Šta je novo?

Canon A510 slikanje u sumrak

MareBGD

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.03.2003
Poena
765
Mucio sam se i mucio, ali nikako nisam zadovoljan. Znam da moze bolje, ali ja ne umem. Slikao sam sa 4 sprata solitera, sinoc oko 8:20 uvece. Kod mene gotovo mrak, a nebo u daljini ljubicasto i otkaceno i sad ja bih to da uslikam :) Sta sve nisam probao od podesavanja i trt, mutno, mracno itd. Koje su vam generalno preporuke za slikanje u takvim i slicnim uslovima?

auto bez blic-a(effektivnije mi se cini) ili Nocno slikanje ali fotoaparat fixirana za tripod ili za nesto drugo

J Lo je napisao(la):
Mucio sam se i mucio, ali nikako nisam zadovoljan. Znam da moze bolje, ali ja ne umem. Slikao sam sa 4 sprata solitera, sinoc oko 8:20 uvece. Kod mene gotovo mrak, a nebo u daljini ljubicasto i otkaceno i sad ja bih to da uslikam :) Sta sve nisam probao od podesavanja i trt, mutno, mracno itd. Koje su vam generalno preporuke za slikanje u takvim i slicnim usloima?
Generalno, pre svega moraš imati stativ. Probaj sa Shutter-speed Tv, podesi brzinu na manju vrednost, npr. 2" pa menjaj na manje ili veće (aparat sam podešava otvor blende). Nije loše da uključiš i Self-timer na 2" ili 10" jer kod lošeg stativa može doći do stresanja aparata. Sve to možeš i da probaš sa manuelnim podešavanjima gde sam određuješ brzinu i otvor blende. Takođe probaj da menjaš i ISO vrednosti na aparatu, veća vrednost daje svetliju sliku sa više šuma.vima?

Poslednja izmena od urednika:
Potreban ti je stativ ili nekakva cvrsta podloga. Podesi odlozeno okidanje na 2 sekunde. ISO smanji na 100. Podesi efekte slike na Vivid. Okreni tockic na Av i pritvori blendu. Stavi merenje svetla na Evaluative. Slikaj. Nakon toga napravi jos nekoliko slika sa kompenzacijom -1/3, -2/3, +1/3, +2/3 i sire. Ako ne znas sta svi ovi pojmovi znace pitaj. :wave:

Bojim se da će morati na M mod, jer će trebati ekspozicije duže od 2 sekunde.

Poslednja izmena:
Sa G5 i blendom od 2.8 treba mi ekspozicija od 6-15 sec kada slikam oblake nocu, i to zavisi od toga koliko svetla ima (drugacije je u gradu, van grada, mesecina itd).

Jel te to max nauchio da slikash oblake na F2.8 ? :)

Kao shto rekoshe ljudi, treba ti stativ ili chvrsta podloga...Prebaci na Manual, ISO50, stavi blendu F5-8 i shutter 5-15 sekundi, pa ispucaj par desetina sa razlichitim podeshavanjima...
Pogledaj u attachmentu kako izgleda pomocu A60...

Prilozi

• vece.jpg
    vece.jpg
    136.8 KB · Pregleda: 193
Jeste guru :p. Covek ima max blendu 2.8, pa mu objasnjavam sta moze sa tim da uradi, i tesko da ce uspeti nesto da slika sa 22 (!!!) sprata, gde se jos vidi dan na horizontu...

Poslednja izmena:
Shta si bre ti sad rek'o ? :)

Guru, kada je sumrak, izmeri na shutter priority-ju koji ti je otvor blende na tvom 22 spratu, i odmah sidji dole u prizemlje i uradi isto to :). Javi rezultate...

Pa brate, jel to znachi da ti je nebo blize na 5. spratu ? :) Nije to slikanje u sred dana pa da aparat zna kako je najbolje, u vecini sluchajeva ne zna, i zato imash M ;)
Bilo kakvo landscape slikanje, shto manji otvor blende, kakav bre F2.8 :)

Ajde sto je Canon, pa ume da pati od CA, kapiram, ali ajd navedi mi jedan smislen razlog za to sto si izjavio?

Da se vratim na tvoj 22. sprat - ako primetis, zemlja je okrugla, pa imas najbolji ugao gledanja horizonta, tj. najvise svetlosti - sidji jedno 15 spratova nize, moraces da solidno otvoris blendu, i nebo ce ti se ciniti nekako tamnije.

Poslednja izmena:
Ja sam 18. sprat, i to ne znachi da sam 500 metara iznad zemlje, tako da na 5. ili 4. spratu, nebo ce biti isto, samo ce ti mozda smetati neka gradjevina.
Pretpostavimo i da je nebo tamnije kada si nize, kakve to veze ima sa vecim otvorom blende, pa necesh da slikash iz ruke :) Manji otvor blende se koristi zbog dubinske oshtrine i u ovom sluchaju zbog star efekta na svim izvorima svetla, pa slike umesto da ispadnu mutnjikave i sa preprzenim tachkama (bash kao ova shto sam okachio sa a60), ispadnu oshtrije i "bandere" dobiju starlight efekat...

Evo ti dva primera instant :), pogledaj exife...

http://crx.8bit.co.uk/hram.jpg

http://crx.8bit.co.uk/sv.marko.jpg

Poslednja izmena:
Pod jedan hvala vam svima na odgovorima. Saznah dosta vise u odnosu na ono sto sam sinoc znao :) Igrao sam se malo sinoc, pa cu bas veceras da okacim neku sliku da se vidi kako napredujem :) Inace, zeznuh se, ocito, sinoc jer sam stavljao shutter "samo: 2 sek. Znaci, mora vise... ISO kapiram da je 100 ok, eksperimentisacu. Nego samo ta blenda me malo brine, vidim neke protivurecnosti ovde od 2,8 do 5, ali ajd videcemo veceras... Inace, za podlogu sam izvalio...

Cek, ali ti i ovde nemas nikakav sumrak, vec mrak, i imas vestacki osvetljen objekat (?!). Covek pita za slikanje u sumraku, oblaci, nebo, a ne crkva sv. Marka, koja je potpuno nejasna zbog podeksponiranosti :).

Znam da zelis da izbegnes DOF kod svetala, ali to moze da se uradi sa F4.5 recimo, ne sa F9. Mada, probaj da slikas u sumrak samo oblake, bez vestackog izvora svetla.

Nit valja f2.8 (ili f2.0) nit valja f8. Na malim digitalcima je f5.6 tzv. sweetspot i na tom otvoru daju najlepse fotke (ne samo u mraku)... ISO pri nockanju treba maksimalno spustiti.

nesharm je napisao(la):
Cek, ali ti i ovde nemas nikakav sumrak, vec mrak, i imas vestacki osvetljen objekat (?!). Covek pita za slikanje u sumraku, oblaci, nebo, a ne crkva sv. Marka, koja je potpuno nejasna zbog podeksponiranosti :).

Ma sumrak, mrak i bilo shta mrachno se slika isto, kao shto reche Abdee.
Ja nisam ni rekao da treba koristiti najmanji otvor blende, a ja sam ga na ove dve slike koristio jer mi se moze :), a crkva sv.Marka nije podexponirana, tako je izgledala i okom (do nje imam oko 2km) :)

Znam da zelis da izbegnes DOF kod svetala, ali to moze da se uradi sa F4.5 recimo, ne sa F9. Mada, probaj da slikas u sumrak samo oblake, bez vestackog izvora svetla.

Pa jel sam ja napisao u postu gore F5-8, a meni je ovo na F9 ispalo bolje nego na F5 (verovatno zbog 17x zuma), pa sam te fotke i stavio...
Kakve veze ima da li se na fotkama vidi parche zgrada i horizonta, a ne samo oblaci, ako merish svetlo na nebu ? :)

evo sta sam "postigao"
slika 0028
5" f5.6
slika 0029
8" f5.6
slika 0031
5" f8.0
slika 0032
5" f7.1
Sve su iso50, AWB, evaluative
???

Prilozi

• IMG_0028.JPG
    IMG_0028.JPG
    224.4 KB · Pregleda: 136
  • IMG_0029.JPG
    IMG_0029.JPG
    234.5 KB · Pregleda: 134
  • IMG_0031.JPG
    IMG_0031.JPG
    194.9 KB · Pregleda: 117
  • IMG_0032.JPG
    IMG_0032.JPG
    213.6 KB · Pregleda: 123
Eto, ipraksovao si se ;)

J Lo je napisao(la):
evo sta sam "postigao"
slika 0028
5" f5.6
slika 0029
8" f5.6
slika 0031
5" f8.0
slika 0032
5" f7.1
Sve su iso50, AWB, evaluative
???

Dobio si dugacku expoziciju, sto se lepo vidi po svetlima automobila. Aj sad probaj recimo na F3.2 i sa brzinom ekspozicije od 0.3'' ili cak 1/8, tj otvori blendu, a ubrzaj shutter...i okaci rezultate :).

Nesho, opet ti ? :)
Ne gledajuci promashenu ekspoziciju za F7.1 i F8 primere, pogledaj koliko su oshtrije, pogotovo zgrada faxa. Shta ce on to dobiti na F3.2 osim ulichnih svetla u obliku mrlje i loshe dubinske oshtrine ?

J Lo, kada koristish manji otvor blende (veci F broj), onda morash i ekspoziciju da produzish, pa si za F7.1 trebao da koristish oko 7 sec, a za F8 oko 8"...
I josh jedna stvar. Ne vidim u EXiFu koju si color opciju koristio, ali boje su malo jake, uvek koristi Neutral...

ne razumem se preterano u foto tehniku, posedujem a510 i ne davno sam bio u monaku nocu. sve slike sam slikao bez blica naravno, manuelnim modom i bile su super. treba generalno stativ, a verujem da vreba staviti otvor blende na do 4-4.5 da ti slike ne bi izgubile realan odnos boja tj. da ne prevagne zuta, zelena itd. otvor staviti sto vise 8"-10".

Za svakog po nesto: i za drivera, i za neshram-a, i za super genija :)

mislim da su one prosle bolje...

001
0,3" f3.2
002
1/8 f3.2
003
8" f8
004
6" f7.1
005
15" f7.1
006
3,2" f4.5

Prilozi

• IMG_0001.jpg
    IMG_0001.jpg
    128.3 KB · Pregleda: 95
  • IMG_0002.jpg
    IMG_0002.jpg
    91.8 KB · Pregleda: 80
  • IMG_0003.jpg
    IMG_0003.jpg
    190.1 KB · Pregleda: 74
  • IMG_0004.jpg
    IMG_0004.jpg
    199.1 KB · Pregleda: 118
  • IMG_0005.jpg
    IMG_0005.jpg
    218.5 KB · Pregleda: 81
i poslednja. I vise necu da vas davim, vidim i sam da je i ovde najbitnije iskustvo. Dakle, slikanje i slikanje i slikanje...

Prilozi

• IMG_0006.jpg
    IMG_0006.jpg
    210.1 KB · Pregleda: 101
Najbolja do sada ti je ova 004...

Nazad
Vrh Dno