Šta je novo?

Canon 30D

Zasto? Ovo je evolucija kao D60 -> 10D i uopste ne fali nista novom imenu. Sta vise mislim da su i dobro uradili sto su ostavili fenomenalni senzor iz 20D. 8MP je vise nego dovoljno za 90% korisnika...

Mnogo je interesantnija vest o novom dream objektivu 17-55 f2.8IS. Svi ce da ga zele ali ce ga malo njih kupiti.... 1300EUR...

ili ti 20d kakav je trebao da bude in the first place.
20dFP

A shta je to revolucionarno doneo D200 ? :)

naspram nikona nishta, naspram kanona...fokus koji oshtri i ne crkava, kao i zavesu koja ne crkava posle 10000 snimaka :D

Tachno je, Nikon ima manje problema sa fokusom, ali ih toliko manje i ima :) A zavesica je pricha samo za 300D, voleo bih da vidim Nikona da je tada imao tako jeftin dSLR, trebalo im je 3 godine da ga naprave :)

Nego, zar ti nemash 10D ? :)

redakcijski, evo vec je 4 put na opravci. prokleto nije predvidjen za heavy duty rad. sto se za nikone, bilo koje svakako ne moze reci.
zavesica i je pricha za sve kanone osim serije 1. steta, to su simpaticni aprati. sve od d30 do 30d. fokus je prica za sve kanon aparate, ukljucujuci i 1 seriju. kanon ima major flow u knostrukciji AFa. s`tim da 1 serija naravno je u nebitnom procentu, ali XX serije, pa mozes se smatrati srecnim ako ti AF ne djida. (jedino ne znam za onaj 350)
izgleda da je 30d prvi aparat koji ima sredjene sve te stvari.

Canon deklarise shutter na 30D sada na 100.000 okidanja sto je veoma dobro. A ja ne znam kome je to crkavao na 20D posle 10.000?
D200 je doneo izuzetno dobro osmisljene kontrole i prvi wireless master mod u bilo kom aparatu uopste (Minolte i D70(s) umeju wireless control sa ugradjenim blicom, ali se on ne moze koristiti za osvetljavanje tada). D200 je mnogo ispred 20D/30D sto se blica tice.
30D je ono sto je 20D trebao biti i ima odlicna poboljsanja tamo gde je najvise trebalo - interfejs i kontrole. Kvalitet slike je vec izvanredan, AF vrlo dobar.

A revolucionarno su malo sta i Canon i Nikon uopste donelli u skorije vreme. To su kod DSLR-ova bili Minolta (AS) i Olympus (SSWF i live-view).

ima-li-koga-tu je napisao(la):
redakcijski, evo vec je 4 put na opravci. prokleto nije predvidjen za heavy duty rad. sto se za nikone, bilo koje svakako ne moze reci.
Za profesionalu upotrebu je namenjena serija 1D. 10D i 20D mogu da prodju kao bekap aparati, ali se ni ne reklamiraju kao profesionalni. Kod nas se npr. i Pro1 koristi kao profesionali aparat :smash: ali to nema veze sa stvarnoscu.

ima-li-koga-tu, ne znam kakav je to primerak 10D, ali generalno uopshte nema mnogo problema sa njim, u odnosu na broj prodatih komada. 20D ima josh manje problema, i shto kaze Aleksandar, jedina prednost Nikona su u stvari fleshevi i njihove mogucnosti.

Ko se profesionalno bavi fotografijom, nece kupiti nijedan od ovih aparata, vec nekog "keca", klasa gde nikon ni nema aparat.

zavisi, 20d i 10d koji se prodaju kod nas imaju ogroman broj felera, a i u svetu. podatak da nemaju problem, moram da kazem da ne verujem da je tacan. back fokus je priznata stvar, problem sa zavesicom imaju i 10d i 20d.
postoji razlika u koriscenju. heavy duty ili opusteno. za opustenu varijantu su OK, za heavy duty, ne bih preporucio kanone tih serija.
zasto mislis da nikon nema aparat u pro klasi, nikoni su izuzetno funkcijski odradjeni, laki i brzi za rukovanje. stavljati kanone ispred nikona, bez ogromnog iskustva nije fer. profesinalci su zadovoljni i sa jednim i sa drugim.
svaki ima svoje prednosti i mane, i kanon serija1 i nikon X serije.
ja sam licno radio i sa jednim i sa drugim aparatima intenzivno i svidja mi se i jedan i drugi sistem.
neki put volim kanona, neki put nikona. neki put mrzim nikona, a neki put kanona.
kvalitet same slike kod svakog sistema je uglavnom do korisnika. nikon ima full size ogledalo kod svih svojih aparata (osim d70). kanon, ne.
ima tu zasto za obe firme, sa obe sam zadovoljan poprilicno. ali da kanon ume da usere stvar sa losom izradom serije, ume.

i da dodam da su kanon serije1, izuzetno teski i spori za rukovanje.
dok je jpeg, kod svih kanona....neprejebiv. milina za oci. to nema ni jedan jedini artifakt na sebi i kod srednje kompresije. u stvari ja neku razliku izmedju srednje i male kompresije nisam ni video.

Poslednja izmena:
Aleksandar je napisao(la):
Canon deklarise shutter na 30D sada na 100.000 okidanja sto je veoma dobro. A ja ne znam kome je to crkavao na 20D posle 10.000?
D200 je doneo izuzetno dobro osmisljene kontrole i prvi wireless master mod u bilo kom aparatu uopste (Minolte i D70(s) umeju wireless control sa ugradjenim blicom, ali se on ne moze koristiti za osvetljavanje tada). D200 je mnogo ispred 20D/30D sto se blica tice.
30D je ono sto je 20D trebao biti i ima odlicna poboljsanja tamo gde je najvise trebalo - interfejs i kontrole. Kvalitet slike je vec izvanredan, AF vrlo dobar.

A revolucionarno su malo sta i Canon i Nikon uopste donelli u skorije vreme. To su kod DSLR-ova bili Minolta (AS) i Olympus (SSWF i live-view).

za zavesicu ostavljam znak pitanja, ali za back fokus za 20d, taj problem imaju.
ovaj sistem na olimpusu nisam probao, zapravo minoltin as je stvarno prava stvar.

edit. izvinjavam se sto sam postovao tri puta, tako je nekako ispalo.

Poslednja izmena:
i shto kaze Aleksandar, jedina prednost Nikona su u stvari fleshevi i njihove mogucnosti.
Ja nisam izjavio da je to *jedina* prednost. Ima ih jos (neke su subjektivne), ali mislim da je ovo generalno najbitnija, a na kojoj je Canon mogao da poradi. Jasno, i 20/30D imaju svojih prednosti nad D200, ne treba biti zaslepljen.
Receno je vec (tiha, driver) da D30, D60, 10D, 20D NIKADA nisu bili predstavljani kao profesionalni aparati od strane Canona. Upotreba je naravno nesto drugo.
Ima-li-koga-tu je vrlo lepo sveo pricu Nikon, Canon i ne vidim potrebu da tu sta naklapamo dalje.

Vratimo se na topic - na dpreview kazu da se ISO ipak vidi u trazilu SAMO dok se menja. I to je poboljsanje, ali je ipak razocaravajuce u odnosu na ono sto sam prvo pomislio - da se lepo stalno prikazuje..

spot merenje, to je to. licno nisam ni verovao koliko ce da mi nedostaje spot kada sam narucivao 10d.
po meni je to pored zavese, ako radi i fokus sa svim objektivima kako treba, bingo aparat.
d30 + 10-22 za pocetak i juhuhu...

ima-li-koga-tu je napisao(la):
d30 + 10-22 za pocetak i juhuhu...
Eto zasto ime ne valja - D30 je aparat iz 2000-te, a 30D + 10-22 = juhuhu :d

Driveru idi igraj svoj Playstation...

Pa D2X ima neke cake koje ce mozda EOS 1D Mark VIII da ima... Eeeej, pa Canon 6 godina nije stavio ISO u trazilo... Canon bre ne zna hoce da ide na APS-C ili na 1.3 krop ili na FF... Treba covek 6 puta da se premisli pre no sto uzme neki EF-S objektiv... Eeej, Canon moze da potvrdjuje fokus sa svim zivim objektivima ali oni to ne dozvoljavaju iz samo njima znanog razloga...

Uostalom, to su dve filozofije... Na naslednika D200 ce se cekati 4 godine a 30D ce ga dobiti mozda vec na jesen... Vazno je da se trosi novac...

Ovo što je Canon odradio sa 30D u odnosu na 20D je samo blagi fejslifting dok se ne pripremi stvarno novi model. Ne znam šte je tu razočaravajuće. 20D je toliko uspešan da mu osim kozmetičkih izmena i malo rada na interfejsu ništa ne nedostaje. Lepo neko reče da je 20D mogao odmah da izgleda kao 30D i da se onda proizvodi duplo duže neizmenjen, ali to određuju marketing i ekonomski stručnjaci a ne fotografi. Ali to tako radi sva industrija a ne samo fotografska. Tako ih uče u menadžersko-marketinškim školama i mi tu ne možemo ništa.

Verujem da će sledeći model biti već evolutivno na mnogo višoj stepenici. Ko zna, možda bude imao i wireless flash kontroler u telu. (Mada, ko će onda kupovati onu preskupu Canonovu wireless budžu što se kači na aparate)

Razocaravajuce je sto je vecina "noviteta" mogla biti realizovana kao update firmvera (1/3 ISO korak, ISO u trazilu, novi AF algoritam, 3 FPS...), ali to verovatno ne bi bilo mnogo komercijalno. Od novih stvari hardverski su realizovani jedino 2.5" LCD, spot merenje i novi zatvarac (mozda je tisi :-devil-: ). Jasno je da aparat nije namenjen kao odgovor na Nikon D200 a ni kao upgrade za vlasnike 20D. Ciljna grupa su verovatno korisnici 10D i oni koji su "prerasli" 300D i 350D.

Nazad
Vrh Dno