Šta je novo?

Canon A300

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Drugar mi se vraca iz Nemacke i ponudio se da mi donese doticni aparat za cca 190 evra.

Da li neko ima A300 i kakva su iskustva? Kakva je razlika u odnosu na A60 ili A70, mislim u kvalitetu izrade, opcijama...?

Tehnicke karakteristike sam video na www.powershot.com, vise me zanima da li vredi te parice? Bice koriscen u cisto amaterske svrhe ;)

Generalno, niska cena tog aparata je njena najveća prednost. Ne može da se pohvali gotovo ničim posebnim, pa čak šta više i fale mu neke bitne stvari(optički zoom). Fotografije koje pravi, po samplovima koje vidim, su naravno odlične(za nivo aparata i one kojima je namenjen), šta očekivati od Canona. Konkretno, ovaj aparat nema šta da traži pored A70, ali u odnosu na A60 ima prednost naravno, veću rezoluciju. Možda bi ipak, pre svega zbog nedostatka optičkog zuma, trebalo da ga pitaš dal može A60 da donese, cenim da su cene slične, koji ima nižu rezoluciju(opet dovoljnu za amaterske potrebe), ali ima i optički zoom(bez koga jednostavno je glupo imati foto aparat) i manuelni mod koji će te možda uvesti, ako ti to želliš(ako ne, uvek je tu auto mod, idiJot mod, koji to što ti kažeš, amaterski), u neko malo bolje poznavanje fotografije koje će ti omogućiti bolje rezultate.

Dakle, po meni je A300 super aparat, ali imati 3mpx, a nemati optički zoom je baš jedan negativan kontrast...

Hmm... Kakva je razlika između optičkog i digitalnog zooma? Koliko je uopšte ona bitna za 'amatersku' upotrebu?!

razlika je ogromna
digitalni zum je nesto slicno kao kada bi ti tu sliku koju si slikao uvecao toliko puta u photoshopu (pa i losije od toga)
a na pitanje koliko je opticki zum bitan cu ti odgovoriti time sto sam ja 6+ meseci jurio odredjeni model aparata sa 10x optickim zumom ;)

D-KEE,

Opticki zum je bitan za slikanje portreta i "pravilno" kompresovanje perspektive, i uopste nije bitno koliko si meseci jurio neki aparat, vec je poenta sta zapravo donosi opticki zum, osim sto naravno priblizava udaljene predmete.

naravno da nije bitno koliko sam jurio neki aparat vec sam time zeleo da kazem coveku da se ne zalece i da ne napravi gresku kupujuci neki aparat bez optickog zuma. :wave;

Da ali je mnogo bitnije da mu kazes zasto je vazan opticki....

Don't get me wrong, to je samo da se ne uobrazis posto si radio review HP-a :)

Inace, A300 je koristan kao aparat za masovnu upotrebu za agencije za nekretnine, majstore, izvidjanje terena...., drotove i svuda gde je potrebno da se snimi neka situacija, a gde kvalitet slike nije bitan, i motivi su vecinom siroki.

Mica je napisao(la):
...Don't get me wrong, to je samo da se ne uobrazis posto si radio review HP-a :)....
ne sekiraj se nisam tip koji se lako "uobrazava" - evo vec po ko zna koji put proveravam da li je neko poceo da "pljuje" po review-u :) niko ne zna sve pa ni ja i svaka kritika je vise nego dobro dosla, jer je ona jedini nacin da se napreduje ;)

Vrh Dno