zavisi, 20d i 10d koji se prodaju kod nas imaju ogroman broj felera, a i u svetu. podatak da nemaju problem, moram da kazem da ne verujem da je tacan. back fokus je priznata stvar, problem sa zavesicom imaju i 10d i 20d.
postoji razlika u koriscenju. heavy duty ili opusteno. za opustenu varijantu su OK, za heavy duty, ne bih preporucio kanone tih serija.
zasto mislis da nikon nema aparat u pro klasi, nikoni su izuzetno funkcijski odradjeni, laki i brzi za rukovanje. stavljati kanone ispred nikona, bez ogromnog iskustva nije fer. profesinalci su zadovoljni i sa jednim i sa drugim.
svaki ima svoje prednosti i mane, i kanon serija1 i nikon X serije.
ja sam licno radio i sa jednim i sa drugim aparatima intenzivno i svidja mi se i jedan i drugi sistem.
neki put volim kanona, neki put nikona. neki put mrzim nikona, a neki put kanona.
kvalitet same slike kod svakog sistema je uglavnom do korisnika. nikon ima full size ogledalo kod svih svojih aparata (osim d70). kanon, ne.
ima tu zasto za obe firme, sa obe sam zadovoljan poprilicno. ali da kanon ume da usere stvar sa losom izradom serije, ume.