedno a postoje i ostale kombinacije tipa minut, sat, dan, godina itd, a naravno postoji mogucnost iscitavaja i ostalih informacija iz exif-a, npr: model aparata, otvor blende, vreme ekspozicije, osetljivost, upotreba blica....

Naravno, osim dodavanja teksta postoji jos 8 razlicitih mogucnosti grupnog editovanja (batch programa), neke od njih ce ti mozda biti korisne i zanimljive.
Npr. dodavanje okvira na slikama, kropovanje, resize-ovanje, rotacija, vodeni zig itd.

Ajde da ne otvaram novu temu, pa da pitam ovde, ako nije mnogo off-topic.

Da li postoji ijedan zdravorazumski razlog što je Canon A570 u svim srpskim radnjama 10-30 € skuplji nego A580?!

Ajde da ne otvaram novu temu, pa da pitam ovde, ako nije mnogo off-topic.

Da li postoji ijedan zdravorazumski razlog što je Canon A570 u svim srpskim radnjama 10-30 € skuplji nego A580?!
Pa ima a da li je zdravorazumski to ne znam. Cak i najpopularniji sajt o fotoaparatima dpreview totalno konfuzno daje karakteristike A570IS, A580 i A590IS.
Kao sto vidis prefiks IS nema samo A580 a to je stabilizacija slike. To moze biti veoma korisno kad slikas iz ruke a to je 80% slucajeva. Manje su sanse da ti se fotka zamuti. A korisno je i za video klipove.
Mada i A580 ima stabilizaciju kako pise na sajtu, no izgleda da je Canon tu opciju iskljucio kod ovog modela, iako svi koriste istu optiku i isti zum od 4X???
Sto je jos cudnije Kod A570IS video clip je u rezoluciji 640x480 sa 60/30/15fps???
Na mom 570IS moze samo 30/15fps tako da stvarno ne znam odakle im taj podatak???
A580 i A590IS imaju 640x480/20fps ???? Ako je stvarno tako, kome je bitan ovaj mod, ima ce seckanje videa, jer 20fps je malo za techni klip.
Mozda je sve ovo bitno kod odredjivanje cene aparata.
Ako kupujes nesto od ovoga, obrati paznju na navedeno. ;)

Razlog je u tome to shto je A570 nabavljen po vecoj ceni ranije i prodaje se lager, dok je A580 svez aparat a poshto je isti kao prethodnik, jeftiniji je u proizvodnji i automatski niza nabavna. To se chesto deshava u consumer elektronici, i zato treba paziti.

Razlike su bash mizerne i ako su podaci na dpreview tachni, to je 20 umesto 30fps i 1.4 umesto 1.7 brzina u burst modu. A s obzirom da oba imaju mali senzor, ja bih pre uzeo A570 jer ima 1mpx manje, verovatno je bolji u lowlightu i dinamici.

1. Selektujes sve fotografije koje zelis da menjas
2. Desni klik na bilo koju od obelezenih slika i 'batch convert' ili F3
3. Odredis putanju gde ce se nove slike snimiti i check-iras 'use advanced options' a potom kliknes na 'advanced options'
4. Izaberes osmu karticu po redu - TEXT i check-iras 'use text'
5. Nakon sto podesis font, boju i stepen prozracnosti teksta koji ces koristiti, odaberi lokaciju: gore levo, gore desno, dole levo i dole desno (u svakoj opciji mozes sa XY offset da biras tacnu poziciju teksta)
6. Odabirom opcije 'insert a variable' imas mogucnost da izaberes sta tacno zelis da ti bude ispisano iz exif-a. Npr. '($H1)' su datum i vreme zajedno a postoje i ostale kombinacije tipa minut, sat, dan, godina itd, a naravno postoji mogucnost iscitavaja i ostalih informacija iz exif-a, npr: model aparata, otvor blende, vreme ekspozicije, osetljivost, upotreba blica....

Naravno, osim dodavanja teksta postoji jos 8 razlicitih mogucnosti grupnog editovanja (batch programa), neke od njih ce ti mozda biti korisne i zanimljive.
Npr. dodavanje okvira na slikama, kropovanje, resize-ovanje, rotacija, vodeni zig itd.
Hvala na detaljnom objašnjenju.:wave:

Sto je jos cudnije Kod A570IS video clip je u rezoluciji 640x480 sa 60/30/15fps???
Na mom 570IS moze samo 30/15fps tako da stvarno ne znam odakle im taj podatak???

Za 60fps ti treba neka ultra hi speed kartica, bez nje ne dobijas ovu opciju.

Za 60fps ti treba neka ultra hi speed kartica, bez nje ne dobijas ovu opciju.
Mislim da i ti imas A570IS ako se ne varam. Preporuci koju marku i koji model SDHC 4GB da uzmem i da dobijem tih 60fps na 640x480. :)
Znam da ovo nije soba za takva pitanja, al' eto da ne otvaram novu temu. Moze i 2 ili vishe modela jer u Vrscu ponuda nije kao u BGD.
Svima hvala unapred ko odgovori na post. :wave:

Pa zar niko nece da mi odgovori za SDHC karticu???
Ajde ljudi potrudi te se malo i daj te predlog koju i koji model mi treba i da je od 4GB.
Ne smem da kazem hvala jer nece te odgovoriti. :d

^^^ Ako hoces da ides na sigurno, uzmi neku od Sandisk Extreme kartica mada bi verovatno radilo i sa Sandisk Ultra modelima.

Ako se ne varam mi se da SDHC imaju garantovanu brzinu upisa i citanja i da su brze od SD kartica. Mislim da ce svaka sa brzinom 4 zadovoljiti potrebe.

Ja sam uzeo 4GB toshiba za nekih 600 din. i odlicno radi na A710IS

U jednom mega marketu (da ne reklamiram), bila je Toshiba SDHC 4 GB za 580din ... da je nisam kupio ne bih verovao.

Better JPEG
MagiTime
Gena PhotoStamper
Visual Photo Time Stamp
TimeToPhoto
Exif Date

Vrh Dno